طلاق به دلیل ضرب و شتم، صراحتا در قانون ایران و در ماده 1130 قانون مدنی، مورد پیش بینی قرار گرفته و شرایط و مراحل طلاق به خاطر خشونت فیزیکی، عبارت است از اثبات این امر به محکمه و ثبت دادخواست طلاق به دلیل عسر و حرج ناشی از عدم امنیت جانی در زندگی با مرد، از طریق دفاتر خدمات قضایی.
برای مشاوره شرایط و مراحل طلاق به دلیل ضرب و شتم و خشونت
برای مشاوره شرایط و مراحل طلاق به دلیل ضرب و شتم و خشونت
به محض انعقاد عقد نکاح، زن و مرد، به عنوان زوج، حقوق و تکالیفی نسبت به یکدیگر، پیدا نموده و موظف هستند به آن ها، عمل کنند. یکی از مهم ترین حقوق زنان، برخورداری از امنیت جانی، در زندگی مشترک با مرد است.
با توجه به امکان بروز خشونت فیزیکی، نسبت به زنان در زندگی مشترک، طلاق به دلیل ضرب و شتم و خشونت، در قوانین و نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران، مورد پیش بینی قرار گرفته و تمامی بانوانی که خواستار ثبت درخواست طلاق به علت عسر و حرج ناشی از خشونت هستند باید، با شرایط و مراحل قانونی این امر، آشنا باشند.
لذا در مقاله حاضر، امکان، شرایط، مدارک، نحوه اثبات و مراحل طلاق به دلیل ضرب و شتم از منظر قانون، مورد بررسی قرار گرفته و فایل دانلود نمونه رای طلاق به خاطر خشونت و ضرب و شتم، ارائه شده است. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع می توانند، ادامه متن مقاله را مطالعه نمایند.
در توضیح امکان یا عدم امکان طلاق به دلیل ضرب و شتم و خشونت فیزیکی باید گفت، امکان این امر، صراحتا در ماده 1130 قانون مدنی و بندهای آن، مورد پیش بینی قرار گرفته و بانوان می توانند با اثبات عسر و حرج ناشی از ضرب و شتم، خشونت فیزیکی و عدم امنیت جانی در زندگی مشترک با مرد، نسبت به ثبت درخواست طلاق، اقدام کنند.
ماده 1130 قانون مدنی (اصلاحی 1370/8/14)، در خصوص طلاق به خاطر خشونت و ضرب و شتم، مقرر داشته: "در صورتی که دوام زوجیت، موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی می تواند به حاکم شرع، مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور، در محکمه ثابت شود، دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد، زوجه به اذن حاکم شرع، طلاق داده می شود."
تبصره (الحاقی 1381/4/29 ماده 1130 قانون مدنی، مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام) نیز مقرر می دارد: "عسر و حرج موضوع این ماده، عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه، با مشقت همراه ساخته و تحمل آن، مشکل باشد..."
بر اساس صدر و مورد 4 تبصره الحاقی ماده 1130 قانون مدنی، هرگاه دادگاه صالح، ضرب و شتم یا هرگونه سوء رفتار مستمر زوج، که عرفا با توجه به وضعیت زوجه، قابل تحمل نباشد را احراز نماید، زوج را اجبار به طلاق خواهد کرد و در صورتی که اجبار میسر نباشد، زوجه به اذن حاکم شرع، طلاق داده خواهد شد. (باید دانست، در این باره، تفاوتی میان ثبت درخواست طلاق با دو بار ضرب و جرح یا چندین بار، وجود ندارد.)
در خصوص این پرسش که حکم ضرب و شتم مرد توسط زن چیست؟ باید گفت، مرد می تواند در این باره، شکایت کیفری مطرح نموده و با اثبات مورد ضرب و شتم قرار گرفتن، توسط زوجه، از دادگاه، تقاضای صدور حکم به مجازات قطع یا قصاص عضو و پرداخت دیه نماید.
باید دانست، امکان رد طلاق ضرب و شتم دیوان عالی کشور وجود دارد؛ با این توضیح که، دیوان عالی کشور، صرف یکبار وقوع ضرب و شتم را دلیلی قانع کننده برای اثبات عسر و حرج در زندگی مشترک نمی داند و معتقد است، "ایراد ضرب و جرح، در صورتی از مصادیق عسر و حرج محسوب است که همراه با سو رفتار مستمر زوج باشد، به حدی که ادامه زندگی را برای زوجه، غیرقابل تحمل نماید."
شرایط لازم برای طلاق به خاطر ضرب و شتم، مبحثی است که در این تیتر، مورد توضیح و بررسی، قرار گرفته است. با در نظر گرفتن ماده 1130 قانون مدنی، همچنین رویه قضایی حاکم، می توان گفت، شرایط طلاق به دلیل ضرب و شتم و خشونت فیزیکی، عبارت است از:
اثبات این امر به محکمه
برخورداری از مدارک لازم که در تیتر بعدی، ذکر خواهند شد.
ثبت دادخواست طلاق (به علت وجود عسر و حرج در زندگی با زوج) از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی.
مستمر بودن رفتار زوج
بر اساس آرای صادره موجود در سامانه ملی آرای قضایی، (ضرب و شتم در صورتی مجوز طلاق است که همراه با سو رفتار مستمر زوج بوده، به گونه ای که زندگی را برای زوجه، غیر قابل تحمل نماید و یک بار ایراد ضرب، عرفا، زوجه را در عسر و حرج قرار نمی دهد.)
همانطور که در تیتر پیشین مقاله حقوقی دینا، مورد اشاره قرار گرفت، برخورداری از مدارک لازم، یکی از مهم ترین شرایط طلاق به خاطر خشونت و ضرب و جرح است. مهم ترین مدارک لازم برای طلاق به دلیل ضرب و جرح، به شرح زیر هستند:
دادخواست که فایل ورد آن، برروی حافظه ای نظیر سی دی، رم و...، ذخیره شده است.
مدارک پزشکی
رای دادگاه کیفری در خصوص محکومیت مرد به علت ضرب و شتم و اعمال خشونت، نسبت به همسر
اقرارنامه رسمی؛ استشهادیه از شهودی که حاضر به ادای شهادت در محکمه نیز هستند؛ هرگونه سند و مدرک مثبت ادعا؛ امارات موجود، نظیر نظریه پزشکی قانونی، صورت جلسه کلانتری، فیلم دوربین مداربسته و... در ادامه مقاله، نحوه اثبات ضرب و شتم و کتک کاری برای طلاق، توضیح داده خواهد شد.
یکی از رایج ترین پرسش ها درخصوص طلاق به دلیل ضرب و شتم، مبنی بر این است که نحوه اثبات ضرب و شتم و کتک کاری برای طلاق، چگونه است؟ با توجه به اهمیت این امر، در ادامه، پرسش مذکور، بررسی و به آن، پاسخ داده خواهد شد.
بهترین راه اثبات ضرب و شتم و خشونت، کمک گرفتن از ادله اثبات دعوا (اقرار، شهادت، سند) و امارات (نظریه پزشکی قانونی، گزارش کلانتری و...) می باشد. توصیه می گردد، بانوانی که با خشونت فیزیکی از جانب همسر خویش، روبرو هستند، حتما، اقدام به شکایت کیفری نموده و رای محکومیت مرد در این خصوص را دریافت کنند. ارائه این رای به دادگاه حقوقی رسیدگی کننده به پرونده طلاق، بهترین دلیل برای صدور رای، به نفع زن می باشد.
به طور کلی، هنگامی که زوجه، قصد دارد با استناد به عسر و حرج ناشی از ضرب و شتم و کتک کاری، اقدام به درخواست طلاق نماید، بهترین راه برای اثبات ادعای وی، این است که به محض وقوع خشونت و ضرب و شتم، با 110، تماس گرفته و تقاضای کمک نماید. 110 در این شرایط، یکی از ماموران خود را به محل وقوع حادثه خواهد فرستاد و مامور، صورتجلسه ای از آنچه رخ داده را تنظیم خواهد کرد. سپس زن باید، به پزشکی قانونی، مراجعه نموده و نظریه پزشکی قانونی را دریافت کند.
بهتر است بعد از دریافت نظریه پزشکی قانونی، شکایت کیفری ضرب و جرح، مطرح شود اما، در صورتی که زن، تمایلی به این کار ندارد و می تواند در محکمه حقوقی رسیدگی کننده به درخواست طلاق، مورد ضرب و شتم قرار گرفتن توسط مرد را اثبات کند، این امکان وجود دارد که زن، مستقیما اقدام به ثبت درخواست صدور حکم طلاق به دلیل عسر و حرج ناشی از ضرب و شتم و خشونت نماید و با ارائه مدارک مثبت ادعای خود، از جمله نظریه پزشکی قانونی، از محکمه، تقاضای رای شایسته را داشته باشد.
در توضیح مراحل قانونی طلاق به دلیل ضرب و شتم و خشونت فیزیکی، باید گفت، زن در مرحله اول باید، دادخواست خود را با کمک نمونه دادخواست های موجود در اینترنت یا باکمک گرفتن از وکیل و مشاور حقوقی، تنظیم نماید و فایل ورود آن را برروی یک حافظه، نظیر سی دی، رم و...، ذخیره کند.
در گام بعدی باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کرده و فایل دادخواست، به همراه سایر مدارک قابل ضمیمه به دادخواست را به مسئول مربوطه در دفاتر، تحویل دهد. کارشناس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، دادخواست را ثبت و به مرجع صالح، ارسال خواهد نمود.
شایان ذکر است، در صورتی که زن، از حساب کاربری ثنا برخوردار نیست، باید از طریق مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا مراجعه به سایت عدل ایران adliran.ir، حساب کاربری ثنا را تشکیل دهد؛ در غیر این صورت، امکان ثبت دادخواست، وجود نخواهد داشت.
از مهم ترین مواردی که به طرح صحیح دعوا و دفاع در پرونده طلاق به خاطر خشونت و ضرب و شتم، کمک می نماید، مطالعه آرای صادره در این باره است. لذا در این تیتر از مقاله دینا، یک نمونه رای طلاق به دلیل ضرب و شتم، ارائه شده تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز، از آن استفاده نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط و مراحل طلاق به دلیل ضرب و شتم و خشونت در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و مراحل طلاق به دلیل ضرب و شتم و خشونت پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط و مراحل طلاق به دلیل ضرب و شتم و خشونت
برای مشاوره شرایط و مراحل طلاق به دلیل ضرب و شتم و خشونت
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©