دادگاه طلاق یا همان دادگاه صالح برای رسیدگی به پرونده طلاق دادگاه خانواده محل اقامت خوانده می باشد، اما بر اساس ماده 12 قانون حمایت از خانواده زوجه می تواند در دادگاه محل اقامت خوانده یا محل سکونت خود اقامه دعوی کند؛ مگر در موردی که خواسته، مطالبه مهریه غیرمنقول باشد.
برای مشاوره دادگاه طلاق
برای مشاوره دادگاه طلاق
بر اساس آمارها، یکی از موضوعاتی که حجم زیادی از پرونده های موجود در دادگاه ها را به خود اختصاص داده است، طلاق و دعاوی مربوط به آن است. به همین دلیل، در ساختار قوه قضاییه دادگاه هایی تحت عنوان دادگاه خانواده ایجاد شده اند. دادگاه خانواده تنها دادگاهی است که به پرونده های مربوط به طلاق رسیدگی می کند.
اما نخستین مرحله از اقدام قانونی برای دعوای طلاق آن است که بدانیم محل دادگاه طلاق کجاست و در صورتی که زن و مردی قصد داشته باشند طلاق گرفته و از هم جدا بشوند، به چه محل و دادگاهی باید مراجعه کنند؟ آیا برای طرح ابتدایی دعوای طلاق باید به شهر دیگر رفت یا اینکه خواهان در شهر محل اقامت خود درخواست اولیه را می تواند ثبت کند؟
به همین منظور، در این مقاله نخست به بررسی دادگاه خانواده طلاق پرداخته و سپس به پرسش دادگاه طلاق کجاست خواهیم پرداخت. در صورت تمایل به آشنایی با نحوه طرح دعوای طلاق در دادگاه صالح به رسیدگی مطالعه این مقاله توصیه می گردد. با ما همراه باشید.
وفق بند 9 ماده 4 قانون حمایت از خانواده رسیدگی به دعاوی طلاق، رجوع از طلاق، فسخ و انفساخ نکاح، بذل مدت و انقضای آن در صلاحیت دادگاه خانواده است. صلاحیت دادگاه ها در رسیدگی به امور مختلف به دو بخش صلاحیت ذاتی و صلاحیت محلی دسته بندی می شود.
در خصوص دادگاه خانواده طلاق باید گفت صلاحیت ذاتی برای رسیدگی به دعوای طلاق برعهده دادگاه خانواده می باشد؛ همچنین در خصوص صلاحیت محلی دادگاه طلاق باید گفت وفق ماده 11 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه محل اقامت خوانده صلاحیت رسیدگی دارد که نتیجتا بنا بر آنچه گفته شد دادگاه خانواده محل اقامت خوانده صلاحیت رسیدگی دارد.
اما سوالی که در این خصوص ممکن است مطرح شود این است که منظور از محل اقامت خوانده کجاست؟ در این خصوص باید گفت اگر زوجه اقامه دعوا کند دادگاه صالح دادگاه محل اقامت شوهر اوست؛ اما نکته قابل توجه این است که وفق ماده 1005 قانون مدنی محل اقامت زوجه همان محل اقامتگاه شوهر اوست؛ لذا در صورتی که شوهر بخواهد درخواست طلاق بدهد نیز، دادگاه صالح همان دادگاه محل اقامت خودش می باشد.
ماده 12 قانون حمایت از خانواده در خصوص زوجه ای که محل زندگی اش جدای از شوهرش باشد اینطور مقرر نموده است: «در دعاوی و امور خانوادگی مربوط به زوجین، زوجه می تواند در دادگاه محل اقامت خوانده یا محل سکونت خود اقامه دعوی کند مگر در موردی که خواسته، مطالبه مهریه غیرمنقول باشد.»
نظر به گستردگی پرونده های مربوط به دعاوی خانوادگی، در سال 1376 قانونی برای اختصاص شعبی از دادگاه های عمومی به دادگاه خانواده به تصویب رسید. بنابراین، کلیه دعاوی مربوط به روابط خانوادگی اشخاص، در دادگاهی تحت عنوان دادگاه خانواده مورد رسیدگی قرار می گیرد.
برای پاسخ به پرسش دادگاه طلاق کجاست باید بگوییم همانطور که پیش از این نیز گفتیم دادگاه خانواده محل اقامت خوانده صلاحیت رسیدگی به دعوای طلاق را دارد. لذا دادگاه صلاحیت دار برای طلاق، دادگاه خانواده می باشد. دادگاه طلاق یا همان دادگاه خانواده علاوه بر اینکه با ارسال احضاریه طلاق برای طرفین، صلاحیت رسیدگی به اصل پرونده طلاق را دارد، به مسائل و موضوعات فرعی آن از جمله نفقه، مهریه و حضانت فرزندان و مسائلی از این قبیل نیز رسیدگی و حکم مقتضی را صادر می کند.
رسیدگی به پرونده و صدور حکم در دعوی طلاق بر عهده قاضی دادگاه خانواده می باشد. بنابراین نحوه طرح دعوا و ارائه مطالب به صورت کتبی و شفای در جلسه رسیدگی به لحاظ جلب نظر قاضی اهمیت به سزایی دارد. برای آشنایی با نحوه صحبت کردن در دادگاه طلاق مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دادگاه طلاق کجاست به کانال تلگرام حقوق خانواده مراجعه کنید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دادگاه طلاق کجاست پاسخ دهند.
برای مشاوره دادگاه طلاق
برای مشاوره دادگاه طلاق
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©