دینا / خانواده / مهریه / حکم عدم پرداخت اقساط مهریه

حکم عدم پرداخت اقساط مهریه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

حکم عدم پرداخت اقساط مهریه یا پیش قسط آن، می تواند روبرو شدن با عواقبی چون حبس یا توقیف اموال باشد و عدم پرداخت اقساط مهریه در طلاق توافقی نیز فرد را با چنین عواقبی، روبرو خواهد ساخت. مهلت پرداخت پیش قسط مهر یا اقساط آن، بسته به میزان مهریه و استطاعت مسئول پرداخت آن، متفاوت خواهد بود.

 

 

دریافت مهریه، پس از انعقاد عقد نکاح دائم یا موقت، از مهم ترین حقوق بانوان بوده و عدم استطاعت مالی مرد یا مسئول پرداخت مهریه برای تادیه دین خویش و مسائلی از این دست، هیچ گونه تاثیری در عدم وصول مهریه، به عنوان یک حق مالی، نخواهد داشت.

 

به علت اهمیت مهریه که از مهم ترین حقوق مالی زن، در عقد ازدواج است، قانون گذار، مجازات و عواقب حقوقی ویژه ای را برای عدم پرداخت مهریه، اقساط و پیش قسط آن، در نظر گرفته است که تمامی بانوان متاهل و مردانی که مسئولیت پرداخت مهریه با آنان است، باید از این عواقب و احکام قانونی، مطلع باشند.

 

لذا در مقاله حاضر، ابتدا حکم و مجازات عدم پرداخت اقساط مهریه، عواقب تاخیر در پرداخت پیش قسط مهریه، سپس عدم پرداخت اقساط مهریه در طلاق توافقی، مهلت پرداخت پیش قسط مهریه و در ادامه قانون جدید عدم پرداخت مهریه و نداشتن پیش قسط مهریه و در آخر زندان پیش قسط مهریه مورد بررسی و توضیح قرار گرفته است. در خصوص نداشتن پیش قسط و مجازات عدم پرداخت آن در متن مقاله توضیح داده شده است.

حکم عدم پرداخت اقساط مهریه

حکم عدم پرداخت اقساط مهریه، طبق قانون جدید مهریه سال 1403، تمام کسانی که بدهی مالی در خصوص مهریه داشته اند، جز مشمولین حبس به شمار می رفتند که درحال حاضر طبق قانون جدید مهریه 1403 فقط در صورتی که مبلغ مهریه در عقد دائم برابر با ۱۱۰ سکه بهار آزادی باشد، مرد مشمول اجرای حکم عدم پرداخت مهریه می شود که در این صورت دادگاه حکم جلب مرد و توقیف اموال او را صادر می کند.

 

سوالی که دراینجا مطرح می شود این است که حکم عدم پرداخت اقساط مهریه به چه صورت صادر می گردد؟ در پاسخ به این سوال بهتر است که بگوییم در صورتی که دادگاه، مهریه را برای آقا یا هر شخصی که در هنگام عقد نکاح، مسئول پرداخت مهریه گردیده، تقسیط کند، فرد باید مهریه را در تاریخ معین شده برای اقساط، بپردازد. در غیر این صورت، با عواقب مذکور در قانون جدید مهریه 1403، روبرو خواهد شد. 

 

به عنوان مثال، در صورتی که در حکم عدم پرداخت اقساط مهریه ، روز دوم هر ماه، برای پرداخت اقساط مهریه، تعیین شده باشد، مسئول پرداخت مهریه باید، دوم هر ماه، به اداره اجرای احکام دادگاه مراجعه کرده و سکه یا مبلغ تعیین شده را تحویل دهد و رسید آن را اخذ نماید و اگر مسئول پرداخت مهریه از این موضوع استنکاف ورزد، بدون عذر موجه حکم جلب و توقیف اموالش صادر می شود. در خصوص نداشتن پیش قسط و مجازات عدم پرداخت آن در متن مقاله توضیح داده شده است.

مجازات عدم پرداخت اقساط مهریه

مجازات عدم پرداخت اقساط مهریه به این گونه می باشد در صورتی که مهریه یا اقساط آن به موقع پرداخت نگردد مشمول قانون جدید حکم عدم پرداخت مهریه 1403 می گردد و اموالش توقیف می شود تا زمانی که مرد مهریه و یا اقساط آن را پرداخت نماید.

 

سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که مجازات عدم پرداخت اقساط مهریه به چه نحوه می باشد؟و اغلب بانوان سوالی در این خصوص در ذهنشان تداعی می گردد،که اگر مرد مهریه ای که دادگاه درخصوص اعلام اعسار مرد، حکم به تقسیط مهریه صادر کند و مرد در این خصوص باز از پرداخت مهریه خودداری کرد ،مجازاتی در این خصوص متوجه مرد می گردد.

 

در پاسخ به این پرسش بهتر است بگوییم وقتی مرد پرداخت مهریه را به صورت اقساط از دادگاه حکم گرفته و در پرداخت آن خوداری نیز بکند، زن به دادگاه مراجعه کرده و اگر عدم پرداخت مهریه از طرف دادگاه ثابت شود رای به

 

صدور حکم جلب و حبس (در صورت عدم پرداخت اقساط، پس از جلب شدن)

 

مواجه شدن با توقیف اموال، توقیف بخشی از حقوق، توقیف حساب های بانکی، توقیف سهم الارث و...

 

بنابراین طی مجازات هایی که بیان داشتیم، ابتدا زن باید، اجرائیه حکم مربوط به تقسیط مهریه را اخذ نموده و علی رغم صدور اجرائیه و ابلاغ آن به همسر، مرد از پرداخت اقساط مهر، خودداری کرده باشد. که در این شرایط، زن باید، به اجرای احکام، مراجعه کرده و در گام اول، تقاضای توقیف اموال مرد را به نماید. زمانی هم که مرد مالی برای توقیف، نداشته باشد، در این حالت امکان تقاضای صدور حکم جلب مرد، میسر می شود.در خصوص نداشتن پیش قسط و مجازات عدم پرداخت آن در متن مقاله توضیح داده شده است.

عواقب تاخیر در پرداخت کردن پیش قسط مهریه

همانطور که گفته شد زمانی که دادگاه، اقدام به رسیدگی به تقاضای اعسار مرد و تقسیط مهریه را می کند، در این خصوص، مبلغ یا تعدادی سکه را به عنوان پیش قسط، تعیین کرده و مهلتی را برای پرداخت آن معین می کند تا مرد یا مسئول پرداخت مهریه، در مهلت و موعد مقرر، اقدام به پرداخت پیش قسط نماید.

 

سوالی که در اینجا مطرح می گردد این است که عواقب تاخیر در پرداخت کردن پیش قسط مهریه به چه صورت می باشد؟ در پاسخ به این سوال که عدم پرداخت پیش قسط مهریه یا نپرداختن آن، همانند عدم پرداخت اقساط مهریه، عواقبی را برای مسئول پرداخت مهریه به دنبال دارد و مشمول حکم قانونی درباره عدم پرداخت پیش قسط مهریه خواهد شد.

 

بنابراین در توضیح عواقب تاخیر در پرداخت کردن پیش قسط مهریه یا پرداخت نکردن آن، باید گفت، زن می تواند، پس از صدور اجرائیه و عدم پرداخت پیش قسط توسط مرد یا تاخیر در پرداخت آن، به اجرای احکام، مراجعه کرده و حسب مورد، تقاضای توقیف اموال یا صدور حکم جلب مرد را بگیرد.در خصوص نداشتن پیش قسط و مجازات عدم پرداخت آن در متن مقاله توضیح داده شده است.

 

عدم پرداخت اقساط مهریه در طلاق توافقی

قبل از توضیح عدم پرداخت اقساط مهریه در طلاق توافقی و عواقب آن، باید گفت، مقصود از طلاق توافقی، طلاقی است که زوجین، با توافق و رضایت، دادخواست طلاق را ثبت کرده و اقدام به جدایی می نمایند و در اغلب مواقع، زن با بخشیدن مالی تحت عنوان فدیه به مرد، موافقت و رضایت مرد برای طلاق را جلب می نماید و فدیه در طلاق، می تواند مهریه یا هر مال منقول یا غیر منقولی که مورد قبول مرد است باشد. 

 

سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که اگر عدم پرداخت اقساط مهریه در طلاق توافقی رخ دهد حکم دادگاه در این موضوع چگونه می باشد؟ در پاسخ به این سوال بهتر است که بگوییم چنانچه پس از طلاق توافقی و مطالبه مهریه از جانب زن، مرد مدعی گردد که توان پرداخت مهریه را ندارم و به واسطه اثبات اعسار، مهریه زن، قسط بندی گردد، مرد موظف است، در موعد مقرر، اقساط مهریه طلاق توافقی و پیش قسط تعیین شده برای مهریه را بپردازد.

 

بنابر این اگر مرد اقساط مهریه را نپردازد، با یکی از عواقبی که در متون قبل گفته شد ، یعنی صدور حکم جلب و حبس مرد، یا توقیف حساب های بانکی، توقیف بخشی از حقوق یا توقیف اموال و فروش آن ها از طریق مزایده توسط دادگاه، برای وصول اقساط مهریه، روبرو خواهد شد.

 

مهلت پرداخت پیش قسط مهریه

مهریه از جمله حقوق قانونی زن می باشد و گاهی اوقات زمانی که زن اقدام به دریافت مهریه می نماید، مرد قادر به پرداخت مهریه نمی شود و اعسار خود را به دادگاه اعلام می کند. که در این مواقع دادگاه با توجه به مقدار و میزان مهریه و دادخواست اعسار از سوی زوج و طی صدور حکمی، مهریه را قسط بندی کرده و لازم می شود در ابتدای امر پیش قسطی هم داده شود و زمان پرداخت آن از سوی دادگاه صادر می گردد.

 

سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که مهلت پرداخت پیش قسط مهریه چقدر می باشد و زندان پیش قسط مهریه، چه زمانی تحقق می یابد؟ در پاسخ به این سوال بهتر است که بگوییم پس از صدور و ابلاغ اجرایی مهریه، به زوج 10 روز فرصت داده می شود تا پیش قسط مهریه را بپردازد و مرد بعد از اینکه این ابلاغیه را از طرف دادگاه دریافت کرد باید طبق مهلت مقرر در پرداخت پیش قسط اقدام کند.

 

بنابراین در خصوص مهلت پرداخت پیش قسط مهریه با توجه به مطالبی که در این خصوص مطرح شود علاوه بر مهلت ده روزه که در قانون وجود دارد می توان گفت که مهلت معینی را به عنوان مهلت پرداخت پیش قسط مهریه، به طور کلی وجود ندارد؛ زیرا که این امر، بسته به میزان مهر زن، همچنین، توان و استطاعت مالی مسئول پرداخت مهریه، متفاوت است و قضات، در هر پرونده، آرای متفاوت، در خصوص مهلت پرداخت پیش قسط مهریه، صادر می نمایند.

 

شایان ذکر است، در قسط بندی مهریه، نداشتن پیش قسط مهریه، به ندرت اتفاق می افتد و اغلب قضات، بسته به شرایط فرد و تورم، مبلغ یا تعدادی سکه را به عنوان پیش قسط، تعیین می کنند. علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص مهریه در طلاق توافقی می توانند، مقاله زیر را مورد مطالعه، قرار دهند.در خصوص نداشتن پیش قسط و مجازات عدم پرداخت آن در متن مقاله توضیح داده شده است.

 

قانون جدید عدم پرداخت مهریه

ماده 22 قانون حمایت از خانواده و ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی را می توان به عنوان قانون جدید عدم پرداخت مهریه، مورد بررسی قرار داد. لذا در زیر، متن هر دو ماده مذکور و توضیحات مربوط به آن ها، ارائه شده است.

 

ماده 22 قانون حمایت از خانواده، مقرر داشته: "هرگاه مهریه، در زمان وقوع عقد، تا یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد، وصول آن، مشمول مقررات ماده (2) قانون اجرای محکومیت های مالی است. چنانچه مهریه، بیشتر از این میزان باشد، در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج، ملاک پرداخت است."

 

ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی نیز مقرر می دارد: "مرجع اجرا کننده ‌رای، اعم از قسمت اجرای دادگاه صادرکننده اجرائیه یا مجری نیابت، مکلف است به تقاضای محکوم له، از طرق پیش‌ بینی‌ شده در این قانون و نیز به هر نحو دیگر که قانونا ممکن باشد، نسبت به شناسایی اموال محکوم علیه و توقیف آن، به میزان محکوم به، اقدام کند."

 

بنابراین، چناچه مهریه زن، مازاد بر 110 سکه یا معادل آن باشد، تنها در صورتی موفق به دریافت آن خواهد شد که بتواند، توان مالی مرد، برای پرداخت مبلغ مازاد را به محکمه، اثبات کند و صدور حکم جلب یا توقیف اموال برای مطالبه مهریه مازاد بر تعداد 110 سکه یا معادل آن، منوط بر اثبات توان مالی مرد، توسط زن است.در خصوص نداشتن پیش قسط و مجازات عدم پرداخت آن در متن مقاله توضیح داده شده است.

 

نداشتن پیش قسط مهریه

در قسمت های قبلی مقاله؛ توضیحات جامع و کاملی در خصوص حکم عدم پرداخت مهریه ارائه داده و مجازات و عواقب تاخیر در پرداخت آن را بیان نمودیم. در این قسمت از مقاله؛ قصد داریم تا به توضیح نداشتن پیش قسط مهریه بپردازیم.

 

در توضیح نداشتن پیش قسط مهریه، می بایست بیان نمود که این حالت؛ زمانی مطرح می شود که زوجه؛ مراحل قانونی را برای اخذ مهریه خود طی نموده و دادگاه نیز؛ حکم به پرداخت مهریه از طرف زوج را داده باشد. دراین شرایط؛ اگر زوج توانایی پرداخت مهریه را به صورت یک جا داشته باشد؛ این مبلغ را به زوجه پرداخت می کند.در خصوص نداشتن پیش قسط و مجازات عدم پرداخت آن در متن مقاله توضیح داده شده است.

 

اما در مواردی که زوج؛ توانایی پرداخت مهریه به صورت یک جا به زن را نداشته باشد؛ درخواست اعسار و قسط بندی مهریه را نزد دادگاه مطرح می نماید. دادگاه در صورت بررسی تمکن مال زوج و احراز عدم توانایی وی برای پرداخت مهریه؛ مبلغی را به عنوان پیش قسط مهریه تعیین نموده و مابقی را در اقساط چند ماهه قسط بندی می نماید.

 

در صورتی که زوج؛ توانایی پرداخت همان پیش قسط اولیه را نیز نداشته باشد؛ می تواند درخواست تعدیل پیش قسط را نزد دادگاه مطرح نماید. توجه به این نکته ضروری است که به هیچ وجه امکان حذف پیش قسط مهریه وجود نداشته و تنها در موارد محدود و با ارائه دلایل و مدارک و نیز رضایت زوجه؛ می توان مبلغ پیش قسط را تعدیل نمود.در خصوص نداشتن پیش قسط و مجازات عدم پرداخت آن در متن مقاله توضیح داده شده است.

 

زندان پیش قسط مهریه

زمانی که زن و مرد از هم می خواهند جدا شوند، زن دادخواست مطالبه مهریه خود را به دادگاه خانواده ارائه می دهد و دادگاه مرد را موظف به پرداخت آن می کند که اگر مرد ادعای اعسار نماید، قانون گذار مهریه را به صورت تقسیط می نماید که در ابتدا باید مرد پیش قسطی نیز بپردازد و در صورت خودداری از آن ضمانت اجرا برای مرد ایجاد می کند. 

 

سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که زندان پیش قسط مهریه وجود دارد؟ آیا عدم پرداخت پیش قسط مهریه از طرف مرد، زندان برای مرد دارد؟ درپاسخ به این سوال بهتر است که بگوییم، هرگاه مرد مکلف به پرداخت مهریه می شود باید طی زمان مقرر از سوی دادگاه که مدت آن 10 روز می باشد، مهریه را پرداخت نماید و این موضوع در خصوص پیش قسط مهریه نیز صدق می نماید، لذا اگر مرد از پرداخت مهریه یا پیش قسط آن خودداری نماید زن می تواند حکم جلب و زندان آن را بنماید. 

 

بنابراین آنچه که مطرح شد هنگامی که مرد محکوم به پرداخت مهریه می گردد، باید در زمان مشخص شده مهریه را پرداخت کند و در صورت عدم پرداخت، زن می تواند به دادگاه مراجعه کرده و دادخواست عدم پرداخت مهریه و پیش قسط آن را ارائه بدهد و دادگاه حکم جلب و زندان او را صادر می نماید.در خصوص نداشتن پیش قسط و مجازات عدم پرداخت آن در متن مقاله توضیح داده شده است.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص حکم عدم پرداخت اقساط مهریه در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حکم عدم پرداخت اقساط مهریه پاسخ دهند.