دینا / خانواده / ازدواج / استرداد طلا از زوجه

استرداد طلا از زوجه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

هدیه دادن طلا به زوجه توسط زوج، تحت عنوان هبه طلا به زوجه قرار می گیرد، بنابراین، قابل رجوع می باشد و مرد می تواند درخواست استرداد طلا را از زوجه بنماید. مطابق رویه قضایی، امکان پس گرفتن طلاجات از زن، وجود دارد مگر اینکه به موجب قانون، اقدام به این عمل ممکن نباشد.

 

یکی از مسائل مهمی که معمولا در حین طلاق زوجین، مطرح می شود، استرداد طلا از زوجه می باشد. در طول زندگی زناشویی، ممکن است زوج، به عنوان هدیه برای همسرش، طلا خریداری کرده باشد. و در هنگام طلاق، بخواهد آنها را از زن پس بگیرد و یا اینکه آنها را به عنوان مهریه به زن بدهد.

مالکیت طلاجاتی، که برای زن خریداری شده اند، به او تعلق دارد، زیرا مرد، آنها را به همسر خود هبه کرده است و زن، بعد از انعقاد هبه، مالک مال مورد هدیه است. اما زوجین، باید بدانند که عقد هبه به عنوان یکی از عقود جایز قانون مدنی، قابل رجوع و بر هم زدن است و مرد، می تواند طلاجات را استرداد کند. اما این رجوع، احکام خاص خود را دارد.

با توجه به توضیحات بالا، در این مقاله قصد داریم، استرداد طلا از زوجه از سوی زوج را توضیح داده و بحث هبه طلا به زوجه و رجوع از آن را بررسی کنیم. اگر در خصوص، پس گرفتن طلاجات از زن، سوالاتی دارید، در این مقاله همراه ما باشید.

هبه طلا به زوجه

طلا و جواهراتی که مرد، به مناسبت های مختلف، به همسر خود هدیه می دهد، تحت عنوان عقد هبه، در قانون مدنی شناخته می شود. بر اساس ماده 795 قانون مدنی، هبه عقدی است که به موجب آن، یک نفر مالی را به طور مجانی به شخص دیگری تملیک می کند. همچنین، به موجب ماده 797 قانون مدنی، شخصی که مالی را به عنوان هدیه می دهد ، باید مالک آن مال باشد.

در عقد هبه، لزوما باید قبض صورت بگیرد، یعنی زن، بعد از اینکه طلاجات را دریافت کرد، مالک طلاجات، شناخته شده و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد، در آن مال انجام دهد . مثلا، زن می تواند، بعد از آن که طلاجاتی را تحت عنوان هدیه، از همسر خود دریافت کرد، بفروشد، چرا که مالک آنها می باشد . 

باید به این نکته اشاره شود که عقد هبه، به موجب ماده 805 قانون مدنی، بعد مرگ واهب ( هدیه دهنده طلا ) و متهب ( دریافت کننده طلا) قابل رجوع و برهم زدن نمی باشد و اگر هرکدام از زن و مرد فوت کند، ورثه شوهر، نمی توانند درخواست پس دادن آن هدایا و طلاها را داشته باشند. همچنین، بر اساس ماده 802 قانون مدنی، اگر قبل از آنکه قبض صورت بگیرد، هر کدام از واهب و متهب فوت کند، عقد هبه باطل است. یعنی، اگر مرد، قبل از آنکه طلاجات را به قبض همسرش در بیاورد و آنها را به او هدیه بدهد، فوت کند، همسرش نمی تواند ادعایی نسبت به طلاها داشته باشد، زیرا، عقد هبه طلا، صورت نگرفته و عقد، باطل است.

 

رجوع از هبه طلاجات

بر اساس قانون مدنی ، عقد هبه، یک عقد جایز می باشد؛ یعنی اینکه شخص، هر زمان که بخواهد، می تواند آن را بر هم بزند و مال هدیه شده را باز پس بگیرد یا اصطلاحا از عقد هبه رجوع کند . اما در برخی از شرایط، مرد نمی تواند از هبه طلاجات رجوع کند و طلاهایی که به همسرش داده را پس بگیرد . به موجب، ماده 803 قانون مدنی: "بعد از قبض، نیز واهب می تواند با بقای عین موهوبه از هبه رجوع کند، مگر در موارد ذیل 

در صورتی که هبه، معوض بوده و عوض هم داده شده باشد.

در صورتی که عین موهوبه، از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شود؛ خواه؛ قهرا؛ مثل این که متهب به واسطه فلس؛ محجور شود؛ خواه اختیارا، مثل این که عین موهوبه به رهن داده شود. 

در صورتی که در عین موهوبه؛ تغییری حاصل شود."

بنابراین، بر اساس این ماده از قانون مدنی، اگر زن در مقابل دریافت طلا، عوضی پرداخت کند و یا در طلاجات، تغییری حاصل شده باشد و یا اینکه طلاها بعد از قبض توسط زن، به مالکیت شخص دیگری در آمده باشد، مرد دیگر نمی تواند، اقدام به پس گرفتن طلاجات از زن نماید.

 

استرداد طلاجات از زوجه از سوی زوج

همانگونه که گفته شد ، طلاهایی که مرد برای همسر خود، خریداری کرده است ، در واقع نوعی هبه به شمار می آید. رجوع از هبه طلاجات یا همان استرداد طلا از زوجه ، بر اساس قانون مدنی ، نیازمند شرایطی است که آنها را ذکر کردیم . در رابطه با استرداد طلا از طرف مرد ، در زمان فروختن طلا بدون اجازه شوهر،  دادگاه ها آراء متفاوتی صادر کرده اند و اصل بر قابلیت پس گرفتن طلاجات می باشد.

در رویه قضایی نیز ، طرح دعوای استرداد طلا از زوجه، مورد پذیرش است و چون ذیل احکام عقد هبه قرار می گیرد قابل رجوع می باشد. اما همان طور که در بخش قبل توضیح دادیم اگر در طلا، تغییراتی حاصل شده باشد یا به تصرف دیگری در آمده باشد و یا زن در هنگام دریافت طلاجات، عوضی به مرد پرداخته باشد، در این حالت ها، پس گرفتن طلا از زن ممکن نیست.

مرد برای پس گرفتن طلا باید در ابتدا یک اظهارنامه حقوقی، تنظیم کند و در دفاتر خدمات قضایی به ثبت برساند، بعد از گذشتن مهلت قانونی مقرر، اگر زن از استرداد طلاجات خودداری کند، مرد با تنظیم دادخواست استرداد طلا از از زوجه و ثبت آن در دفاتر خدمات قضایی، دعوای پس گرفتن طلا را مطرح می کند که باید روند قانونی خود را طی نماید.

 

 

مدارک لازم برای استرداد طلا

در بخش های قبل، توضیح دادیم که دادن طلاجات از سوی زوج به زوجه، غالبا با عنوان عقد هبه انجام گرفته، که در عرف، با عنوان هدیه شناخته می شود. همچنین، گفتیم از آنجا که هبه، یک عقد قابل رجوع می باشد، زوج، قاعدتا، می تواند در صورت تمایل، برای پس گرفتن طلاجات از زن با فاکتور و شاهد اقدام نماید. در این صورت، شوهر، موظف است که بعد از ارسال اظهارنامه استرداد طلا از زوجه، برای ثبت وارسال دادخواست، از طریق دفاتر خدمات قضایی یا سامانه عدل ایران به آدرس https://remission.adliran.ir/PetitionEdit.aspx اقدام نماید.

اما به دادخواست استرداد طلا از زوجه، همچون سایر دادخواست ها، باید مدارک لازم، ضمیمه شده تا ادعای خواهان در دادگاه، با استناد به آن مدارک، اثبات گردد. مهم ترین مدارک لازم برای استرداد طلا که باید در دادخواست، ذکر شده و به آن، ضمیمه گردد، فاکتور طلاهای خریده شده می باشد؛ همچنین، زوج می تواند در صورت داشتن شاهد، استشهادیه شهود، مبنی بر تصدیق هدیه بودن طلاهای داده شده به زوجه را نیز به عنوان مدارک لازم برای استرداد طلا، ضمیمه دادخواست نماید.

 

نمونه دادخواست استرداد طلاجات 

در بخش های قبل، به توضیح هبه طلا به زوجه و قوانین مربوط به رجوع از این هبه پرداخته و نحوه استرداد طلاجات از زوجه از سوی زوج را توضیح دادیم. همچنین، گفتیم که طرح دعوای استرداد طلا از زوجه، در حال حاضر، امکان پذیر بوده و چون، ذیل احکام عقد هبه قرار می گیرد، قابل رجوع می باشد. البته، اگر در طلا، تغییراتی حاصل شده باشد یا به تصرف دیگری در آمده باشد و یا زن، در هنگام دریافت طلاجات، عوضی به مرد پرداخته باشد، استرداد طلاجات، امکان پذیر نخواهد بود.

اما، افرادی که قصد دارند، برای استرداد طلاجات از همسر خود اقدام نمایند، در قدم نخست، باید دادخواست استرداد طلاجات را تنظیم کرده و سپس، با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، برای ثبت دادخواست خود اقدام نمایند. به همین دلیل، در این بخش، یک نمونه دادخواست استرداد طلاجات را جهت مطالعه خوانندگان محترم، ارائه کرده و در انتها نیز فایل دانلود این دادخواست را قرار داده ایم.

ریاست محترم مجتمع قضایی ...

با سلام

احترما به استحضار عالی می رساند، اینجانب و خوانده محترم، به موجب عقدنامه شماره .... مورخ ... تنظیمی در دفتر ازدواج ... در تاریخ ... به عقد ازدواج یکدیگر در آمده ایم. در ایامی که روابط خانوادگی، میان اینجانب و خوانده محترم، دوستانه بوده و هنوز، اختلافات مرتبط با طلاق، مطرح نشده بود، اقدام به خرید و هبه طلاجات، به شرح مقرر در فاکتور ضمیمه شده، به خوانده محترم نمودم که همچنان، در ید ایشان موجود می باشد.

متاسفانه، با بروز اختلافات، خوانده محترمه، منزل مشترک را ترک کرده و اقدام به بردن طلاجات، به خانه پدری نمود. متعاقبا، اینجانب نیز اقدام به ارسال اظهارنامه ای، با عنوان رجوع از هبه، برای خوانده محترم نمودم که ایشان، با ارسال پاسخ، مدعی مالکیت طلاهای مزبور شده است.

حال، با توجه به توضیحات فوق و همچنین، نظر به فاکتورهای ارائه شده به ضمیمه دادخواست و با عنایت بر مواد 795 و 803 قانون مدنی، حکم بر تایید فسخ و رجوع از هبه طلاجات موصوف، به انضمام کلیه خسارت دادرسی، از آن دادگاه محترم مورد تقاضا می باشد.

 

برای دانلود نمونه دادخواست استرداد طلاجات، بر روی دانلود فایل، در باکس زیر، کلیک نمایید.

نمونه دادخواست استرداد طلاجات
  • نویسنده:دینا
  • حجم:38 KB
  • منبع:دینا

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد استرداد طلا از زوجه در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاور حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاور حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون استرداد طلا از زوجه پاسخ دهند .