حق و حقوق سرایدار، مواردی چون حقوق پایه، حق بن، مسکن، اولاد و پایه سنوات روزانه را در بر می گیرد و برای محاسبه حقوق سرایدار ۱۴۰۳، باید تمام موارد مذکور را با یکدیگر، جمع نمود و حسب مورد، مبالغ مربوط به اضافه کاری، تعطیل کاری و شب کاری را نیز به آن، اضافه کرد. برخورداری از مرخصی ماهانه، عیدی و سنوات، از حقوق سرایداران است.
برای مشاوره حق و حقوق سرایدار
برای مشاوره حق و حقوق سرایدار
یکی از مهم ترین سمت های شغلی در هر مجموعه، سرایداری است و امروزه، در ساختمان ها و املاک مسکونی نیز فردی برای سرایداری، استخدام می گردد و همین امر، ضرورت حمایت قانون گذار از افراد مستخدم در این سمت شغلی را ایجاب می نماید.
از این رو در قانون، در خصوص حق و حقوق سرایدار و نحوه محاسبه آن، تعیین تکلیف گردیده و تمامی افرادی که قصد استخدام سرایدار را داشته یا می خواهند در سمت سرایداری، استخدام گردند، باید از قواعد مربوط به حق و حقوق سمت سرایداری، مطلع باشند.
لذا در مقاله حاضر، اینکه سرایدار کیست و وظایف او چیست، حق و حقوق سرایدار بر اساس قانون کار، همچنین، حقوق سرایداری در سال ۱۴۰۳، مورد بررسی قرار گرفته و پس از توضیح نحوه محاسبه حقوق سرایدار، در خصوص سایر حقوق فرد مستخدم در این سمت شغلی، توضیح داده شده است.
قبل از بررسی حق و حقوق سرایدار و توضیح درباره نحوه محاسبه حقوق وی در سال جاری (1403)، ضروری است به این پرسش که سرایدار کیست و وظایف او چیست؟ پاسخ داده شود. در بررسی و توضیح اینکه سرایدار کیست، باید گفت؛
سرایدار، شخصی است که حسب مورد، توسط مدیر یک مجموعه دولتی یا خصوصی، مدیر یک ساختمان، مدیر مدرسه و مهد کودک، صاحب یک ملک مسکونی، کشاورزی، صنعتی و...، به استخدام در می آید تا کارها و وظایفی که برای او تعریف شده است را انجام دهد؛
وظایف سرایدار، بسته به قرارداد و توافق طرفین، همچنین محیطی که برای سرایداری آن، استخدام گردیده، متفاوت می باشد اما به طور کلی، اساسی ترین و عمومی ترین وظیفه هر سرایدار، عبارت است از: رسیدگی به امور نظافتی مجموعه، پذیرایی از پرسنل و میهمانان، مراقبت از ملک یا مجموعه و بررسی ورود و خروج افراد، همچنین راهنمایی آنان، آبیاری گیاهان، انجام برخی تعمیرات جزئی و...
به عنوان مثال، سرایدار مدرسه موظف است، کلاس ها، راهروها، دفاتر آموزگاران، سرویس های بهداشتی و سایر محیط های موجود در مدرسه را نظافت کرده؛ در ساعات مشخص، از مدیر، ناظم و معلمان، پذیرایی نموده؛ در ساعات مشخص، درب مدرسه را باز و بسته کرده و با تنظیم وسایل سرمایشی و گرمایشی، محیط را برای ورود دانش آموزان، آماده نماید.
در قانون کار جمهوری اسلامی، سرایدار نیز همانند باقی کارگران و پرسنل یک مجموعه، از حق و حقوق قانونی، برخوردار است و در صورتی که کارفرما، نسبت به تامین حقوق وی کوتاهی نموده یا تکالیف خود در برابر سرایدار را انجام ندهد (نظیر بیمه نکردن وی و...)، امکان شکایت برای سرایدار، وجود خواهد داشت. حق و حقوق سرایدار بر اساس قانون کار جمهوری اسلامی، عبارتند از:
دریافت حقوق، بر مبنای پایه تعیین شده توسط وزارت کار در هر سال؛ حق اولاد؛ حق مسکن؛ بن
عیدی؛ حق بیمه؛ دریافت حقوق و مزایای مربوط به تعطیل کاری، اضافه کاری، نوبت کاری، شبکاری و حق ماموریت (در صورت تحقق هریک از آن ها)
داشتن یک نسخه از قرارداد و برخورداری از وسایل امنیتی مورد نیاز برای ایفای وظایف سرایداری
حق مرخصی و دریافت مبلغ مانده مرخصی در پایان هر سال یا در زمان اتمام همکاری
مزایای قانونی مربوط به پایان کار، نظیر حق سنوات.
حسب مورد، تهیه مسکن برای سکونت سرایدار که اجاره آن، از حقوق وی، کسر گردد یا سرایدار، شخصا اجاره را بپردازد. شایان ذکر است، تهیه مسکن، بیشتر در خصوص افرادی که سرایداری مدرسه، ساختمان های مسکونی یا مزارع و خانه باغ های کشاورزی را قبول کرده اند، مصداق دارد و در برخی موارد، بابت مسکن، هیچ گونه وجه یا اجاره ای از سرایدار، دریافت نمی شود.
حقوق سرایدار در سال ۱۴۰۳ را می توان در سه تیتر داخلی زیر، یعنی تیترهای پایه حقوق سرایدار، حقوق سرایدار 24 ساعته و حقوق سرایدار مدرسه دولتی و خصوصی، مورد توضیح و بررسی قرار داد. شایان ذکر است، مواردی که در ادامه ذکر می گردند، مربوط به سال 1403 هستند و در سال های آتی، اندکی تغییر خواهند کرد.
پایه حقوق سرایدار:
پایه حقوق سرایدار ۱۴۰۳ ، بر اساس قانون کار جمهوری اسلامی ایران و مصوبات مراجع ذی صلاح، مشابه جدول زیر است و هیچ کارفرمایی نمی تواند کمتر از مبالغ ذکر شده در جدول را به عنوان حقوق سرایدار، بپردازد.
شرح | مبلغ (ریال) |
حداقل حقوق ماهانه قانون کار در سال جاری | 71,661,840 |
حداقل دستمزد روزانه سال جاری | 2,388,728 |
بن کارگری | 14,000,000 |
حق مسکن بر اساس بخشنامه حق مسکن | 9,000,000 |
حق اولاد | ۷,۱۶۶,۱۸۴ |
پایه سنوات ( روزانه) | 70,000 |
پایه حقوق سرایدار در نهادهای دولتی در سال 1403، مبلغی در حدود 10 میلیون تومان است که بسته به سوابق کاری سرایدار و مصوبات دولت، امکان افزایش آن نیز وجود دارد. در ادامه، در خصوص حقوق سرایدار 24 ساعته، توضیح داده خواهد شد.
حقوق سرایدار ۲۴ ساعته:
حقوق سرایدار 24 ساعته، علاوه بر مبلغ مربوط به پایه حقوق، حق اولاد، مسکن، بن و پایه سنوات، حسب مورد، مواردی چون، فوق العاده اضافه کاری، نوبت کاری و شبکاری را در بر می گیرد و همین موارد، سبب افزایش حقوق سرایداران ۲۴ ساعته، نسبت به سایر سرایداران خواهد شد.
حقوق سرایدار مدرسه دولتی و خصوصی:
حقوق سرایدار مدرسه دولتی و خصوصی در سال ۱۴۰۳، در حدود 10 میلیون تومان است و البته، پیرو اعتراضات صورت گرفته در خصوص حقوق سرایدار مدرسه دولتی، امکان افزایش 2/5 تا 3 میلیون تومانی آن نیز وجود خواهد داشت.
در توضیح نحوه محاسبه حقوق سرایدار باید گفت، محاسبه حقوق سرایداران، تابع نوع قرارداد، نوع خدمت، توافقات طرفین قرارداد، سابقه کاری سرایدار و مواردی از این دست است و همین امر، سبب تفاوت در میزان حقوق سرایداران می گردد؛
اما به طور کلی، برای محاسبه حقوق سرایدارانی که همانند سایر کارگران و کارمندان دارای قرارداد دائم یا موقت، به میزان 8 ساعت (8 صبح الی 4 بعد از ظهر) کار می کنند، حقوق پایه با حق بن، مسکن، اولاد و پایه سنوات روزانه، جمع می گردد و مبلغ، ماهانه، به سرایدار پرداخت می شود.
باید دانست، در محاسبه حقوق سرایدارانی که در ساعات خارج از کار، اضافه کاری می نمایند یا در روزهای تعطیل، شب ها یا به صورت شیفتی، فعالیت می کنند، حسب مورد، مبلغ مربوط به اضافه کاری، تعطیل کاری، نوبت کاری و شبکاری نیز لحاظ می گردد.
باید دانست، در صورتی که سرایدار، استخدام رسمی نهاد دولتی باشد، قیمت هر ساعات اضافه کاری او، برابر است با مجموع امتیاز شغل و شاغل و فوق العاده مدیریت، ضرب در ضریب ریالی، تقسیم بر عدد 176 و در صورتی که سرایدار، تابع قانون کار باشد، قیمت هر ساعت اضافه کاری او برابر است با کارکرد اضافه کاری × 1.4 × ساعت کار ÷ حقوق پایه
در تیترهای پیشین مقاله، حق و حقوق سرایدار بر اساس قانون کار، همچنین، نحوه محاسبه حقوق سرایدار ۱۴۰۳، مورد توضیح و بررسی، قرار گرفت. در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، سایر حقوق سرایدار، بررسی می گردد که عبارتند از:
برخورداری از مرخصی ماهانه
برخوداری از مرخصی زایمان (برای سرایداران خانم)
برخورداری از بیمه بیکاری در صورت تحقق شرایط آن
برخورداری از سنوات سالانه و عیدی
برخورداری از لوازم و ابزار لازم برای انجام وظایف، همچنین، بهره مندی از وسایلی که ایمنی سرایدار را تامین می نمایند.
برخورداری از حق ماموریت، در صورتی که سرایدار، به دستور کارفرما و پس از انعقاد قرارداد یا انجام توافق برای انجام کاری، به خارج از محل اصلی کار خود، فرستاده شود و 50 کیلومتر و بیشتر، از محل و مرکز کارگاه اصلی، دور گردد یا فارغ از مسافت، حداقل یک شب در محل ماموریت بماند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص حق و حقوق سرایدار در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حق و حقوق سرایدار پاسخ دهند.
برای مشاوره حق و حقوق سرایدار
برای مشاوره حق و حقوق سرایدار
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©