دینا / اخبار مرتبط با موضوعات حقوقی / اعلام زمان برگزاری دومین دوره انتخابات شوراهای عالی وکلا و کارشناسان رسمی

اعلام زمان برگزاری دومین دوره انتخابات شوراهای عالی وکلا و کارشناسان رسمی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

جرم تهدید لفظی یعنی مرتکب جرم با استفاده از الفاظ، طرف مقابل را نسبت به انجام یک عمل بد و نامشروع در آینده بترساند. مجازات جرم تهدید، یکی از دو مجازات از 1 تا 74 ضربه شلاق تعزیری یا حبس از 1 ماه تا 1 سال بوده؛ اما حکم مجازات تهدید همراه با اجبار هر دو مجازات 1 تا 74 ضربه شلاق تعزیری و حبس از 45 روز تا 1 سال می باشد.

 

جرم تهدید به این معنا است که یک نفر ، دیگری را به اینکه نسبت به او یک عمل بد و نامشروع را در آینده انجام خواهد داد ، بترساند . این عمل بد و نامشروع می تواند قتل ، آسیب جسمی ، آسیب به حیثیت و آبرو ، آسیب مالی و مواردی نظیر آن باشد. البته وسیله و نحوه تهدید کردن در این جرم اهمیت ندارد، هر چند شایع ترین شکل تهدید، جرم تهدید لفظی می باشد.

 

تهدید کردن اشخاص به وارد نمودن آسیب های جسمی ، مالی و حیثیتی در قوانین جزایی کشور ما جرم محسوب شده و قانون گذاربرای این عمل ، مجازات های سنگین را در نظر گرفته است که این مجازات ها شامل شلاق و حبس می باشد. البته این مساله که تهدید همراه با اجبار باشد یا نه بر میزان مجازات اثرگذار می باشد.

 

با توجه به آنچه گفته شد و با در نظر گرفتن این نکته که حکم مجازات جرم تهدید در موارد متفاوت، یکسان نبوده، در این مقاله به بررسی مجازات جرم تهدید می پردازیم. با این توضیح که ابتدا در مورد جرم تهدید لفظی صحبت نموده وسپس، مجازات جرم تهدید، مجازات تهدید همراه با اجبار، مجازات تهدید و توهین به اشخاص عادی را تحلیل خواهیم نمود.

جرم تهدید لفظی

تهدید به معنای آن است که یک نفر دیگری را بترساند. اما تهدید در صورتی جرم محسوب می شود که این ترساندن نسبت به یک رفتار بد و نامشروع در آینده باشد. برای وقوع جرم تهدید حتما لازم نیست که مرتکب جرم تهدید، از لفظ استفاده نماید، بلکه هر نوع عملی که ترساندن طرف مقابل نسبت به یک عمل نامشروع باشد، تهدید محسوب می شود. بنابراین به عنوان مثال، اگر شخص الف به کنایه به شخص ب بفهماند که اگر خانه اش را به وی نفروشد، آن خانه را آتش خواهد زد، این عمل تهدید و جرم می باشد.

 

با این وجود باید دانست که شایع ترین شکل تهدید، جرم تهدید لفظی می باشد. در جرم تهدید لفظی، مرتکب جرم با استفاده از الفاظ، طرف مقابل را نسبت به انجام یک عمل بد و نامشروع می ترساند. به عنوان مثال وی را نسبت به کشتن یک از اعضای خانواده می ترساند یا نسبت به بردن آبروی یکی از اعضای خانواده وی.

 

جرم تهدید لفظی به عنوان یکی از مصادیق جرم تهدید، در ماده 669 قانون مجازات اسلامی، بخش تعزیرات، مورد تصریح قانون گذار قرار گرفته است: « هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او نماید ، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد ، به مجازات ...محکوم خواهد شد»

 

همانطور که ملاحظه می شود، در ماده 669 قانون مجازات اسلامی، قانون گذار از عبارت (به هر نحو) استفاده نموده است. به این ترتیب، می توان فهمید که وسیله ترساندن در جرم تهدید بی اثر بوده و ترساندن نسبت به عمل نامشروع در آینده به هر نحو و با هر وسیله ای از جمله لفظ که شایع ترین وسیله تهدید بوده، انجام گیرد، جرم تهدید محقق شده است . 

 

مجازات جرم تهدید

گفتیم که برای تحقق جرم تهدید، لازم است که اولا یک نفر ، دیگری را ترسانده، ثانیا، این تهدید نسبت به عمل بد و نامشروعی باشد و ثالثا، این عمل قرار باشد که در آینده انجام گیرد. اکنون اضافه می کنیم که جرم تهدید، یک جرم مطلق می باشد یعنی برای وقوع جرم تهدید لازم نیست که تهدید کننده، تهدید خود را عملی نماید. بلکه صرف ترساندن با شرایط گفته شده، باعث تحقق جرم تهدید بوده و مرتکب جرم تهدید مجازات می گردد.

 

درصورتی که تمام شرایط گفته شده برای جرم تهدید فراهم بوده و جرم تهدید محقق شود ، مجازات جرم تهدید در مورد مرتکب اجرا خواهد شد. مجازات جرم تهدید در ماده 669 قانون مجازات اسلامی تعیین شده است . به موجب این ماده :

 

هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او نماید ، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد ، به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد »

 

بنا براین مطابق ماده 669 قانون مجازات اسلامی ، حکم مجازات جرم تهدید، یکی از موازد زیر خواهد بود:

۱از 1 تا 74 ضربه شلاق تعزیری

۲حبس تعزیری از دو ماه تا دو سال که البته، میزان حبس این جرم، با استناد به قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، در حداقل و حداکثر، به نصف تقلیل یافته و به 1 ماه تا 1 سال، تبدیل شده است.

 

همانطور که ملاحظه می شود در ماده 669 قانون مجازات اسلامی قانون گذار از لفظ (یا) در بین دو مجازات شلاق و حبس استفاده نموده است. این به این معنا است که یکی از این دو مجازات به عنوان مجازات جرم تهدید در مورد مجرم اعمال می شود که قاضی با توجه به اوضاع و احوال و شخصیت مجرم ، یکی از این مجازات ها را برای جرم تهدید تعیین خواهد نمود.

مجازات تهدید همراه با اجبار

تهدید همراه با اجبار، عنوان مجرمانه ای است که در ماده 668 قانون مجازات اسلامی، بخش مجازات های تعزیری مورد تصریح قانون گذار قرار گرفته است به موجب این ماده : « هر کس با جبر و قهر یا با اکراه و تهدید دیگری را ملزم به دادن نوشته یا سند یا امضا و یا مهر نماید و یا سندی و نوشته ای که متعلق به او یا سپرده به او می باشد را از وی بگیرد ، به حبس از سه ماه تا دو سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد »

 

همانطور که ملاحظه می شود ماده 668 قانون مجازات اسلامی از برخی جهات متفاوت از ماده 669 می باشد. این موارد عبارتند از:

 

۱بر خلاف ماده 669 که مربوط به یک جرم مطلق بود، ماده 668 مربوط به یک جرم مقید به نتیجه می باشد، به عبارت دیگر، در این ماده آنچه اهمیت داشته و باعث می شود جرم محقق گردد، آن است که حتما سند یا نوشته گرفته شود و نتیجه مورد نظر مرتکب جرم تهدید همراه با اجبار محقق گردد.

 

۲بر خلاف ماده 669 که تنها یکی از مجازات های تعیین شده برای مرتکب جرم تهدید اعمال می گردید، در ماده 668 هر دو مجازات حبس تعزیری و شلاق در مورد مرتکب اعمال می شود. دلیل این مساله آن است که بر خلاف ماده 669 که قانون گذار از لفظ (یا) استفاده کرده بود در ماده 669 قانون گذا از لفظ (و) استفاده نموده که به معنای جمع کردن هر دو مجازات می باشد.

مطابق ماده 668 قانون مجازات اسلامی ، حکم مجازات تهدید همراه با اجبار، دو مجازات بوده که هر دو در مورد مرتکب جرم تهدید همراه با اجبار اجرا می شود:

 

۱ از 1 تا 74 ضربه شلاق تعزیری

۲حبس از دو ماه تا دو سال که البته، میزان حبس این جرم، بر اساس قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، در حداقل و حداکثر، به نصف تقلیل یافته و به 45 روز تا 1 سال، تبدیل شده است.

 

مجازات تهدید و توهین به اشخاص عادی

همانطور که پبش از این گفتیم تهدید در صورتی جرم محسوب می شود که این ترساندن نسبت به یک رفتار بد و نامشروع در آینده باشد و این تهدید به نوعی ممکن الوقوع باشد و بین شخص تهدید کننده و تهدید شونده به نوعی تناسب باشد که بیم تحقق موضوع تهدید برود.

 

ماده 669 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات اصلاحی 1399/02/23 به مجازات جرم توهین به اشخاص عادی پرداخته است. به موجب این ماده :«هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضرر های نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از این که به این و‌اسطه تقاضای و‌جه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا (74) ضربه یا زندان از یک ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.»

 

همچنین ماده 608 قانون مجازات اسلامی اصلاحی 1399/02/23 در رابطه با مجازات توهین به اشخاص عادی آورده است: «توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد (مستوجب) جزای نقدی درجه شش خواهد بود.»

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مجازات جرم تهدید در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مجازات جرم تهدید پاسخ دهند.