دینا / خانواده / ازدواج / استرداد طلا از زوجه

استرداد طلا از زوجه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

هدیه دادن طلا به زوجه توسط زوج، تحت عنوان هبه طلا به زوجه تعیین شده است، بنابراین، قابل رجوع می باشد و مرد می تواند درخواست استرداد طلا را از زوجه بنماید. با توجه به نمونه دادخواست استرداد طلا با فاکتور و شاهد، پس گرفتن هدیه از همسر، امکان پذیر است، مگر اینکه منع قانونی داشته باشد.

 

 

یکی از مسائل مهمی که معمولا در حین طلاق زوجین، مطرح می شود، استرداد طلا از زوجه می باشد. در طول زندگی زناشویی، ممکن است زوج، به عنوان هدیه برای همسرش، طلا خریداری کرده باشد. و در هنگام طلاق، بخواهد آنها را از زن پس بگیرد و یا اینکه آنها را به عنوان مهریه به زن بدهد.

 

اهمیت موضوع استرداد طلا از زوجه از آن جهت است که؛ باید توجه داشت، مالکیت طلاجاتی، که برای زن خریداری شده اند، به او تعلق دارد، زیرا مرد، آنها را به همسر خود هبه کرده است و زن، بعد از انعقاد هبه، مالک مال مورد هدیه است. اما زوجین، باید بدانند که عقد هبه به عنوان یکی از عقود جایز قانون مدنی، قابل رجوع و بر هم زدن است و مرد، می تواند طلاجات را استرداد کند. اما این رجوع، احکام خاص خود را دارد.

 

با توجه به اهمیت موضوع استرداد طلا از زوجه، در این مقاله سوال وجواب در مورد استرداد طلا و مواردی نظیر هبه طلا به زوجه، رجوع از این هبه، استرداد این طلاجات از سوی زوج، مدارک لازم و شاهدبرای استرداد، نمونه دادخواست استرداد با فاکتور و شاهد، استرداد طلای فروخته شده و در آخر رای دادگاه درمورد استرداد طلا، مورد بررسی قرار گرفته است

هبه طلا به زوجه

طلا و جواهراتی که مرد، به مناسبت های مختلف، به همسر خود هدیه می دهد، تحت عنوان عقد هبه، در قانون مدنی شناخته می شود. بر اساس ماده 795 قانون مدنی، هبه عقدی است که به موجب آن، یک نفر مالی را به طور مجانی به شخص دیگری تملیک می کند. همچنین، به موجب ماده 797 قانون مدنی، شخصی که مالی را به عنوان هدیه می دهد، باید مالک آن مال باشد.

 

در عقد هبه، لزوما باید قبض صورت بگیرد، یعنی زن، بعد از اینکه طلاجات را دریافت کرد، مالک طلاجات، شناخته شده و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد، در آن مال انجام دهد. مثلا، زن می تواند، بعد از آن که طلاجاتی را تحت عنوان هدیه، از همسر خود دریافت کرد، بفروشد، چرا که مالک آنها می باشد. 

 

البته باید به این نکته اشاره شود که عقد هبه، به موجب ماده 805 قانون مدنی، بعد مرگ واهب ( هدیه دهنده طلا ) و متهب ( دریافت کننده طلا) قابل رجوع و برهم زدن نمی باشد و اگر هرکدام از زن و مرد فوت کند، ورثه شوهر، نمی توانند درخواست پس دادن آن هدایا و طلاها را داشته باشند.

 

همچنین، بر اساس ماده 802 قانون مدنی، اگر قبل از آنکه قبض صورت بگیرد، هر کدام از واهب و متهب فوت کند، عقد هبه باطل است. یعنی، اگر مرد، قبل از آنکه طلاجات را به قبض همسرش در بیاورد و آنها را به او هدیه بدهد، فوت کند، همسرش نمی تواند ادعایی نسبت به طلاها داشته باشد، زیرا، عقد هبه طلا، صورت نگرفته و عقد، باطل است.

 

رجوع از هبه طلاجات

بر اساس قانون مدنی، عقد هبه، یک عقد جایز می باشد؛ یعنی اینکه شخص، هر زمان که بخواهد، می تواند آن را بر هم بزند و مال هدیه شده را باز پس بگیرد یا اصطلاحا از عقد هبه رجوع کند. اما در برخی از شرایط، مرد نمی تواند از هبه طلاجات رجوع کند و طلاهایی که به همسرش داده را پس بگیرد. به موجب، ماده 803 قانون مدنی: "بعد از قبض، نیز واهب می تواند با بقای عین موهوبه از هبه رجوع کند، مگر در موارد ذیل:

 

در صورتی که هبه، معوض بوده و عوض هم داده شده باشد.

 

در صورتی که عین موهوبه، از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شود؛ خواه؛ قهرا؛ مثل این که متهب به واسطه فلس؛ محجور شود؛ خواه اختیارا، مثل این که عین موهوبه به رهن داده شود. 

 

در صورتی که در عین موهوبه؛ تغییری حاصل شود.

 

بنابراین، بر اساس این ماده از قانون مدنی، اگر زن در مقابل دریافت طلا، عوضی پرداخت کند و یا در طلاجات، تغییری حاصل شده باشد و یا اینکه طلاها بعد از قبض توسط زن، به مالکیت شخص دیگری در آمده باشد، مرد دیگر نمی تواند، اقدام به پس گرفتن طلاجات از زن نماید. در این موارد رجوع از هبه امکان پذیر نمی باشد.

 

استرداد طلاجات از زوجه از سوی زوج

همانگونه که گفته شد، طلاهایی که مرد برای همسر خود، خریداری کرده است، در واقع نوعی هبه به شمار می آید. رجوع از هبه طلاجات یا همان استرداد طلا از زوجه، بر اساس قانون مدنی، نیازمند شرایطی است که در قسمت قبل به آن ها اشاره شد. در رابطه با استرداد طلا از طرف مرد، در زمان فروختن طلا بدون اجازه شوهر، دادگاه ها آراء متفاوتی صادر کرده اند و اصل بر قابلیت پس گرفتن طلاجات می باشد.

 

در رویه قضایی نیز، طرح دعوای استرداد طلا از زوجه، مورد پذیرش است و چون ذیل احکام عقد هبه قرار می گیرد قابل رجوع می باشد. اما همان طور که در بخش قبل توضیح دادیم اگر در طلا، تغییراتی حاصل شده باشد یا به تصرف دیگری در آمده باشد و یا زن در هنگام دریافت طلاجات، عوضی به مرد پرداخته باشد، در این حالت ها، پس گرفتن طلا از زن ممکن نیست.

 

مرد برای پس گرفتن طلا باید در ابتدا یک اظهارنامه حقوقی، تنظیم کند و در دفاتر خدمات قضایی به ثبت برساند، بعد از گذشتن مهلت قانونی مقرر، اگر زن از استرداد طلاجات خودداری کند، مرد با تنظیم دادخواست استرداد طلا از زوجه و ثبت آن در دفاتر خدمات قضایی، دعوای پس گرفتن طلا را مطرح می کند که باید روند قانونی خود را طی نماید.

 

مدارک لازم برای استرداد طلا

همانطور که در قسمت های قبل به آن اشاره شد، رجوع از هبه طلاجات، در صورت عدم وجود شرایط رجوع از هبه، از طریق مراجع قضایی امکان پذیر می باشد. اما استرداد طلا نیازمند وجود مدارکی است که هبه بودن این طلاجات را، اثبات نماید. در این قسمت مدارک لازم برای استرداد طلا نام برده شده و مورد بررسی و قرار خواهد گرفت. 

 

مرد برای بازپس گیری طلای هبه شده به زن، می بایست مدارکی دال بر هبه این طلاجات به زن را به مرجع قضایی تسلیم نماید، مدارک لازم برای استرداد طلا عبارت اند از:

 

وجود فاکتور خرید طلا به اسم مرد

 

وجود شاهد جهت اثبات هبه طلاجات

 

در واقع برای اثبات هدیه بودن طلاجات و یا به اصطلاح هبه طلا به زن از سوی مرد، دو مدرک وجود دارد. اگر مرد فاکتوری مبنی بر خرید طلا به نام خود داشته باشد و یا شهودی داشته باشد که هدیه و هبه بودن طلا به زن را تصدیق نمایند، می توان از آن ها به عنوان مدارکی جهت استرداد طلا استفاده و به مرجع قضایی تسلیم نمود.

 

شاهد برای استرداد طلا

همانطور که در قسمت پیشین بیان شد، شاهد برای استرداد طلا، یکی از مدارک مهم جهت استرداد طلاجات بوده و مرد می تواند در صورت وجود شاهد جهت تصدیق هبه طلاجات به زن، از آن به عنوان دلیلی جهت استرداد طلا استفاده نماید. اما شهادت دارای قوانین و شرایط خاصی می باشد. به عبارت دیگر، هر شهادتی در مرجع قضایی قابل قبول نبوده و نمی توان به آن استناد کرد. 

 

منظور از شاهد برای استرداد طلا، درواقع به این معناست که شخص، شاهد هبه داده شدن طلاجات به زن بوده و این هبه بودن را تصدیق می کند. در این جا اگر کسی صرفا از هبه طلاجات به زن مطلع باشد، شاهد محسوب نشده و اظهارات وی، اعتبار شهادت را ندارد. در واقع شخصی که تحت عنوان شاهد معرفی می شود، باید به چشم هبه طلاجات به زن را دیده باشد. 

 

لازم به ذکر است که، شهادت باید مطابق با موازین قانون بوده و شاهد باید شرایط شهادت دادن را دارا باشد. یعنی اگر شخصی شاهد هبه طلاجات به زن باشد، اما اهلیت نداشته و یا هر یک از شرایط شهادت را نداشته باشد، شهادت وی ارزش قانونی نداشته و امکان استفاده از آن تحت عنوان مدرک شهادت برای استرداد طلا، وجود نخواهد داشت.

 

نمونه دادخواست استرداد طلا با فاکتور و شاهد

در بخش های قبل، به توضیح هبه طلا به زوجه و قوانین مربوط به رجوع از این هبه پرداخته و نحوه استرداد طلاجات از زوجه را توضیح دادیم. همچنین، گفتیم که طرح دعوای استرداد طلا از زوجه، در حال حاضر، امکان پذیر بوده و چون، ذیل احکام عقد هبه قرار می گیرد، قابل رجوع می باشد. البته، اگر در طلا، تغییراتی حاصل شده باشد یا به تصرف دیگری در آمده باشد و یا زن، در هنگام دریافت طلاجات، عوضی به مرد پرداخته باشد، استرداد طلاجات، امکان پذیر نخواهد بود.

 

اما، افرادی که قصد دارند، برای استرداد طلاجات از همسر خود اقدام نمایند، در قدم نخست، باید دادخواست استرداد طلاجات را تنظیم کرده و سپس، با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، برای ثبت دادخواست خود اقدام نمایند. به همین دلیل، در این بخش، یک نمونه دادخواست استرداد طلا از زوج را جهت مطالعه خوانندگان محترم، ارائه کرده و در انتها نیز فایل دانلود این دادخواست را قرار داده ایم.

 

علاقه مندان به دانلود نمونه دادخواست استرداد طلا با فاکتور و شاهد، می توانند از طریق لینک زیر اقدام نمایند.

 

نمونه دادخواست استرداد طلا با فاکتور و شاهد

نویسنده: دینا

حجم:152KB

منبع: دینا

 

 با توجه به آنچه در نمونه دادخواست استرداد طلا با فاکتور و شاهد و نمونه لایحه دفاعیه استرداد طلاجات، قابل مشاهده است، خواهان باید، علاوه بر درج اطلاعات هویتی خود در فرم دادخواسـت، نسبت به شرح خواسته و مدارک اثبات خواسته خود، اقدام نماید. به این صورت که باید متنی حاوی خواسته، مدارک لازم برای استرداد طلا و پیوست آنها به دادخواست و ... را تنظیم و در شرح دادخواست قید نماید.

 

استرداد طلا فروخته شده

همانطور که در قسمت های قبل توضیح داده شد، مرد می تواند جهت استرداد طلاجات هبه شده به زن، اقدام نموده و خواسته خود را تحت عنوان دادخواست استرداد طلا به مرجع قضایی صالح، تسلیم نماید. اما در این جا این سوال پیش می آید که، اگر زوجه طلا را فروخته باشد، استرداد آن ممکن است؟ در صورت فروخته شدن طلا، استرداد آن به چه صورت انجام می شود؟

 

در قسمت رجوع از هبه طلاجات، به این نکته اشاره شد که، رجوع طلاجات از سوی مرد، امکان پذیر است مگر در صورت وجود شرایط خاص. یکی از این شرایط خارج شدن طلا از ملکیت متهب یا همان زن، بود که مطابق آن، اگر مال مورد هبه یعنی طلا، چه به صورت قهری و چه به صورت اختیاری، از ملکیت متهب یا همان زوجه، خارج شود؛ امکان استرداد طلا فروخته شده وجود نخواهد داشت.

 

در مورد استرداد طلای فروخته شده، اگر این طلا به زن هبه شده باشد، از زمان قبض، زن مالک طلا می شود، اما همچنان حق استرداد آن برای مرد وجود خواهد داشت. از آنجایی که زن مالک طلای هبه شده می باشد، امکان فروش آن نیز برای وی وجود خواهد داشت. در این صورت استرداد طلای فروخته شده از زوجه امکان پذیر نمی باشد، چراکه مال مورد هبه از ملکیت متهب خارج شده است.

 

راي دادگاه در مورد استرداد طلا

در این قسمت از مقاله رای دادگاه در مورد استرداد طلا مورد بررسی قرار خواهد گرفت، همانطور که گفته شد، رای دادگاه در مورد موضوع استرداد طلا، منوط به وجود مدارک لازم استرداد طلا بوده و مرد باید جهت اثبات ادعای خود مدارک مورد نیاز را به مرجع قضایی ارائه دهد. در این جا نمونه رای دادگاه درمورد استرداد طلا، به صورت لینک جهت دانلود ارائه شده است.

 

علاقه مندان به دانلود نمونه رای دادگاه در مورد استرداد طلا می توانند از طریق لینک زیر اقدام نمایند.

 

رای دادگاه در مورد استرداد طلا

نویسنده: دینا 

حجم:316KB

منبع: دینا

 

 با توجه به رای دادگاه در مورد استرداد طلا، متقاضی باید با ارائه مدارک لازم برای استرداد طلا، هبه بودن آن را اثبات نماید. دادگاه با توجه به مدارک ارائه شده توسط خواهان و یا شهادت شهودی که شرایط شهادت دادن را دارند، اقدام به صدور رای استرداد طلا خواهد کرد. 

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد استرداد طلا از زوجه در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون استرداد طلا از زوجه پاسخ دهند.