دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / تغییر نام کوچک

تغییر نام کوچک

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

گاهی فرد بعد از رسیدن به سن رشد نمی تواند با اسمی که برای او انتخاب شده است ارتباط برقرار کند، لذا برای تغییر نام کوچک خود، پس از طی مراحل و ارائه مدارک لازم برای تعویض اسم در شناسنامه به ثبت احوال یا یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه می کند.

 

 

تغییر نام کوچک افراد فقط در شرایط خاص و ویژه ای ممکن است. در نظر گرفتن چنین شیوه ای محاسن زیادی دارد از جمله اینکه علاوه بر حفظ اعتبار شناسنامه ها و جلوگیری از تغییر و اصطلاح غیر ضروری آنها باعث می شود، که افراد با انتخاب و داشتن نام مشخص و ثابتی در برابر دیگران شناخته شوند و نتوانند با تغییر آن زمینه فرار از دیون و تکالیف خود را فراهم کنند.

 

اما گاهی متقاضی تغییر نام، عذر موجهی دارد لذا قانون به این دسته از افراد اجازه داده است تا با دارا بودن شرایط لازم، نام خود را تغییر دهند، مانند داشتن برخی اسامی غیر متعارف و نامناسب مثل گرگعلی و یا اسامی تحقیر آمیز مثل کنیز. حال ممکن است این سوال مطرح شود که آیا اسامی مذهبی نیز قابل تغییر می باشد؟ واگر قابل تغییر است تحت چه شرایطی؟

 

لذا در این مقاله دینا ضمن بررسی تغییر نام کوچک، مراحل و مدارک لازم برای تعویض اسم در شناسنامه و شرایط تغییر نام بر اساس قوانین ثبت احوال و در صورت عدم مغایرت با قوانین تعیین شده از سوی ثبت احوال و داشتن شرایط لازم، با تغییر نام موافقت خواهد شد. همچنین روشن شدن وضعیت مدارک، پس از تغییر نام و شرایط تغییر نام های مذهبی توضیح داده شده است.

موارد تغییر نام کوچک

 

از حقوق فرزند بر والدین گذاشتن نام نیکو توسط والدین می باشد. اما گاهی برخی افراد از نامی که روی آنها گذاشته شده است، راضی نبوده و تمایل به تغییر نام را دارند. بعضا ممکن است گاهی ضرورتهایی پیش بیاید که باعث می شود، افراد درخواست تغییر نام بدهند و تمایل به تغییر نام داشته باشند. ضرورتهایی مانند داشتن نام های نامتعارف مثل:"گرگعلی".

 

در این موارد به شرط قانع نمودن قاضی امکان تغییر نام وجود خواهد داشت. باید این نکته را در نظر داشت که تغییر نام کوچک فقط یک بار در زندگی امکانپذیر بوده و در صورتی که افراد زیر 18 سال باشند، درخواست توسط سازمان ثبت احوال قابل پیگیری نبوده و درخواست رد خواهد شد.

 

بنابراین این افراد باید ابتدا دادخواست خود را توسط پدر یا جد پدری و در صورت نبودن این دو توسط مادر و در صورت داشتن ولی یا قیم. توسط ولی و یا قیم او به دفاتر خدمات قضایی خطاب به دادگاه حقوقی بدهند. موارد تغییر نام کوچک در قانون به این ترتیب است :

 

اگر نام یکی از نام های قابل تغییر باشد. 

اگر در نام کوچک چیزی زاید و غیر ضروری وجود داشته باشد، یا مورد اشتباهی در نام درج شده باشد می توان درخواست تغییر نام کرد. 

در صورتی که کسی تغییر جنسیت بدهد و دادگاه صالح، حکم منقضی را نسبت به تغییر نام وی در اسناد سجلی صادر نماید. 

در صورت تشرف پیروان ادیان دیگر به دین اسلام و عدم تناسب نام آنان با فرهنگ اسلامی.

 

مدارک لازم برای تغییر نام کوچک

 

گفتیم در تغییر نام باید توجه داشت اسامی باریتعالی و اسامی مذهبی و دینی در ثبت احوال قابل تغییر نبوده است و تغییر آنها ممنوع است. بنابراین اگر فردی دارای نام مذهبی بوده و تمایل به تغییر آن داشته باشد، باید دادخواست خود را تقدیم دادگاه حقوقی(امور حسبی) نموده و قاضی با توجه به قانون، رای صادر خواهد کرد.

 

برای تغییر نام کوچک باید مراحل اداری ثبت احوال طی شود. مدارک لازم برای تغییر نام کوچک متقاضی از این قرار است که فرد برخی از اسناد و مدارک خود برای درخواست تغییر نام را به این سازمان تحویل دهد. مدارکی نظیر: برگ دادخواست تغییر نام کوچک توسط شخص صاحب شناسنامه یا وکیل و یا نماینده قانونی وی و پرداخت هزینه طبق تعرفه جاری، جز مدارک ارائه شده خواهد بود.

 

لازم به ذکر است اصل شناسنامه فرد متقاضی و همچنین اصل شناسنامه وکیل یا نماینده قانونی و در صورتی که درخواست از سوی وکیل متقاضی انجام می شود، ارائه اصل وکالتنامه ضروری می باشد، که پس از بررسی و احراز اصالت و اسکن، مدارک به متقاضیان برگردانده خواهد شد.

مراحل قانونی تغییر نام کوچک در شناسنامه

همانطور که گفته شد؛ از اولین وظایف پدر و مادر برای فرزند نام نهادن نیکو می باشد، که باید نامی مناسب برای فرزند انتخاب نمایند. به هر دلیل پس از آنکه فرد به سن قانونی رسید و از نام خود راضی نبود، با تقدیم دادخواست و بررسی های لازم و در نهایت راضی نمودن قاضی می تواند نام خود را تغییر دهد.

 

مراحل قانونی تغییر نام کوچک در شناسنامه یا باید طبق قانون 20 ثبت احوال و تبصره های آن ماده به آن اداره مراجعه کرد و درخواست تغییر نام داد، و یا در صورت عدم موافقت ثبت احوال با درخواست تغییر نام کوچک، با طرح دعوای حقوقی در دادگاه حقوقی، اداره ثبت احوال را مجبور به قبول دادخواست نمود.

 

مراحل قانونی تغییر نام به این صورت بوده که متقاضی ابتدا دادخواست تغییر نام خود را به همراه اصل شناسنامه و واریز تعرفه تعیین شده به ثبت احوال تحویل می دهد، در صورت عدم موافقت ثبت احوال، دادخواست خود را به دادگاه امور حسبی تحویل می دهد و در صورت صدور رای موافق توسط قاضی، ثبت احوال ملزم به پذیرش تغییر نام خواهد شد.

 

فرم درخواست تغییر نام کوچک

در قسمت قبل مراحل قانونی تغییر نام کوچک را توضیح دادیم و گفتیم یکی از مهمترین وظایف پدر و مادر برای فرزند نام نهادن نیکو بر روی آنها می باشد. اما گاهی به دلایل مختلف فرد تمایل به تغییر نام خواهد داشت. مراحل قانونی تغییر نام کوچک در شناسنامه باید طبق قانون 20 ثبت احوال باشد و در صورت عدم موافقت ثبت احوال با درخواست تغییر نام، به دادگاه حقوقی مراجعه کرده و ثبت احوال را ملزم به قبول دادخواست نمود.

 

بنابراین کلیه افرادی که به دلایلی تمایل به تغییر اسم کوچک دارند، باید تایید سازمان ثبت احوال را دریافت نکنند. برای این کار لازم است افراد ابتدا درخواست تغییر نام را در سایت ثبت احوال ثبت نمایند و یا به صورت حضوری به ثبت احوال مراجعه کرده و فرم های مخصوص تغییر نام را پر نموده و منتظر بررسی و جواب ثبت احوال باشند. چنانچه متقاضی دارای شرایط تغییر نام باشد، با درخواست او موافقت خواهد شد.

 

لذا کلیه افرادی که قصد دارند، نام کوچک خود را تغییر دهند، می توانند درخواست تغییر نام در سازمان ثبت احوال داشته باشند، برای ورود به سایت درخواست تغییر نام کوچک باید ابتدا به سایت ثبت احوال به نشانیsabteahval.ir مراجعه کرده، و در بخش تغییر نام درخواست اینترنتی خود را ثبت نمایند، و یا درخواست تغییر نام را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کرده و یا به صورت حضوری به ثبت احوال مراجعه کرده و فرم های مخصوص تغییر نام را پر کرده و منتظر جواب ثبت احوال باشند. شاید سوال بسیاری از افراد این باشد که منظور از فرم درخواست تغییر نام کوچک چیست؛ باید گفت فرم تغییر نام در واقع همان درخواست تغییر نام می باشد.

 

تغییر اسم شناسنامه چقدر طول می کشد؟

توضیح دادیم که برای تغییر نام کوچک پس از ثبت درخواست، این درخواست توسط ثبت احوال بررسی می شود و چنانچه متقاضی شرایط لازم جهت تغییر نام را داشته باشد و با قوانین در نظر گرفته شده برای تغییر نام در ثبت احوال مغایرت نداشته باشد، با تغییر نام متقاضی موافقت خواهد شد و شناسنامه فرد هم اصلاح خواهد شد.

 

شاید سوال بسیاری از متقاضیان این باشد که تغییر اسم شناسنامه چقدر طول می کشد؟ در پاسخ باید گفت؛ در صورتی که درخواست تغییر نام ثبت شد، پس از ثبت تقاضا حدودا 45 روز بعد از ثبت درخواست، ثبت احوال مجوز تغییر نام را صادر میکند. 

 

پس از تایید و موافقت سازمان ثبت احوال، متقاضی 6 ماه برای تغییر نام فرصت خواهد داشت. فرد بعد از تایید ثبت احوال به صورت اینترنتی می تواند درخواست خود را ثبت نماید، که پس از حدود 2 الی 3 هفته تغییر نام به صورت سیستمی تغییر خواهد کرد.

 

پس از آن فرد می تواند وارد سایت دفاتر پیشخوان شده و درخواست تعویض شناسنامه با نام جدید را داشته باشد و 2 ماه بعد شناسنامه جدید ارسال خواهد شد. نکته قابل ذکر این است که پس از تغییر نام جدید تمام مدارک هویتی فرد اعم از کارت ملی و گواهینامه و..نیز مطابق با نام جدید تغییر خواهد کرد.

 

شرایط تغییر نام های مذهبی

در قسمت های قبل گفتیم تغییر نام دارای شرایط بوده و زمانی که متقاضی درخواست تغییر اسم کوچک را بدهد، این درخواست توسط ثبت احوال بررسی خواهد شد و چنانچه با قوانین ثبت احوال مغایرت نداشته باشد با درخواست وی موافقت می شود.

 

فرد متقاضی باید دارای شرایط درخواست تغییر نام باشد تا بتواند درخواست خود را ثبت نماید؛ از شرایط درخواست تغییر نام اینست که متقاضی باید بالای 18 سال باشد و یا اگر زیر 18 سال است، حکم رشد از دادگاه داشته باشد، و یا درخواست توسط پدر یا جد پدری با ارائه شناسنامه خود و یا در صورت داشتن قیم، با ارائه برگه قیومت دارخوایت را ثبت نماید.

 

اما شرایط تغییر نام های مذهبی چیست؛ کسانی که نام های مذهبی دارند، چگونه می توانند تغییر نام دهند؟ در پاسخ به این پرسش می توان گفت؛ اسامی مقدس و مذهبی غیر قابل تبدیل می باشند، مگر به این شرط که به نام مذهبی دیگری تغییر کنند. همچنین برای موافقت ثبت احوال، نام جدید علاوه بر مذهبی بودن باید از فراوانی بیشتری نسبت به نام اول برخوردار بوده باشد.

 

هزینه تعویض اسم کوچک

گفتیم نام مذهبی غیر قابل تبدیل می باشد، مگر اینکه نام مذهبی با نام مذهبی دیگری تغییر کند، که البته نام جدید باید نسبت به نام قبلی از فراوانی بیشتری برخوردار بوده، تا ثبت احوال با تغییر آن موافقت کند، در غیر اینصورت تغییر نخواهد کرد. 

 

بنابراین تغییر نام مطابق با قانون ثبت احوال بسیار دشوار خواهد بود، و اگر فرد دارای شرایط لازم و مطابق با ثبت احوال نباشد، با تغییر اسم موافقت نخواهد شد، که در این موارد متقاضی در صورت اصرار به تغییر نام می تواند مدارک لازم جهت تغییر اسم که عبارتند از؛ اصل شناسنامه، دادخواست تغییر نام و مبلغ هزینه پرداخت شده که تعرفه هر سال متغیر است، را به دادگاه صالح ارائه دهد.

 

از آنجایی که تغییر نام جز دعاوی غیر مالی محسوب می شود، هزینه تغییر نام هر سال توسط ثبت احوال مشخص می شود، که هزینه تعویض اسم کوچک، همان تعرفه تغییر نام در ثبت احوال بوده که این تعرفه تغییر نام و نام خانوادگی در نوبت اول و در موقعیتی که با تجویز سازمان باشد، سه میلیون ریال می باشد، هزینه تغییر نام برای ثبت احوال در نوبت اول، سی و پنج میلیون ریال می باشد. هزینه تغییر نام و نام خانوادگی برای دفعه دوم و برگشت به نام و نام خانوادگی اولیه نیز سه میلیون ریال خواهد بود.

 

وضعیت مدارک بعد از تغییر نام کوچک

گفتیم برای تغییر نام باید طبق قوانین ثبت احوال عمل کرده و اسمی که جایگزین نام قبلی خواهد شد، باید جز اسامی برگزیده ثبت احوال باشد و چنانچه متقاضی درخواست تغییر نام مذهبی را دارد، فقط در صورتی قابل تغییر خواهد بود که با نام مذهبی دیگری جایگزین شود.

 

حال ممکن است سوال بسیاری از متقاضیان این باشد که وضعیت مدارک بعد از تغییر نام کوچک چه می شود؛ آیا علاوه بر مدارک هویتی، مدارک تحصیلی نیز تغییر خواهد کرد؛ و این تغییر به چه صورت در شناسنامه ثبت می شود.

 

در پاسخ به سوالات فوق می توان گفت؛ زمانی که ثبت احوال با درخواست نام جدید موافقت کرد، باید برای تعویض شناسنامه به دفاتر پیشخوان مراجعه کرده و پس از تحویل شناسنامه تقریبا دو ماه زمان می برد تا شناسنامه جدید با نام جدید صادر گردد، و در صفحه توضیحات نیز قید می شود که نام تغییر یافته است. مدارک هویتی نظیر؛ کارت ملی و گواهینامه باید مطابق با نام جدید تغییر کند و پاسپورت در صورتی که مورد نیاز متقاضی باشد نیز باید تغییر کند. مدارک تحصیلی نیازی به تغییر نخواهند داشت.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تغییر نام کوچک در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تغییر نام کوچک پاسخ دهند.