وکالت کاری، یکی از انواع وکالت بوده که در آن، موکل، برای انجام امور اداری و کاری و بدون حق انتقال اموال، به دیگری، اعطای وکالت می نماید. اهلیت قانونی موکل و وکیل، از شرایط دادن وکالت کاری می باشد و پایان وقت این نوع از وکالت، کاملا، بسته به نظر موکل و توافقی داشته که او با وکیل دارد.
برای مشاوره وکالت کاری و شرایط آن
برای مشاوره وکالت کاری و شرایط آن
وکالت، یکی از رایج ترین و کاربردی ترین عقود معین، در قانون مدنی بوده که قواعد و تشریفات مخصوص به خود را دارد. وکالت به معنای این است که کسی، به موجب انعقاد عقد وکالت، دیگری را نایب و نماینده خود، برای انجام برخی امور حقوقی و قضایی، اداری، کاری و مواردی از این دست نماید. پس از انعقاد عقد وکالت، وکیل، به نمایندگی از موکل خود، می تواند، جهت انجام مورد وکالت، اقدام کند.
وکالت، دارای انواع مختلفی بوده که وکالت مطلق و مقید، از انواع آن، می باشند. یکی دیگر از انواع وکالت، با در نظر گرفتن موضوع آن، وکالت کاری است که قواعد و تشریفات انعقاد مخصوص به خود را دارد و شرایط ویژه ای بر آن، حاکم می باشد. از آنجا که گاهی، ممکن است در اعطای وکالت کاری، از موکل، سوء استفاده شود، لازم است تا با مفهوم این نوع از وکالت و قواعد آن، آشنا بود.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم، بگوییم که وکالت کاری چیست و شرایط دادن آن، چه می باشد و در پایان، در خصوص مدت اعتبار و پایان وقت آن، با توجه به قانون مدنی و مواد مرتبط، نکاتی را بگوییم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
قبل از اینکه به این سوالات، پاسخ دهیم که وکالت کاری چه بوده، پایان وقت آن، به چه شکل است و شرایط دادن وکالت کاری چیست؟ بهتر است تا مفهوم عقد وکالت را از منظر قانون مدنی، مورد بررسی قرار دهیم و بگوییم که بر اساس این قانون، به چه کسی وکیل و به چه کسی، موکل می گویند؛ سپس، به این پرسش ها پاسخ دهیم که وکالت کاری چه بوده، پایان وقت آن، به چه شکل است و شرایط دادن وکالت کاری چیست؟
وکالت، در ماده 656 قانون مدنی، این گونه تعریف شده است: "وکالت، عقدی است که به موجب آن، یکی از طرفین، طرف دیگر را برای انجام امری، نایب خود می نماید." با توجه به این ماده، وکالت، یک نوع عقد بوده و هر شخصی می تواند، به موجب عقد وکالت، دیگری را برای انجام امری، نماینده و نایب خود کند.
به فردی که بر اساس شرایط دادن وکالت، اعطای وکالت می کند، موکل و به فردی که به موجب این عقد و وکالت نامه، نایب دیگری می گردد، تا پایان وقت وکالت نامه تنظیم شده، وکیل می گویند. وکیل، می تواند، در حدود موضوع وکالت نامه و در حدود اختیاراتی که موکل برای او تعیین کرده است، اقدام و عمل نماید.
وکالت نامه و عقد وکالت، می تواند به طور رسمی و در دفاتر اسناد رسمی تنظیم گردد که در این صورت، یک سند رسمی، محسوب می شود و می تواند، به صورت دست نویس باشد که در این صورت، یک سند عادی بوده و این سند عادی، در ادارات، جهت انجام کار موکل، مورد پذیرش، قرار نمی گیرد. در یک تقسیم بندی، وکالت، دارای دو نوع وکالت قضایی و وکالت مدنی می باشد.
وکالت قضایی، عبارت است از اینکه موکل، به موجب عقد وکالت، به یک وکیل پایه یک دادگستری که دارای پروانه وکالت بوده، اعطای وکالت کند و وکالت مدنی که شامل وکالت نقل و انتقال و کاری می گردد، عبارت است از اینکه موکل، به یک شخص، به غیر از وکیل دادگستری، جهت انجام امور غیر قضایی، اعطای وکالت نماید.
با توجه به توضیحات بالا، در پاسخ به این پرسش که وکالت کاری چیست؟ باید گفت، وکالت کاری، در مقابل وکالت نقل و انتقال، قرار دارد و به وکالتی گفته می شود که بابت امور اداری و کاری، داده می شود و موضوع آن، انجام اعمال اداری، بدون حق نقل و انتقال اموال و خارج از حوزه دادگستری است؛ مثل وقتی که کسی به دیگری، برای انجام امور بانکی وکالت می دهد. در واقع در وکالت کاری، نیازی نیست که کسی که به او وکالت داده شده، حتما وکیل پایه یک دادگستری و دارای پروانه وکالت باشد.
در قسمت قبل، توضیح دادیم که قرارداد وکالت کاری چیست و گفتیم که این وکالت، یک وکالت مدنی بوده و به این معنا است که فردی، به شخصی غیر از وکیل دادگستری، برای انجام امور اداری و غیر دادگستری، اعطای وکالت نماید و او را برای انجام کاری اداری، نماینده و نایب خود کند. همچنین، اشاره کردیم، وکیل باید، در حدود اختیارات مشخص شده در وکالت کاری، اقدام و عمل نموده و مصلحت موکل را در نظر داشته باشد.
در این قسمت از مقاله، قصد داریم، درباره شرایط دادن وکالت کاری، نظیر وکالت تعویض پلاک خودرو، صحبت کنیم و بگوییم که شرایط دادن وکالت کاری چیست. به طور کلی، شرایط دادن وکالت کاری و وکالت قضایی یا دادگستری، یکی است، مگر اینکه قانون، برای وکالت نامه دادگستری، شرایط ویژه ای در نظر گرفته باشد. طبق قانون، شرایط دادن وکالت کاری عبارتند از:
اهلیت قانونی موکل، برای اعطای وکالت که شامل عقل، بلوغ و رشد است.
اهلیت قانونی وکیل، برای پذیرش و قبول وکالت.
مشروع بودن موضوع و جهت وکالت کاری.
مشخص بودن موضوع وکالت کاری.
پس از توضیح شرایط دادن وکالت کاری، در ادامه، قصد داریم، درباره پایان وقت وکالت کاری یا به عبارتی، مدت اعتبار آن، صحبت کرده و بگوییم که پایان وقت وکالت کاری، به چه شکل است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نمونه قرارداد وکالت کاری، مطالعه مقاله زیر، پیشنهاد می شود.
در قسمت های قبل، توضیح دادیم که وکالت کاری چیست و شرایط دادن وکالت تام الاختیار یا غیر تام الاختیار کاری؛ چه مواردی می باشد. پس از توضیح در خصوص این موارد، در این بخش از مقاله، قصد داریم، درباره پایان وقت وکالت کاری، صحبت کنیم و بگوییم که در چه شرایطی و چگونه، وکالت کاری، پایان می یابد. مواردی که سبب پایان وقت وکالت کاری می گردند، عبارتند از:
اولین حالت پایان یافتن وکالت کاری، زمانی است که موضوع قرارداد، توسط وکیل، انجام شود و قرارداد به پایان برسد.
دومین حالتی که وکالت نامه کاری به پایان می رسد، مربوط به موردی است که وکیل یا موکل فوت کند یا محجور شود؛ در این حالت، حتی اگر وکالت بلاعزل هم باشد، باز هم قرارداد پایان می یابد.
همچنین در شرایطی که وکیل، توانایی انجام کار را از دست بدهد، وکالت کاری پایان می یابد.
در صورتی که وکالت کاری، برای مدت معینی، اعطا شده باشد و مدت، منقضی شود، وکالت کاری، پایان می یابد.
با توجه به اهمیت اطلاع از مواردی که سبب پایان یافتن یک وکالت کاری و انقضای آن می گردند، جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، مطالعه مقاله ای که در زیر، در قسمت در ادامه بخوانید، با عنوان موارد انقضای وکالت آمده، پیشنهاد می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص وکالت کاری در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون وکالت کاری پاسخ دهند.
برای مشاوره وکالت کاری و شرایط آن
برای مشاوره وکالت کاری و شرایط آن
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©