مصاحبهی تشریحی خبرنگار روابط عمومی مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه با معاونت #کارشناسان_رسمی مرکز در خصوص «دستورالعمل ساماندهی زمان و فرایند کارشناسی رسمی دادگستری»/قسمت اول
.
دکتر عسکر زاده، معاونت کارشناسان رسمی مرکز در مصاحبهای با خبرنگار مرکز به سؤالات مهم کارشناسان در خصوص «دستورالعمل ساماندهی زمان و فرایند کارشناسی رسمی دادگستری» پاسخ داد.
.
متن سؤالات و پاسخهای معاونت کارشناسان رسمی مرکز به شرح ذیل است:
.
✅از پشت عینک جامعه این دستورالعمل چه منافعی برای جامعه ایجاد میکند ؟
برای پاسخ به این سؤال کافی است بدانیم خواسته اصلی مردم در پروندههایی که ارجاع به کارشناس دارد چیست؟ از مهمترین خواستههای مردم میتوان به کاهش اطاله دادرسی و ترددهای غیرضروری به مجتمعهای قضایی و افزایش کیفیت و صحت گزارش کارشناسان اشاره کرد.
.
✅آیا اجرای دستورالعمل فوق در کاهش زمان رسیدگی به پروندهها مؤثر است ؟
قطعاً بله زیرا در مواد متعدد فرآیندهایی پیشبینیشده که نتیجه آن کاهش زمان رسیدگی به پرونده است بهعنوانمثال: تأکید ماده 8 دستورالعمل فوق به در دسترس بودن کارشناسان کشیک در خارج از وقت اداری از طریق سامانههای ارتباطی باعث تسریع در ارزیابی وثایق بازداشتشدگان و ممانعت از زندانی شدن آنان میگردد. کثرت کار بعضی کارشناسان یکی از دلایل مهم اطاله دادرسی بود اما تا قبل از این دستورالعمل، کارشناس فقط میتوانست در صورت وجود جهات رد که قانون پیشبینیشده بود از پذیرفتن پرونده استنکاف نماید اما به استناد ماده ۱۰ این دستورالعمل , کارشناس میتواند با توجه به کثرت کار و حداکثر ظرف ۴۸ ساعت از قاضی بخواهد که پرونده را به کارشناس دیگر ارجاع دهد قبل از این در مواردی این فرآیند ماهها طول میکشید.
ابلاغهای مبهم به کارشناسان یکی از مهمترین دلایل اعتراض به نظریه و ارجاع به هیئتها و در نتیجه افزایش زمان و هزینه دادرسی بود. در بند ب ماده ۱۱ این دستورالعمل بر وضوح قرار کارشناسی که باعث رفع ابهام از بسیاری از پروندهها خواهد شد تأکید شده است ارائه گزارش واضح اطاله دادرسی را بهشدت کاهش داده و امکان ارائه گزارش کارشناسی ناقص را که به دلیل ابهام درخواست مقام قضایی حادث میشود را کاهش و از تقاضای ارجاع به هیئتهای کارشناسی جلوگیری میکند
♦️قسمت ششم
✅در پایان اگر در اجرای این دستورالعمل که بازیگران متعدد دارد مشکلاتی وجود داشته باشد چه اتفاقی خواهد افتاد؟ تأکید بند ب ماده ۱۶ به الزام به برگزاری جلسات مستمر بین مرکز و فناوری اطلاعات قوه و واحدهای قضایی زمینه ایجاد تعامل بین این ۳ عنصر کلیدی و در نتیجه بهبود مستمر را فراهم خواهد کرد از طرفی در ماده ۴ برای اولین بار به دسترسی حوزههای قضایی و ادارات ثبت به سامانهی مرکز ، وجاهت قانونی داده است که نویدی برای دسترسی به کارشناسان از کانالهای متفاوت در صورت بروز اشکال است.
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©