دینا / تجاری / اسناد تجاری / نحوه نوشتن چک

نحوه نوشتن چک

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

نحوه نوشتن چک و روش و طرز نوشتن آن و همچنین آموزش طریقه نوشتن مبلغ چک به حروف از اهمیت بسیاری زیادی برخوردار می باشد. تکمیل متن چک با قلم و دست خط صادرکننده چک، نوشتن مبلغ چک هم به صورت ریال هم به صورت تومان، قید نام و نام خانوادگی صادر کننده چک در زیر امضا و نوشتن تاریخ سررسید چک هم به حروف و هم به عدد، از مهم ترین نکات قانونی طرز نوشتن چک می باشد.

 

امروزه، دست اندرکاران عرصه تجارت از ابزارهای متفاوتی همچون پرداخت نقدی، انتقال از طریق کارت بانکی و سفته برای انجام مبادلات و پرداخت بهای کالاها و خدمات مورد معامله استفاده می نمایند. اما شاید به جرات بتوان گفت که شایع ترین و پرکاربردترین وسیله پرداخت اعتباری در عرصه تجارت داخلی کشور ما، چک می باشد. 

چک به عنوان شایع ترین وسیله پرداخت اعتباری، یک تفاوت اساسی نیز با سایر وسایل پرداخت داشته و آن امکان شکایت کیفری از صادرکننده چک می باشد. با این توضیح که علاوه بر ناکافی بودن وجه موجود در حساب صادر کننده چک، گاه در مواردی عدم رعایت نکات قانونی در نوشتن چک نیز باعث شده تا بانک از پرداخت وجه چک خودداری نموده و به این ترتیب، دارنده چک اقدام به برگشت زدن و شکایت کیفری علیه صادرکننده چک نماید.

با توجه به آنچه در مورد اهمیت نحوه نوشتن چک و آموزش طریقه نوشتن مبلغ چک به حروف گفته شد، در این مقاله، ابتدا به توضیح نحوه نوشتن چک پرداخته و روش و طرز نوشتن چک را توضیح می دهیم و سپس به آموزش مهم ترین نکات طرز نوشتن چک که به طور غیر مستقیم مرتبط با تنظیم چک بوده، می پردازیم.

نحوه نوشتن چک

افرادی که در عرصه تجارت به معاملات مربوط به کالاها و خدمات مشغول می باشند، از روش های متنوعی همچون پرداخت نقدی، انتقال از طریق کارت بانکی و سفته برای پرداخت بهای این کالاها و خدمات استفاده می نمایند. اما شاید به جرات بتوان گفت که شایع ترین و پرکاربردترین وسیله پرداخت اعتباری در عرصه تجارت داخلی کشور ما، چک می باشد. 

چک به عنوان مهم ترین و شایع ترین وسیله پرداخت اعتباری، علاوه بر اینکه دارای مزایای بسیاری نسبت به سایر انواع وسایل پرداخت بوده، یک تفاوت اساسی نیز با آن وسایل داشته و آن امکان شکایت کیفری از صادرکننده چک می باشد. با این توضیح که علاوه بر نبودن وجه کافی در حساب صادر کننده چک، گاه در مواردی عدم رعایت نکات مربوط به نحوه نوشتن چک نیز باعث شده تا بانک از پرداخت وجه چک خودداری نموده و به این ترتیب، دارنده چک اقدام به برگشت زدن چک نماید.

ماده 3 قانون جدید صدور چک در این رابطه مقرر داشت: « صادرکننده چک ... نباید چک را به صورتی تنظیم نماید که بانک به عللی از قبیل عدم مطابقت امضا یا قلم خوردگی در متن چک، یا اختلاف در مندرجات چک و امثال آن از پرداخت وجه چک خودداری نماید. »

هر چند به دلیل لزوم ثبت چک در سامانه صیاد روش تنظیم چک بسیار ساده تر گردیده، با این وجود پس از گرفتن دسته چک، نحوه نوشتن چک و روش و طرز نوشتن آن هنوز هم از اهمیت بسیاری زیادی برخوردار بوده، به نحوی که در برخی موارد، عدم رعایت نحوه نوشتن چک و روش و طرز نوشتن آن می تواند منتهی به تعقیب کیفری صادرکننده و محکومیت جزایی وی به اتهام چک برگشتی گردد. به همین دلیل در این بخش به توضیح نحوه نوشتن چک و آموزش طریقه نوشتن مبلغ چک به حروف پرداخته که مطابق راهنمای زیر می باشد:

متن چک حتما با قلم و دست خط صادرکننده چک تکمیل شود .

در قسمت مبلغ چک، مبلغ چک هم به صورت ریال هم به صورت تومان نوشته شود . مثلا نوشته شود: ده میلیون ریال معادل یک میلیون تومان.

بعد از نام گیرنده ، حتما قید شود چک ( بابت چه چیزی ) صادر شده است . مثلا بابت خرید یک دستگاه اتومبیل.

در کادر مستطیل شکلی که مربوط به درج مبلغ چک به عدد می باشد ، مبلغ عددی چک به ریال و بلافاصله بعد از کلمه ( ریال ) با کمترین فاصله از آن درج شود و انتهای آن مبلغ، خط تیره و علامت x قرار داده شود .

در نوشتن مبلغ چک، رقم صفر را به‌صورت دایره‌ تو خالی نوشته به طوری که که شبیه عدد 5 نباشد و به صورت نقطه نیز نوشته نشود.

اگر چک دچار قلم خوردگی شد ، پشت چک قید کنید که فلان مبلغ صحیح است و قلم خوردگی از صادر کننده چک بوده و سپس امضا شود .

در زیر امضا حتما نام و نام خانوادگی صادرکننده چک و تاریخ صدور آن قید شود.

در قسمت سررسید چک، تاریخ سررسید حتما هم به حروف و هم به عدد نوشته شود.

آموزش مهم ترین نکات طرز نوشتن چک

در بخش قبل به توضیح نحوه نوشتن چک، روش و طرز نوشتن آن و آموزش طریقه نوشتن مبلغ چک به حروف  به منظور پرهیز از مواجه شدن با چک برگشتی و مشکلات آن پرداختیم. نکاتی که در بخش قبل برای شما توضیح دادیم، مربوط به روش نوشتن متن چک بود، اما در کنار اصول نوشتن متن چک، نکات دیگری نیز در رابطه با نوشتن چک وجود داشته که این نکات مربوط به متن چک نبوده بلکه ناظر بر اصول نگه داری دسته چک می باشد. به همین دلیل، در این بخش به آموزش مهم ترین نکات طرز نوشتن چک که به طور غیر مستقیم مرتبط با تنظیم چک بوده، می پردازیم:

بعد از نوشتن چک، روی مبالغ ریالی و عددی چک با چسب نواری پوشانده شود.

از دادن چک سفید امضا یا بدون تاریخ و مبلغ به دیگران خودداری شود.

برگ ( ته چک) به طور کامل پر شود.

از درج نمونه امضا در برگ ته چک خودداری شود. چرا که اگر دسته چک مورد سرقت قرار گیرد، امکان جعل امضا بر روی سایر برگ های چک وجود دارد.

پس از تکمیل چک، یک نمونه کپی از آن تهیه شده و نزد صادر کننده نگه داری شود و حتما از گیرنده چک، رسید دریافت شود.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه نوشتن چک​ در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه نوشتن چک پاسخ دهند .