حق حبس زوجه، یک نهاد حقوقی است که به موجب آن، زوجه می تواند، تا زمانی که نسبت به تمکین، اقدام نکرده و مادامی که مهریه او، به طور کامل، توسط شوهر، تادیه نشده، از تمکین، خودداری کرده و همچنان، مستحق دریافت نفقه باشد. تمکین یا دریافت کامل مهریه، مسقط حق حبس بوده و دادخواست حق حبس زوجه یا اعتراض به آن، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، ثبت و به دادگاه صالح، ارسال می گردد.
برای مشاوره دادخواست حق حبس زوجه
برای مشاوره دادخواست حق حبس زوجه
مهریه که هم در عقد نکاح دائم و هم در عقد نکاح موقت، وجود دارد، مالی است که مرد، در ازدواج، متعهد به پرداخت آن، می شود و زن، هرزمان که بخواهد، می تواند، اقدام به مطالبه آن، از مرد یا هر آن کس که ضمن عقد نامه، پرداخت آن را تعهد کرده، نماید.
برای مطالبه مهریه، شرط و محدودیت زمانی ای وجود ندارد و اهمیت این حق مالی زن، به حدی است که قانون گذار، نهاد حقوقی حق حبس زوجه را در خصوص آن، پیش بینی کرده و به موجب آن، زن می تواند، مادامی که اولین تمکین را از مرد، ننموده، با اعمال این حق، تمکین خود از مرد را منوط بر دریافت کامل مهریه کرده و علی رغم عدم تمکین، همچنان، از نفقه، برخوردار باشد. استفاده از این حق، در مواردی، نیازمند ثبت دادخواست این موضوع می باشد که قواعد خاص خود را داشته و بدون اطلاع از مراحل و شرایط مخصوص به این امر، امکان پذیر نخواهد بود.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم، توضیح دهیم که اعمال حق حبس زن، به چه معنا است و موارد سقوط این حق، چیست؛ سپس، نمونه دادخواست اعمال حق حبس زوجه در مطالبه مهریه و نفقه را به طور جداگانه، ارائه کرده و نحوه اعتراض به این حق را بگوییم و در نهایت، یک نمونه رای سقوط حق حبس را ارائه دهیم.
یکی از تکالیفی که زن، در مقابل شوهر دارد، آن است که از شوهر خود تمکین کند و به این سبب، مستحق دریافت نفقه گردد. لذا، چنانچه زن، بدون داشتن عذر موجه عدم تمکین، نظیر وجود یکی از مصادیق عسر و حرج، مثل وجود خطر جانی، از تمکین، خودداری کند، مستحق دریافت نفقه نخواهد بود.
اما در شرایطی، زن به موجب قانون، حق آن را دارد که از تمکین شوهر خودداری کند تا زمانیکه تمام مهریه را به طور تمام و کمال، دریافت نماید که به آن اصطلاحا " استفاده از حق حبس " گفته می شود. تعریف حق حبس زوجه، در ماده 1085 قانون مدنی، آمده است، این ماده، مقرر می دارد:
"زن می تواند، تا زمانی که مهریه به او تسلیم نشده است، از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد، امتناع کند؛ مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع، مسقط حق نفقه نخواهد بود ". بر اساس این ماده، حق حبس زوجه، عبارت است از امتناع زن، از تمکین، مادامی که کل مهریه، تسلیم او گردد.
البته، شرایط اعمال حق حبس، در ماده 1086 قانون مدنی، پیش بینی شده است؛ ماده 1086 مقرر می دارد: "اگر زن، قبل از اخذ مهر، به اختیار خود، به ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد، قیام نمود، دیگر نمی تواند، از حکم ماده قبل، استفاده کند؛ معذلک، حقی که برای مطالبه مهر دارد، ساقط نخواهد شد"
بر اساس این ماده، اعمال حق حبس زن منوط به این امر است که او، پیش از این، از همسر خود، هیچ گونه تمکین عام یا خاصی، ننموده باشد یا به عبارت قانونی، نسبت به ایفای وظایف خود، در قبال شوهر، قیام نکند، همچنین، مطابق ماده 1085، مهریه او، حال یا عندالمطالبه باشد. در ادامه، در خصوص موارد سقوط اعمال حق حبس زن، صحبت خواهیم کرد.
قانون گذار، در قانون مدنی، موراد سقوط اعمال حق حبس زن را نیز، پیش بینی کرده و در صورت وجود یکی از این موارد، امکان اعمال حق حبس در دوران عقد نکاح دائم و موقت ساقط خواهد شد. موارد سبب سقوط اعمال حق حبس زن، عبارتند از:
در شرایطی که زن، قبلا، به اختیار خود، از شوهرش، تمکین خاص و تمکین عام کرده باشد، دیگر نمی تواند از حق حبس استفاده کند. به عنوان مثال، اگر زن و مرد، با یکدیگر، قبل از اعمال حق حبس، ولو برای یکبار، ارتباط زناشویی داشته باشند، استفاده زن از حق حبس، غیر ممکن می شود.
در شرایطی که مهریه عندالمطالبه یا حال نباشد، یعنی،موجل ( زمان دار) یا عندالاستطاعه باشد، امکان استفاده از حق حبس وجود، نخواهد داشت.
در شرایطی که مرد، اقدام به تادیه تمام و کمال مهریه زن نماید، امکان اعمال حق حبس، وجود نخواهد داشت.
در شرایطی که زن، به موجب شرط ضمن عقد یا به واسطه یک سند دست نویس یا رسمی، اعمال حق حبس را از خود، ساقط کند، امکان اعمال حق حبس، توسط او، دیگر، وجود نخواهد داشت. در ادامه، نمونه دادخواست اعمال حق حبس زوجه، در مهریه و نفقه را ارائه خواهیم کرد و نحوه اعتراض به این حق را خواهیم گفت.
اعمال حق حبس زن، می تواند، با امتناع او، از رفتن به منزل شوهر و سکونت کردن، در منزل خود یا پدرش، یا با ثبت دادخواست مطالبه مهریه از سوی زوجه و ذکر این امر که تمکین عام و تمکین خاص از شوهر را، منوط بر تادیه تمام و کمال مهریه عندالمطالبه، از سوی او نموده است، محقق شود. در ادامه، یک نمونه دادخواست مطالبه مهریه با اعمال حق حبس زن را ارائه کرده و فایل دانلود آن را در اختیار خوانندگان محترم، قرار خواهیم داد.
نمونه دادخواست مطالبه مهریه با حق حبس
خواهان: درج مشخصات هویتی و آدرس زوجه
خوانده: درج مشخصات هویتی و آدرس زوج
خواسته: مطالبه مهریه با اعمال حق حبس
دلایل و منضمات: کپی مصدق عقد نامه، گواهی سلامت پرده بکارت، سایر دلایل و منضمات
شرح دادخواست
رياست محترم دادگاه ........
با سلام. احتراما به استحضار مي رساند :
اينجانب، ....... ....... فرزند .................. به کد ملی .............، در مورخ .../..../.... در دفترخانه...../..../..... به موجب سند عقد نامه شماره ............، با خوانده محترم، عقد ازدواج دائم، نمودم و میزان مهریه اینجانب، 14 سکه بهار آزادی است.
با توجه به عدم تمکین بنده از ایشان، و با توجه به حال بودن مهریه اینجانبه، به موجب ماده 1085 قانون مدنی، حق حبس خود را اعمال نموده و از دادگاه، تقاضای صدور حکم بر پرداخت تمام مهریه، از جانب ایشان را دارم و مادامی که پرداخت کامل، انجام نشود، از ایشان، تمکین نخواهم داشت.
علاقه مندان به دانلود نمونه دادخواست مطالبه مهریه با اعمال حق حبس، می توانند، از طریق لینک زیر، اقدام کنند.
نویسنده: دینا | |
حجم: 332KB | |
منبع: دینا |
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص امکان اعمال حق حبس زوجه در مهریه عندالاستطاعه، مطالعه مقاله زیر، به علاقه مندان این موضوع، پیشنهاد می گردد. در ادامه، به ارائه نمونه دادخواست مطاله نفقه با حق حبس، خواهیم پرداخت.
همانطور که گفتیم، یکی از موارد عذر موجه عدم تمکین، اعمال حق حبس می باشد و به واسطه این حق، زن می تواند، علی رغم عدم تمکین، از حق قانونی نفقه، برخوردار باشد. در زیر، یک نمونه دادخواست مطالبه نفقه زوجه با اعمال حق حبس را ارائه خواهیم کرد.
نمونه دادخواست نفقه با حق حبس
خواهان: درج مشخصات هویتی و آدرس زوجه
خوانده: درج مشخصات هویتی و آدرس زوج
خواسته: مطالبه نفقه معوقه با اعمال حق حبس
دلایل و منضمات: کپی مصدق عقد نامه، گواهی سلامت پرده بکارت، سایر دلایل و منضمات
شرح دادخواست
رياست محترم دادگاه ........
با سلام. احتراما به استحضار مي رساند :
اينجانب، ....... ....... فرزند .................. به کد ملی .............، در مورخ .../..../.... در دفترخانه...../..../..... به موجب سند عقد نامه شماره ............، با خوانده محترم، عقد ازدواج دائم، نمودم؛ لکن، تا کنون، هیچگونه تمکین عام و خاصی از ایشان، نداشته ام و مهریه بنده نیز، حال بوده و مبلغ آن، یک میلیارد تومان می باشد.
لذا، بنده، به موجب ماده 1085 قانون مدنی، حق حبس خود را اعمال نموده و از تمکین خوانده محترم، خودداری کرده، اما، با وجود اینکه، بنده، مستحق دریافت نفقه می باشم و با وجود اینکه ایشان، مهریه بنده را تمام کمال، نداده اند، به مدت 6 ماه است که به بهانه عدم تمکین، از پرداخت نفقه بنده، خودداری می نمایند. لذا، با توجه به ذی حق بودن بنده، از آن مرجع محترم، تقاضای صدور حکم بر پرداخت نفقه معوقه توسط خوانده محترم و ارجاع این امر، به کارشناس، جهت محاسبه میزان نفقه گذشته، مستدعی است.
علاقه مندان به دانلود نمونه دادخواست مطالبه مهریه با اعمال حق حبس زن، می توانند، از طریق لینک زیر، اقدام کنند.
نویسنده: دینا | |
حجم: 262KB | |
منبع: دینا |
با توجه به اینکه عده ای، گمان می کنند، شرط اعمال حق حبس، باکره بودن زن است و این حق، در ازدواج دوم زنی که باکره نیست، وجود ندارد، جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع، مطالعه مقاله زیر، توصیه می شود.
در مواردی، زن، با ثبت دادخواست نفقه و یا مهریه و با اعمال حق حبس، بدون تمکین، خواستار تادیه تمام و کمال مهریه یا خواستار حکم به پرداخت نفقه، از جانب زوج می باشد؛ این در حالی است که به دروغ، اعمال حق حبس کرده و مرد، قصد دارد، به همین سبب، نسبت به اعمال حق حبس، از جانب او، اعتراض کند.
نحوه اعتراض به حق حبس، به موجب واخواهی یا تجدید نظر خواهی یا اعاده دادرسی، با تنظیم دادخواست اعتراض و ثبت دادخواست این امر، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، ممکن و میسر می باشد که تجدد نظر خواه، باید، از حساب کاربری سامانه ثنا، برخوردار باشد.
همانطور که در موارد سقوط حق حبس، توضیح دادیم، عندالاستطاعه بودن مهریه، پرداخت تمام و کمال آن، از جانب زوج یا تمکین زن، از موراد سقوط حق حبس زن، می باشند، در ادامه، یک نمونه رای سقوط حق حبس زوجه، به علت عندالاستطاعه بودن مهریه، ارائه خواهیم کرد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص حق حبس زوجه در عقد نکاح، شرایط و موارد اعمال آن، مطالعه مقاله ای که در زیر، در قسمت در ادامه بخوانید، آمده است، به علاقه مندان این موضوع، توصیه می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دادخواست حق حبس زوجه در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دادخواست حق حبس زوجه پاسخ دهند.
برای مشاوره دادخواست حق حبس زوجه
برای مشاوره دادخواست حق حبس زوجه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©