برای اجرای احکام صادره از اداره کار، فرد باید درخواست اجرای حکم را در سامانه جامع روابط کار، ثبت نماید و 48 ساعت بعد، به اداره کار آخرین محل کارگاه خود، مراجعه کند. در صورت عدم اجرای رای توسط محکوم علیه، شخص باید مدارک لازم را به همراه درخواست صدور اجراییه، به دفاتر خدمات قضایی، ارائه دهد تا به اجرای احکام دادگستری، ارسال گردد.
برای مشاوره شرایط و نحوه اجرای احکام صادره از اداره کار
برای مشاوره شرایط و نحوه اجرای احکام صادره از اداره کار
قانون گذار، در قانون کار جمهوری اسلامی ایران، یکی از اولویت های خود را حمایت از افرادی قرار داده است که جهت امرار معاش، در قالب کارگران دائمی یا موقت، مشغول به کار بوده و به صورت کتبی یا شفاهی، با کارفرمایان، انعقاد قرارداد نموده اند.
از جمله حمایت هایی قانونی از کارگران در قانون کار، پیش بینی امکان طرح شکایت علیه کارفرما، در مراجع حل اختلاف اداره کار است و کارگرانی که رای هیات تشخیص یا هیات حل اختلاف اداره کار، به نفع آن ها صادر شده، می توانند با طی مراحل قانونی، نسبت به اجرای احکام صادره از اداره کار، اقدام کرده و بدین ترتیب، حق تضییع شده خویش را احیا نمایند.
نحوه اجرای احکام صادره از اداره کار، قواعد مخصوص به خود را دارد و از این رو، در این مقاله، با هدف اطلاع رسانی، درباره اقدامات بعد از گرفتن رای از اداره کار، نحوه ثبت درخواست اجرای احکام اداره کار، همچنین، شیوه اجرای حکم اداره کار در دادگستری، مورد بررسی قرار گرفته و پس از ارائه نمونه درخواست صدور اجراییه اداره کار، به این پرسش که اجرای احکام صادره از اداره کار چقدر طول میکشد و اثرات عدم اجرای رای اداره کار توسط تامین اجتماعی چیست؟ پاسخ داده شده است.
این موضوع که بعد از گرفتن رای اداره کار چه کار کنیم، از جمله ابهامات و پرسش های رایج کارگرانی است که پس از طرح دعوا در هیات تشخیص و هیات حل اختلاف اداره کار و بعد از رسیدگی و صدور رای، مطرح می گردد. در پاسخ به پرسش مذکور باید گفت:
بعد از گرفتن رای از اداره کار و در شرایطی که کارفرما یا محکوم علیه دعوا، اقدام به اجرای رای ننماید، محکوم له (یعنی شخصی که رای به نفع او صادر شده)، باید اقدامات قانونی لازم را برای اجرای احکام صادره از اداره کار، انجام دهد.
مهم ترین اقدامات، عبارتند از: ثبت درخواست اجرای حکم در سامانه جامع روابط کار prkar.mcls.gov.ir و سپس، درخواست اجرای حکم در اجرای احکام دادگستری؛ چراکه بر اساس ماده 166 قانون کار، " آرای قطعی صادره از طرف مراجع حل اختلاف کار، لازم الاجرا بوده و به وسیله اجرای احکام دادگستری، به مورد اجرا گذارده خواهد شد"؛
همچنین بر اساس ماده 1 آیین نامه طرز اجرای آرای قطعی هیات های تشخیص حل و اختلاف موضوع ماده (۱۶۶) قانون کار، "کلیه آرای قطعی هیات های تشخیص و حل اختلاف، به وسیله " اجرای دادگاه های دادگستری"، به مورد اجرا گذاشته می شود."
نحوه ثبت درخواست اجرای احکام اداره کار، مبحثی است که در این تیتر از مقاله دینا، مورد توضیح و بررسی، قرار خواهد گرفت. برای این امر، شخص باید به سامانه جامع رابط کار prkar.mcls.gov.ir مراجعه کرده و با درج نام کاربری و رمز عبور، به پورتال شخصی خویش در این سامانه، دسترسی یابد.
در این گام، فرد باید، گزینه "پنجره واحد خدمات" را انتخاب کند.
در این مرحله، فرد باید گزینه "پنجره خدمات" را انتخاب کند.
در این گام، فرد باید گزینه "اجرای احکام" را انتخاب نمابد.
در این مرحله، فرد باید حساب کاربری خود را بروزرسانی کند.
در این گام شخص باید، پس از مطالعه اطلاعات شخصی، تیک گزینه مورد تایید بودن آن ها را زده و برروی گزینه "ارسال"، کلیک کند.
در این مرحله شخص باید گزینه "تمام ورودی های من" را انتخاب کند.
در مراحل بعدی، فرد باید برروی گزینه "انتخاب دادنامه"، کلیک نماید؛ سپس باید، کد دادنامه مد نظر خویش را وارد کرده و پس از بررسی اطلاعات، برروی گزینه "ارسال"، کلیک کند. لازم به اشاره است، فرد باید 48 ساعت پس از طی مراحل مذکور، به اداره کار آخرین محل کارگاه خود، مراجعه نماید.
در توضیح اجرای حکم اداره کار در دادگستری، باید گفت، در صورتی که پس از صدور و ابلاغ اجراییه از سوی اداره کار (که مراحل اخذ آن در تیتر پیشین ذکر گردید)، محکوم علیه، نسبت به اجرای رای، اقدام ننمود، محکوم له باید، اجرای حکم را از اجرای احکام دادگستری، تقاضا کند؛
مستفاد از مواد آیین نامه طرز اجرای آرای قطعی هیات های تشخیص حل و اختلاف موضوع ماده (166) قانون کار جمهوری اسلامی ایران، مراحل و نحوه ثبت درخواست اجرای حکم اداره کار از اجرای احکام دادگستری به شرح زیر است:
در ابتدا، شخص باید، یک نسخه از رای قطعی مراجع حل اختلاف اداره کار (هیات تشخیص و هیات حل اختلاف)؛ یک نسخه رونوشت مصدق ابلاغ شده رای قطعی؛ همچنین، متن درخواست صدور اجراییه که به صورت فایل ورد(word)، برروی یک حافظه، ذخیره شده است را تهیه کند.
در گام بعدی، فرد باید، با در دست داشتن مدارک مربوطه، همچنین، با در اختیار داشتن نام کاربری و رمز عبور ثنای خود، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کرده و با پرداخت هزیه دادرسی و تعرفه ارائه خدمات ارائه شده در دفاتر، درخواست اجرای حکم اداره کار در دادگستری را ثبت نماید. در نهایت، اجرای احکام دادگستری، به مدارک و درخواست ارائه شده، رسیدگی خواهد کرد و مراتب اجرای حکم را طی خواهد نمود.
به عنوان مثال، چنانچه کارفرما، در مراجع حل اختلاف اداره کار، محکوم به پرداخت وجهی معیین به کارگر شده باشد و پس از صدور و ابلاغ دستور اجرای حکم از سوی اداره کار، نسبت به اجرای رای در مواعد مقرر، اقدام نکند، محکوم له رای می تواند، از طریق اجرای احکام دادگستری، نسبت به توقیف حساب ها یا اموال محکوم علیه، اقدام نماید.
مطالعه نمونه درخواست صدور اجراییه اداره کار، به افراد کمک می کند تا متن خود را به بهترین نحو ممکن و بدون ایراد حقوقی، تنظیم کرده و به مرجع صالح، ارسال کنند. لذا در این تیتر، فایل دانلود یک نمونه صدور اجراییه اداره کار ارائه شده تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز از آن، استفاده کنند.
در تیترهای بعدی مقاله حقوقی دینا، در خصوص اینکه اجرای احکام صادره از اداره کار چقدر طول میکشد و اقدامات لازم در صورت عدم اجرای رای اداره کار، توسط تامین اجتماعی چیست، توضیح داده خواهد شد.
یکی از پرسش های پر تکرار افراد درباره آرای صادره از اداره کار، مبنی بر این است که اجرای احکام اداره کار چقدر طول میکشد؟ برای پاسخ به این پرسش، باید قانون کار را مورد مطالعه قرار داد و مهلت های اعتراض به آرا صادره از اداره کار را بررسی کرد. با مد نظر قرار دادن موارد مطروحه در قانون کار، در پاسخ به این پرسش که اجرای احکام صادره از اداره کار چقدر طول میکشد؟ باید گفت:
اساسا، نمی توان مهلت دقیقی را در خصوص اجرای احکام صادره از اداره کار، ذکر کرد، چرا که این موضوع، کاملا تابع فاکتورهایی نظیر اعتراض یا عدم عتراض به رای، اجرای رای قطعی توسط محکوم علیه یا عدم اجرای آن، زمان درخواست صدور اجراییه رای قطعی و... دارد.
باید دانست، مستفاد از ماده 159 قانون کار، در صورت گذشت 15 روز از تاریخ ابلاغ رای هیات تشخیص اداره کار و عدم اعتراض، این رای، قطعی و لازم الاجرا خواهد و چنانچه یکی از طرفین، به رای صادره از هیات تشخیص، اعتراض داشته باشد و اعتراض خود را در مهلت مقرر، مطرح نماید، پرونده در هیات حل اختلاف اداره کار، بررسی خواهد شد و رای صادره از این مرجع، قطعی خواهد بود.
به طور کلی می توان گفت، در صورتی که هیچ گونه اعتراضی به رای هیات تشخیص وارد نگردد یا پس از قطعی شدن رای، محکوم له بلافاصله، اقدامات لازم برای اجرای آن را انجام دهد، برای اجرای احکام صادره از اداره کار، حدودا دو هفته الی یک ماه، زمان لازم است. با این حال، این مورد، صرفا یک پیش بینی است و قطعیت کامل ندارد.
در تیترهای پیشین، در این خصوص که اجرای احکام صادره از اداره کار چقدر طول میکشد و مراحل و نحوه ثبت درخواست اجرای این احکام، چگونه است، توضیح داده شد و در این تیتر از مقاله دینا، عدم اجرای رای اداره کار توسط تامین اجتماعی، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
در صورتی که در دعاوی مطروحه در مراجع حل اختلاف اداره کار، رایی صادر گردد که تامین اجتماعی، ملزم به تبعیت از رای و اجرای آن باشد اما، از این امر، استنکاف ورزد، شخصی که رای به نفع او صادر شده، می تواند نسبت به طرح شکایت علیه تامین اجتماعی، در دیوان عدالت اداری، اقدام کند.
پس از طرح شکایت در دیوان عدالت اداری و ارائه مدارک مربوط به رای قطعی صادره از مراجع حل اختلاف اداره کار، همچنین مستندات قانونی به دیوان، چنانچه رای، مجددا به نفع شاکی، صادر شود، تامین اجتماعی، ملزم به تبعیت از رای دیوان خواهد بود و شخصی که رای به نفع او صادر گردیده می تواند، اجرای رای را از اجرای احکام دادگستری، بخواهد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط و نحوه اجرای احکام صادره از اداره کار در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و نحوه اجرای احکام صادره از اداره کار پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط و نحوه اجرای احکام صادره از اداره کار
برای مشاوره شرایط و نحوه اجرای احکام صادره از اداره کار
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©