دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / گواهینامه موتور برای بانوان

گواهینامه موتور برای بانوان

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در حال حاضر، صدور گواهینامه موتور برای بانوان، متوقف گردیده اما در شرایطی که دیوان عدالت اداری، پلیس را ملزم به صدور گواهینامه کرده یا چالش های این موضوع برطرف شود، بانوان متقاضی گواهینامه موتور برقی یا موتورسیکلت، باید از مدارک شناسایی، گواهی سلامت و گواهی قبولی در آزمون های تئوری و عملی، برخوردار باشند.


در سال‌ های اخیر، استقبال بانوان در خصوص استفاده از موتورسیکلت به عنوان وسیله نقلیه شخصی، افزایش یافته است. این موضوع، ضرورت اخذ گواهینامه موتور برای بانوان را بیش از پیش آشکار می‌ کند. با این حال، نیروی انتظامی، با استناد به مسکوت بودن قوانین مرتبط در خصوص مرجع صدور گواهینامه موتورسیکلت بانوان، از صدور این مدرک برای زنان، امتناع می ورزد. 

 

این در حالی است که صرف مسکوت بودن قانون در خصوص مرجع صدور گواهینامه موتور برای بانوان، به معنای ممنوع بودن صدور این مدرک نیست و زنان می توانند با طی برخی مراحل قانونی، الزم نیروی انتظامی به صدور گواهینامه را از مرجع صالح بخواهند. همین مسائل، ضرورت آشنایی با شرایط دریافت گواهینامه موتور بانوان، هزینه و فرآیندهای اداری مرتبط با این امر را ایجاد می نماید.

 

لذا در مقاله حاضر و با هدف اطلاع رسانی، شرایط، مدارک لازم، ثبت نام و هزینه ۱۴۰۴ گواهینامه موتور برای بانوان، مورد بررسی قرار گرفته و درباره گواهینامه موتور برقی برای بانوان، همچنین آموزشگاه های مربوط به دریافت گواهینامه موتور زنان، توضیح داده شده است.

شرایط گواهینامه موتور برای بانوان

قبل از توضیح شرایط گواهینامه موتور برای بانوان و توضیح در خصوص سایر تیترهای این مقاله حقوقی دینا باید گفت، در هیچ یک از قوانین ایران، اخذ گواهینامه موتور برای بانوان، ممنوع اعلام نشده و ماده 26 قانون راهنمایی رانندگی، بدون مستثنی کردن جنسیت، مقرر داشته، "هر کس بخواهد با هر نوع وسیله نقلیه موتوری زمینی، رانندگی نماید، باید گواهی نامه متناسب رانندگی با آن وسیله نقلیه را دارا باشد ...."

 

با این حال، نیروی انتظامی، با استناد به تبصره ماده 20 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی که مقرر می دارد، "صدور گواهینامه رانندگی موتورسیکلت برای مردان، برعهده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است"، از صدور گواهینامه موتور برای بانوان، امتناع می ورزد و مسکوت بودن قانون در خصوص مرجع صدور گواهینامه موتور برای بانوان را دلیلی بر ممنوعیت صدور این مدرک برای زنان می داند.

 

همین امر، سبب شده تا زنان متقاضی گواهینامه موتورسیکلت، مجبور باشند برای اخذ این مدرک، به دیوان عدالت اداری، شکایت کرده و تقاضای صدور رای در این خصوص را داشته باشند و تا کنون نیز برخی زنان، از این طریق، موفق به اخذ گواهینامه موتور شده اند. 

 

با در نظر گرفتن توضیحات فوق الذکر، در صورت کسب موافقت مراجع ذی صلاح با صدور گواهینامه موتور برای بانوان، اخذ این گواهینامه، منوط به رعایت چند شرط اساسی است که در ادامه این تیتر، مورد بررسی قرار خواهند گرفت. شرایط گواهینامه موتور برای بانوان عبارت است از:

 

عدم ابتلا به بیماری های صرع، نارسایی قلبی و اختلالات حرکتی.

 

متقاضی باید تابعیت ایرانی داشته یا اسناد مرتبط با اقامت قانونی در ایران را ارائه دهد.

 

متقاضی باید در آزمون های تئوری و عملی سازمان راهنمایی و رانندگی، نمره قبولی کسب کند.

 

انجام معاینات چشم پزشکی برای تعیین وضعیت بینایی و نمره چشم

 

اخذ گواهی سلامت جسمی و روان از مراکز صلاحیت دار پزشکی

 

انجام آزمایش های تشخیص گروه خونی و دریافت کارت گروه خونی از مراکز پزشکی معتبر 

 

برخورداری از شرط سنی لازم؛ حداقل سن ثبت نام برای دریافت گواهینامه، 18 سال می باشد اما بر اساس مصوبه جدید هیات وزیران، حداقل سن دریافت برخی از گواهینامه‌ های موتورسیکلت، به 16 سال کاهش یافته است؛ برای دریافت موتورهایی با حجم بالاتر از 200 سی‌ سی، فرد باید حداقل 23 سال داشته و سه سال از دریافت گواهینامه قبلی وی، گذشته باشد.

مدارک لازم برای گواهینامه موتور سیکلت بانوان

در توضیح مدارک لازم برای گواهینامه موتور سیکلت بانوان باید گفت، در صورت برطرف شدن چالش های مربوط به اخذ گواهینامه موتورسیکلت یا موتور برقی برای بانوان، زنان متقاضی دریافت گواهینامه این وسیله نقلیه باید، مدارک زیر را ارائه دهند:

 

کارت ملی و شناسنامه و مدارک مربوط به اطلاعات پستی

عکس پرسنلی

گواهی سلامت جسمی و روانی و آزمایش های انجام شده

فرم درخواست گواهینامه و فیش واریز هزینه ها

مدارک مثبت گذراندن دوره آموزش عملی و تئوری در مراکز معتبر

 

باید دانست، در صورت تکمیل مدارک و عدم همکاری پلیس، بانوان متقاضی دریافت گواهینامه موتور یا موتور برقی می‌ توانند با استناد به رای دیوان عدالت اداری، از طریق مراجع قضایی، پیگیری قانونی لازم را انجام دهند. در این خصوص لازم به اشاره است: "شعبه ۳۱ دیوان عدالت اداری در رایی تاریخی (پرونده شماره ۹۸۱۹۹۰۰۹۰۳۱۰۰۶۷۲) اعلام کرد: "هیچ ممنوعیت قانونی ای برای رانندگی زنان با موتورسیکلت وجود ندارد." 

ثبت نام گواهینامه موتور برای بانوان

در پاسخ به این پرسش که مراحل ثبت نام گواهینامه موتور برای بانوان (موتور برقی و سایر انواع موتورسیکلت) چیست؟ باید گفت، در حال حاضر، ثبت نام گواهینامه موتور برای بانوان، تنها از طریق پیگیری حقوقی ممکن است؛ پس از تقدیم شکایت به دیوان عدالت اداری و دریافت رای مثبت، پلیس راهور موظف به تشکیل پرونده خواهد بود.

 

لازم به اشاره است، در سال ۱۳۹۸، یک بانوی اصفهانی، با استناد به اصل ۳۴ قانون اساسی (حق دادخواهی) و ماده ۲۰ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی و ماده 26 قانون راهنمایی رانندگی، موفق به دریافت حکم الزام پلیس شد. هرچند این حکم در مرحله تجدید نظر لغو گردید، اما سابقه مهمی در پیگیری حقوقی ایجاد کرد.

 

در صورت اخذ رای موافق و یا در صورت برداشته شدن چالش های مربوط به دریافت گواهینامه بانوان، ثبت نام گواهینامه موتور برای بانوان، مستلزم طی مراحلی است که در ادامه ذکر می گردد: مراجعه به آموزشگاه رانندگی و تکمیل و دریافت فرم‌ های معرفی به پزشک متخصص برای انجام معاینات پزشکی گواهینامه (تایید سلامت جسمی، روانی و معاینات چشم پزشکی)؛

 

انجام معاینات پزشکی و دریافت گواهی سلامت؛ مراجعه مجدد به آموزشگاه؛ ثبت نام و شرکت در کلاس‌ های آموزشی ( 5 جلسه کلاس تئوری)؛ گذراندن آزمون تئوری؛ شرکت در کلاس‌ های عملی (5 جلسه کلاس عملی)؛ شرکت در آزمون عملی مهارت رانندگی. در صورت قبولی در آزمون عملی، گواهینامه موتورسیکلت برای متقاضی صادر و به آدرس وی، پست خواهد شد.

 

هزینه گواهینامه موتور برای بانوان

هزینه گواهینامه موتور برای بانوان، مساله ای است که در این تیتر از مقاله دینا، مورد توضیح و بررسی، قرار خواهد گرفت. قبل از توضیح هزینه دریافت گواهینامه موتورسیکلت باید دانست، میزان هزینه ها، کاملا تابع سال درخواست صدور این گواهینامه خواهد بود. با در نظر گرفتن این امر، هزینه ها در سال ۱۴۰۴، شامل موارد زیر می باشد:

 

 هزینه آموزش عملی (۲ تا ۴ میلیون تومان)؛

 

 هزینه آزمون تئوری (حدود ۲۰۰ هزار تومان)؛

 

هزینه صدور گواهینامه ( حدود ۵۰۰ هزار تومان)؛

 

لازم به اشاره است، با توجه به عدم صدور رسمی گواهینامه برای بانوان تا کنون، برخی آموزشگاه‌ های خصوصی، دوره‌ های آموزشی را با هزینه‌ های بالاتری (حدود ۶ میلیون تومان) ارائه می‌ دهند.

 

علاوه بر هزینه های مذکور، در صورتی که بانوان، قصد پیگیری صدور گواهینامه و شکایت از نیروی انتظامی در دیوان عدالت اداری یا سایر مراجع ذی صلاح را دارند، باید هزینه های مربوط به این امر را نیز بپردازند. در ادامه، در خصوص شرایط و مراحل گواهینامه موتور برقی برای بانوان، توضیح داده خواهد شد.

 

گواهینامه موتور برقی برای بانوان

با توجه به رواج استفاده از موتور برقی توسط بانوان و آقایان و محدودیت ها و چالش هایی که در خصوص اخذ گواهینامه موتور برای بانوان وجود دارد، این پرسش مطرح خواهد شد که وضعیت دریافت گواهینامه موتور برقی برای بانوان، چگونه می باشد؟

 

در بررسی و پاسخ به پرسش فوق الذکر باید گفت، طبق قانون، رانندگی با موتور برقی نیز نیازمند داشتن گواهینامه است. به نقل از اخبار مختلف، "پلیس راهور تایید کرده که قوانین موتورهای بنزینی و برقی یکسان می باشد."

 

بنابراین می توان نتیجه گرفت، بانوانی که با موتور برقی تردد می‌ کنند، ملزم به داشتن گواهینامه هستند و در صورت عدم داشتن گواهینامه، مشمول جریمه نقدی و توقیف موتور برقی می‌ شوند. در ادامه، درباره آموزشگاه گواهینامه موتور بانوان، توضیح داده خواهد شد.

 

آموزشگاه گواهینامه موتور بانوان

در توضیح آموزشگاه گواهینامه موتور بانوان باید گفت، با وجود عدم صدور گواهینامه موتور برای بانوان، برخی از آموزشگاه‌ ها در تهران و شهرستان‌ ها، اقدام به آموزش موتورسواری به بانوان می‌ کنند. باید دانست، این آموزشگاه‌ ها مجوز رسمی دارند و آموزش موتورسواری به بانوان را به عنوان یک فعالیت قانونی انجام می‌ دهند.

 

بانوانی که قصد یادگیری موتورسواری را دارند، می‌ توانند با مراجعه به این آموزشگاه‌ ها، مهارت‌ های عملی لازم را کسب کنند. عموما این دوره‌ ها شامل ۲۰ ساعت آموزش عملی و ۱۰ ساعت تئوری است و مدرک پایان دوره آن، در صورت تغییر رویه پلیس، قابل ارائه به مراجع قانونی خواهد بود.

 

با این حال باید اشاره کرد، همانطور که در تیترهای پیشین نیز اشاره شد، دریافت گواهینامه موتور پس از پایان دوره‌ های آموزشی، همچنان با چالش‌ های قانونی همراه خواهد بود، اما در صورت اصلاح قانون توسط مجلس، پلیس آماده اجرای دستورات جدید می باشد.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط دریافت گواهینامه موتور برای بانوان در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط دریافت گواهینامه موتور برای بانوان پاسخ دهند.