دینا / عقود و قراردادها / بیع / خیار تاخیر ثمن و شرایط اعمال آن

خیار تاخیر ثمن و شرایط اعمال آن

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

خیار تاخیر ثمن، یکی از انواع خیارات قانونی است که به موجب آن و در صورت وجود شرایط این خیار، فروشنده، می تواند، عقد بیع واقع شده را فسخ کند. عین خارجی بودن مال فروخته شده، حال بودن قرار داد و عدم پرداخت وجه، توسط مشتری، سه روز پس از وقوع عقد بیع و عدم تحویل مال به مشتری، توسط فروشنده، از جمله شرایط اعمال خیار تاخیر ثمن هستند.

 

قرارداد خرید و فروش که در حقوق به آن عقد بیع می گویند ،  به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود . عقد بیع حال و عقد بیع موجل . تفاوت عقد حال و موجل این است که در عقد بیع حال مهلتی برای پرداخت وجود ندارد و فروشنده باید فورا مال به خریدار تحویل دهد اما در عقد بیع موجل ، برای تسلیم مال به خریدار مهلتی وجود دارد که در تحویل باید در آن مدت انجام شود . اصل در قرارداد بر حال بودن است مگر اینکه ثابت شود برای قرارداد مهلتی تعیین شده است . حال فرض کنید برای قراردادی مهلت تعیین نشده و خریدار هم هزینه خرید خود را پرداخت نمی کند . تکلیف فروشنده در این میان چه خواهد بود . در این مقاله به بررسی خیار تاخیر ثمن و شرایط اعمال خیار تاخیر ثمن می پردازیم .

خیار تاخیر ثمن چیست

ثمن یعنی هزینه ای که بابت خرید چیزی پرداخت می شود . خیار تاخیر ثمن یکی از انواع خیارات است که در ماده 402 قانون مدنی تعریف شده است . بر اساس این ماده هر وقت مال فروخته شده یک عین خارجی باشد و برای پرداخت هزینه ( تادیه ثمن ) آن بین طرفین قرارداد مهلتی تعیین نشده باشد و سه روز از تاریخ انعقاد قرارداد بگذرد و در این مدت نه فروشنده مال را به مشتری تحویل داده باشد و نه مشتری هزینه ای به خریدار پرداخت نکرده باشد ، فروشنده می تواند معامله را فسخ کند . 
بنابراین با توجه به این ماده اگر شرایط اعمال خیار تاخیر ثمن وجود داشته باشد ، فروشنده حق فسخ قرارداد را دارد . 

 

شرایط اعمال خیار تاخیر ثمن

شرایط اعمال خیار تاخیر ثمن از قرار زیر است :
 
1- قرارداد منعقد شده باید حتما قرارداد خرید و فروش باشد ؛ بنابراین این خیار از انواع  خیارات مختص عقد بیع است . 
 
2- مال مورد معامله باید عین خارجی و یا در حکم آن باشد . 
 
3- قرارداد باید حال باشد .
 
4- سه روز از تاریخ انعقاد قرارداد گذشته باشد و نه مبیع ( مال مورد معامله ) تسلیم شده باشد و نه ثمن ( هزینه ) پرداخت شده باشد .
 
بنابراین می بینیم که خیار تاخیر ثمن مخصوص فروشنده است و برای مشتری این خیار اعمال نمی شود . در صورتی که خریدار بتواند ثابت کند که فروشنده به نحوی از انحا ، خریدار را ملزم به پرداخت ثمن کرده است ، خیار فسخ او ساقط خواهد شد . 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص خیار تاخیر ثمن و شرایط اعمال آن ، به کانال تلگرام حقوق قراردادها مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون خیار تاخیر ثمن و شرایط اعمال آن پاسخ دهند .