در پاسخ به این سوال که سند اوقافی چیست و چه تفاوتی با سند ملکی دارد باید گفت که سند اوقافی برای املاک وقفی صادر می شود که در آن شخص حق مالکیتی نسبت به عرصه ندارد. یکی از تفاوت های سند ملکی و وقفی در این است که در سند ملکی عبارت" مالکیت شش دانگ عرصه و اعیان" قید می شود در حالی که در سند وقفی صرفا عبارت " شش دانگ از اعیان" نوشته می شود.
برای مشاوره پیرامون سند اوقافی و تفاوت آن با سند ملکی
برای مشاوره پیرامون سند اوقافی و تفاوت آن با سند ملکی
یکی از سنت های اسلامی که در فقه به آن اشاره شده، وقف می باشد. وقف یکی از روشهایی است که برخی افراد برای انجام امور خیریه و با هدف کاهش فقر در جامعه یا حمایت از نیازمندان انتخاب می کنند. تعریف وقف بر اساس ماده 55 قانون مدنی حبس کردن عین مال و تسبیل منافع آن می باشد.
همچنین مال موقوفه می تواند شامل داراییهایی مانند زمین، ساختمان، سرمایه و غیره باشد. در همین راستا باید گفت که املاک وقفی مانند سایر املاک دارای سند هستند. حال در این مقاله به مراحل اخذ این اسناد پرداخته می شود، تا صاحبان املاک و علاقه مندان به سرمایه گذاری در این حوزه با اطلاعات کافی نسبت به این موضوع آشنا شوند.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که سند اوقافی چیست و چه تفاوتی با سند ملکی دارد؛ به نحوه انتقال این سند بپردازیم. سپس در خصوص روش تشخیص ملک با سند اوقافی صحبت خواهیم کرد. در انتها مزایا و معایب ملک با سند اوقافی را ارائه خواهیم داد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
ملک اوقافی یا "وقفی" یکی از اصطلاحات رایج در بازار مسکن است. املاک وقفی به املاکی گفته می شود که منافع آن توسط یک واقف یا متولی در راه خیر به دیگران واگذار شده است. به عبارت دیگر اداره کل اوقاف و امور خیریه زمین های وقفی را به مدت 99 سال به افراد مختلف اجاره میدهد و درآمد حاصله از این اجاره ها صرف امور مربوطه می شود.
همچنین باید توجه داشت که املاک وقفی نمی توانند به طور آزادانه مورد معامله قرار گیرند. در واقع برای خرید، فروش، رهن و یا اجاره این نوع املاک شرایط خاصی وجود دارد. از طرف دیگر زمین اوقافی هم مانند سایر املاک ، سند مخصوص به خود را دارد، حال ممکن است که در ذهن برخی از افراد این پرسش مهم ایجاد شود که منظور از سند اوقافی چیست؟
در پاسخ به سوال فوق باید گفت که سند اوقافی به سندی گفته می شود که برای املاک وقفی صادر می شود و در آن اشاره می شود که شخص، فقط مالک اعیان آن است و حق مالکیتی نسبت به عرصه ندارد. در واقع، این نوع سند بیانگر این است که خریدار مالکیت کاملی نسبت به ملک ندارد و نقل و انتقال آن صرفا با تایید اداره اوقاف امکان پذیر است.
در بخش قبلی به توضیح سند اوقافی پرداختیم و بیان نمودیم که املاک اوقافی دارای سند هستند. حال ممکن است که در ذهن برخی از افراد این پرسش مطرح شود که تفاوت سند ملکی و اوقافی چه می باشد که در این بخش توضیحات مفصلی در خصوص آن ارائه خواهیم داد.
یکی از تفاوت های مهم سند ملکی و اوقافی این است که در ملک شخصی، خریدار به عنوان مالک قانونی آن شناخته میشود و به تبع آن، اختیارات کامل شامل اجاره، رهن، ساخت و ساز و حتی فروش ملک را خواهد داشت. اما در مورد ملک وقفی، وضعیت فرق می کند. در واقع، خریدار ملک وقفی به معنای واقعی مالک آن نیست و امکان انجام بسیاری از معاملات و تصرفات مستقل در خصوص آن ملک برای او محدود شده است. این بدان معناست که خریدار نمیتواند بدون دریافت تأیید از اداره اوقاف و سایت سازمان اوقاف و امور خیریه، اقدام به رهن، اجاره یا فروش ملک کند.
تفاوت بعدی این است که در سند ملکی در قسمت نوع و میزان مالکیت عبارت" مالکیت شش دانگ عرصه و اعیان" قید می شود در حالی که در سند وقفی صرفا عبارت " شش دانگ از اعیان" نوشته می شود. این عبارت نشان دهنده این است که دارنده سند فقط نسبت به اعیان حق مالکیت دارد و نسبت به عرصه حقی ندارد. همچنین باید توجه داشت که ارزش سند وقفی نسبت به سند ملکی کم تر است.
همانطور که در بخش های قبلی گفته شد برای انتقال املاک موقوفی محدودیت هایی وجود دارد و تحت شرایطی می توان آن را منتقل نمود. حال ممکن است که در ذهن برخی از افراد این پرسش مطرح شود که نحوه انتقال سند اوقافی به چه صورت می باشد؟
قبل از توضیح درباره امکان انتقال سند رسمی املاک اوقافی و انتقال اسناد ملکی اوقافی باید گفت که اصولا امکان نقل و انتقال عرصه (زمین) اوقافی وجود ندارد زیرا عرصه این گونه از املاک، در راه خدا وقف می شود. اما این اصل یک سری استثنائاتی هم دارد که ماده 88 قانون مدنی به آن اشاره کرده است.
این ماده مقرر می دارد:« بیع وقف در صورتی که خراب شود یا خوف آن باشد که منجر به خرابی گردد به طوری که انتفاع از آن ممکن نباشد در صورتی جایز است که عمران آن متعذر باشد یا کسی برای عمران آن حاضر نشود.» بنابراین اصولا امکان انتقال سند رسمی عرصه از طریق فروش وجود ندارد مگر این که ملک در حال خراب شدن باشد یا در حالتی باشد که بیم تلف شدن آن رود. باید توجه داشت با این که عرصه املاک اوقافی قابل خرید و فروش نیست اما اجاره دادن اعیان املاک وقفی بلا اشکال می باشد و می توان آن را مورد معامله قرار داد.
اما اجاره و انتقال سند اوقافی فرآیند پیچیده ای است که به دلیل الزامات خاص خود، با انتقال سایر املاک تفاوت های قابل توجهی دارد. یکی از اصلیترین تفاوت های انتقال املاک اوقافی با سایر املاک، این است که نیاز به موافقت و رضایت متولی موقوفه یعنی اداره اوقاف دارد.
در واقع صاحب سند اعیان املاک اوقافی، اجازه فروش آن را دارد. اما فروش آن مستلزم اجازه متولی وقف است و بدون دریافت این موافقت، هر گونه اقدام به انتقال سند غیرقانونی و غیرمجاز خواهد بود. پس از دریافت تایید اداره اوقاف، شخص باید اجاره های معوقه خود را تسویه کند و مالیات مربوط به ملک را بپردازد. در نهایت پس از انجام کلیه مراحل فوق فرد باید قرارداد را تنظیم و آن را به طرف مقابل انتقال دهد.
ملک اوقافی به دلیل این که به قصد انجام امور خیریه و عمومی وقف می شوند، از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. به همین خاطر برای جلوگیری از سوءاستفاده و همچنین تشخیص صحیح این املاک از املاک شخصی، شناخت و توجه به تفاوتهای اسنادی بین آنها ضروری است. بر همین اساس در این بخش از مقاله به روش تشخیص ملک با سند اوقافی پرداخته می شود.
یکی از آسان ترین روش های تشخیص ملک با سند اوقافی و بارزترین ویژگیهای متمایز کننده این اسناد، نوشتن عنوان "اوقافی" بر روی جلد این گونه از اسناد می باشد. این عنوان به تمامی افراد امکان میدهد تا به راحتی بفهمند که این ملک وقف شده است.
روش بعدی این است که در متون اسناد املاک شخصی، معمولاً عبارت «شش دانگ عرصه و اعیان» درج شده است که نشان دهنده مالکیت کامل بر زمین و ساختمان است. اما در اسناد املاک اوقافی، تنها عبارت «شش دانگ اعیان» ذکر میشود. این امر نشان دهنده آن است که شخص مالکیتی بر روی عرصه ندارد.
در صورتیکه شخص دسترسی به سند ملک اوقافی نداشته باشد می تواند از اداره اوقاف استعلام وقفی بودن ملک را دریافت کند و یا با پرس و جو از اهالی و مشاورین املاکی که ملک در آن منطقه قرار گرفته است، از وقفی بودن ملک اطمینان حاصل کند.
خرید املاک موقوفه بهعنوان یک گزینه جذاب برای سرمایهگذاری در حوزه املاک و مستغلات، مزایا و معایب خاص خود را دارد. این بخش از مقاله به بررسی مزایا و معایب ملک با سند اوقافی پرداخته و بهویژه بر روی نکات کلیدی مانند قیمت مناسب، و چالش های قانونی ناشی از پیچیدگیهای این نوع سرمایهگذاری تمرکز میکند. با شناخت این عوامل، خریداران میتوانند بهتر پاسخ سؤال "آیا ملک اوقافی بخریم یا نه؟" را بیابند.
یکی از مزیتهای اصلی املاک موقوفه، قیمت مناسب آن ها است. قیمت این املاک معمولاً در مقایسه با املاک مشابه بین ۵ تا ۲۰ درصد کمتر است. این ویژگی جذاب برای افرادی که بودجه محدودی دارند، این امکان را فراهم میآورد تا به راحتی به بازار املاک وارد شوند.
یکی دیگر از مزیت های این املاک، سرمایهگذاری بلند مدت است. در واقع از املاک موقوفه، مشابه املاک و مستغلات دیگر، می توان انتظار سود دهی بلند مدت را داشت. زیرا این نوع املاک در طول زمان ارزش آن ها بیشتر می شود و فرصت های سودآوری خوبی را برای مالک فراهم می کند.
از طرف دیگر معایب ملک با سند اوقافی هم این است که فرایند قانونی خرید املاک وقفی ممکن است پیچیده و زمانبر باشد. همچنین از آنجایی که املاک موقوفه معمولاً به اهداف خاص خیریه و اجتماعی اختصاص دارند، ممکن است محدودیت هایی در نحوه استفاده از آنها وجود داشته باشد که سرمایهگذار باید آنها را مدنظر قرار دهد
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد پیرامون سند اوقافی و تفاوت آن با سند ملکی در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون پیرامون سند اوقافی و تفاوت آن با سند ملکی پاسخ دهند.
برای مشاوره پیرامون سند اوقافی و تفاوت آن با سند ملکی
برای مشاوره پیرامون سند اوقافی و تفاوت آن با سند ملکی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©