در مواردی که چک صیادی به صورت قانونی منتقل شده اما برگشت می خورد، امکان شکایت از انتقال دهنده چک صیادی نیز وجود دارد. بر اساس قانون صدور چک و سامانه صیاد، مسئولیت انتقال دهنده همانند صادرکننده، به صورت تضامنی خواهد بود. برای شکایت باید در مهلت مقرر، دادخواست از طریق دفاتر خدمات قضایی، ثبت گردد.
برای مشاوره شرایط و نحوه شکایت از انتقال دهنده چک صیادی
برای مشاوره شرایط و نحوه شکایت از انتقال دهنده چک صیادی
چک صیادی، به عنوان یک سند تجاری مهم، نقشی کلیدی در معاملات اقتصادی و فعالیت های تجاری یا قراردادی، ایفا می کند. با این حال، برگشت خوردن این چک ها می تواند مشکلات مالی و حقوقی متعددی را برای دارنده آن ایجاد نماید.
در چنین شرایطی، علاوه بر صادرکننده چک، انتقال دهنده چک نیز ممکن است دارای مسئولیت باشد. با توجه به اینکه روش شکایت از انتقال دهنده چک صیادی، کاملا متفاوت از روش شکایت از صادر کننده چک صیادی می باشد، ضروری است از وظایف انتقال دهنده چک، جزئیات، شرایط و روش شکایت از وی، مطلع بود.
لذا در مقاله حاضر، اینکه آیا انتقال دهنده چک نیز مانند صادرکننده چک در صورت برگشت چک مسئولیت دارد، مورد بررسی قرار گرفته و درباره شرایط شکایت از انتقال دهنده چک صیادی، روش های شکایت، همچنین نحوه و مهلت شکایت از انتقال دهنده، توضیح داده شده است.
اینکه آیا انتقال دهنده چک نیز مانند صادرکننده چک در صورت برگشت چک مسئولیت دارد؟ پرسش بسیاری از افرادی است که در فرایند انتقال چک صیادی نقش دارند. با توجه به اصلاحات قانون صدور چک و استفاده از سامانه صیاد، پاسخ این پرسش مثبت می باشد.
طبق ماده ۲۰ قانون صدور چک، ظهرنویسان یا همان انتقال دهندگان نیز در برابر دارنده چک، مسئولیت تضامنی دارند. این بدان معنا است که در صورت برگشت چک، دارنده می تواند برای وصول وجه، به صادرکننده، صاحب حساب و انتقال دهنده مراجعه کند. ثبت چک در سامانه صیاد، موجب شناسایی دقیق مسئولان چک می شود.
بنابراین، انتقال دهنده چک صیادی نیز در صورت برگشت چک، مسئولیت پرداخت خواهد داشت. چنانچه فردی اقدام به انتقال چک کرده باشد، مسئولیتی همانند صادرکننده دارد و می توان از او شکایت حقوقی کرد. این مسئولیت قانونی، برای حمایت بیشتر از دارنده چک و کاهش ریسک معاملات طراحی شده است.
در تیتر پیشین، به این پرسش که آیا انتقال دهنده چک نیز مانند صادرکننده چک در صورت برگشت چک مسئولیت دارد؟، پاسخ مثبت داده شد. لذا در این تیتر از مقاله، شرایط شکایت از انتقال دهنده چک صیادی، مورد توضیح و بررسی قرار خواهد گرفت.
شرایط شکایت از انتقال دهنده چک صیادی، در قانون به صورت مشخص تعیین شده است. طبق ماده ۲۰ قانون صدور چک، مسئولیت انتقال دهنده با صادرکننده و صاحب حساب به صورت تضامنی بوده و دارنده چک می تواندعلیه هر یک از آن ها طرح دعوا کند. این مسئولیت، صرفا زمانی محقق می شود که انتقال چک، در سامانه صیاد ثبت شده باشد.
از جمله شرایط لازم برای شکایت از انتقال دهنده چک صیادی، وجود گواهی عدم پرداخت است. در صورتی که چک، برگشت خورده و اطلاعات آن در سامانه صیاد ثبت شده باشد، دارنده می تواند نسبت به طرح دعوا علیه انتقال دهنده اقدام کند. این شکایت می تواند بسته به مبلغ چک، در دادگاه حقوقی یا شورای حل اختلاف مطرح گردد.
در توضیح روش های شکایت از انتقال دهنده چک صیادی باید گفت، این امر شامل تقدیم دادخواست به دادگاه حقوقی یا شورای حل اختلاف می باشد؛ چراکه با توجه به مبلغ چک، مرجع رسیدگی کننده متفاوت است. بر اساس قانون شورای حل اختلاف با آخرین اصلاحات، تمامی دعاوی مالی اعم از منقول و غیرمنقول، تا نصاب یک میلیارد ریال (100 میلیون تومان)، در صلاحیت دادگاه صلح می باشد.
نخستین گام برای طرح شکایت، دریافت گواهی عدم پرداخت از بانک و ثبت دادخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی است. در این دادخواست، مشخصات کامل صادرکننده، صاحب حساب و انتقال دهنده باید قید شود. اگر اطلاعات چک در سامانه صیاد ثبت نشده باشد، مسئولیت انتقال دهنده منتفی خواهد بود.
در صورت نیاز، می توان از نظریه مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه نیز در دفاع از حق بهره برد. این نهاد به صراحت اعلام کرده که مسئولیت تضامنی ظهرنویسانی که در سامانه صیاد ثبت شده اند، قطعی است. بنابراین، شکایت باید با توجه به مستندات قانونی و از طریق مراجع صالح انجام شود.
پس از بررسی وظایف انتقال دهنده چک و اینکه ایا انتقال دهنده چک صیادی مسئولیت دارد، در این تیتر از مقاله دینا، نحوه و مهلت شکایت از انتقال دهنده چک صیادی، مورد توضیح و بررسی قرار خواهد گرفت. در توضیح مهلت شکایت از انتقال دهنده چک صیادی باید گفت؛
مهلت شکایت از انتقال دهنده چک صیادی بر اساس قوانین صدور چک و تجارت، تابع مقررات مشخصی است. همانطور که پیش از این اشاره گردید، مطابق ماده ۲۰ قانون صدور چک، انتقال دهنده چک نیز مانند صادرکننده، در برابر دارنده چک، مسئولیت مدنی دارد و می توان علیه او طرح دعوا کرد. اما برای حفظ این حق، باید ظرف مدت مشخصی اقدام به شکایت نمود.
طبق ماده ۳۱۸ قانون تجارت، دعاوی مربوط به چک هایی که برای امور تجاری یا توسط تجار صادر شده اند، تنها تا پنج سال پس از آخرین اقدام قانونی، مانند اعتراض نامه یا طرح دعوی قبلی، قابل پیگیری هستند. اگر در این مدت اقدامی صورت نگیرد، دعوی قابل استماع نخواهد بود، مگر آن که فرد بدهکار به صورت رسمی، به بدهی اقرار کرده باشد که در این صورت، مهلت جدید از زمان اقرار آغاز می شود.
از سوی دیگر، برخی مراجع و رویه های عملی دادگاه ها برای ظهرنویس یا انتقال دهنده چک، مهلت سه سال از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت را ملاک می دانند. به این معنا که اگر دارنده چک ظرف سه سال از تاریخ گواهی عدم پرداخت، علیه انتقال دهنده اقامه دعوا نکند، امکان شکایت حقوقی از او را از دست خواهد داد. این موضوع به ویژه در دعاوی مدنی، از حیث مرور زمان، در عمل توسط برخی قضات پذیرفته شده است.
در نتیجه، توصیه می شود که در صورت برگشت چک صیادی، در سریع ترین زمان ممکن پس از دریافت گواهی عدم پرداخت، شکایت علیه صادرکننده، صاحب حساب و نیز انتقال دهنده ثبت شده در سامانه صیاد، طرح گردد. در غیر این صورت، احتمال از دست رفتن حق قانونی پیگیری وجود خواهد داشت. بنابراین، رعایت مهلت های قانونی پنج ساله (در موارد تجاری) یا سه ساله (در رویه های مدنی) برای شکایت از انتقال دهنده چک صیادی، کاملا ضروری است.
در خصوص نحوه شکایت، متقاضی باید دادخواست خود را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کرده و در آن، ادله ای چون گواهی عدم پرداخت، اطلاعات ثبت شده در سامانه صیاد و تصویر چک را پیوست نماید. همچنین، تعیین خواسته و نام دقیق خواندگان، از جمله الزامات تنظیم صحیح دادخواست است.
اگر شکایت کیفری مدنظر باشد، باید اثبات شود که انتقال دهنده در تبانی با صادرکننده اقدام کرده یا با علم به عدم کفایت موجودی، چک را منتقل نموده است. در این صورت، شکایت می تواند تحت عنوان کلاهبرداری یا تحصیل مال نامشروع نیز مطرح گردد. به همین جهت، مهلت و نحوه شکایت در موارد مختلف، نیازمند دقت و مشورت حقوقی دقیق می باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط و نحوه شکایت از انتقال دهنده چک صیادی در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و نحوه شکایت از انتقال دهنده چک صیادی پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط و نحوه شکایت از انتقال دهنده چک صیادی
برای مشاوره شرایط و نحوه شکایت از انتقال دهنده چک صیادی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©