دینا / تجاری / مالیات / مالیات پزشکان و دندانپزشکان

مالیات پزشکان و دندانپزشکان در سال ۱۴۰۴

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

مالیات پزشکان و دندانپزشکان در سال ۱۴۰۴ و چگونگی محاسبه آن، با توجه به قوانین جدید بودجه و قانون مالیات، تعیین می گردد. انواع مالیات این دسته از مشمولین، شامل سه نوع اصلی مالیات تکلیفی، مالیات بر درآمد مشاغل و مالیات بر درآمد حقوق است. عدم پرداخت به موقع این مالیات ها، سبب تعلق جریمه های مالیاتی خواهد شد.


مالیات پزشکان و دندانپزشکان در سال ۱۴۰۴، یکی از موضوعات مهمی است که فعالان حوزه سلامت باید به آن توجه کنند. بر اساس قوانین مالیاتی ایران، درآمدهای حاصل از فعالیت‌ های حرفه‌ ای پزشکی و دندانپزشکی، مشمول پرداخت مالیات می‌ شود.

 

این درآمدها شامل درآمدهای ناشی از مطب‌ داری، همکاری با بیمارستان‌ ها، کلینیک‌ های خصوصی و ارائه خدمات درمانی است. آگاهی از قوانین جدید و نحوه محاسبه مالیات، به پزشکان و دندانپزشکان کمک می‌ کند تا از جریمه‌ های احتمالی، جلوگیری کنند.
 

لذا در مقاله حاضر و با هدف اطلاع رسانی، شرایطی که پزشکان و دندانپزشکان، ملزم به پرداخت مالیات هستند، مورد بررسی قرار گرفته و درباره انواع مالیات پزشکان و دندانپزشکان، نحوه محاسبه مالیات آن ها، معافیت‌ های مالیاتی و جریمه‌ های عدم پرداخت مالیات توسط این گروه از مشمولین، توضیح داده شده است.

تحت چه شرایطی پزشکان و دندانپزشکان باید مالیات پرداخت کنند؟

در پاسخ به این پرسش که تحت چه شرایطی پزشکان و دندانپزشکان باید مالیات پرداخت کنند؟ باید گفت، پزشکان و دندانپزشکان، بر اساس ماده ۱ قانون مالیات‌ های مستقیم، در صورت کسب درآمد در ایران، موظف به پرداخت مالیات هستند.

 

این الزام، شامل تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در حوزه پزشکی می‌ شود، خواه به صورت مستقل در مطب شخصی فعالیت کنند یا در مراکز درمانی استخدام شده باشند. شرایط پرداخت مالیات پزشکان و دندانپزشکان، به نوع درآمد آن‌ ها وابسته است.

 

به عنوان مثال، پزشکان و دندان پزشکانی که به صورت قراردادی با بیمارستان‌ ها همکاری می‌ کنند، مشمول مالیات تکلیفی هستند، در حالی که پزشکان و دندانپزشکان دارای مطب شخصی، مالیات بر درآمد مشاغل را پرداخت می‌ نمایند. همچنین، پزشکان و دندانپزشکان استخدامی، موظفند مالیات بر درآمد حقوق خود را مطابق نرخ‌ های تصاعدی، پرداخت کنند.

انواع مالیات پزشکان و دندان پزشکان

انواع مالیات پزشکان و دندان پزشکان، به سه دسته اصلی تقسیم می شود: مالیات تکلیفی پزشکان و دندانپزشکان، مالیات بر درآمد مشاغل پزشکان و دندانپزشکان، مالیات بر درآمد حقوق پزشکان و دندانپزشکان. توضیح هریک از این انواع به شرح زیر است:

 

مالیات تکلیفی پزشکان و دندانپزشکان: این نوع مالیات، ویژه پزشکانی است که به صورت قراردادی و بدون رابطه کارگر و کارفرمایی، با مراکز درمانی همکاری می‌ کنند. مراکز درمانی موظفند ۱۰% از حق‌ الزحمه این گروه را کسر و به حساب سازمان امور مالیاتی، واریز نمایند.

 

مالیات بر درآمد مشاغل پزشکان و دندانپزشکان: پزشکان دارای مطب شخصی یا فعالیت مستقل، مشمول این نوع مالیات هستند. محاسبه آن بر اساس اظهارنامه مالیاتی تکمیل شده (خوداظهاری مالیاتی) و با نرخ‌ های تصاعدی انجام می‌ شود. میزان درآمد مشول مالیات بر درآمد مشاغل، سالانه توسط نهاد ذی صلاح تعیین و ابلاغ می گردد.

 

 مالیات بر درآمد حقوق پزشکان و دندانپزشکان: این مالیات مربوط به پزشکان استخدامی در بیمارستان‌ ها یا مراکز درمانی است که توسط کارفرما از حقوق پزشک یا دندانپزشک، کسر و به سازمان امور مالیاتی پرداخت می‌ گردد. علاوه بر موارد فوق، پزشکان ممکن است مشمول مالیات بر ارزش افزوده خدمات غیرمعاف نیز باشند. با این حال، مهم‌ ترین انواع مالیات مربوط به این گروه، سه مورد ذکر شده است که پرداخت آن‌ ها الزامی می‌ باشد.

مالیات پزشکان و دندانپزشکان چگونه محاسبه میشود؟

برای پاسخ به این پرسش که مالیات پزشکان و دندانپزشکان چگونه محاسبه میشود؟ باید میان محاسبه مالیات تکلیفی پزشکان و دندانپزشکان، محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل پزشکان و دندانپزشکان و محاسبه مالیات بر درآمد حقوق پزشکان و دندانپزشکان تفکیک قائل شد. در ادامه، در خصوص اینکه هریک از موارد مذکور، چگونه محاسبه میشود، توضیح داده خواهد شد.

 

محاسبه مالیات تکلیفی پزشکان و دندانپزشکان:

 

مراکز درمانی، ۱۰% از حق الزحمه پرداختی به پزشکان غیراستخدامی را کسر و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز می‌ کنند. این مبلغ به عنوان علی‌ الحساب مالیات قطعی، محسوب می‌ شود. شایان ذکر است، نرخ 10 درصد، بر اساس قانون بودجه سال 1403 است و این امکان وجود دارد که با تصویب قانون بودجه سال 1404، درصد مالیات تکلیفی پزشکان و دندانپزشکان، تغییر کند.

 

محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل پزشکان و دندانپزشکان:

 

این مالیات، پس از کسر هزینه های قابل قبول از درآمد کل، محاسبه می‌ شود. باید دقت داشت، نرخ مالیات بر درآمد، بر اساس درآمد مشمول مالیات، از ۱۵ درصد تا ۲۵ درصد متغیر می باشد. میزان درآمد مشمول مالیات در هر سال، تعیین و به نهادهای ذی صلاح، ابلاغ می گردد. فرمول محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل پزشکان و دندانپزشکان، مستلزم طی دو گام است: در گام اول باید درآمد مشمول مالیات محاسبه شود و در گام دو باید مالیات قابل پرداخت، حساب گردد.

 

درآمد مشمول مالیات = درآمد کل - هزینه های قابل قبول

 مالیات قابل پرداخت = (درآمد مشمول مالیات × نرخ مالیات) - معافیت‌ ها

 

محاسبه مالیات بر درآمد حقوق پزشکان و دندانپزشکان

 

مالیات حقوق پزشکان و دندانپزشکان، بسته به میزان حقوق دریافتی، به صورت درصدی از کل مبلغ حقوق آن ها محاسبه میشود. تا زمانی که نرخ‌ ها و جداول مالیاتی سال ۱۴۰۴ به صورت رسمی اعلام نشده‌ اند، محاسبه مالیات حقوق باید بر اساس نرخ ها و جداول مالیاتی سال ۱۴۰۳ انجام گیرد. بر این اساس، مالیات حقوق پزشکان و دندانپزشکان طبق نرخ های سال ۱۴۰۳، به شرح زیر محاسبه میشود:

 

درآمد سالانه تا سقف ۱۴۴ میلیون تومان از پرداخت مالیات معاف است. برای درآمد بین ۱۴۴ میلیون تا ۱۹۸ میلیون تومان، مالیات معادل ۱۰ درصد از مازاد ۱۴۴ میلیون تومان محاسبه میشود؛ درآمدهای بین ۱۹۸ میلیون تا ۳۲۴ میلیون تومان، مشمول مالیاتی معادل ۱۵ درصد بر مازاد ۱۹۸ میلیون تومان هستند. همچنین، درآمدهای بین ۳۲۴ میلیون تا ۴۸۰ میلیون تومان، شامل مالیات ۲۰ درصد بر مازاد ۳۲۴ میلیون تومان خواهند بود. برای درآمدهای بالاتر از ۴۸۰ میلیون تومان نیز مالیاتی معادل ۳۰ درصد از مازاد این مبلغ، در نظر گرفته می‌ شود.

 

با توجه به لایحه بودجه سال ۱۴۰۴، نرخ‌ های جدیدی برای مالیات حقوق پزشکان و دندانپزشکان و سایر مشاغل، پیشنهاد شده است. البته این نرخ‌ ها تا زمان تصویب نهایی لایحه بودجه و تبدیل آن به قانون، قابلیت اجرا ندارند و همچنان باید از نرخ‌ های سال ۱۴۰۳ استفاده کرد. پس از تصویب و در صورت عدم تغییر، نرخ‌ های مالیاتی جدید به شرح زیر اعمال می‌ شوند:

 

برای درآمد سالانه بین ۲۸۸ میلیون تا ۳۶۰ میلیون تومان، مالیات ۱۰ درصد بر مازاد ۲۸۸ میلیون تومان در نظر گرفته می‌ شود. درآمدهای بین ۳۶۰ میلیون تا ۴۵۶ میلیون تومان، مشمول مالیات ۱۵ درصد هستند. همچنین، برای درآمدهای بین ۴۵۶ میلیون تا ۶۰۰ میلیون تومان، مالیات ۲۰ درصد اعمال می‌ گردد. در صورتی که درآمد بین ۶۰۰ میلیون تا ۸۰۰ میلیون تومان باشد، نرخ مالیات، ۲۵ درصد خواهد بود و در نهایت، برای درآمدهای بالای ۸۰۰ میلیون تومان، مالیات ۳۰ درصد بر مازاد این مبلغ، محاسبه میشود.

 

تاکید می شود که این نرخ ها، تنها پس از تصویب نهایی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ قابلیت اجرا خواهند داشت و تا آن زمان، ملاک محاسبه مالیات حقوق، همان جداول مالیاتی سال ۱۴۰۳ خواهد بود. در ادامه، معافیت های مالیاتی پزشکان و دندان پزشکان، بررسی خواهد شد.

 

معافیت های مالیاتی پزشکان و دندان پزشکان

اینکه معافیت‌ های مالیاتی پزشکان و دندان پزشکان چیست؟ پرسشی است که از سوی اکثر پزشکان و دندان پزشکان، مطرح می گردد. لذا در ادامه این تیتر، در خصوص معافیت‌ های مالیاتی این دسته از مشمولین پرداخت مالیات، توضیح داده خواهد شد. معافیت‌ های مالیاتی پزشکان و دندانپزشکان عبارتند از:

 

 درآمدهای زیر حد نصاب مشخص شده در قانون (معافیت پایه سالانه)؛

 

درآمد حاصل از فعالیت در مناطق محروم؛

 

هزینه های قابل قبول مالیاتی مانند اجاره مطب، دستمزد پرسنل و خرید تجهیزات پزشکی ( این هزینه ها، از درآمد مشمول مالیات کسر می‌ گردند)؛

 

مالیات تکلیفی پرداخت شده (پزشکان و دندان پزشکانی که مالیات تکلیفی می پردازند، می‌ توانند این مبلغ را از مالیات قطعی خود کم کنند.) نکته مهم اینکه، معافیت‌ های مالیاتی مذکور، شامل جریمه‌ های دیرکرد یا تخلفات مالیاتی نمی‌ شود. در ادامه، جریمه های عدم پرداخت مالیات پزشکان و دندانپزشکان، بررسی خواهد شد.

 

جریمه های عدم پرداخت مالیات پزشکان و دندانپزشکان

در تیترهای پیشین مقاله، معافیت های مالیاتی پزشکان و دندانپزشکان و اینکه مالیات آن ها، چگونه محاسبه میشود، مورد توضیح و بررسی قرار گرفت. در این تیتر از مقاله، جریمه‌ های عدم پرداخت مالیات پزشکان و دندانپزشکان، بررسی خواهد شد.

 

عدم پرداخت به موقع مالیات پزشکان و دندانپزشکان، مشمول جریمه های سنگین می شود. بر اساس ماده ۱۹۹ قانون مالیات مستقیم، اگر کارفرما یا مراکز درمانی، مالیات حقوق یا مالیات تکلیفی پزشک و دندانپزشک را کسر یا پرداخت نکنند، علاوه بر مسئولیت تضامنی با پزشک، مشمول ۱۰% جریمه مالیات پرداخت نشده و ۲.۵% جریمه ماهانه می شوند.

 

پزشکان و دندانپزشکان مشمول مالیات بر درآمد مشاغل نیز در صورت عدم ارسال اظهارنامه یا عدم پرداخت مالیات، به ازای هر ماه تاخیر، برابر ۲.۵% مالیات متعلقه جریمه می‌ گردند. این جریمه ها می توانند به مرور زمان به مبالغ قابل توجهی تبدیل شوند؛ بنابراین، رعایت دقیق مهلت های قانونی ضروری است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه محاسبه مالیات پزشکان و دندانپزشکان در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه محاسبه مالیات پزشکان و دندانپزشکان پاسخ دهند.