مجازات حمل مواد مخدر بر اساس آخرین اصلاحات با توجه به نوع و مقدار مواد مخدر، متفاوت است. حکم جرم حمل تریاک یا سایر مواد سنتی، از 1 تا 50 گرم، تا 5 میلیون تومان جزای نقدی و تا 50 ضربه شلاق است. در بیش از 50 و تا 500 گرم، از 3 میلیون تا 9 میلیون تومان، جزای نقدی و از 10 تا 74 ضربه شلاق خواهد بود.
برای مشاوره مجازات حمل مواد مخدر
برای مشاوره مجازات حمل مواد مخدر
جرایم مرتبط با مواد مخدر، در سال های اخیر، رواج زیادی یافته که به دلیل آثار سوء اجتماعی و فردی فراوانش، همواره مذموم بوده است. از جمله این جرایم، می توان به حمل مواد مخدر، تولید و صادرات و واردات مواد مخدر، قاچاق مواد مخدر و سایر موارد مندرج در قانون مجازات اسلامی و قانون مبارزه با مواد مخدر، اشاره کرد.
به همین دلیل، قانون گذار، همواره سعی بر آن داشته که برای این دسته از اعمال مجرمانه، مجازات های کافی و بازدارنده ای تعیین کند. از جمله مواردی که قانون گذار، برای آن، مجازات سنگینی در نظر گرفته است، مساله حمل و جابجایی مواد مخدر، در مقادیر جزئی یا کلی می باشد. مرتکبین این جرم، حتی برای حمل یک گرم مواد مخدر، مجازات سنگینی را متحمل خواهند شد.
از این رو، در این مقاله، به بررسی مجازات حمل مواد مخدر، از یک تا پنجاه گرم، مجازات حمل مواد مخدر بیش از پنجاه گرم تا پانصد گرم، مجازات حمل مواد مخدر بیش از پانصد گرم تا پنج کیلوگرم و بیش از پنج کیلوگرم تا بیست کیلو گرم، بیش از بیست کیلو گرم تا صد کیلو گرم و بیش از صد کیلو گرم، حکم جدید برای تریاک، مجازات استعمال مواد مخدر، مجازات حمل تریاک، قانون جدید مجازات حمل مواد مخدر و نمونه رای تخفیف مجازات مواد مخدر می پردازیم.
همانگونه که حمل و نگهداری مشروبات الکلی و یا خرید و فروش آن، جرم بوده، حمل مواد مخدر و جرایم مرتبط با این موضوع نیز جرم می باشد و قانون گذار، در قانون مجازات اسلامی و قانون مبارزه با مواد مخدر، مجازات های سنگینی را برای متکبین جرم حمل مواد مخدر، در نظر گرفته است. مجازات حمل مواد مخدر، بسته به میزان مواد حمل شده، می تواند، حبس، شلاق، جزای نقدی و مصادره اموال ناشی از جرم باشد. در این قسمت، قصد داریم، در خصوص مجازات حمل مواد مخدر از یک تا پنجاه گرم صحبت کنیم.
برای اطلاع از مجازات حمل مواد مخدر براساس آخرین اصلاحات از یک تا پنجاه گرم، باید به قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر، مراجعه کرد. بر اساس تبصره یک ماده 5 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر، مصوب 1367، مجازات حمل مواد مخدر به میزان یک تا پنجاه گرم، به شرح زیر است:
جزای نقدی: تا 5 میلیون تومان
شلاق: تا پنجاه ضربه شلاق
پس از توضیح مجازات حمل مواد مخدر بر اساس آخرین اصلاحات، تا مقدار 50 گرم، در ادامه، به توضیح حکم جرم حمل یک کیلو بیشتر تریاک یا سایر مواد مخدر سنتی، در مقادیر مختلف، خواهیم پرداخت. برای آشنایی بیشتر با مواد مختلف قانون مبارزه با واد مخدر مطالعه مقاله زیر به علاقه مندان پیشنهاد می گردد.
در قسمت قبل، در خصوص مجازات حمل مواد مخدر بر اساس آخرین اصلاحات برای مقدار یک تا پنجاه گرم، توضیح دادیم و گفتیم که مجازات حمل مواد مخدر ، برای این میزان، صرفا جزای نقدی و شلاق است و قانون گذار، برای مرتکبین آن، مجازات حبس را در نظر نگرفته است. در این قسمت، قصد داریم، در خصوص مجازات حمل مواد مخدر بیش از پنجاه گرم تا پانصد گرم صحبت کنیم.
برای اطلاع از مجازات حمل مواد مخدر بر اساس آخرین اصلاحات در مقدار بیش از پنجاه گرم تا پانصد گرم، باید به قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر، مراجعه کرد. بر اساس تبصره دو ماده 5 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر، مجازات حمل مواد مخدر بیش از پنجاه گرم تا پانصد گرم، به شرح زیر است:
جزای نقدی از 3 میلیون تومان تا 9 میلیون تومان
شلاق از 10 تا 74 ضربه
همانطور که می بینیم، در حمل مواد مخدر تا پانصد گرم نیز مجازات حبس، وجود ندارد. حمل و نگهداری برخی اقلام دارویی همچون متادون کاربرد دیگری نیز دارند بدون اجازه پزشکی ممنوع می باشد. از جمله موارد ممانعت از حمل و نگهداری از اقلام از جمله متادون در هواپیما می باشد. درادامه برای آشنایی بیشتر با شرایط حمل متادون در پرواز مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.
در ادامه بررسی مجازات حمل مواد مخدر بر اساس آخرین اصلاحات، بر اساس قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر، قصد داریم، در خصوص مجازات حمل مواد مخدر بیش از پانصد گرم تا پنج کیلوگرم و حکم جرم حمل یک کیلو بیشتر تریاک صحبت کنیم و مجازاتی که قانون گذار، برای حمل این مقدار از مواد مخدر، پیش بینی کرده است را بگوییم. شایان ذکر است، صرف حمل مواد مخدر، برای تحقق این جرم، کافی است و مصرف کننده بودن یا نبودن فرد، تاثیری در آن، نخواهد داشت.
همانند سایر مقادیر، برای اطلاع از میزان مجازات حمل مواد مخدر بر اساس آخرین اصلاجات، به مقدار بیش از 500 گرم تا 5 کیلو گرم و برای اطلاع از حکم جرم حمل یک کیلو بیشتر تریاک نیز باید به ماده 5 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر، رجوع کرد؛ بر اساس این قانون، مجازات حمل مواد مخدر بیش از 500 گرم تا 5 کیلو گرم، به شرح زیر می باشد:
جزای نقدی از 8 میلیون تومان تا 30 میلیون تومان
شلاق از 40 تا 74 ضربه
حبس از 2 تا 5 سال
بر خلاف مقادیر کمتر از 500 گرم، مجازات حبس، در مقادیر بیش از 500 گرم و در حکم جرم حمل یک کیلو بیشتر تریاک، وجود دارد و جزو مجازات های اصلی می باشد. علاوه بر مواد مخدر حمل و نگهداری مشروبات الکلی نیز جرم بوده و قابل پیگرد قانونی می باشد. در ادامه برای آشنایی بیشتر با مجازات قاچاق مشروبات الکلی مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
در قسمت های قبل، در خصوص مجازات حمل مواد مخدر بر اساس آخرین اصلاحات در مقادیر 1 تا 50 گرم، بیش از 50 تا 500 گرم و بیش از 500 گرم تا 5 کیلوگرم، توضیح دادیم و گفتیم که مجازات حبس، صرفا در حمل بیش از 500 گرم تا 5 کیلوگرم، وجود خواهد داشت. در این قسمت، قصد داریم، درباره مجازات حمل مواد مخدر بیش از پنج کیلوگرم تا بیست کیلوگرم صحبت کنیم و میزان مجازات آن را بر اساس قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر بگوییم. بر اساس این قانون، مجازات حمل مواد مخدر بیش از 5 کیلو گرم تا 20 کیلو گرم، به شرح زیر است:
صدتا سیصد میلیون ريال جریمه نقدی
پنجاه تا هفتاد و چهار ضربه شلاق
پنج تا ده سال حبس
مصادره اموال ناشی از جرم، به جای جریمه نقدی: در صورت تکرار جرم حمل مواد مخدر نظیر تریاک، به میزان بیش از پنج کیلوگرم تا بیست کیلوگرم، برای مرتبه دوم
اعدام و مصادره اموال ناشی از همان جرم: در صورت تکرار جرم، برای بار سوم
پس از توضیح در خصوص مجازات حمل مواد مخدر بیش از 5 کیلو گرم تا 20 کیلوگرم، در ادامه به بررسی مجازات حمل مواد مخدر بر اساس آخرین اصلاحات در مقدار بیش از بیست کیلو گرم خواهیم پرداخت. برای آشنایی بیشتر با مجازات دایر کردن محل شرب خمر مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
در قسمت قبل، مجازات حمل مواد مخدر بر اساس آخرین اصلاحات، در بیش از 5 کیلو گرم تا 20 کیلو گرم را توضیح دادیم و گفتیم که قانون گذار، برای ارتکاب این جرم، در مرتبه دوم، مصادره اموال و در مرتبه سوم، مجازات اعدام را پیش بینی کرده است. در این قسمت، قصد داریم، مجازات حمل مواد مخدر بیش از بیست کیلوگرم تا یکصد کیلوگرم را بگوییم.
بر اساس قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر، مجازات جرم حمل مواد مخدر نظیر تریاک، در مقادیر بیش از بیست کیلوگرم تا یکصد کیلوگرم، همان مجازات حمل مواد مخدر بیش از پنج کیلوگرم تا بیست کیلوگرم، با اندکی تفاوت است و به شرح زیر می باشد:
صد تا سیصد میلیون ريال جریمه نقدی که البته، به ازای هر کیلوگرم اضافه، سی میلیون ریال، به مجازات جزای نقدی مرتکب اضافه می گردد.
پنجاه تا هفتاد و چهار ضربه شلاق
پنج تا ده سال حبس
مصادره اموال ناشی از جرم و اعدام: مجازات تکرار جرم حمل مواد مخدر، در این مقدار است.
البته، شایان ذکر است، در مصادره اموال، هزینه متعارف زندگی خانواده محکوم، مصادره نخواهد شد. ارتکاب جرم درحالت مستی موجب سلب مسئولیت کیفری می باشد. اما شرایط و عواقب رانندگی در حال مستی متفاوت می باشد. برای مطالعه مجازات رانندگی در حال مستی مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد..
در قسمت های قبل، مجازات حمل مواد مخدر بر اساس آخرین اصلاحات در مقادیر جزئی را بیان کردیم و دیدیم که قانون گذار، مجازات بسیار سنگینی را برای مرتکبین جرم حمل مواد مخدر، در نظر گرفته است. مجازات حمل مواد مخدر، در مقادیر بالای 20 کیلو گرم، در موارد تکرار، سبب اعدام فرد خواهد شد. در این قسمت، قصد داریم، در خصوص مجازات حمل مواد مخدر بیش از یکصد کیلوگرم صحبت کنیم.
برای بررسی میزان مجازات حمل مواد مخدر بر اساس آخرین اصلاحات در مقادیر بیش از یک صد کیلو گرم، باید به قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مراجعه کرد. بند6 ماده 5 این قانون، مجازات حمل مواد مخدر، در صورت حمل مواد مخدر بیش از یکصد کیلوگرم را پیش بینی کرده که عبارت است از:
جزای نقدی از 100 میلیون ریال تا 300 میلیون ریال، به ازای هر کیلوگرم اضافه، سی میلیون ریال، به مجازات جزای نقدی مرتکب اضافه می شود.
شلاق از 40 تا 74 ضربه
حبس ابد
اعدام و مصادره اموال، در صورت تکرار جرم.
البته، همانند سایر موارد، در مصادره اموال، هزینه متعارف خانواده محکوم، استثنا خواهد شد. بنابراین حمل و نگهداری مواد مخدر جرم بوده و قابل پیگرد قانونی می باشد، لازم به ذکر است که حمل و نگهداری مشروبات الکلی نیز جرم بوده و قابل پیگرد قانونی می باشد. برا یآشنایی بیشتر با این امر مطالعه مقاله زیر پیشنهاد می شود.
پیش از این در خصوص حمل تریاک در وزن های مختلاف و انواع مجازات آن به تفصیل توضیحاتی ارائه شده است، اکنون قصد داریم به بررسی حکم جدید برای تریاک بپردازیم. پیش از این امر نکته حائز اهمیت این است که بدانیم مجازات حمل و نگهداری و خرید مواد مخدر از جمله تریاک با مجازات وارد کردن، تولید، ساخت، توزیع و فروش آن متفاوت است.
حکم جدید برای تریاک و مواد مخدر دیگر با جدید ترین اصلاحات آن در قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و الحاق موادی به آن مصوب ۱۳۷۶/۰۸/۱۷ و اصلاحات بعدی ان ارائه شده است. بر اساس تبصره ماده 4 قانون مذکور هرگاه مرتکبین جرایم مندرج در این ماده مرتکب تکرار شوند با رعایت شرایطی به اعدام محکوم می شوند.
تبصره ماده 4 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و الحاق موادی به آن: «هرگاه محرز شود مرتکبین جرایم موضوع بند ۴ این ماده برای بار اول مرتکب این جرم شده و موفق به توزیع یا فروش آنها هم نشده و مواد، بیست کیلو یا کمتر باشد دادگاه با جمع شروط مذکور آنها را به حبس ابد و هفتاد و چهار ضربه شلاق و مصادره اموال ناشی از همان جرم می نماید. در اوزان بالای بیست کیلوگرم مرتکبین تحت هر شرایطی اعدام می شوند.»
در خصوص مجازات استعمال مواد مخدر باید بگوییم هرکس بنگ، چرس، گراس، تریاک، شیره، سوخته، تفاله تریاک و یا دیگر مواد مخدر یا روانگردانهای صنعتی غیرداروئی که فهرست آنها به تصویب مجلس شورای اسلامی میرسد را استعال نماید باید اقدام به مراجعه به کمپ ترک اعتیاد و ترک اعتیاد کند.
همچنین مصرف مواد مخدر از قبیل هروئین، مرفین، کوکائین و دیگر مشتقات شیمیایی مرفین و کوکائین و یا لیزرژیک اسید دی اتیل آمید (ال.اس.دی)، متیلن دی اکسی مت آمفتامین (ام.دی.ام.آ. یا آکستاسی)، گاما هیدروکسی بوتیریک اسید (جی.اچ.بی)، فلونیترازپام، آمفتامین، مت آمفتامین (شیشه) و یا دیگر مواد مخدر یا روانگردانهای صنعتی غیرداروئی نیز جرم بوده و استعمال کننده قابل پیگیری می باشد.
لازم به ذکر است افرادی که به هر یک از مواد مخدر مذکور اعتیاد دارند وفق ماده 16 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر: «با دستور مقام قضایی برای مدت یک تا سه ماه در مراکز دولتی و مجاز درمان و کاهش آسیب نگهداری میشوند. تمدید مهلت برای یک دوره سهماهه دیگر با درخواست مراکز مذکور بلامانع است. با گزارش مراکز مذکور و بنابر نظر مقام قضایی، چنانچه معتاد آماده تداوم درمان طبق ماده (۱۵) این قانون باشد، تداوم درمان وفق ماده مزبور بلامانع می باشد.»
پیش از این در خصوص قانون جدید مواد مخدر و مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر توضیحاتی ارائه شده است. اکنون قصد داریم به بررسی مجازات حمل تریاک بپردازیم. مجازات حمل مواد مخدر از جمله مجازات حمل تریاک در ماده 4 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر آمده است. بر اساس این ماده مجازات حمل تریاک در وزن های مختلف متغیر می باشد.:
مجازات حمل تریاک به میزان یک تا پنجاه گرم تا 5 میلیون تومان جزای نقدی و تا پنجاه ضربه شلاق
مجازات حمل تریاک بیش از 50 گرم با 500 گرم عبارت است از جزای نقدی از 3 میلیون تومان تا 9 میلیون تومان، شلاق از 10 تا 74 ضرب
مجازات حمل تریاک بیش از پانصد گرم تا پنج کیلوگرم: جزای نقدی از 8 میلیون تومان تا 30 میلیون تومان، شلاق از40 تا 74 ضرب، حبس از 2 تا 5 سال
مجازات حمل تریاک بیش از پنج کیلوگرم تا بیست کیلوگرم عبارت است از صدتا سیصد میلیون ريال جریمه نقدی، پنجاه تا هفتاد و چهار ضربه شلاق، پنج تا ده سال حبس، مصادره اموال ناشی از جرم، به جای جریمه نقدی: در صورت تکرار جرم حمل مواد مخدر نظیر تریاک، به میزان بیش از پنج کیلوگرم تا بیست کیلوگرم، برای مرتبه دوم، اعدام و مصادره اموال ناشی از همان جرم: در صورت تکرار جرم، برای بار سوم
مجازات حمل تریاک بیش از بیست کیلوگرم تا یکصد کیلوگرم: صد تا سیصد میلیون ريال جریمه نقدی که البته، به ازای هر کیلوگرم اضافه، سی میلیون ریال، به مجازات جزای نقدی مرتکب اضافه می گردد.، پنجاه تا، هفتاد و چهار ضربه شلاق، پنج تا ده سال حبس، مصادره اموال ناشی از جرم و اعدام
مجازات حمل تریاک بیش از یکصد کیلوگرم: جزای نقدی از 100 میلیون ریال تا300 میلیون ریال،به ازای هر کیلوگرم اضافه، سی میلیون ریال، به مجازات جزای نقدی مرتکب اضافه می شود.شلاق از40 تا 74 ضربه حبس ابد، اعدام و مصادره اموال، در صورت تکرار جرم می باشد.
پیش از این در خصوص مجازات حمل مواد مخدر در وزن های مختلف توضیحاتی ارائه شده است، اکنون قصد داریم به بررسی قانون جدید مجازات حمل مواد مخدر بپردازیم. حمل مواد مخدر بسته به نوع و میزان آن مجازات متفاوتی در پی دارد. مهمترین و به روز ترین قانون در زمینه رسیدگی به جرایم مواد مخدر قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و اصلاحات آن و آیین نامه اجرایی آن می باشد.
مواد 4 و 5 و 8 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و اصلاحات آن به تفصیل به بررسی مجازات حمل، نگهداری، فروش،عرضه،تولید، واردات و... انواع مواد مخدر پرداخته است. همچنین در خصوص حمل ادوات مصرف مواد مخدر نیز باید بگوییم بر اساس ماده 20 قانون مذکور مرتکبین نگهداری، اخفا یا حمل آلات و ادوات استعمال مواد مخدر، علاوه بر ضبط آنها به ازای هر عدد 3 میلیون تا پانزده میلیون ریال جزای نقدی یا پنج تا بیست ضربه شلاق محکوم می شوند. عتایق از شمول این ماده مستثنی می باشند.
همچنین ماده 17 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و اصلاحات در خصوص حمل ماده مخدر چنین مقرر کرده است: «چنانچه اتباع جمهوری اسلامی ایران با هر قصدی اقدام به نگهداری، حمل یا قاچاق هر مقدار مواد موضوع این قانون به داخل یا خارج از کشور نمایند، از زمان قطعی شدن حکم به مدت یک تا پنج سال گذرنامه آنان ابطال و ممنوع الخروج می شوند و در صورت تکرار، به مدت پنج تا پانزده سال گذرنامه آنان ابطال و ممنوع الخروج می شوند. صدور هرگونه گذرنامه برای اتباع ایرانی که در خارج از کشور به سبب جرائم موضوع این قانون محکوم شده اند مشمول ممنوعیت موضوع این ماده می باشد.»
پس از بررسی مواد قانونی و مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر از جمله تریاک اکنون نوبت به بررسی روال دادرسی و رای دادگاه در پرونده مواد مخدر می باشد. در این خصوص باید بگوییم کلیه محکومینی که پس از صدور حکم به نحوی با نیروی انتظامی یا سازمان عمل کننده همکاری نمایند و اقدام آن ها منجر به کشف شبکه ها گردد دادگاه صادر کننده رای می تواند با تقاضای نیروی انتظامی و یا سازمان عمل کننده بر اساس اسناد مربوطه، مجازات وی را ضمن اصلاح حکم قبلی تا نصف تخفیف دهد. در ادامه یک نمونه رای تخفیف مجازات مواد مخدر ارائه شده است.
در خصوص تخفیف مجازات ماده 389 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر چنین مقرر نموده است: «دادگاه می تواند در صورت وجود جهات مخففه مجازات های تعزیری مقرره دراین قانون را تا نصف حداقل مجازات آن جرم تخفیف دهد در صورتی که مجازاتی فاقد حداقل باشد همان مجازات تا نصف تخفیف می یابد. میزان تخفیف در احکام حبس ابد ۱۵ سال خواهد بود و در مورد مجازات اعدام تقاضای عفو و تخفیف مجازات به کمیسیون عفو ارسال خواهد شد.»
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مجازات حمل مواد مخدر در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مجازات حمل مواد مخدر پاسخ دهند.
برای مشاوره مجازات حمل مواد مخدر
برای مشاوره مجازات حمل مواد مخدر
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©