ممنوعیت بلوکه کردن بخشی از وام به عنوان وثیقه
طبق اعلام بانک مرکزی، اخذ هرگونه سپرده به عنوان وثیقه نقدی به هر عنوان، قبل یا بعد از اعطای انواع وام بانکی توسط بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی ممنوع است.
در بخشنامه بانک مرکزی آمده است: بر اساس مفاد بخشنامه ۲۳ اسفند ۱۴۰۰، اخذ هرگونه سپرده به عنوان وثیقه نقدی به هر عنوان، قبل یا بعد از اعطای تسهیلات توسط بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی ممنوع است.
همچنین، چنانچه بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی در راستای بخشنامه نهم تیر ۱۳۹۹، قبل از اعطای تسهیلات و منوط به توافق قبلی، اقدام به اخذ وثیقه نقدی در قالب سپرده سرمایهگذاری مدتدار از تسهیلاتگیرنده کنند، پرداخت سود علیالحساب به سپرده مذکور معادل نرخ سود متناظر با دوره زمانی آن سپرده مشابه سپردههایی که وثیقه تسهیلات نیستند، الزامی است.
قابل انتقال بودن امتیاز وام، از مهم ترین شرایط خرید و فروش وام است. نحوه انتقال امتیاز وام، بسته به نوع وام، متفاوت بوده و تعویض وثیقه، یکی از این روش ها می باشد. همچنین، خرید و فروش وام، در قانون، جرم انگاری نشده، اما، در صورت غیر قابل انتقال بودن امتیاز آن، حکم مجازات خرید و فروش وام، پرداخت اصل پول و سود آن، همراه جبران خسارت، خواهد بود.
گفتنی است؛ طبق گزارشات دریافتی، بررسیهای به عمل آمده و شکایات ثبت شده در بانک مرکزی، حاکی از عدم رعایت بخشنامههای یادشده و تخلف از سوی برخی از بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی است که درصورت تداوم تخلف مذکور، موضوع مشمول اقدامات نظارتی و طرح در هیئت انتظامی بانکها خواهد شد؛ از اینرو مقتضی است به قید تسریع اقدامات لازم به منظور رعایت کامل ضوابط یادشده اتخاذ شود و بر حسن اجرای آن نظارت دقیق صورت گیرد.
اگر بخشی از وام بلوکه شد، چه کنیم؟
اما، علیرغم ممنوعیت بلوکه کردن بخشی از وام به عنوان وثیقه، مشاهدات میدانی از برخی بانکها و گزارش وام گیرندگان حاکی از آن است که برخی بانکها همچنان با عناوین دیگر چون "ضمانت ریالی" بخشی از وام یا سپرده متقاضیان را بلوکه میکنند و پیش از این هم مبلغی از وام متقاضیان نزد بانک بلوکه شده است.
در این بین برای مشتریانی که قبلا وام گرفته و بخشی از مبلغ وام شان نزد بانک بلوکه مانده، سوال ایجاد شده که بر اساس بخشنامه بانک مرکزی می توانند مبلغ بلوکه شده را از بانک مربوطه پس بگیرند یا خیر؟
در واکنش به این موضوع، بانک مرکزی اعلام کرد که اگر بانکی اعطای تسهیلات به فرد را مشروط به بلوکه کردن بخشی از مبلغ تسهیلات کند، از سالهای گذشته ممنوع بوده و همچنان هم ممنوع است.
استفاده از وام دارای مزایای بسیاری است، اما قبل از اینکه متقاضی وام مورد نظر را دریافت کند باید نسبت به محاسبه سود وام اقدام کرد. با محاسبه سود وام، متقاضی می تواند از میزان مبلغی پرداخت نهایی وام آگاه شود.
بدین معنا که این بخشنامه مربوط به زمان فعلی نیست و پیش از این هم قابلیت اجرا داشته و این اقدام ممنوع بوده است.
همچنین طبق توضیحات علیرضا قیطاسی - دبیر شورای هماهنگی بانکهای دولتی و نیمهدولتی - به ایسنا، مواردی که در سالهای قبل بوده و برخی بانکها بخشی از مبلغ وام پرداختی را مسدود کردهاند، نیز مشمول ممنوعیت است و مشتریان در این زمینه میتوانند به واحد رسیدگی به شکایات بانک مراجعه و مبلغ بلوکه شده را دریافت کنند، زیرا این موضوع در شبکه بانکی ممنوع است.
قیطاسی تاکید کرد که اگر این مبلغ بلوکه شده از وام پس داده نشود و بخشی از مبلغ وام مسدود شده باشد، حتما با بانک مربوطه برخورد میشود.
منبع: ایسنا
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©