در این مقاله رسیدگی به تخلفات اداری ، مجازات های تخلفات اداری و اعمال مجازات های اداری را بررسی می نماییم .
برای مشاوره مجازات های تخلفات اداری
برای مشاوره مجازات های تخلفات اداری
بر اساس قانون رسیدگی به تخلفات اداری ، رسیدگی به تخلفات اداری از طریق هیات های بدوی و تجدیدنظر رسیدگی به تخلفات اداری مورد بررسی قرار خواهند گرفت . در این قانون مصادیق تخلفات اداری مطرح شده است و به تناسب آن ، مجازات های قانونی برای آنها اعمال می گردد . اما در این مقاله قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم که مجازات های تخلفات اداری کدامند . به همین مناسبت ، رسیدگی به تخلفات اداری ، مجازات های تخلفات اداری و اعمال مجازات های اداری را بررسی می نماییم .
بر اساس ماده اول قانون رسیدگی به تخلفات اداری ، به منظور رسیدگی به تخلفات اداری در هر یک از دستگاه هاي مشمول این قانون هیأت هایی تحت عنوان " هیأت رسیدگی به تخلفات اداري کارمندان " تشكیل خواهد شد . هیأت های مزبور شامل هیات های بدوی و تجدیدنظر می باشد . برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ترکیب هیات های رسیدگی به تخلفات اداری کلیک کنید . در ماده هشتم این قانون ، تخلفات اداری کارمندان دولت در 39 مورد مطرح شده است که در صورت ارتکاب این تخلفات اداری ، هیات های رسیدگی به تخلفات ، آن را مورد بررسی قرار خواهند داد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مصادیق تخلفات اداری کارمندان دولت کلیک کنید .
در ماده نهم قانون رسیدگی به تخلفات اداری ، مجازات هایی برای تخلفات اداری در نظر گرفته شده است . این مجازات ها عبارتند از :
الف - اخطار کتبی بدون درج در پرونده استخدامی .
ب - توبیخ کتبی با درج در پرونده استخدامی .
ج - کسر حقوق و فوق العاده شغل یا عناوین مشابه حداکثر تا یک سوم، از یک ماه تا یک سال .
د - انفصال موقت از یک ماه تا یک سال .
ه - تغییر محل جغرافیایی خدمت به مدت یک تا پنج سال .
و - تنزل مقام و یا محرومیت از انتصاب به پست هاي حساس و مدیریتی در دستگاه هاي دولتی و دستگاه های مشمول این قانون .
ز - تنزل یک یا دو گروه و یا تعویق در اعطاي یک یا دو گروه به مدت یک یا دو سال .
ح - بازخرید خدمت در صورت داشتن کمتر از 20 سال سابقه خدمت دولتی در مورد مستخدمین زن و کمتر از 25 سال سابقه خدمت دولتی در مورد مستخدمین مرد با پرداخت 30 تا 45 روز حقوق مبناي مربوط در قبال هر سال خدمت به تشخیص هیأت صادرکننده رأی .
ط - بازنشستگی در صورت داشتن بیش از بیست سال سابقه خدمت دولتی براي مستخدمین زن و بیش از 25 سال سابقه خدمت دولتی براي مستخدمین مرد بر اساس سنوات خدمت دولتی با تقلیل یک یا دو گروه .
ی - اخراج از دستگاه متبوع .
ک - انفصال دائم از خدمات دولتی و دستگاه های مشمول این قانون .
هیات های بدوي یا تجدیدنظر رسیدگی به تخلفات اداری ، نماینده دولت در دستگاه هاي مشمول این قانون هستند و رأی آنان به تخلف اداري کارمند تنها در محدوده مجازات هاي اداری معتبر است و به معنی اثبات جرم هایی که موضوع قانون مجازات هاي اسلامی است ، نمی باشد . علاوه بر این ، بر اساس ماده 10 قانون رسیدگی به تخلفات اداری ، فقط مجازات هاي بندهاي د ، ه ، ح ، ط ، ی ، ک ماده 9 این قانون قابل تجدید نظر در هیأت های تجدید نظر هستند . برای ملاحظه مجازات های اداری قابل تجدیدنظر کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مجازات های تخلفات اداری ، به کانال تلگرام حقوق قراردادها مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مجازات های تخلفات اداری پاسخ دهند .
برای مشاوره مجازات های تخلفات اداری
برای مشاوره مجازات های تخلفات اداری
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
مطالب تصادفی
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©