در پاسخ به این سوال که حبس تعلیقی چیست و به چه کسانی تعلق می گیرد؛ می توان گفت که، قاضی در شرایطی، مجازات حبسی که برای متهم محکوم به حبس درجه 3 تا 8، در نظر گرفته شده است را معلق می کند؛ به این صورت که اگر مجرم، در زمان معین، جرمی مرتکب نشود، محکومیت در مورد او اجرا نخواهد شد.
برای مشاوره حبس تعلیقی و شرایط آن
برای مشاوره حبس تعلیقی و شرایط آن
حبس تعلیقی نوعی مجازات است که قانون گذار به منظور حفظ نظم و مراعات مصلحت اجتماع در قبال تخلف از مقررات و نظامات حکومتی، برای مجرم تعیین می نماید. اما میان حبس تعلیقی و دیگر انواع حبس تفاوت هایی وجود دارد. با این حال در هر صورت حبس تعلیقی نیز در واقع نوعی حبس و مجازات به شمار می آید.
اهمیت موضوع حبس تعلیقی از آن جهت است که در حبس تعلیقی، برای آن که قاضی بتواند، حکم را معلق کند، شرایط ویژه ای لازم است. همچنین، اگر متهم در هنگام حکم تعلیق مرتکب جرم دیگری بشود، علاوه بر مجازات تعیین شده، به مجازات تعلیق شده نیز محکوم می گردد. بنابراین، با توجه به این موضوع که حبس تعلیقی دارای شرایط و احکام ویژه ای است، لازم است که این نوع از مجازات بررسی شود.
با توجه به اهمیت موضوع حبس تعلیقی در این مقاله به پرسش هایی نظیر حبس تعلیقی چیست و حبس تعلیقی به چه کسانی تعلق می گیرد، پاسخ داده شده و همچنین عناوینی مانند حبس تعلیقی مطابق قانون مجازات اسلامی، شرایط زندان تعلیقی و تفاوت زندان تعلیقی و حبس تعزیری، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
در پاسخ به این پرسش که حبس تعلیقی چیست؟ می توان چنین گفت که، مطابق قانون مجازات اسلامی، زمانی که فرد، به مجازات حبس تعزیری محکوم می شود، ممکن است بنا به شرایط خاص موجود و تصمیم قاضی دادگاه، تمام یا بخشی از مجازات، تعلیق شود.
بنابراین، زمانی که فردی، طبق قانون، محکوم بوده و مجازات تعیین شده برای او حبس است، اما بنا به تشخیص قاضی، حبس او برای مدتی، معلق شده و اجرا نمی شود، به این وضعیت، حبس تعلیقی می گویند. از آنجایی که حبس تعلیقی در مجازات های 3 تا 8 تعزیری امکان پذیر است، شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی نیز امکان پذیر می باشد.
اگر فرد محکوم در مدت تعیین شده، مرتکب جرمی نشود، محکومیت حبس او لغو می شود و در صورتی که مرتکب جرمی شود، مجازات حبس تعلیق شده او اجرا خواهد شد . برای مثال، زمانی که گفته می شود، فردی به 12 سال حبس تعلیقی محکوم شده است، به این معنا می باشد که محکوم به 12 سال حبس است که موقتا اجرا نمی شود، ولی اگر در زمان معین شده، به جرم دیگری اقدام نماید، حکم او اجرا شده و زندانی می شود.
در بخش قبل به این سوال که حبس تعلیقی چیست؟ پاسخ داده شد، همچنین گفته شد که، زمانی که فرد به مجازات حبس تعزیری محکوم می شود، ممکن است بنا به شرایط موجود و تصمیم قاضی دادگاه، تمام یا بخشی از مجازات، تعلیق شود. در این بخش از مقاله، حبس تعلیقی مطابق قانون مجازات اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است.
حبس تعلیقی، در قانون مجازات اسلامی و در ماده 46، این گونه بیان شده است : "در جرائم تعزيری درجه سه تا هشت، دادگاه، می تواند در صورت وجود شرايط مقرر، برای تعويق صدور حكم، اجرای تمام يا قسمتی از مجازات را از يک تا پنج سال معلق نمايد. دادستان يا قاضی اجرای احکام كيفری نيز پس از اجرای يک سوم مجازات می تواند، از دادگاه صادرکننده حکم قطعی، تقاضای تعليق نمايد. همچنين، محكوم می تواند پس از تحمل یک سوم مجازات، در صورت دارا بودن شرايط قانونی، از طريق دادستان يا قاضی اجرای احكام كيفری، تقاضای تعليق نمايد."
لازم است به این نکته اشاره شود که اگر، محکوم در زمان حکم حبس تعلیقی، مرتکب جرم دیگری شود، به مجازات هر دو جرم یعنی جرمی که حکم حبس تعلیقی برای آن صادر شده و جرمی که در طول تعلیق مجازاتش، مرتکب آن شده است، محکوم خواهد شد.
با توجه به پاسخی که در رابطه با حبس تعلیقی چیست داده شد و همچنین بررسی حبس تعلیقی مطابق قانون مجازات اسلامی، که در قسمت قبل صورت گرفت، در این قسمت شرایط زندان تعلیقی توضیح داده شده و مشخص می شود که تحت چه شرایطی، مجرم به حبس تعلیقی محکوم خواهد شد.
با توجه به آنچه در مورد حبس تعلیقی گفته شد، حال ممکن است این سوال مطرح شود که شرایط زندان تعلیقی چیست؟ شرایط تعلیق مجازات مطابق قانون مجازات اسلامی در ماده 46 این قانون تعیین شده اند که عباتند از:
اولا، مجازات حبس لزوما تعزیری باشد و حبس های حدی نمی تواند معلق گردد. زیرا مجازات های حدی، به موجب شرع مقدس تعیین شده اند و قاضی این اختیار را ندارد که میزان آنها را کاهش یا افزایش دهد. اما به موجب ماده 18 قانون مجازات اسلامی، تعزیر مجازاتی است که نوع، مقدار، کیفیت اجرا و مقررات و احکام مربوط به آن، به موجب قانون تعیین شده است.
دوما، لزوما حبس در نظر گرفته شده باید در درجات سه تا هشت باشد. که از حبس سه ماه تا پانزده سال است. یعنی اگر شخصی محکوم به حبس تعزیری درجه 2 شده باشد و مجازات آن 16 سال باشد، قاضی دیگر نمی تواند حکم آن را معلق کند.
در بخش قبل، شرایط زندان تعلیقی را توضیح داده شده و گفته شد که این نوع از حبس، تنها مختص حبس تعزیری درجه سه تا هشت می باشد. اما نوع دیگری از حبس، در قانون مجازات اسلامی پیش بینی شده است که به آن، حبس تعزیری گفته می شود. در این بخش از مقاله، احکام و تفاوت زندان تعلیقی و حبس تعزیری بیان شده است.
به موجب ماده 18 قانون مجازات اسلامی: تعزیر، مجازاتی است که نوع، مقدار، کیفیت اجرا و مقررات مربوط به تخفیف، تعلیق، سقوط و سایر احکام آن به موجب قانون، تعیین شده است. یکی از انواع مجازات های تعزیری، حبس بوده که درجات آن، در ماده 19 قانون مجازات اسلامی تعیین شده است. حبس تعزیری، دارای هشت درجه می باشد که شدیدترین نوع آن، درجه یک است که شامل حبس بیش از بیست و پنج سال می باشد و خفیف ترین نوع آن، حبس درجه هشت است که شامل حبس تا سه ماه می باشد.
بنابراین، در پاسخ به این سوال که تفاوت حبس تعلیقی و حبس تعزیری چیست، می توان گفت که، مطابق مواد قانون مجازات اسلامی، حبس تعلیقی، یکی از انواع حبس تعزیری بوده که در آن، مجازات حبس، معلق شده است. همچنین، حبس تعلیقی فقط شامل درجات سه تا هشت حبس های تعزیری می شود. در تعلیق، مجازات، حبس تعلیق شده، بعد از گذشت مدت قانونی، حبس اجرا نمی شود، اما در حبس تعزیری، اصولا مجازات، اجرا شده، مگر اینکه تعلیق گردد.
همانطور که در قسمت های قبل توضیح داده شد، قاضی با توجه به وجود شرایط خاص، مجازات مجرم را معلق می نماید. همچنین گفته شد که تعلیق در مجازات های تعزیری رخ داده و مجازات هایی مانند حد، فاقد این تعلیق در مجازات می باشند. در این بخش از مقاله، به پرسش حبس تعلیقی به چه کسانی تعلق میگیرد، پاسخ داده شده است.
با توجه به این که اجرای حبس تعلیقی و صدور حکم آن، صرفا در مجازات های تعزیری قابل اعمال است؛ می توان گفت که این مجازات فقط به افرادی تعلق می گیرد که، مجازات جرایم ارتکابی آن ها در زمره مجازات های تعزیری باشد. در واقع حبس تعلیقی به افرادی که مرتکب به جرایم حدی، تعزیر بدل از قصاص و جرائم موجود در ماده 47 قانون مجازات اسلامی شده اند، تعلق نمی گیرد.
البته توجه به این نکته ضروری است که، از آنجایی که مجازات های تعزیری به 8 درجه تقسیم شده و تقسیم بندی با توجه به میزان اهمیت آن ها صورت گرفته است؛ حبس تعلیقی صرفا به مجازات های درجه 3 تا 8 تعلق می گیرد. در واقع افرادی که مجازات جرم آنها، از درجه 1 تا 3 بوده، شرایط استفاده از حبس تعلیقی را ندارند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حبس تعلیقی چیست ؟ در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حبس تعلیقی چیست ؟ پاسخ دهند.
برای مشاوره حبس تعلیقی و شرایط آن
برای مشاوره حبس تعلیقی و شرایط آن
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©