دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / شرایط بازماندگان برای دریافت مستمری متوفی و نحوه تقسیم آن

شرایط بازماندگان برای دریافت مستمری متوفی و نحوه تقسیم آن

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله به بررسی شرایط بازماندگان برای دریافت مستمری متوفی و نحوه تقسیم آن می پردازیم .

 

بعد از فوت متوفی در صورتی که فرد دارای مستمری باشد و تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی باشد بازماندگان متوفی در صورتی که دارای شرایط باشند می توانند مستمری متوفی را دریافت کنند ولی اگر فرد متوفی دارای چند بازمانده که واجد شرایط دریافت مستمری هستند را میان وراث خود داشته باشند هر کدام بر طبق قانون می توانند از این حق برخوردار گردند . نحوه تقسیم و میزان سهم هر یک از بازماندگان از مستمری متوفی در قانون بیان شده است . در این مقاله به بررسی شرایط بازماندگان برای دریافت مستمری متوفی و نحوه تقسیم آن می پردازیم .  

شرایط بازماندگان برای دریافت مستمری متوفی

شرایط بازماندگان برای دریافت مستمری متوفی و  انتقال حقوق بازنشستگی به فرزند و سایر وراث، در بخشنامه « شـرایط و نحوه برخـورداری بازمانـده های بیمـه شدگان از خدمات و تعهدات قانـونی سازمـان تامیـن اجتماعی » بیان گردیده است که طبق قانون عبارتند از : 
- زوجه بیمه شده متوفی 
- شوهر توسط زوجه متوفی خود بیمه شده باشد : « در صورتی که شوهر تحـت تکفـل زن بـوده و ثانیا سـن او از شـصت سـال بیشتر باشـد و یا طبق نظرکمیسـیون پزشـکی از کار افتـاده بـوده و در هـر حال مسـتمری دریافـت ننماید . » 
- فرزند ذکور متوفی : « درصورتی که سـن وی کمتر از هیجده سـال تمـام بـوده و یا منحصـراً به تحصیل اشـتغال داشـته یا به علـت بیماری یـا نقص عضو طبق گواهی کمیسـیون پزشـکی قانون تأمین اجتماعی قادر به کار شـناخته نشـود . » 
- فرزند دختر متوفی درصورتی که فاقد شغل و شوهر باشد .
- فرزند خوانده متوفی : « بر طبق قانـون حمایـت از کودکان و نوجوانان بی سرپرسـت و بد سرپرسـت ، فرزند خوانـده در حکـم فرزنـد حقیقـی بـوده و از کلیه حقـوق و مزایـای قانونـی بهره مند خواهد شـد . » 
- پدر و مادر متوفی : « در صورتی که تحـت تکفـل متوفی بـوده و همچنین سـن پدر از شـصت سـال و سـن مادر از پنجاه و پنج سـال تجاوز کرده باشـد و یا آن که به تشـخیص کمیسـیون پزشـکی قانون تأمیـن اجتماعـی از کار افتاده باشـند و در هر حال مسـتمری دریافـت ننمایند . »

 

بازماندگانی که واجد شرایط باشند در صورت دارا بودن یکی از شرایط ذیل می توانند مستمری متوفی را دریافت دارند. اگر فوت شده بازنشسته باشد، در صورتی که، متوفی از کار افتاده کلی مستمری بگیر بوده، یا در صورتی که متوفی در 10 سال آخر حیات خود حداقل سابقه پرداخت یک سال حق بیمه داشته باشد. مشروط بر اینکه در آخرین سال حیات خود حق بیمه 90 روز کاری را پرداخت کرده باشد. 

اگر بیمه شده فاقد شرایط فوق می باشد، اگر دارای سابقه پرداخت 20 سال حق بیمه در زمان حیات خود باشد.در صورتی که فاقد این شرط باشد نیز، اگر سابقه پرداخت 1 تا 20 سال حق بیمه را داشته باشد. و در مواردی که بیمه شده در اثر بیماری های حرفه ای یا حادثه ناشی از کار فوت شده باشد، می تواند از این مستمری استفاده کند.

 

نحوه تقسیم مستمری بازماندگان

میزان مستمری و نحوه تقسیم آن بین بازماندگان متوفی در همین بخشنامه بیان شده است . 
- میزان مستمری قابل پرداخت حین فوت مستمری بگیران بازنشسته یـا از کار افتاده کلی ، به عنوان مستمری اسـتحقاقی آنان تلقی و عینا به میزان سهام مقرر در قانون بین بازماندگان واجد شـرایط تقسیم می شـود . 
- میزان مستمری همسر بیمه شده متوفی معادل پنجاه درصد مستمری اسـتحقاقی بیمه شـده اسـت و درصورتی که بیمه شده مرد دارای چند همسر دائم باشـد ، قانون حمایت خانواده مستمری به تساوی بین آنان تقسـیم خواهد شد .

 

به موجب بند یک ماده 48 قانون حمایت از خانواده، ازدواج  مجدد همسر بازمانده بیمه شده متوفی، مانع از دریافت مستمری، توسط وی نمی باشد. بنابراین، از آنجا که از سال 1394، اطلاعات مربوط به تولد و فوت، از سوی سازمان ثبت احوال، به شکل آنلاین، برای سازمان تامین‌اجتماعی، ارسال گردیده، نیازی نیست تا همسر بازمانده بیمه شده متوفی، جهت اطمینان از برقراری تداوم پرداخت مستمری به شعب تامین اجتماعی، مراجعه نماید.

 

- میـزان مستمری هـر فرزند بیمه شده متوفی، من جمله سهم دختر از حقوق پدر فوت شده، معادل بیست و پنج درصد مستمری اسـتحقاقی بیمه شـده اسـت و درصورتی که پـدر و مادر را از دست داده باشد، سهم او دو برابـر میـزان مذکور خواهد بود .  
به طور مثال : در صورتی که مردی فوت کند و دارای همسر و سه دختر متاهل و یک دختر مجرد و فاقد شغل باشد ، مستمری فرد متوفی به زوجه و یک دختر مجرد او می رسد ، سهم همسر پنجاه درصد و سهم دختر بیست و پنج درصد است و ما بقی به نسبت مساوی بینشان تقسیم می گردد .

 

لازم به ذکر است که در صورت اثبات طلاق صوری دختر برای دریافت مستمری از پدر فوت شده ، مستمری وی به تشخیص سازمان تامین اجتماعی قطع می شود .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط بازماندگان برای دریافت مستمری متوفی و نحوه تقسیم آن به کانال تلگرام موضوعات حقوقی مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط بازماندگان برای دریافت مستمری متوفی و نحوه تقسیم آن پاسخ دهند .