دینا / اخبار مرتبط با موضوعات کیفری / انتشار آیین نامه جدید سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور

انتشار آیین نامه جدید سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در رابطه با موضوع مهریه فسخ نکاح باید بگوییم که اگر فسخ قبل از رابطه زناشویی انجام شود زن حق مهریه ندارد مگر در خصوص عنن بودن مرد که نصف مهریه به زن تعلق خواهد گرفت. بنابراین اگر فسخ نکاح بعد از رابطه زناشویی انجام شود که در این صورت زن مستحق تمام مهریه که به واسطه عقد نکاح بر ضمه مرد قرار گرفته است خواهد شد. 

 

یکی از لوازم انحلال نکاح یا بر هم خوردن عقد ازدواج، فسخ نکاح می باشد. فسخ نکاح نیز می تواند هم از طرف زن صورت بگیرد و هم از طرف مرد. در واقع در صورتی که یکی از طرفین، عیوب مذکور در قانون مدنی را داشته باشد، طرف مقابل او می تواند اقدام به فسخ ازدواج نماید.

 

 سوال مهمی که در اینجا مطرح می شود این است که تکلیف مهریه در صورت فسخ نکاح چیست؟ آیا در فسخ نکاح هم مهریه به زن تعلق می گیرد؟ در پاسخ به این سوال، بهتر است میان فسخ نکاح قبل و بعد از نزدیکی تفاوت قائل شد. زیرا مهریه در فسخ نکاح در قبل از نزدیکی و بعد از نزدیکی به شکل متفاوتی به زن تعلق می گیرد.

 

بنابراین در این مقاله ابتدا به بررسی مهریه فسخ نکاح قبل از نزدیکی خواهیم پرداخت و در ادامه نیز مهریه فسخ نکاح بعد از نزدیکی را مورد توجه قرار خواهیم داد و در آخر مطالبی در خصوص تکلیف مهریه ارائه شده است. علاقه مندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مهریه فسخ نکاح با ما همراه باشند.

مهریه فسخ نکاح قبل از نزدیکی

بر اساس ماده 1101 قانون مدنی: " هرگاه عقد نکاح قبل از نزدیکی به جهتی فسخ شود، زن حق مهر ندارد؛ مگر در صورتی که موجب فسخ، عنن باشد که در این صورت، با وجود فسخ نکاح، زن مستحق نصف مهر است." همانطور که از این ماده مشخص است، اگر عقد نکاح قبل از نزدیکی فسخ بشود، تکلیف مهریه به این صورت است، که زن مستحق مهریه ای نخواهد بود.

 

سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که مهریه فسخ نکاح قبل از نزدیکی به چه صورت می باشد؟ در پاسخ به این سوال بهتر است که بگوییم همانطور که از ماده 1101 قانون مدنی مشخص است، اگر عقد نکاح قبل از نزدیکی، فسخ بشود، زن مستحق مهریه ای نخواهد بود؛ یعنی مالکیت او نسبت به مهر زائل می شود و اگر مهر را دریافت کرده باشد، باید آن را به شوهر سابق برگرداند. بنابراین، در مورد فسخ، برخلاف طلاق، زن استحقاق نصف مهریه را ندارد. 

 

بنابراین در زمان فسخ نکاح قبل از نزدیکی به زن مهریه ای تعلق نمی گیرد و زن آنچه را که به عنوان مهریه دریافت کرده است را باید به مرد برگرداند. ولی قسمت دوم ماده 1101 متضمن استثنایی بر قاعده اصلی است. برابر این ماده، در صورتی که زن به علت عنن یعنی ناتوانی جنسی شوهر، عقد نکاح را قبل از نزدیکی فسخ کرده باشد، در این صورت با وجود فسخ نکاح، زن مستحق نصف مهریه خواهد بود. در این فرض، با اینکه نزدیکی واقع نشده است، زن استحقاق نصف مهر را دارد. 

مهریه فسخ نکاح بعد از نزدیکی

هرگاه عقد نکاح بین زن و مرد جاری شود، مهریه ای که بین زن و مرد مورد توافق قرار گرفته است به مالکیت زن در خواهد آمد. لذا زمانی که بر اثر مسائلی که در طول زندگی مشترک پیش می آید و زن و مرد تصمیم به جدایی می گیرند. هنگامی که عقد نکاحی که بین زوجین ایجاد شده بعد از نزدیکی فسخ شود، در این زمان، زن مستحق تمام مهریه خواهد بود. فسخ نکاح، تاثیری در عدم استحقاق زن نسبت به مهر نخواهد داشت.

 

سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که مهریه فسخ نکاح بعد از نزدیکی به چه صورت می باشد؟ در پاسخ به این سوال بهتر است که بگوییم زمانی که زن و شوهر با هم ارتباط زناشویی داشته باشد و بعد از مدتی تصمیم به جدایی بگیرند به علت آنکه میان زن و مرد روابط زناشویی برقرار بوده، مهریه ای که در زمان عقد تعیین شده است تماما به زن داده می شود.

 

بنابراین طبق ماده 1082 قانون مدنی در خصوص حق مهریه باید گفت که به محض اینکه عقد نکاح جاری می گردد زن مالک مهریه می شود و با وقوع نزدیکی مالکیت او استقرار پیدا می کند و دلیلی برای از بین رفتن آن وجود ندارد. مگر اینکه عقد نکاح به واسطه یکی از دلایل قانونی، پیش از برقراری رابطه زناشویی فسخ شود که در این صورت زوجه مستحق نفقه نمی باشد. 

 

تکلیف مهریه

مهریه یکی از ارکان جاری شدن عقد نکاح در ازدواج دائم می باشد. زمانی که زن و شوهر قصد ازدواج با هم را دارند، برای اینکه مرد علاقه خود را نسبت به زن در زمان ازدواج نشان دهد، هدیه و پیش کشی را به عنوان مهریه به زن می دهد و در هنگام جاری شدن عقد نکاح این مهریه به زن تعلق می گیرد و زن می تواند در آن دخل و تصرف نماید. 

 

سوالی که در اینجا مطرح می شود تکلیف مهریه زن چه می شود؟ در پاسخ به این سوال بهتر است که بگوییم با جاری شدن عقد نکاح مهریه در مالکیت زن در می آید و زن می تواند در آن تصرف نماید، اما اگر قبل از نزدیکی زن و شوهر بخواهند از هم جدا شوند مهریه ای که در زمان عقد به زن داده شده است بدون هیچ کم و کاستی به مرد باز گردانده می شود ولی اگر بعد از نزدیکی به علت بیماری و عنن مرد فسخ نکاح رخ دهد نصف مهریه به زن تعلق می گیرد.

 

بنابراین همانطور که بیان شد تکلیف مهریه به این گونه است که، عنن مرد باعث می شود که در صورت عدم عدم برقراری رابطه زناشویی هم، نصف مهریه به زن پرداخت شود. مهرالمسمی: مقدار مال معینی است که با توافق طرفین در هنگام عقد به عنوان مهریه زن معین شده است که مرد باید آن مقدار را به زن بپردازد و مهرالمثل: در صورتی که میزان مهریه زن، در عقدنامه نکاح ذکر نشده باشد و طرفین هیچ توافقی بر این مبنا انجام نداده باشند و همچنین بین طرفین نزدیکی رخ داده باشد، برای زن، مهرالمثل تعیین می شود.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مهریه فسخ نکاح در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون اجرا گذاشتن مهریه در دوران عقد​ پاسخ دهند.