دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری

اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری، مستلزم تهیه مدارک و تنظیم دادخواست و ارسال آن، حسب مورد به شهرداری یا دیوان عدالت اداری است. مهلت اعتراض به آرای کمیسیون بدوی ماده صد، 10 روز از تاریخ ابلاغ رای و مهلت اعتراض به رای قطعی کمیسیون تجدیدنظر یا بدوی ماده ۱۰۰​، 3 ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی، می باشد.

 

کمیسیون ماده 100 شهرداری، یکی از نهادهای مهم در حوزه رسیدگی به تخلفات ساختمانی است. این کمیسیون، بر اساس قانون شهرداری تشکیل شده و وظیفه بررسی مواردی مانند ساخت و ساز بدون پروانه یا تخلف از مفاد پروانه را بر عهده دارد. 

 

از آنجا که امکان خطا در صدور آرای کمیسیون ماده ۱۰۰​ وجود دارد، امکان اعتراض به رای این مرجع، مورد پیش بینی قرار گرفته و با توجه به پیچیدگی روند اعتراض، درک دقیق شیوه اعتراض به رای این کمیسیون و تنظیم صحیح دادخواست، برای افرادی که با کمیسیون ماده صد سروکار دارند، ضروری است.


لذا در مقاله حاضر، ساختار کمیسیون ماده صد، انواع تخلفات تحت رسیدگی این کمیسیون، تصمیمات در کمیسیون بدوی ماده 100، نحوه اعتراض به رای کمیسیون بدوی، همچنین، مهلت اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۰۰​ در دیوان عدالت اداری، مورد بررسی قرار گرفته، نمونه متن دادخواست و اعتراض به آرای این مرجع، ارائه گردیده و پس از توضیح در خصوص اعتراض ثالث به رای کمیسیون، نمونه رای دیوان عدالت اداری در مورد کمیسیون ماده صد، ارائه شده است.

کمیسیون ماده صد شهرداری چیست

در پاسخ به اینکه کمیسیون ماده صد شهرداری چیست؟ باید گفت، کمیسیون ماده ۱۰۰​ شهرداری، نهادی است که بر اساس تبصره 1 ماده 100 قانون شهرداری تشکیل می شود. وظیفه اصلی این کمیسیون، رسیدگی به تخلفات ساختمانی مانند ساخت بدون پروانه یا مغایرت با مفاد پروانه ساخت است.

 

اعضای کمیسیون ماده ۱۰۰​ شهرداری، شامل نمایندگان شهرداری، قوه قضاییه و نظام مهندسی هستند. این ترکیب، تضمین کننده بررسی تخصصی پرونده های ساختمانی است. تصمیمات کمیسیون ماده صد در مرحله اول، قطعی نبوده و قابل اعتراض می باشند.

 

کمیسیون ماده 100 شهرداری به عنوان یک مرجع، اختیارات گسترده ای از جمله حکم به تخریب، جریمه نقدی یا تعلیق پروانه دارد. آگاهی از سازوکارهای این نهاد برای هر شهروندی که با مسائل ساختمانی سر و کار دارد ضروری است.

کمیسیون ماده ۱۰۰ به چه تخلفاتی رسیدگی می کند

در پاسخ به این پرسش که کمیسیون ماده ۱۰۰ به چه تخلفاتی رسیدگی می کند؟ باید گفت، کمیسیون ماده 100، به تخلفاتی مانند ساخت ساختمان بدون پروانه، تخلف از مفاد پروانه (مانند اضافه بنا) و عدم رعایت اصول شهرسازی رسیدگی می کند. همچنین مواردی مانند تجاوز به معابر عمومی یا عدم احداث پارکینگ نیز در صلاحیت این کمیسیون است.

 

بر اساس تبصره 6 ماده صد قانون شهرداری، تجاوز به حریم معابر و عدم رعایت برهای اصلاحی در نوسازی ساختمان ها، از جمله مواردی است که شهرداری می تواند پرونده را به کمیسیون ارجاع دهد. در چنین مواردی، کمیسیون می تواند دستور تخریب یا جریمه، صادر کند.

 

تخلفات بهداشتی، فنی و ایمنی ساختمان ها نیز مطابق تبصره 7 قانون ماده ۱۰۰ شهرداری، در صلاحیت این کمیسیون است. مثلا اگر مهندس ناظر در گزارش خود تخلفی را پنهان کند، پرونده به کمیسیون ماده صد، ارجاع می شود.

 

رسیدگی به تخلف در تراکم مجاز و تغییر کاربری غیرقانونی، نظیر ساخت و سازهای تجاری، مسکونی یا اداری، از دیگر موارد تحت بررسی کمیسیون ماده 100 است، این کمیسیون همچنین، به ساخت پیش آمدگی غیر مجاز، تجاوز به حریم همسایگان و عدم رعایت ضوابط منطقه بندی، رسیدگی می نماید. 

 

در واقع، کمیسیون ماده صد، در خصوص هرگونه انحراف از نقشه مصوب ساختمان، صلاحیت رسیدگی دارد. رسیدگی به نقض مقررات ملی ساختمان نیز در حیطه اختیارات کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری قرار می گیرد. در یک جمع بندی کلی باید گفت، عمده ترین مسائل مطروحه در کمیسیون ماده 100، عبارتند از مواردی که در زیر، ذکر شده است.

 

احداث بنا بدون مجوز و پروانه ساخت؛ احداث بنا خارج از پروانه ساخت یا مازاد بر آن؛ عدم احداث پارکینگ یا احداث پارکینگ غیرقابل بهره برداری؛ عدم استحکام بنا؛ عدم رعایت ضوابط فنی، شهرسازی، بهداشتی در احداث بنا؛ تغییر کاربری غیرمجاز؛ تخلف مهندس ناظر ساختمان و تجاوز به معابر شهری.

تصمیمات در کمیسیون بدوی ماده 100

در توضیح تصمیمات در کمیسیون بدوی ماده 100 باید گفت، کمیسیون بدوی ماده ۱۰۰ شهرداری می تواند دو نوع تصمیم اصلی اتخاذ کند: قلع تمام یا بخشی از بنا و اصلاح وضع موجود یا دریافت جریمه نقدی. انتخاب هر یک از این تصمیمات، به نوع تخلف و موقعیت ملک بستگی دارد.

 

طبق تبصره 2 ماده 100 قانون شهرداری، در حوزه اراضی مسکونی، اگر اضافه بنا ضرورت قلع نداشته باشد، جریمه ای معادل نصف تا سه برابر ارزش معاملاتی ساختمان تعیین می شود. در صورت عدم پرداخت جریمه، پرونده مجددا برای تخریب بررسی خواهد شد.

 

کمیسیون در تصمیمات خود، مهلتی حداکثر دو ماهه برای قلع بنا تعیین می نماید. اگر مالک در این مهلت اقدام نکند، شهرداری راسا عمل کرده و هزینه را از مالک دریافت می کند. باید دانست، تصمیمات کمیسیون بدوی، در مرحله اولیه قابل اجرا نیستند و مهلت اعتراض دارند. همچنین، کلیه تصمیمات کمیسیون بدوی ماده صد شهرداری باید مستند به قوانین شهرداری و ضوابط فنی باشند. عدم رعایت این اصول، موجب نقض رای در مراحل بالاتر خواهد شد. این تصمیمات باید ظرف 20 روز به متخلف ابلاغ گردد.

 

نحوه اعتراض به رای بدوی کمیسیون ماده صد

نحوه اعتراض به رای بدوی کمیسیون ماده صد، بدین صورت است که اعتراض باید ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ رای بدوی، توسط فرد معترض، انجام گردد. این مهلت، به صراحت در تبصره 10 (الحاقی 1358/06/27) ماده 100 قانون شهرداری، تصریح شده است. نکته مهم اینکه، عدم رعایت مهلت ده روزه، موجب قطعیت رای کمیسیون بدوی خواهد شد و اعتراض به آن، تنها در دیوان عدالت اداری قابل رسیدگی خواهد بود.

 

برای ثبت اعتراض به رای کمیسیون بدوی ماده ۱۰۰، مالک یا قائم مقام او باید دادخواستی حاوی دلایل حقوقی و مستندات (مانند پروانه ساختمان یا گزارش مهندس ناظر) تنظیم کرده و تحویل شهرداری دهند تا به مرجع صالح، یعنی کمیسیون تجدیدنظر ماده ۱۰۰ تقدیم گردد. 

 

کمیسیون تجدید نظر ماده صد، پس از بررسی، رای قطعی را صادر خواهد کرد؛ این رای، برای شهرداری و مالک، لازم الاجرا است و تنها از طریق دیوان عدالت اداری قابل شکایت است. باید دانست، در مرحله اعتراض به رای کمیسیون بدوی، ارائه مدارک جدید و استدلال های حقوقی قوی ضروری است. شاکی می تواند با استناد به نقض قوانین شهرداری یا اشتباه در تطبیق مصادیق قانونی، درخواست تجدید نظر خویش را مطرح نماید.

 

مهلت اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 در دیوان عدالت

در صورتی که فردی، به رای قطعی صادره از کمیسیون تجدیدنظر ماده 100 شهرداری، اعتراض داشته باشد، باید اعتراض خود را در دیوان عدالت اداری، مطرح نماید. همین امر، سبب طرح این پرسش خواهد شد که مهلت اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 در دیوان عدالت اداری، چگونه است؟

 

در صورت عدم قبول رای قطعی کمیسیون تجدید نظر، مالک می تواند ظرف 3 ماه از تاریخ ابلاغ رای، به دیوان عدالت اداری شکایت کند. در موارد خاص مانند بیماری یا عدم اطلاع از رای، با ارائه مستندات مربوطه، امکان تمدید مهلت وجود خواهد داشت.

 

شایان ذکر است، مستفاد از بند دوم ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، رسیدگی دیوان به اعتراض مطروحه، تنها از حیث نقض قوانین و مقررات و مخالف با آن ها، خواهد بود و فرد معترض باید، مستندات مربوط به این موارد را ارائه کرده و در لایحه اعتراض خود، شرح دهد.

 

نمونه دادخواست اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری

پس از توضیح درباره نحوه و مراحل و مهلت اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری در تیترهای پیشین، در این تیتر از مقاله، یک نمونه دادخواست اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری، ارائه خواهد شد تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز از آن، استفاده کنند.

 

نمونه دادخواست اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری
  • تنظیم کننده: دینا
  • حجم: 162 KB
  • منبع: دینا

 

مطالعه نمونه دادخواست ابطال رای کمیسیون ماده صد شهرداری و سایر نمونه دادخواست های مربوط به این حوزه، برای افرادی که قصد کمک گرفتن از وکیل دادگستری را ندارند، کمک خواهد کرد تا به بهترین و صحیح ترین شکل ممکن، دادخواست خود را تنظیم کنند.

 

نمونه متن اعتراض به رای کمیسیون ماده 100

نمونه متن اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 معمولا با عنوان "دادخواست ابطال رای کمیسیون ماده صد شهرداری" شناخته می شود که در تیتر پیشین مقاله، فایل دانلود آن، ارائه شد. یک نمونه متن اعتراض به رای کمیسیون ماده صد، باید شامل موارد زیر باشد:

 

مشخصات شاکی و مشتکی عنه

شماره پرونده کمیسیون

تاریخ ابلاغ رای

ذکر دلایل و مدارک

شرح اعتراض؛ در بخش شرح، باید به صورت شفاف، به نقض قوانین یا اشتباه در تطبیق مصادیق، اشاره شود. علاقمندان به دانلود نمونه متن اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۰۰ می توانند، از طریق باکس زیر، اقدام کنند.

 

نمونه متن اعتراض به رای کمیسیون ماده 100
  • تنظیم کننده: دینا
  • حجم: 107 KB
  • منبع: دینا

 

شایان ذکر است، پیوست نمودن مدارکی مانند تصویر رای کمیسیون، پروانه ساختمانی و گزارش کارشناس رسمی به نمونه دادخواست اعتراض، الزامی است. در ادامه، در خصوص اعتراض ثالث به رای کمیسیون ماده صد، توضیح داده خواهد شد.

 

اعتراض ثالث به رای کمیسیون ماده صد

اعتراض ثالث به رای کمیسیون ماده صد، زمانی امکان پذیر است که شخص ثالثی که در پرونده دخیل نبوده، متضرر از تصمیم کمیسیون شده باشد. مثال برای شخص ثالث، همسایه فردی است که دستور به تخریب ساختمان فرد داده شده و این تخریب، موجب بروز آسیب به ملک همسایه وی نیز خواهد شد.

 

در اعتراض ثالث به رای کمیسیون ماده صد، شاکی باید رابطه حقوقی خود با پرونده را به اثبات برساند. برای مثال، همسایه ای که ساخت و ساز غیرمجاز بر حقوق مالکانه او تاثیر گذاشته، می تواند به عنوان شخص ثالث اعتراض کند اما باید بتواند بروز ضرر و رابطه مالکانه خود را ثابت نماید.

 

فرایند اعتراض ثالث به رای کمیسیون ماده صد، مشابه اعتراض اصلی بوده، اما نیازمند ارائه مدارکی قوی، مانند سند مالکیت یا گزارش کارشناسی است. این نوع اعتراض، در مواردی که تصمیم کمیسیون به حقوق عمومی آسیب زده باشد نیز قابل طرح است.

 

نمونه رای دیوان عدالت اداری در مورد کمیسیون ماده 100

با توجه به اینکه امکان اعتراض به آرای قطعی کمیسیون ماده ۱۰۰، در دیوان عدالت اداری، وجود دارد، در این تیتر از مقاله، یک نمونه رای دیوان عدالت اداری در مورد کمیسیون ماده صد ارائه خواهد شد که از طریق باکس زیر، قابل دانلود است. این نمونه رای دیوان عدالت اداری در مورد کمیسیون ماده 100، بر لزوم بررسی دقیق موقعیت ملک توسط کمیسیون و تعیین جریمه بر اساس ارزش معاملاتی زمان تخلف تاکید دارد.

 

نمونه رای دیوان عدالت اداری در مورد کمیسیون ماده 100
  • نویسنده: دینا
  • حجم: 229 KB
  • منبع: سایت مرکز پژوهش های جمهوری اسلامی ایران

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری پاسخ دهند.