در شرایطی که کارگران مشمول قانون کار به خاطر شکایت کارفرما توقیف یا بازداشت شده ولی بی گناهی آنها ثابت شود ، کارفرما مکلف است حقوق این مدت را به وی بپردازد .
توقیف یا بازداشت شدن کارگرانی که مشمول قانون کار می باشند ، یکی از موارد تعلیق قرارداد کار به شمار می رود و این توقیف یا بازداشت شدن ، عبارت است از عوامل حقوقی که پس از دستگیری کارگر و در جریان دادرسی کیفری ، تا زمان صدور حکم محکومیت کارگر و یا آزاد شدن وی صورت می پذیرد و سبب می شود تا کارگر نتواند به کار خود ادامه دهد و به نوعی قرارداد کاری وی با کارفرما به حالت تعلیق در آید .
به همین مناسبت ، اطلاع از آثار و نتایجی که توقیف کارگر مشمول قانون کار به بار خواهد آورد موضوع مهمی است که قصد داریم در این مقاله به بررسی آن بپردازیم . البته توقیف یا بارداشت کارگر می تواند به دلیل خارجی و یا به دلیل شکایت کارفرما از کارگر باشد که هر یک از این موضوعات را به صورت مجزا مورد بررسی قرار خواهیم داد .
در ماده 17 قانون کار ، توقیف یا بازداشت شدن کارگر به علت خارجی مورد حکم قرار گرفته است که بر اساس آن ، " قرارداد کارگری که توقیف می گردد و توقیف وی منتهی به حکم محکومیت نمی شود ، در مدت توقیف به حالت تعلیق در می آید و کارگر پس از رفع توقیف ، به کار خود باز می گردد .
در چنین حالتی ، از آن جهت که کارفرما در مورد توقیف کارگر و یا بازداشت وی نقشی نداشته است ، مسئولیتی نیز بابت پرداخت حقوق کارگر در مدت توقیف یا بازداشت نخواهد داشت . بلکه این مسئولیت و جبران خسارات ناشی از آن ، به عهده شخص ، مقام و یا نهادی خواهد بود که عامل توقیف کارگر بوده است و می توان از باب مسئولیت مدنی ، به وی مراجعه کرد . علاوه بر این ، لازم به ذکر است که مدت توقیف کارگر ، جزء سابقه کار کارگر محسوب خواهد شد .
در قسمت قبل به بررسی حکم توقیف یا بازداشت شدن کارگر در پی حادثه خارجی غیر از شکایت کارفرما پرداخته شد ؛ با این حال در مواردی ممکن است که کارفرما از کارگر به دلیل بر هم زدن نظم و امنیت کارگاه و یا انجام عملی که در قانون مجازات اسلامی تحت عنوان جُرم شناخته شده است ، شکایت کیفری کند . در این صورت ، ممکن است کارگر به دلیل شکایت کارفرما ، توقیف ، بازداشت و یا حتی زندانی شود . این حالت به موجب ماده 18 قانون کار مورد پیش بینی قرار گرفته است که بر اساس این ماده :
" چنانچه توقیف کارگر به سبب شکایت کارفرما باشد و این توقیف در مراجع حل اختلاف منتهی به حکم محکومیت نگردد ، مدت آن جزو سابقه خدمت کارگر محسوب می شود و کارفرما مکلف است علاوه بر جبران ضرور و زیان وارده که مطابق حکم دادگاه به کارگر می پردازد ، مزد و مزایای وی را نیز پرداخت نماید .
با این وجود ، چون در طول مدت تعلیق ناشی از توقیف ، کارگر از انجام کار طبق قرارداد کار باز می ماند ، عملا مزد یا حقوقی به وی تعلق نمی گیرد . اما از آن جهت که ممکن است کارگر توقیف شده بی گناه باشد و پس از رسیدگی به موضوع ، برائت یا عدم ارتکاب جرم توسط وی احراز شود ، قانونگذار به جهت حمایت از کارگر توقیف شده و معیشت خانواده وی ، در تبصره ماده یاد شده چنین حکم نموده است :
" کارفرما مکلف است تا زمانی که تکلیف کارگر از طرف مراجع مذکور مشخص نشده باشد ، برای رفع احتیاجات خانواده وی ، حداقل پنجاه درصد از حقوق ماهیانه او را به طور علی الحساب به خانواده اش پرداخت نماید " .
بر این اساس ، اگر کارفرما محکوم شده باشد ، اثر و نتیجه توقیف کارگر طبق قانون کار آن است که وی ملزم به پرداخت حقوق و مزایای کارگر ، جبران خسارات کارگر و همچنین احتساب سابقه خدمت وی می باشد . بر عکس ، اگر کارگر ضمن رسیدگی در دادگاه محکوم شود ، می توان وی را ملزم به استرداد وجوهی نمود که به وی پرداخت شده است ؛ یعنی 50 درصد حقوق و مزایای کارگر که قبلا به صورت علی الحساب به خانواده وی پرداخت شده است .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص آثار توقیف یا بازداشت کارگر در قانون کار در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون آثار توقیف یا بازداشت کارگر در قانون کار پاسخ دهند .
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©