دینا / آیین دادرسی / ادله اثبات دعوی / مهلت پرداخت هزینه کارشناس دادگستری

مهلت پرداخت هزینه کارشناس دادگستری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

هزینه کارشناس پرونده، در واقع، دستمزد و حق الزحمه ای است که بابت کار و نظر کارشناسی، به کارشناس دادگستری، پرداخت می شود. مسئول پرداخت هزینه کارشناسی دادگستری، بسته به اینکه ارجاع امر به کارشناس، به دستور دادگاه باشد یا تقاضای اصحاب دعوا، متفاوت است. مهلت پرداخت هزینه کارشناس دادگستری، تا یک هفته پس از ابلاغ آن خواهد بود.

 

زمانی که پرونده مطرح شده در دادگاه، جنبه های فنی دقیقی دارد، قاضی با ارجاع امر به کارشناس متخصص در موضوع، نظر وی را خواستار می شود تا بتواند بر اساس آن، در خصوص صدور رای، تصمیم گیری کند. همچنین، برخی از اوقات، خود اصحاب دعوا نیز می توانند، تقاضای ارجاع امر به کارشناس را نمایند.

کارشناس، بابت انجام عمل کارشناسی و اظهار نظر در خصوص موضوع ارجاع شده به وی، استحقاق دریافت مزد را خواهد داشت. بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی، در حالت کلی، پرداخت هزینه کارشناسی به عهده متقاضی آن بوده، اما، سوالی که ممکن است مطرح شود آن است که زمان واریز دستمزد کارشناسی دادگاه، چگونه است؟

از این رو، قصد داریم، در این مقاله، به این سوال پاسخ دهیم که هزینه کارشناسی پرونده چیست و پرداخت کننده دستمزد کارشناس چه کسی است؟ سپس، در ادامه، در خصوص مهلت پرداخت هزینه کارشناس دادگستری توضیح دهیم. چنانچه، پیرامون این موضوع سوالاتی دارید، با ما همراه باشید.

هزینه کارشناسی پرونده چیست

قبل از توضیح در این خصوص که مهلت پرداخت هزینه کارشناس دادگستری، چگونه است و عدم پرداخت دستمزد کارشناس، در زمان مقرر، چه تبعاتی خواهد داشت، بهتر است، توضیح دهیم که هزینه کارشناسی پرونده چیست و کارشناسی پرونده، در چه مواردی لازم می باشد. برای بررسی این موارد، باید به قانون آیین دادرسی مدنی رجوع کرد.

بر اساس ماده 257 قانون آیین دادرسی مدنی: "دادگاه می تواند، راسا یا به درخواست هر یک از اصحاب دعوا، قرار ارجاع امر به کارشناس را صادر نماید. در قرار دادگاه، موضوعی که نظر کارشناس نسبت به آن، لازم است و نیز مدتی که کارشناس باید اظهار عقیده کند، تعیین می گردد." با توجه به این ماده، ارجاع پرونده به کارشناسی، می تواند به درخواست یکی از طرفین دعوا بوده یا به دستور دادگاه، صورت گیرد. در مواردی که قاضی، نیاز به نظر تخصصی، جهت تصمیم گیری و صدور رای دارد، پرونده را به کارشناس، ارجاع می دهد.

کارشناس، بابت کار کارشناسی، مستحق اجرت و دستمزد است و در مواد مختلف قانون آیین دادرسی مدنی نیز به آن اشاره شده است. هزینه کارشناس، در واقع، دستمزدی است که بابت کار کارشناسی و اظهار نظر در موضوع ارجاع شده، به کارشناس مربوطه داده می شود که مبلغ آن، توسط دادگاه، تعیین می شود و با توجه به کار کارشناسی انجام شده، قابل افزایش است.

پس از توضیح در این خصوص که هزینه کارشناسی چیست، در ادامه قصد داریم، در خصوص مهلت پرداخت هزینه کارشناس دادگستری و زمان واریز دستمزد کارشناسی دادگاه، صحبت کنیم و بگوییم، پرداخت کننده دستمزد کارشناسی دادگاه، کدام یک از اصحاب دعوا خواهد بود.

پرداخت کننده دستمزد کارشناس

در قسمت قبل، در خصوص این موضوع که هزینه کارشناس پرونده چیست، توضیح دادیم. بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی، این هزینه باید، در زمان واریز دستمزد کارشناسی دادگاه که در قانون، مشخص شده است، توسط مسئول پرداخت دستمزد کارشناس، واریز گردد. از این رو، در این قسمت، قصد داریم، بگوییم که پرداخت کننده دستمزد کارشناسی، کدام یک از اصحاب دعوا است.

پرداخت هزینه کارشناسی امور کیفری و حقوقی، بسته به اینکه تقاضای صدور قرار کارشناسی و ارجاع امر به کارشناس، از طرف اصحاب دعوا بوده یا به دستور دادگاه و بسته به اینکه موضوع دعوا حقوقی است یا کیفری، متفاوت خواهد بود و با توجه به قانون آیین دادرسی مدنی و قانون آیین دادرسی کیفری، به شرح زیر می باشد:

اگر صدور قرار کارشناسی، به در خواست اصحاب دعوا باشد: پرداخت کننده دستمزد کارشناس رسمی دادگستری، شخصی است که ارجاع امر به کارشناسی را تقاضا نموده است.

اگر صدور قرار کارشناسی، به نظر دادگاه باشد و دادگاه نتواند بدون انجام کارشناسی رای صادر کند: پرداخت دستمزد کارشناس در دعاوی حقوقی، در مرحله بدوی، به عهده خواهان و در مرحله تجدیدنظر، به عهده تجدیدنظر خواه می باشد. اما چنانچه دعوا، کیفری بوده و جرم، جنبه عمومی داشته باشد، پرداخت هزینه کارشناس با دادگاه است.

پس از توضیح در خصوص این موضوع که پرداخت هزینه کارشناس با چه کسی است، در ادامه، در خصوص مهلت پرداخت هزینه کارشناس دادگستری و زمان واریز دستمزد کارشناسی دادگاه، صحبت خواهیم کرد.

مهلت پرداخت هزینه کارشناسی

در قسمت های قبل، در خصوص هزینه کارشناسی پرونده و مسئول پرداخت دستمزد کارشناسی، توضیح دادیم و گفتیم که چنانچه، تقاضا کننده درخواست کارشناسی، اصحاب دعوا باشند، پرداخت هزینه، بر عهده درخواست کننده ارجاع امر به کارشناسی می باشد. در این قسمت، قصد داریم، درباره مهلت پرداخت و زمان واریز دستمزد کارشناسی دادگاه صحبت کنیم. 

در ادامه ماده 259 قانون آیین دادرسی مدنی، در خصوص مهلت پرداخت هزینه کارشناسی، تعیین تکلیف شده است، این ماده مقرر می دارد : "هرگاه متقاضی، ظرف مدت یک هفته از تاریخ ابلاغ، آن را پرداخت نکند، کارشناسی از عداد دلایل وی خارج می شود ". بنابراین، مهلت پرداخت هزینه کارشناس دادگستری، یک هفته از تاریخ ابلاغ می باشد. 

بر اساس ماده 560 قانون آیین دادرسی کیفری، چنانچه شاکی، ملزم به پرداخت هزینه و دستمزد کارشناس باشد، ولی از پرداخت آن خودداری کند، هزینه از محل اعتبارات قوه قضاییه داده خواهد شد و مراتب این موضوع، به دادستان اطلاع داده می شود. این هزینه، قابل وصول از حاصل توقیف و فروش اموال شاکی می باشد، مگر اینکه هیچ استطاعت و دارایی ای نداشته باشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مهلت پرداخت هزینه کارشناس دادگستری در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مهلت پرداخت هزینه کارشناس دادگستری پاسخ دهند .