دینا / تجاری / مالیات / مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه

مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

نحوه محاسبه مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه به این صورت است که مطابق با ماده 17 قانون مالیات مستقیم، میزان این نوع مالیات، 1.5 برابر نرخ ماده 59 (مالیات نقل و انتقال قطعی املاک به نرخ پنج درصد و همچنین، انتقال حق واگذاری محل به نرخ دو درصد) تعیین شده است.

 

از جمله مسائل مهمی که پس از فوت افراد و در زمینه تقسیم اموال و دارایی هایی آن ها میان وراث، مطرح می شود، بحث مالیات بر ارث می باشد. به موجب ماده 17 قانون مالیات مستقیم، کلیه املاک، از قبیل املاک تجاری و مغازه ها، نیز مشمول پرداخت مالیات بر ارث می باشند.

 

انواع مالیات بر ارث مغازه؛ شامل ملکیت و سرقفلی مغازه می باشد که وراث می بایست به هنگام انتقال سهم الارث خود از مغازه، مالیات متعلقه را محاسبه و آن را به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نمایند. از این رو، نیاز است که وراث با درصد مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه و نحوه محاسبه آن، آشنایی داشته باشند.

 

به همین دلیل، در این مقاله، پس از پاسخ به این پرسش که مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه چیست، به درصد و نحوه محاسبه آن پرداخته می شود. در ادامه، قانون و نحوه محاسبه مالیات بر ارث اجناس موجود در مغازه بیان گردیده و در نهایت؛ تفاوت مالیات بر ارث مغازه با مالیات بر ارث حق سرقفلی مغازه ارائه می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه چیست

مالیات بر ارث، از جمله انواع مالیات های مستقیم می باشد که پرداخت آن بر عهده وراث متوفی قرار گرفته است. بر اساس ماده 17 قانون مالیات های مستقیم؛ یکی از اموال و دارایی‌ هایی که در نتیجه فوت شخص اعم از فوت واقعی یا فرضی، مشمول پرداخت مالیات می شوند؛ املاک می باشند.

 

این ماده املاک تجاری، نظیر مغازه ها را نیز در برگرفته و وارثان را موظف می نماید که به هنگام ثبت سهم الارث خود از مغازه به نام خود، مالیات آن را به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نمایند. در پاسخ به این پرسش که مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه چیست؛ می توان بیان نمود که؛

 

مالیات بر ارث مغازه؛ نوعی مالیات مستقیم است که توسط دولت بر مغازه و محل کسب و کار متوفی وضع گردیده است و مالیات بر سرقفلی مغازه، از انواع مالیات بر ارث می باشد که به وراثت مالکیت مغازه با امتیاز سرقفلی گفته می شود.

 

سرقفلی نیز که (که در قانون قدیم روابط موجر و مستاجر، با نام حق کسب و پیشه یا تجارت شناخته می شد) امتیازی مخصوص اماکن تجاری است که برای مستاجر در نظر گرفته شده و به موجب درج آن در قرارداد، این حق برای مستاجر در نظر گرفته می شود که با پرداخت مبلغی، در پایان مدت اجاره با تمدید عقد، به تصرف خود در ملک تجاری ادامه دهند.

درصد مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه

در قسمت گذشته، به تعریف مالیات بر ارث و سرقفلی مغازه پرداخته و در این خصوص، بیان نمودیم مالیات بر ارث مغازه، شامل دو بخش ملکیت و سرقفلی مغازه می گردد. در این بخش از مقاله، قصد داریم تا به توضیح درصد مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه بپردازیم.

 

در خصوص این که درصد مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه به چه صورت می باشد، می بایست بیان نمود که بند 5 ماده 17 قانون مالیات مستقیم، میزان مالیات بر ارث نسبت به املاک و حق واگذاری محل، به میزان یک‌ و نیم (1.5) برابر نرخ های مذکور در ماده (۵۹) این قانون به ماخذ ارزش معاملاتی املاک و یا به ماخذ ارزش روز حق واگذاری حسب مورد، در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث می باشد.

 

درصد مالیات در ماده 59 قانون مالیات مستقیم، به این شرح است که نقل و انتقال قطعی املاک به ماخذ ارزش معاملاتی به نرخ پنج درصد (5%) و همچنین انتقال حق واگذاری محل به ماخذ وجوه دریافتی‌ مالک یا صاحب حق به نرخ دو درصد (2%) در تاریخ انتقال از طرف مالکان عین یا صاحبان حق مشمول پرداخت مالیات است.

 

نکته ای که می بایست در درصد مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه، به آن توجه شود، این است که درصدهای مذکور، برای طبقه اول ارث بوده و در صورتی که وراث طبقات دوم و سوم باشند، نرخ های مذکور، به ترتیب دو و چهار برابر خواهد شد.

نحوه محاسبه مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه

در خصوص توضیح نحوه محاسبه مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه؛ می بایست بیان نمود که مالیات بر ارث کل مغازه از مجموع مالیات بر ارث سرقفلی مغازه و مالیات بر ارث ملکیت مغازه حاصل می گردد.

 

همانطور که در قسمت های قبلی مقاله بیان گردید، نرخ محاسبه مالیات بر ارث مغازه، 1.5 برابر نرخ مذکور در ماده 59 قانون مالیات مستقیم، (5 درصد مالیات نقل و انتقال قطعی املاک به ماخذ ارزش معاملاتی و 2 درصد مالیات انتقال حق واگذاری محل «سرقفلی») می باشد.

 

تعیین ارزش معاملاتی ملک نیز به این صورت بوده که این ارزش به صورت سالانه در دفترچه کمیسیون تقویم املاک تعیین و منتشر گردیده و در آن ارزش اعیان و عرصه املاک در مناطق مختلف شهر مشخص می‌ گردد و برای هر استان به صورت جداگانه تهیه می شود.

 

البته این نکته در نحوه محاسبه این نوع مالیات می بایست در نظر گرفته شود که نرخ های فوق، برای طبقه اول مالیات بوده و وراث طبقه دوم دو برابر و وراث طبقه سوم، می بایست چهار برابر نرخ های مذکور را بپردازند. طبقه بندی وراث، در زمان پرداخت مالیات به شرح زیر می باشد:

 

وراث طبقه اول که عبارتند از: پدر، مادر، زن، شوهر، اولاد، و اولاد اولاد.

وراث طبقه دوم که عبارتند از: اجداد، برادر، خواهر و اولاد آن ها.

وراث طبقه سوم که عبارتند از: عمو، عمه، دایی، خاله و اولاد آن ها

 

محاسبه و اخذ مالیات بر ارث من جمله مالیات بر ارث مغازه، در مورد متوفیان قبل از لازم‌ الاجراء شدن قانون مالیات مستقیم یعنی ۱۳۹۵/۱/۱، (اعم از این که پرونده مالیاتی برای آن ها تشکیل شده یا نشده باشد) نخواهد بود.

 

قانون مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه

در توضیح قانون مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه می بایست بیان نمود که تاکنون قانون جداگانه که به طور ویژه مسئله مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی آن را مورد بررسی قرار دهد تدوین نگردیده و افراد، می بایست در این خصوص به قوانین مرتبط مراجعه نمایند.

 

از جمله مهم ترین این قوانین، ماده 17 تا 39 قانون مالیات مستقیم می باشد که بیان ضوابط و مقررات مالیات بر ارث، من جمله املاک تجاری و مغازه پرداخته است. متقاضیان می توانند جهت آشنایی با مفاد این مواد، به دانلود فایل جدول زیر اقدام نمایند.

 

قانون مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه
  • نویسنده: مجلس شورای اسلامی
  • حجم: 644 KB
  • منبع: سایت مجلس شورای اسلامی

 

ذکر این نکته نیز در این میان، حائز اهمیت است که قبل از اصلاح قانون مالیات مستقیم در سال 1394، قوانین دیگری نیز در این زمینه به تصویب رسیده اند که از جمله آن می توان به "قانون مالیات بر ارث و نقل و انتقالات بلاعوض" مصوب سال 1316 و اصلاح آن در سال 1335 اشاره نمود.

 

نحوه محاسبه مالیات بر ارث اجناس موجود در مغازه

یکی از سوالات متداولی که در خصوص مالیات بر ارث مغازه مطرح می شود؛ این است که آیا اجناس موجود در مغازه نیز مشمول پرداخت مالیات می شوند، یا خیر و اگر پاسخ به این پرسش مثبت است، نحوه محاسبه آن به چه صورت می باشد؟

 

در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که بله، کلیه اموال و دارایی های متوفی (به استثنای موارد موجود در ماده 24 قانون مالیات مستقیم) مشمول پرداخت مالیات بر ارث می باشد که این امر، اجناس موجود در مغازه را نیز در بر می گیرد.

 

در خصوص نحوه محاسبه مالیات بر ارث اجناس موجود در مغازه؛ نیز می بایست به بند 3 ماده 17 قانون مالیات مستقیم مراجعه شود که مطابق با آن، مالیات بر ارث اجناس موجود در مغازه به نرخ ده‌ درصد (10%) ارزش روز در تاریخ تحویل یا ثبت انتقال به نام وراث تعیین شده است. این نرخ برای وراث طبقه دوم و سوم ارث، به ترتیب 20 و 40 درصد ارزش می باشد.

 

تفاوت مالیات بر ارث مغازه با مالیات بر ارث حق سرقفلی مغازه چیست 

در قست های قبلی مقاله، به چیستی مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی آن پرداخته و نحوه محاسبه، میزان درصد و قانون آن را ارائه نمودیم. در این بخش از مقاله قصد داریم تا به این پرسش پاسخ دهیم که تفاوت مالیات بر ارث مغازه با مالیات بر ارث حق سرقفلی مغازه چیست.

 

همانطور که بیان شد، مالیات بر ارث مغازه شامل مالیات ملکیت مغازه و حق سرقفلی مغازه است. بنابر این می توان گفت که مالیات بر ارث حق سرقفلی مغازه، جزوی از مالیات بر ارث مغازه به شمار می آید.

 

تفاوت دیگر مالیات بر ارث مغازه با مالیات بر ارث حق سرقفلی مغازه در نرخ مالیات می باشد. مستند به ماده 17 و ماده 59 قانون مالیات مستقیم؛ میزان مالیات بر ارث مغازه یک و نیم برابر مجموع مالیات نقل و انتقال قطعی املاک (به نرخ پنج درصد) و انتقال حق واگذاری محل یا سرقفلی (به نرخ دو درصد) می باشد؛ در حالی که مالیات بر ارث حق سرقفلی مغازه تنها دو درصد تعیین شده است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه محاسبه مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه محاسبه مالیات بر ارث مغازه و سرقفلی مغازه پاسخ دهند.