دینا / کیفری / سایر موضوعات کیفری / جرم سگ گردانی و مجازات آن

جرم سگ گردانی و مجازات آن

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در قانون مجازات اسلامی جدید، جرمی تحت عنوان جرم سگ گردانی، پیش بینی نشده و این عمل، تنها در شرایطی جرم است و سبب مجازات می گردد که به عنوان مثال، دارنده سگ، حیوان را برای حمله به دیگری و ایجاد هراس در او، برانگیزد یا با وجود آگاهی از حمله احتمالی سگ، حیوان را حفظ نکرده و بدین سبب، به دیگری، آسیب وارد شود.

 

سگ ها، از جمله حیوانات اهلی و مهربانی هستند که از گذشته تا امروز، در کنار انسان ها، زندگی مسالمت آمیزی را تجربه کرده اند و کشاورزان و دامداران، همواره از کمک این دسته از حیوانات، برای پیشبرد شغل و فعالیت خود، بهره می برند. در حال حاضر، افراد زیادی به نگه داشتن سگ ها در منزل خود، تمایل پیدا کرده اند و در اوقاتی از روز، با سگ ها، برای گردش روزانه، در خودرو یا پارک ها، حضور پیدا می کنند؛

 

از آنجا که حضور سگ ها در آپارتمان، پارک ها و مکان های عمومی، با برخی مسائل همراه است، نمایندگان مجلس، در پی تصویب طرحی برای جرم انگاری سگ گردانی و مجازات آن هستند و نیروی انتظامی نیز در پی اجرا سازی برخی سیاست ها برای ممنوعیت سگ گردانی می باشد؛ به همین جهت ضروری است، تمامی افراد دارای سگ، از جزئیات مربوط به قانون جدید سگ گردانی، همچنین، از مواردی که این عمل در قانون مجازات اسلامی جدید جرم است، مطلع باشند.

 

لذا در مقاله حاضر و با هدف اطلاع رسانی، در خصوص جرم بودن یا نبود سگ گردانی در ماشین، پارک، با قلاده یا بدون آن، توضیح داده شده، قانون جدید سگ گردانی ۱۴۰۳ و مجازات جرم سگ گردانی، مورد بررسی قرار گرفته و تلفن شکایت از سگ گردانی، ذکر شده است.

سگ گردانی جرم است ؟

در پاسخ به این پرس که سگ گردانی جرم است یا خیر؟ باید گفت، در قانون جدید مجازات اسلامی با آخرین اصلاحات آن، تا کنون (دی ماه 1403)، جرمی مستقل تحت عنوان جرم سگ گردانی در ماشین، پارک، با قلاده یا بدون قلاده، پیش بینی نشده است و به همین علت، صرف سگ گردانی در معابر، پارک ها و مکان های عمومی، جرم نیست و مجازاتی در پی ندارد. اما باید دانست؛

 

بر اساس آنچه در اخبار مختلف و به نقل از رئیس پلیس پایتخت آمده، نیروی انتظامی، در پی اجرا سازی طرحی برای ممنوعیت ورود سگ ها به بوستان ها، همچنین، در پی اخذ دستور قضایی برای برخورد با افرادی است که اقدام به سگ گردانی در خودرو، معابر و پارک ها می نمایند؛ بنابراین، در صورتی که طرح اجرایی شود یا دستور قضایی اخذ گردد، برخوردهای قانونی با سگ گردانی، صورت خواهد گرفت.

 

همچنین، باید اشاره کرد، نمایندگان مجلس، در پی تصویب 2 طرح برای مقابله با سگ گردانی هستند که تا زمان نگارش این مقاله، به تصویب نهایی نرسیده و به صورت قانون، در نیامده اند. عنوان دو طرح مذکور عبارت است از: "طرح مقابله با سگ گردانی" و "طرح صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک". لازم به اشاره است؛

 

در صورتی که سگ گردانی، مصداق ماده 618 یا بخش انتهایی ماده 638 قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات باشد، جرم بوده و مرتکب را با مجازات، روبرو خواهد کرد. ماده 618 و بخش انتهایی ماده 638 قانون مجازات، مقرر می دارند:

 

"هر کس با هیاهو و جنجال یا حرکات غیر متعارف یا تعرض به افراد، موجب اخلال نظم و آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از‌ کسب و کار باز دارد ....،" به مجازات های مندرج در این ماده، محکوم خواهد شد. همچنین، "هر کس علنا در انظار و اماکن عمومی و معابر .... مرتکب عملی شود که نفس آن عمل، دارای کیفر نمی‌ باشد ولی عفت عمومی را جریحه‌ دار نماید"، به مجازات های مقرر در ماده 638، محکوم می گردد.

 

 همچنین، در صورتی که سگ گردانی، مصداق موارد مذکور در مواد 501، 512 یا 522 قانون مجازات اسلامی باشد، جرم بوده و مرتکب را با مجازات های قانونی، روبرو خواهد کرد. ماده 501، 512 و 522 قانون مجازات اسلامی، به ترتیب، مقرر می دارند:

 

"هرگاه کسی...، حیوانی مانند سگ را به سوی شخصی برانگیزد یا هر کار دیگری که موجب هراس او می‌ گردد ... انجام دهد و بر اثر این ارعاب، شخص بمیرد یا مصدوم گردد، حسب مورد بر اساس تعاریف انواع جنایات"، مرتکب جرم شده و به مجازات محکوم می شود. 

 

"هرگاه شخصی، در محله ایی که توقف در آن ها مجاز نیست...، حیوانی را مستقر سازد .... و دیگری بدون توجه به آن ...، مصدوم شود یا فوت کند یا خسارت مالی ببیند"، ضامن است، "مگر آنکه عابر با وسعت راه و محل، عمدا با آن برخورد کند..."

 

"متصرف هر حیوانی که از احتمال حمله آن آگاه است، باید آن را حفظ نماید و اگر در اثر تقصیر او، حیوان مزبور به دیگری صدمه وارد سازد، ضامن است. ولی اگر از احتمال حمله حیوان آگاه نبوده و عدم آگاهی ناشی از تقصیر او نباشد، ضامن نیست. تبصره 1- نگهداری حیوانی که شخص توانایی حفظ آن را ندارد، تقصیر محسوب می‌ شود."

 

لازم به ذکر است، چنانچه فردی، مقررات حمل حیوانات را رعایت نکند، مرتکب تخلف شده و جریمه خواهد شد؛ مانند اینکه سگ را بدون نگهداری در باکس و صندوق ایمن و مناسب، در خودرو نگهداری کرده و در سطح شهر، تردد نماید؛ توجیه قانونی این امر نیز از این قرار است که قرار نگرفتن حیوان در باکس مناسب، سبب پرت شدن حواس راننده و در نتیجه، آسیب به سرنشینان و عابرین خواهد شد.

قانون جدید سگ گردانی ۱۴۰۳

پیرو اخبار منتشره در خصوص پیشنهاد طرح های مربوط به مقابله با سگ گردانی و صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک در مجلس شورای اسلامی، این پرسش مطرح می گردد که قانون جدید سگ گردانی ۱۴۰۳ چیست؟

 

در پاسخ به پرسش مذکور باید گفت، قانونی تحت عنوان قانون جدید سگ گردانی در ماشین، پارک، با قلاده و بدون آن، وجود ندارد و صرفا، برخی مواد قانون مجازات اسلامی که متن آن ها در تیتر پیشین مقاله، ارائه شد، در خصوص جرایم و مجازات های ناشی از داشتن سگ، تعیین تکلیف کرده اند.

 

بنابراین، قانون سگ گردانی، قانون مجازات اسلامی است و تا مادامی که روند قانونی تصویب طرح های مورد اشاره، طی نگردد، اعتبار قانونی ندارند و نمی توان با استناد به آن ها، کسی را مجرم دانست و مجازات کرد. در ادامه، در خصوص مجازات سگ گردانی، توضیح داده خواهد شد.

مجازات جرم سگ گردانی

در توضیح مجازات جرم سگ گردانی باید گفت، صرف سگ گردانی، جرم نبوده و مرتکب را با مجازات، روبرو نخواهد کرد اما، در صورتی که به واسطه همراه داشتن سگ، موارد پیش بینی شده در مواد 501، 512، 522، 618 و 638 قانون مجازات اسلامی، تحقق یابند، مجازات ها به شرح زیر خواهد بود:

 

محکومیت به قصاص یا پرداخت دیه، در شرایطی که فرد، سگ را به سوی شخصی برانگیزد یا هر کار دیگری که موجب هراس دیگری می‌ گردد را انجام دهد و بر اثر این ارعاب، شخص بمیرد یا مصدوم شود. (مستفاد از ماده 501 قانون مجازات اسلامی، بخش تعزیرات)

 

محکومیت به دیه و پرداخت خسارات، در شرایطی که شخص، سگ را در محل های ممنوع برای توقف، قرار دهد و عابری در اثر مواجه شدن با سگ، مصدوم شده، فوت کرده یا اموال وی، آسیب ببیند. (مستفاد از ماده 512 قانون مجازات اسلامی، بخش تعزیرات) شایان ذکر است، مجازات مذکور، در صورتی که عابر با وجود وسعت راه و محل، عمدا با سگ برخورد کند، اجرا نخواهد شد.

 

محکومیت به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا (74) ضربه شلاق، در صورتی که سگ گردانی، عفت عمومی را جریحه دار نموده باشد. (مستفاد از ماده 638 قانون مجازات اسلامی، بخش تعزیرات). 

 

محکومیت به حبس از سه ماه تا یک سال و تا (74) ضربه شلاق، در صورتی که سگ گردانی، موجب اخلال نظم و آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از‌ کسب و کار باز دارد. (مستفاد از ماده 618 قانون مجازات اسلامی، بخش تعزیرات). در ادامه، تلفن شکایت از سگ گردانی، ذکر خواهد شد.

 

تلفن شکایت از سگ گردانی

در تیترهای پیشین مقاله، جرم سگ گردانی، مجازات آن، همچنین، قانون جدید سگ گردانی در ماشین، پارک، با قلاده یا بدون آن، مورد توضیح و بررسی قرار گرفت. در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، در خصوص تلفن شکایت از سگ گردانی، توضیح داده خواهد شد.

 

تنها شماره تماسی که در خصوص مزاحمت های ناشی از سگ گردانی می توان با آن، تماس حاصل نمود و خواستار رسیدگی شد، 110می باشد و رئیس پلیس پایتخت نیز در گفتگو با خبرنگاران مختلف، این امر را تصریح نموده است. همچنین، باید دانست؛

 

در صورتی که افراد ساکن آپارتمان ها و مناطق مسکونی، از مزاحمت ناشی از سر و صدای سگ همسایگان، شکایت دارند، می توانند این موضوع را به صورت تلفنی با 110 در میان گذاشته و خواستار حضور در محل، پیگیری و حل و فصل موضوع باشند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص جرم سگ گردانی و مجازات آن در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون جرم سگ گردانی و مجازات آن پاسخ دهند.