دینا / اخبار مرتبط با موضوعات آیین دادرسی / تاکید بر لازم الاجرا بودن آرای هیات عمومی دیوان عدالت اداری از سوی رییس دیوان

تاکید بر لازم الاجرا بودن آرای هیات عمومی دیوان عدالت اداری از سوی رییس دیوان

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله به بررسی قرار تعویق صدور حکم ، شرایط و انواع آن می پردازیم . 

 

تعویق در لغت به معنای عقب انداختن انجام کاری است . در اصطلاح حقوقی نیز وقتی درباره تعویق صحبت می کنیم یعنی اجرا و انجام یک امر قانونی با تاخیر رو به رو است . این تاخیر می تواند ربشه و دلایل متفاوتی داشته باشد . برای مثال قاضی دادگاه مسئول است که درباره پرونده ای که در حال بررسی آن است حکم صادر کند . این اصلی ترین وظیفه قاضی است و با هیچ بهانه ای نمی تواند از آن سر باز بزند . اما گاهی پیش می آید که با اینکه قاضی هم دلیل و مستند  دارد و هم آمادگی لازم برای صدور حکم ، این کار را به تعویق می اندازد که به این کار تعویق صدور حکم می گویند . از این رو در این مقاله می خواهیم ، تعریف تعویق صدور حکم ، شرایط صدور تعویق صدور حکم  و انواع تعویق صدور حکم را بررسی کنیم

تعویق صدور حکم چیست ؟

ماده 40 قانون مجازات اسلامی سال 92 در تعریف تعویق صدور حکم می گوید : " در جرائم موجب تعزیر درجه شش تا هشت دادگاه می تواند پس از احراز مجرمیت متهم با ملاحظه وضعیت فردی ، خانوادگی و اجتماعی و سوایق و اوضاع و احوالی که موجب ارتکاب جرم گردیده است در صورت وجود شرایط تعویق در صدور حکم ، صدور حکم را به مدت شش ماه تا دو سال به تعویق اندازد " . بنابراین می بینیم که تعویق صدور حکم برای در تقسیم بندی جرائم تعزیری ، مربوط به جرائم تعزیری درجه شش تا هشت است . علاوه بر اینکه قاضی به وضعیت و سابقه متهم نیز توجه می کند تا شاید اوضاع تغییر کرده و بتوان حکم مناسبتری را برای مجرم در نظر گرفت . 

شرایط صدور تعویق صدور حکم

در ادامه ماده 40 قانون مجازات ، شرایطی که می توان در صورت وجود آنها در صدور حکم تعویق ایجاد کرد مشخص شده است . طبق این ماده شرایط تعویق صدور حکم از قرار زیر است :


الف ) وجود جهات تخفیف در مجازات 

ب ) پیش بینی اصلاح مرتکب

پ ) جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران 

ت ) فقدان سابقه کیفری موثر 

از جمله شرایط تعویق صدور حکم این است که دادگاه نمی تواند قرار تعویق صدور حکم را به صورت غیابی صادر کند . اگر متهم بازداشت باشد، بعد از صدور قرار تعویق صدور حکم ، بلافاصله دستور آزادی او صادر می شود . دادگاه می تواند در این مورد تامین مناسب اخذ کند . در هر صورت اخذ تامین نباید به بازداشت مرتکب منتهی شود .

انواع تعویق صدور حکم

بعد از تعریف تعویق صدور حکم در ماده 40 قانون مجازات ، در ماده 41 این قانون ، انواع تعویق صدور حکم بیان شده است . طبق این ماده تعویق صدور حکم به دو شکل ساده و مراقبتی است :
 
1- تعویق صدور حکم ساده : در تعویق ساده ، مرتکب به طور کتبی متعهد می شود در مدت تعیین شده به وسیله دادگاه ، مرتکب جرمی نشود و از نحوه رفتار وی پیش بینی شود که در آینده نیز  مرتکب جرم نمی شود. 
 
2- تعویق صدور حکم مراقبتی : در تعویق مراقبتی ، علاوه بر شرایط تعویق ساده ، مرتکب متعهد می گردد دستورها و تدابیر مقرر شده به وسیله دادگاه را در مدت تعویق رعایت کند یا به موقع اجرا گذارد . 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص قرار تعویق صدور حکم ، شرایط و انواع آن ، به کانال تلگرام حقوق کیفری مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قرار تعویق صدور حکم ، شرایط و انواع آن پاسخ دهند .