مهر و موم ملک مشاعی، به فرآیند قانونی پلمپ کردن مال مشترک، جهت جلوگیری از تصرف غیرقانونی و حفظ حقوق شرکا در اموال مشترک اشاره دارد. این اقدام با ارائه دادخواست به دادگاه و طی مراحل مشخصی انجام می شود. ثبت دادخواست پلمپ ملک مشاع، مستلزم مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می باشد.
برای مشاوره مراحل مهر و موم ملک مشاعی
برای مشاوره مراحل مهر و موم ملک مشاعی
اموال مشاع، به اموالی گفته می شود که مالکیت آن به صورت مشترک میان دو یا چند نفر برقرار است و هر یک از مالکان، بدون تفکیک سهم، حق اعمال مالکیت دارند. این نوع مالکیت ممکن است بدون دخالت اراده، مانند ارث، ایجاد شود یا بر اساس توافق و تصمیم مالکان به وجود آید. در چنین حالتی، هیچ یک از شرکا نمی توانند بدون رضایت سایرین، تصرف مستقل بر مال داشته باشند.
در اموال مشاعی، به دلیل مالکیت مشترک چندین نفر، همواره امکان بروز اختلافات و تصرفات غیرقانونی وجود دارد. از این رو قانون گذار، راه های مختلفی را برای حفظ حقوق شرکا و ذی نفعان، پیش بینی نموده که مهم ترین آن ها، پلمپ و مهر و موم ملک مشاعی است. از آنجا که انجام مهر و موم، صرفا پس از طی مراحل قانونی امکان پذیر می باشد، ضروری است شرکای مال مشاعی از نحوه و مراحل این امر، مطلع باشند.
لذا در مقاله حاضر، مهر و موم ملک مشاعی و مراحل آن، مورد بررسی قرار گرفته، نکات مهم در خصوص مهرو موم ملک مشاع ذکر شده و نمونه دادخواست پلمپ ملک مشاعی، ارائه گردیده است. علاقمندان به کسب اطلاعات در این باره می توانند، ادامه مقاله را مورد مطالعه قرار دهند.
در پاسخ به این پرسش که مهر و موم ملک مشاعی چیست؟ باید گفت، مبحث مهر و موم ملک مشاع، یکی از موضوعات مهم در حقوق اموال و دعاوی ملکی است که در دعاوی مرتبط با شراکت، تقسیم ترکه و حفاظت از اموال مشاعی مطرح می شود.
مهر و موم ملک مشاعی به اقدام قانونی ای اطلاق می گردد که طی آن، دادگاه به درخواست یکی از شرکا، ورثه یا ذی نفعان، دستور پلمپ کردن مال مشترک را صادر می کند. هدف اصلی این کار، جلوگیری از تصرف، نقل و انتقال یا ایجاد تغییرات غیرمجاز در ملک، تا زمان رسیدگی به اختلافات است. بر اساس قانون، هر گاه بین شرکا یا ورثه نسبت به مال مشاعی اختلاف باشد، هر یک از آن ها می توانند از دادگاه تقاضای مهر و موم آن را بنمایند.
مهروموم ملک مشاعی معمولا در مواردی انجام می شود که یکی از شرکا قصد فروش، تخریب یا تغییر کاربری ملک را بدون رضایت دیگران داشته یا نسبت به تصرف غیرمجاز، اقدام نموده باشد. با پلمپ شدن ملک مشاع، هیچ یک از طرفین نمی توانند تا پایان رسیدگی دادگاه، اقداماتی که منجر به تغییر وضعیت مال شود را انجام دهند.
مراحل مهروموم ملک مشاعی به ترتیب خاصی انجام می شود و نیازمند ارائه مدارک و طی تشریفات قانونی است. اولین قدم، تنظیم و سپس تقدیم دادخواست پلمپ ملک مشاعی، به دادگاه صالح است. این دادخواست باید به همراه مدارک مالکیت و دلایل درخواست مهروموم، ارائه شود.
پس از تنطیم دادخواست با کمک وکیل یا نمونه دادخواست های موجود در این باره، باید برای ثبت و ارسال دادخواست به دادگاه، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه گردد. ثبت دادخواست و ارسال آن، سبب تشکیل پرونده و تعیین وقت رسیدگی می شود.
بعد از بررسی قضایی و در صورت احراز شرایط قانونی، دستور مهروموم صادر خواهد شد. پس از صدور قرار، عملیات مهروموم توسط اجرای احکام انجام می شود. در این مرحله، ملک مشاع، تحت نظارت مراجع قضایی، پلمپ شده و صورتجلسه ای تنظیم می گردد؛ این صورتجلسه، به امضای شرکا یا نمایندگان آن ها می رسد و تا زمان رفع اختلاف، ملک مشاع در وضعیت مهروموم شده، باقی می ماند.
در توضیح نکات مهم در خصوص مهرو موم ملک مشاع باید گفت، در فرآیند مهر و موم ملک مشاعی، رعایت برخی نکات حقوقی می تواند از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کند. در ادامه، بعضی از مهم ترین این نکات، ارائه و ذکر خواهند شد.
امکان درخواست مهر و موم، توسط هر یک از شرکا؛ در ملک مشاع، هر شریک می تواند با ارائه دلایل قانونی (مانند فوت مالک دیگر، اختلاف بین شرکا یا خطر تفریط و تضییع مال) از دادگاه تقاضای مهر و موم نماید. این درخواست بیشتر در زمان تقسیم ترکه یا وجود اختلاف جدی بین شرکا مطرح می شود.
ارائه دلایل محکمه پسند برای درخواست پلمپ؛ دادگاه تنها در صورتی دستور مهروموم و پلمپ ملک مشاع را صادر خواهد کرد که احتمال تصرف غیرقانونی یا تضییع حقوق شرکا، وجود داشته باشد.
از دیگر نکات مهم در خصوص مهر و موم ملک مشاع، احراز مالکیت قانونی یا ذی نفع بودن درخواست کننده پلمپ، برای دادگاه است. در واقع، درخواست مهر و موم و پلمپ ملک مشاع، باید همراه با اسناد مالکیت مشاعی یا ذی نفع بودن باشد.
مهر و موم تنها در صورتی مجاز است که ملک مشاع، هنوز تقسیم نشده و مالکیت مشاعی، باقی باشد. در صورت تفکیک یا افراز رسمی، دیگر امکان مهر و موم مشاع به صورت کلی وجود ندارد. همچنین باید قراین و دلایل کافی برای ضرورت حفاظت از مال مشاعی، ارائه گردد.
پس از صدور دستور مهر و موم، تصرف، همچنین نقل و انتقال ملک ممنوع خواهد بود. هرگونه اقدام برخلاف مهر و موم، عنوان تخلف از دستور مقام قضایی یا حتی جرم تخریب مهر قضایی محسوب خواهد شد و امکان محکومیت فرد به مجازات فک پلمپ را ایجاد خواهد کرد.
نکته دیگر، لزوم اعلام به موقع اعتراض نسبت به مهروموم است. بر اساس قانون، هر یک از ذی نفعان می توانند در موعد مقرر، نسبت به قرار مهر و موم اعتراض کنند. بنابراین، اگر یکی از شرکا با پلمپ ملک مخالف باشد، باید ظرف مهلت قانونی، اعتراض خود را ثبت نماید.
همچنین، شرکا باید توجه داشته باشند که مهروموم ملک مشاع به معنای حل اختلاف نیست، بلکه تنها اقدامی موقتی برای حفظ وضعیت موجود است. برای رسیدگی قطعی به اختلاف، باید حسب مورد و بسته به شرایط، دادخواست خلع ید، افراز و تفکیک و تقسیم ملک مشاع یا سایر دعاوی مربوطه، به دادگاه تقدیم گردد.
تنظیم صحیح دادخواست مهروموم ملک مشاعی، نقش مهمی در پذیرش درخواست توسط دادگاه دارد. در این دادخواست باید مشخصات کامل خواهان، خواندگان، ملک و دلایل درخواست ذکر شود. در ادامه، یک نمونه دادخواست پلمپ ملک مشاعی، ارائه شده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مراحل مهر و موم ملک مشاعی در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مراحل مهر و موم ملک مشاعی پاسخ دهند.
برای مشاوره مراحل مهر و موم ملک مشاعی
برای مشاوره مراحل مهر و موم ملک مشاعی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 290000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©