دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / مطالبه طلب بدون مدرک

مطالبه طلب بدون مدرک

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

مطالبه طلب بدون مدرک و سند و پذیرش ادعای بدون مدرک، حسب مورد، نیازمند اتیان سوگند، شهادت شهود، استفاده از قرائن و امارات قانع کننده یا اسناد عادی ای است که به دلایل قانونی، دارای اعتبار اسناد رسمی شده اند. مطالبه طلب، مستلزم تنظیم دادخواست و ارسال آن به دادگاه از طریق دفاتر خدمات قضایی می باشد.

 

مطالبه طلب یکی از چالش های رایج در روابط مالی افراد است. گاهی اوقات، طلبکاران به دلایل مختلف، فاقد مدارک معتبر مانند چک، سند رسمی یا قرارداد مکتوب برای اثبات طلب خود هستند و در چنین شرایطی، پذیرش ادعای طلب بدون مدرک در محکمه، با مشکل مواجه می گردد.

 

با این وجود قانون گذار تحت شرایطی، امکان مطالبه طلب بدون مدرک و سند را مورد پیش بینی قرار داده و باتوجه به پیچیدگی قواعد حاکم بر این امر، ضروری است، اشخاص درگیر با این مساله و چالش حقوقی، از قوانین مربوط به این حوزه، مطلع باشند.

 

لذا در مقاله حاضر، امکان مطالبه طلب بدون مدرک و سند، شرایط پذیرش ادعای بدون مدرک، همچنین نحوه مطالبه طلب در این حالت، مورد بررسی قرار گرفته و نمونه دادخواست مطالبه وجه بدون مدرک، ارائه شده، سپس درباره مطالبه وجه به استناد سند عادی، صحبت و نمونه دادخواست مطالبه وجه در این شرایط، ارائه گردیده است.

آیا مطالبه طلب بدون مدرک و سند امکان پذیر است

در پاسخ به این پرسش که آیا مطالبه طلب بدون مدرک و سند امکان پذیر است؟ باید گفت، در نظام حقوقی ایران، مطالبه طلب بدون مدرک و سند تحت شرایطی امکان پذیر خواهد بود و بدون برخورداری از سند رسمی نیز می توان ادعای خود را اثبات کرد.

 

به عنوان مثال، شخص مدعی طلب می تواند برای پذیرش ادعای خود، از شهادت شهود یا یا قرائن و امارات موجود، استفاده کند. در صورت واجد شرایط بودن شهود و چنانچه شهادت آن ها، موثر واقع شود یا در شرایطی که امارات ارائه شده، در علم قاضی، موثر واقع شوند، ادعای بدون سند و مدرک مدعی، مورد پذیرش قرار خواهد گرفت.

 

با این حال باید مد نظر داشت، فقدان مدرک، روند اثبات مدعی را دشوار و کند خواهد کرد، به ویژه زمانی که طرف مقابل، وجود دین را انکار کند. در واقع، مطالبه طلب بدون مدرک و سند نیازمند ارائه دلایل قانع کننده و منطبق با موازین قانونی است. 

شرایط پذیرش ادعای بدون مدرک

پذیرش ادعای بدون مدرک در دادگاه، منوط به تحقق شرایطی خاص است و طرفین این دعوا، باید از این شرایط، مطلع باشند. لذا در ادامه این تیتر از مقاله حقوقی دینا، شرایط پذیرش ادعای بدون مدرک، مورد توضیح و بررسی قرار خواهد گرفت. این شرایط عبارتند از:

 

طلبکار باید بتواند ادعای خود را ثابت کند که این امر، در شرایط فقدان سند و مدرک، با مواردی چون اقرار طرف مقابل، شهادت شهود، استفاده از قرائن و امارات موثر در علم قاضی، میسر است. قاضی باید از اصالت ادله ارائه شده اطمینان یابد؛ اگر مدارک عادی مانند فاکتورهای غیررسمی یا اماراتی نظیر مکالمات تلفنی وجود داشته باشد، دادگاه آن ها را بررسی کرده و در صورت منطقی بودن و موثر واقع شدن در علم قاضی، حکم به نفع طلبکار صادر خواهد شد.

 

 همچنین، مستند به ماده 271 قانون آیین دادرسی مدنی، در نبود دلایل و مدارک، می توان از محکمه، تقاضای اتیان سوگند نیز داشت؛ ماده 271 قانون آیین دادرسی مدنی، مقرر می دارد: "در کلیه دعاوی مالی و سایر حقوق الناس.... که فاقد دلایل و مدارک معتبر دیگر باشد، سوگند شرعی ..... می‌ تواند ملاک و مستند صدور حکم دادگاه قرار گیرد." بر اساس مواد 272 تا 274 قانون آیین دادرسی مدنی:

 

در صورت نبود بینه، خوانده با ادای سوگند، ادعای خواهان را ساقط می‌ کند. اگر خوانده از سوگند امتناع کرده و آن را به خواهان واگذار کند، ادعای خواهان با سوگند او ثابت می‌ شود و در صورت نکول (امتناع)، ادعا ساقط خواهد شد. در صورت امتناع خوانده از سوگند و رد آن، دادگاه سه بار اخطار داده و در نهایت، با اصرار خوانده، ادای سوگند را به خواهان واگذار می‌ کند که در این صورت، با سوگند او، ادعا ثابت و در صورت نکول، ادعا رد می‌ شود.

نحوه مطالبه طلب بدون سند و مدرک

اینکه نحوه مطالبه طلب بدون سند و مدرک چگونه می باشد؟ پرسش اکثر افرادی است که خواهان طرح چنین دعوی هستند. در پاسخ به پرسش مطروحه باید گفت، در طرح دعوای حقوقی مطالبه طلب بدون مدرک و سند، طی مراحلی که در ادامه ذکر خواهد شد، لازم است:

 

در مرحله اول، بهتر است مدعی وجود طلب، اظهارنامه ای مبنی بر مطالبه طلب، تنظیم کرده و از طریق مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، آن را برای طرف مقابل، ارسال کند. (انجام این مورد، الزامی نیست)

 

در گام بعدی، شخص باید با کمک وکیل یا نمونه دادخواست های موجود، دادخواست مطالبه طلب را تنظیم نموده و آن را به صورت فایل ورد (word)، برروی یک حافظه، اعم از سی دی، رم، تلفن همراه و...، ذخیره نماید.

 

در مرحله بعدی فرد باید با در دست داشتن فایل دادخواست و مدارک قابل ضمیمه به آن، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کرده و با پرداخت هزینه دادرسی، همچنین تحویل مدارک و دادخواست به مسئول مربوطه، دادخواست خود را ثبت و مرجع صالح، ارسال کند.

 

در نهایت، پرونده دعوی مطالبه وجه، تشکیل و وقت رسیدگی، تعیین خواهد شد. خواهان باید در جلسات رسیدگی شرکت کرده و با بیان اظهارات و ارائه مدارک موجود، از ادعای خود دفاع کند. در نهایت قاضی با بررسی ادله و اظهارات طرفین، اقدام به صدور رای خواهد کرد که از طریق سامانه ابلاغ ثنا برای طرفین، ارسال خواهد شد.

 

نمونه دادخواست مطالبه وجه بدون مدرک

مطالعه نمونه دادخواست های موجود در خصوص مطالبه وجه بدون مدرک، به تنظیم بهتر دادخواست مربوط به این دعوی حقوقی، کمک خواهد کرد. لذا در این تیتر از مقاله و در باکس دانلود زیر، فایل یک نمونه دادخواست مطالبه وجه بدون مدرک، ارائه شده است.

 

نمونه دادخواست مطالبه وجه بدون مدرک
  • تنظیم کننده: دینا
  • حجم: 112 KB
  • منبع: دینا

 

ذکر دقیق مبلغ طلب و تاریخ ایجاد آن، ذکر نام شهود، اشاره به امارات موجود و درنهایت تقاضای صدور حکم به پرداخت طلب، در دادخواست تنظیم شده، ضرروی است. در ادامه، درباره مطالبه وجه به استناد سند عادی، توضیح داده خواهد شد.

 

مطالبه وجه به استناد سند عادی

در پاسخ به این پرسش که مطالبه وجه به استناد سند عادی، امکان پذیر است یا خیر؟ باید گفت، بله، امکان مطالبه وجه با استناد به اسناد عادی، وجود دارد، اما به نتیجه رسیدن دعوای مطالبه وجه با سند عادی، منوط بر تحقق شرایط زیر است:

 

 سند عادی، در علم قاضی در خصوص وجود طلب، موثر واقع شود؛

 

طرف مقابل، سند عادی ارائه شده را مورد انکار و تردید قرار ندهد؛

 

اسناد عادی ارائه شده، به دلایل قانونی، از اعتبار اسناد رسمی برخوردار شوند: بر اساس ماده 1291 قانون مدنی، چنانچه طرفی که سند علیه او ارائه شده، صدور آن را از سوی منتسب الیه تایید کند و یا چنانچه برای دادگاه ثابت شود که شخصی که سند را مورد تردید قرار داده یا انکار نموده، در واقع آن را امضا یا مهر کرده است، سند عادی ارائه شده، از اعتبار اسناد عادی، برخوردار خواهد شد. ماده 1301 قانون مدنی در خصوص اعتبار امضا در سند عادی مقرر داشته: "امضایی که در روی نوشته یا سندی باشد، بر ضرر امضا کننده، دلیل است."

 

در نهایت باید مد نظر داشت، برای مطالبه طلب با سند عادی، اصالت سند عادی ارائه شده باید اثبات شود. به عنوان مثال، اگر فاکتوری ارائه می گردد، باید امضا یا مهر طرف مقابل روی آن وجود داشته باشد. در صورت اثبات اصالت سند عادی، دادگاه آن را به عنوان دلیل معتبر پذیرفته و حکم را به نفع طلبکار صادر می کند.

 

نمونه دادخواست مطالبه وجه با سند عادی

نمونه دادخواست مطالبه وجه با سند عادی، مشابه دادخواست بدون مدرک است، با این تفاوت که به سند عادی استناد می گردد. با در نظر داشتن این موضوع، در ادامه، یک نمونه دادخواست مطالبه وجه با سند عادی، ارائه شده است.

 

نمونه دادخواست مطالبه وجه با سند عادی
  • تنظیم کننده: دینا
  • حجم: 190 KB
  • منبع: دینا

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط و نحوه مطالبه طلب بدون مدرک و سند در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و نحوه مطالبه طلب بدون مدرک و سند پاسخ دهند.