یکی از وظایفی که به واسطه ازدواج، بر عهده زن قرار می گیرد، تمکین از همسر خود می باشد. در صورت عدم تمکین زن از همسرش، مرد می تواند با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و تنظیم اظهارنامه عدم تمکین، زن را ملزم به تمکین کند. بهتر است، زوج قبل از تنظیم اظهارنامه، به یک نمونه اظهارنامه عدم تمکین زن دسترسی داشته باشد.
برای مشاوره نمونه اظهارنامه عدم تمکین از سوی زن
برای مشاوره نمونه اظهارنامه عدم تمکین از سوی زن
یکی از مهم ترین دعاوی که زوجین در دادگاه ها اقامه می کنند، دعوای عدم تمیکن از سوی زوجه است. بر اساس قانون مدنی، زن، موظف است که از شوهر خود تمکین کند. به همین دلیل، در صورت اطاعت نکردن زن از شوهر، مانند ترک زندگی مشترک بدون رضایت همسر، مرد می تواند دادخواست الزام به تمکین او را به دادگاه ارائه نماید. همچنین، شوهر می تواند ضمن ارائه اظهارنامه و ثبت آن در دفاتر خدمات قضایی، تمکین زوجه را تقاضا کند.
گاهی، زوج در تنظیم اظهارنامه عدم تمکین زن، با ابهاماتی، مواجه می شود که برای آن که در انجام این روند با مشکلاتی مواجه نشود و روند آن سریع تر انجام گیرد، بهتر است به یک نمونه اظهارنامه عدم تمکین زن، دسترسی داشته و به مفاد آن آگاهی داشته باشد.
به همین مناسبت، در این مقاله قصد داریم، عدم تمکین زن از شوهر، اظهارنامه عدم تمکین زن را بررسی کرده و نحوه نوشتن و متن درخواست عدم تمکین از طرف مرد بیان کنیم. در آخر یک نمونه اظهارنامه تمکین زن و یک نمونه اظهارنامه بازگشت زوجه به منزل ارائه شده است. برای آشنایی بیشتر با نمونه اظهارنامه عدم تمکین زن و بازگشت زوجه به منزل با ما همراه باشید.
بر اساس ماده 1102 قانون مدنی: "همین که نکاح به طور صحت واقع شد، روابط زوجیت، بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود." یکی از تکالیفی که زن در مقابل شوهر خود دارد، تمکین از وی می باشد. تمکین را می توان شامل دو نوع تمکین عام و تمکین خاص دانست. تمکین عام یعنی اطاعت از شوهر و اینکه زن، ریاست مرد بر خانواده و آثار آن در مسائل کلی خانوادگی را بپذیرد. تمکین خاص، ناظر بر روابط زناشویی، میان زوجین است.
بنابراین، زن، باید از شوهر خود تمکین کرده و بدون رضایت او، زندگی مشترک را ترک نکند. در غیر این صورت، مرتکب عدم تمکین شده است و در نتیجه، مستحق دریافت نفقه نبوده و شوهر، الزامی به پرداخت نفقه به وی ندارد. با این حال، در قانون، مواردی پیش بینی شده است، مانند حکم مندرج در ماده 1115 قانون مدنی، که طبق آن، زن می تواند از تمکین در مقابل شوهر خودداری نموده و با این حال، حق دریافت نفقه داشته باشد. مانند زمانی که تمکین از شوهر برای زن، خطر جسمی یا حیثیتی دارد. مثلا بر اساس ماده 1115 قانون مدنی، "بودن زن با شوهر، در یک منزل، متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد، زن می تواند مسکن علی حده اختیار کند."
همانطور که گفته شد در برخی مواقع عدم تمکین زن از شوهر در قانون پیشبینی شده و قانونگذار این حق را برای زوجه در نظر گرفته است. برای آشنایی بیشتر با موارد قانونی و دلایل محکمه پسند برای عدم تمکین زن از شوهر مطالعه مقاله ی زیر به علاقه مندان پیشنهاد می گردد.
در شرایطی که زن، بدون مانع قانونی و شرعی و بدون اجازه از همسر خود، زندگی مشترک را ترک کند، شوهر می تواند با ارسال یک اظهارنامه حقوقی وی را به زندگی مشترک و ایفای وظایف و تکالیف زناشویی دعوت نماید . این عمل، معمولا با ارسال اظهارنامه عدم تمکین به خانم، صورت می گیرد.
با ارسال این اظهارنامه، مهلتی به زن داده می شود که زن، دوباره تمکین کند؛ زوج برای ثبت اظهارنامه عدم تمکین زن، باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند. در صورتی که زن تمکین نکرد، مرد می تواند به دادگاه خانواده مراجعه کرده و دادخواست الزام به تمکین دهد. در چنین شرایطی، بر اساس ماده 1108 قانون مدنی، زن به علت آن که از انجام وظایف زوجیت خود ممانعت ورزیده است، مستحق دریافت نفقه نخواهد بود و مرد، دیگر الزامی به پرداخت نفقه به همسر خود نخواهد داشت.
در ماده 16 قانون حمایت از خانواده مصوب سال 1353، مطابق ماده اگر زن بعد از این شرایط، باز هم تمکین نکند، به علت آن که ناشزه محسوب شده، مرد می تواند با کسب اجازه از دادگاه، با وجود داشتن همسر، اقدام به ازدواج مجدد کند. همچنین، اگر شرط تصنیف اموال در عقدنامه ذکر شده باشد، در هنگام طلاق، به علت آن که زن، ترک منزل کرده و به علت اطاعت نکردن از شوهر خود، سبب می شود که ناشزه محسوب شود، مرد تکلیفی به تصنیف اموال ندارد.
پبش از این به ارائه توضیحاتی در خصوص عدم تمکین زن از شوهر و اظهارنامه تمکین از شوهر ارائه شده است. اکنون قصد داریم به بررسی نحوه نوشتن و متن درخواست عدم تمکین از طرف مرد بپردازیم. تنظیم و نوشتن اظهارنامه بنابر دلیل عدم تمکین زوجه متفاوت می باشد.
به هنگام نوشتن اظهارنامه توجه به نحوه نوشتن اظهار نامه تمکین بسیار مهم است، اظهار کننده یا همان شوهر باید اطلاعات کامل خود و مخاطب اظهار که همسرش است، از جمله ادرس و تلفن تماس را درج نماید. برای ثبت اظهار نامه شوهر باید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و اظهارنامه را تحویل دهد.
در نوشتن اظهارنامه عدم تمکین مهم است که زوج حسن نیت خود را به همسرش نشان دهد و مطرح کند که پیامد بی توجهی به اظهارنامه عدم تمکین، طرح دعوای الزام به تمکین در دادگاه خانواده خواهد بود. در واقع زوج باید در متن اظهارنامه پیامد استمرار عدم تمکین زوجه را گوشزد نماید.
پیش از در خصوص عدم تمکین ولزوم تنظیم اظهارنامه توضیحاتی ارائه شده است. اهمیت تنظیم اظهارنامه از این جهت امکان حل اختلاف زوجین را در خارج از فضای دادگاه ایجاد کرده و بالارفتن آمار پرونده های قضایی جلوگیری می کند. تنظیم اظهارنامه بیانگر حسن نیست اظهارکننده نیز می باشد. متن اظهارنامه تمکین بنا بر علت عدم تمکین متفاوت است اما برای اشنایی بیشتر در ادامه یک نمونه اظهارنامه عدم تمکین زن ارائه شده است.
پس از ارسال نمونه اظهارنامه الزام به تمکین در صورت استمرار عدم تمکین توسط زوجه، مرد می تواند اقدام به طرح دعوای الزام به تمکین به در دادگاه خانواده بنماید. مهم ترین رکن در طرح دعوا اثبات ادعا می باشد، در دعوای الزام به تمکین نیز زوج موظف عدم تمکین زن را به اثبات برساند؛ اظهارنامه الزام به تمکین، خود از جمله امارات قضایی برای بیان عدم تمکین زوجه می باشد. برای آشنایی بیشتر با اثبات عدم تمکین مطالعه مقاله زیر پیشنهاد می شود.
همان طور که در بخش های قبلی، اشاره کردیم، در صورتی که زن از ادای وظایفی که به واسطه ازدواج بر عهده او قرار داده شده، امتناع ورزد یا زندگی مشترک را ترک کند، مرد می تواند یک اظهارنامه بازگشت زوجه به منزل یا یک نمونه اظهارنامه دعوت به زندگی مشترک، تنظیم کرده و او را ملزم به ادای وظایف زوجیت خود کند. در ذیل یک نمونه اظهارنامه بازگشت زوجه به منزل قرار داده شده است:
در حال حاضر، ارسال اظهارنامه قضایی به شیوه الکترونیکی انجام می شود . به این منظور، زوج، باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و در سامانه خدمات الکترونیک قضایی، اظهارنامه خود را تنظیم کرده و به ثبت برساند. در ادامه برای آشنایی بیشتر با الزام به تمکین مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نمونه اظهارنامه عدم تمکین زن در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاور حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاور حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نمونه اظهارنامه عدم تمکین زن پاسخ دهند.
برای مشاوره نمونه اظهارنامه عدم تمکین از سوی زن
برای مشاوره نمونه اظهارنامه عدم تمکین از سوی زن
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©