فضای مجازی در عصر تکنولوژی پر است از اپلیکیشنهای مختلف تا کار شهروندان را راحتتر و آسانتر کند اما در کنار این اپلیکیشنها برخی برنامههای جعلی بتدریج جای خود را در بین برنامههای کاربردی باز کرده و طعمه های خود را صید میکنند.
این روزها شاهد یکه تازی اپلیکیشنهای مختلف هستیم، اپلیکیشنهایی که توانایی انجام کارهای فراوانی را در فضای مجازی دارند، از پرداخت گرفته تا خرید و دانلود، این روزها حتی در تاکسیها نیز اپلیکیشنهایی را مشاهد میکنیم که میتوان با آنها کرایه خودرو خود را پرداخت کرده و دیگر مشکل پول خرد و غیره نداشته باشیم.
در کنار این اپلیکشنهایی که هر روزه تبلیغ میشود تا کاربران با نصب آنها کارهای روزانه خود را به راحتی انجام دهند، شاهدتولید اپلیکیشنهایی هستیم که بی سر و صدا وارد بازار میشوند، اپلیکیشنهایی که گاهی اوقات از سوی مجرمان حرفهای سایبری طراحی و تولید شدهاند و افراد سودجو میتوانند از آنها استفاده مجرمانه داشته باشند.
برنامه رسید ساز جعلی از شگردهای مجرمانه ای است که فروشندگان باید سامانه پیامکی حسابهای بانکی خود را همواره فعال کنند تا با واریز یا برداشت از حساب، با دریافت پیامک از طرف بانک مربوطه از انجام عملیات بانکی مورد نظر اطمینان حاصل کنند.
فروشندگان دقت داشته باشند پیامک ارسالی حتما از سرشماره بانک مربوطه باشد و موجودی حساب خود را با دستگاه کارتخوان، موبایل بانک یا اینترنت بانک بررسی کنند.
سودجویان و کلاهبرداران با استفاده از برنامهای موبایلی رسیدهای بانکی را جعل کرده و با نشان دادن آن به شهروندان از آنها کلاهبرداری میکنند در این روش کلاهبردار کالایی از افراد خریداری میکند، سپس برای پرداخت هزینه، یک رسید جعلی با برنامه رسید ساز موبایلی ایجاد کرده و آن را به فرد فروشنده کالا نشان میدهد. فروشنده نیز که به کلاهبردار اعتماد کرده و کالا را تحویل وی داده، زمانی متوجه کلاهبرداری میشود که دیگر دیر شده و خبری از فرد کلاهبردار نیست.
لازم است افراد در زمان معامله ابتدا با بررسی حساب بانکی خود از واریز پول به حساب خود اطمینان حاصل کرده و سپس کالا را تحویل خریدار دهند.
همان طور که گفته شد، مجرمان سایبری در هنگام خرید کالا از کسبه یا شهروندانی که کالایی را در سایتهای واسط برای فروش ثبت کردهاند، با ادعای واریز وجه به کارت فروشنده از طریق گوشی یا تبلت و نشان دادن رسید جعلی واریز، کالا را از فروشنده دریافت می کنند، بدون اینکه وجهی به حساب بانکی آنها واریز کرده باشند.
برنامه رسیدساز جعلی چیست و چگونه کار میکند؟
لازم است بیشتر بدانیم که برنامه های رسید ساز جعلی چیست و چگونه کار می کنند، باید گفت، برنامه رسیدساز در واقع روشی است که با استفاده از آن میتوان رسیدهای بانکی را جعل و در اختیار دیگران قرار داد.
البته این جعل رسید به صورت کاغذ چاپی نبوده و تقریبا شبیه به رسیدهایی طراحی شده که اپلیکیشنهای مالی و بانکی در اختیار افراد قرار میدهند. از این رو فرد سودجو میتواند با انتخاب یکی از اپلیکیشنهای مالی معتبر همچون اپلیکیشن آپ، یک رسید بانکی جعلی، شبیه به رسید آپ تهیه کرده و آن را برای شما ارسال کند.
این جعل رسید زمانی برای شما دردسرساز خواهد شد که از فردی پول طلب دارید یا قرار است مبلغ معاملهای به حساب شما واریز شود.
در این شرایط فرد متقلب، اقدام به ساخت یک رسید تقلبی با استفاده از برنامه رسید ساز می کند. سپس تصویر رسیدی ساخته است را برای شما ارسال میکند و عنوان میکند که مبلغ مورد نظر به حساب شما انتقال داده شده است. از آنجا که شما، شماره کارت خود را برای انتقال وجه به او دادهاید، در نتیجه در رسید تقلبی، چهار رقم آخر کارت شما نیز درج میشود و چون این رسید کاملا شبیه به رسیدهای بانکی است، شک شما را بر نمی انگیزد.
شاید برخی مخاطبان این نوع کلاهبرداری را چندان جدی نگیرند و در معاملات روزانه خود به راحتی از آن بگذرند اما باید بدانیم که پرونده هایی در این زمینه در پلیس فتا تشکیل شده و شیادان به دام پلیس افتاده اند و این در حالی است که مالباختگان هرگز فکرش را هم نمی کردند که طعمه شده و از حساب آن ها به راحتی برداشت شده است.
در این گزارش به نمونه هایی از این پرونده ها اشاره می شود تا با سبک و سیاق کلاهبرداری افراد شیاد بیشتر آشنا شده و با افزایش دانش خود در این زمینه در دام آن ها گرفتار نشویم.
هشدار پلیس فتا
پلیس فتا به فروشندگان در معاملات خود توصیه کرده که توجه بیشتری به رسید واریز وجه داشته باشند چرا که با افزایش نصب برنامههای رسید ساز جعلی بر روی گوشیهای هوشمند یا تبلت توسط مجرمان سایبری، شهروندان و کسبه در معاملات خود توجه بیشتری به رسید واریز وجه داشته باشند و حتما پیامک حساب بانکی خود را بررسی کنند.
همان طور که گفته شد در این گونه کلاهبرداریها مجرمانه سایبری با مشاهده آگهی فروش کالا در سایتهای واسط با فروشنده تماس گرفته و ادعای خرید کالا را می کنند و درهنگام معامله با گرفتن شماره کارت بانکی فروشنده وانمود به واریز وجه با گوشی یا تبلت و نشان دادن رسید جعلی میکنند و پس از اخذ کالا از فروشنده سریعا محل را ترک میکنند بدون آنکه مبلغی به حساب فروشنده واریز شده باشد. در واریز وجه با رسید سازهای جعلی هیچ تبادل مالی اتفاق نمیافتد و فقط به صورت تصویری و دیجیتالی رسید ایجاد میشود.
همین امر باعث شده تا مجرمان سایبری اقدام به خریدهای اینترنتی کرده و بعد از تحویل کالا هیج هزینهای پرداخت نکنند. مجرمان سایبری در خرید خود با نشان دادن تصویر رسید واریز وجه به فروشنده با درج چهار رقم آخرحساب کارتی فروشنده و شباهت ظاهری رسید به رسیدهای بانکی اطمینان فروشنده را جلب کرده و از آنان کلاهبرداری میکنند.
بهترین روش برای جلوگیری از این نوع سوءاستفادهها در معاملات این است که افراد فروشنده در معاملات خود حتما منتظر پیامک دریافت وجه بمانند و تا قبل از اطمینان واریز وجه از طریق پیام یا همراه بانک یا روشهای دیگر کالا را تحویل ندهند.
در حال حاضر تمام بانکها برای راحتی و آگاهی مشتریان خود از تراکنشهای بانکی سیستم پیامکی دارند، کلاهبرداران با آگاهی از اطلاع رسانیهای بانک از طریق پیامک، مدعی میشوند که وجه واریز شده ولی بانک آن را نگه داشته و ظرف ۷۲ ساعت به حساب واریز میشود، سعی دارند فروشنده را قانع کنند تا کالا را در اختیار وی قراردهد.
دانستن موجودی حساب بانکی یکی دیگر از روشهای جلوگیری از وقوع این نوع کلاهبرداریها است، آگاهی از دانستن موجودی بانکی میتواند به فروشنده اطمینان دهد که وجهی به حساب وی واریز شده است یا خیر؟ در معاملات آنلاین حتما شهروندان توصیههای پلیس فتا را جدی بگیرند تا با رعایت موارد ساده ایمنی در دام مجرمان سایبری گرفتار نشوند.
منبع: ایرنا
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©