دینا / تجاری / مالیات / مالیات مشاغل خودرویی

مالیات مشاغل خودرویی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

مالیات بر درآمد مشاغل خودرویی، مالیاتی است که بر درآمد حاصل از فعالیت با خودروهایی نظیر خودروهای باری، مینی بوس، تاکسی، خودروهای صنعتی و راه سازی، تعلق می گیرد و مشمول این مالیات باید در مواعد قانونی، نسبت به پرداخت آن، از طریق دفاتر پست یا پیشخوان دولت، اقدام کنند.

 

مالیات بر درآمد یا مالیات بر عملکرد، از مهم ترین انواع مالیات در ایران است که دولت، بخشی از بودجه سالانه خود را از آن، تامین می نماید و بدین ترتیب، نسبت به ایجاد عدالت اقتصادی و رفع نابرابری در حوزه اقتصاد، اقدام می کند.

 

مالیات بر درآمد مشاغل خودرویی، از مهم ترین انواع مالیات بر درآمد است که افراد فعال با خودروهایی نظیر خودروهای باری، مینی بوس، تاکسی، خودروهای صنعتی و راه سازی، باید از قواعد آن، مطلع بوده و بدانند، چگونه نسبت به پرداخت آن، اقدام کنند.


لذا در مقاله حاضر، مالیات مشاغل خودرویی، مشمولین آن، ورود به سامانه ثبت اظهارنامه مالیاتی خودرو و عوامل موثر در تعیین مالیات مشاغل خودرویی، مورد بررسی قرار گرفته، درخصوص مواردی چون، جدول گروه بندی استانی تعیین مالیات مشاغل خودرویی، شیوه محاسبه مالیات این مشاغل، مدارک لازم جهت تکمیل اظهارنامه این موضوع، ماهیت اظهارنامه عملکرد مالیات مشاغل خودرویی، نحوه پرداخت مالیات متعلق و جریمه ناشی از عدم پرداخت این مالیات، صحبت شده است.

مالیات مشاغل خودرویی چیست

برای پاسخ به این پرسش که مالیات مشاغل خودرویی چیست؟ باید به قانون مالیات های مستقیم، مراجعه کرد و ماده 93 این قانون را مورد بررسی قرار داد. ماده 93، مقرر می دارد: "درآمدی که شخص حقیقی، از طریق اشتغال به ‌مشاغل یا به عناوین دیگر، غیر از موارد مذکور در سایر فصل‌ های این ‌قانون، در ایران تحصیل کند، پس از کسر معافیت های مقرر در این قانون، ‌مشمول مالیات بر درآمد مشاغل می‌ باشد."

 

 بنابراین، مالیات بر درآمد مشاغل خودرویی، مالیاتی است که بر درآمد حاصل از فعالیت با خودروهایی نظیر خودروهای باری، مینی بوس، تاکسی، خودروهای صنعتی و راه سازی، تعلق می گیرد و مشمول این مالیات باید، در مواعد قانونی، نسبت به پرداخت آن، اقدام کند.

 

علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مالیات بر درآمد و قواعد حاکم بر آن می توانند، نسبت به مطالعه مقاله پیشنهادی در لینک زیر، اقدام کنند. در ادامه، درباره افرادی که مشمول مالیات مشاغل خودرویی هستند، توضیح داده خواهد شد.

چه کسانی مشمول مالیات مشاغل خودرویی هستند

در پاسخ به این پرسش که چه کسانی مشمول مالیات مشاغل خودرویی هستند؟ باید گفت، بر اساس آنچه در درگاه ملی خدمات مالیات آمده، افراد زیر، مشمول مالیات مشاغل خودرویی هستند و باید در مواعد مقرر، مالیات متعلق را بپردازند:

 

کلیه صاحبان خودروهای باری

کلیه صاحبان خودروهای راهسازی و صنعتی

کلیه صاحبان خودروهای عمومی 

کلیه صاحبان خودروهای تاکسی

 

در مجموع و بر اساس آنچه در بخشنامه ۲۰۰/۱۴۰۳/۵۰۵ مورخ ۱۴۰۳/۰۲/۲، با موضوع دستورالعمل تبصره مالیات عملکرد سال ۱۴۰۲، برای صاحبان وسایل نقلیه مسافری، باربری و ماشین راه سازی و صنعتی، آمده، می توان گفت؛

 

"کلیه صاحبان مشاغل خودرویی که مجموع درآمد ارائه خدمت آن ها در سال ۱۴۰۲، با توجه به مفاد بند (ج) تبصره (۶) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، حداکثر صد و پنجاه برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات های مستقیم (معادل ۱۸۰/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ریال) بوده است، مشمول مالیات مشاغل خودرویی هستند." دقت به این نکته مهم است که مبلغ مذکور در این پاراگراف که مربوط به ماده 84 است، هر ساله، با نرخ تورم و حقوق، تغییر می نماید و توسط سازمان امور مالیاتی، اعلام می گردد.

 

این اشخاص، موظفند در پایان هر سال، مبلغ درآمد خود را در قالب اظهارنامه مالیاتی (دریافت قبض مالیات مقطوع عملکرد مربوطه) به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه داده و مالیات خود را پرداخت نمایند تا مشمول جریمه، نشوند.

ورود به سامانه ثبت اظهارنامه مالیاتی خودرو

در توضیح ورود به سامانه ثبت اظهارنامه مالیاتی خودرو باید گفت، تسویه مالیات مشاغل خودرویی و یا ثبت اظهارنامه مربوط به آن ها، صرفا از طریق دفاتر پست و پیشخوان دولت امکان پذیر است و خود شخص، نمی تواند هیچ یک از دو مورد مذکور را انجام دهد.

 

افراد مشمول مالیات مشاغل خودرویی می توانند، مواردی چون، برگه های تسویه مالیات صادر شده را از طریق وبسایت vin.tax.gov.ir، استعلام گرفته تا مطمئن گردند، پرداختی مالیات آن ها، صحیح می باشد یا خیر. برای ورود به سامانه vin.tax.gov.ir، فرد باید آدرس را در مرورگر خود، جستجو کند و پس از هدایت شدن به صفحه ای مانند تصویر زیر، اطلاعات لازم برای استعلام را در کادرهای مربوطه، درج نموده و استعلام مد نظر خود را انجام دهد.

 

مالیات بر درآمد مشاغل خودرویی

 

علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص مالیات تعویض پلاک خودرو و نحوه پرداخت آن می توانند، نسبت به مطالعه مقاله زیر، اقدام کنند. در ادامه، عوامل موثر در تعیین مالیات مشاغل خودرویی، مورد توضیح و بررسی، قرار خواهد گرفت.

 

عوامل موثر در تعیین مالیات مشاغل خودرویی

با مطالعه بند 2 بخشنامه ۲۰۰/۱۴۰۳/۵۰۵ مورخ ۱۴۰۳/۰۲/۲، با موضوع دستورالعمل تبصره مالیات عملکرد سال ۱۴۰۲، برای صاحبان وسایل نقلیه مسافری، باربری و ماشین راه سازی و صنعتی، می توان گفت، عوامل موثر در تعیین مالیات مشاغل خودرویی عبارتند از:

 

سال فعالیت

 

مدل خودرویی که فرد با آن، فعالیت دارد

 

سال تولید خودرویی که فرد با آن، فعالیت دارد

 

گروه استانی ای که فرد، به آن، تعلق دارد (جدول این گروه بندی، در تیتر بعدی، ارائه خواهد شد. شایان ذکر است، گروه بندی استان ها، بر اساس امکانات استان، شاخص های موثر استان، وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی استان و وضعیت جوی استان، انجام شده است.) 

 

گروه بندی استانی تعیین مالیات مشاغل خودرویی

مالیات بر درآمد مشاغل خودرویی، تابع گروه بندی استان ها در هر سال مالیاتی می باشد؛ در خصوص گروه بندی استانی، هرساله، در دستورالعمل و بخشنامه ابلاغی از سوی سازمان امور مالیاتی، تعیین تکلیف می گردد. گروه بندی استانی تعیین مالیات مشاغل خودرویی سال جاری، بر اساس بخشنامه ۲۰۰/۱۴۰۳/۵۰۵، مورخ ۱۴۰۳/۰۲/۲، با موضوع دستورالعمل تبصره مالیات عملکرد سال ۱۴۰۲ برای صاحبان وسایل نقلیه مسافری، باربری و ماشین راه سازی و صنعتی، به شرح جدول زیر می باشد:

 

جدول گروه بندی استانی تعیین مالیات مشاغل خودرویی
گروه 1 استانهای گروه 2 استانهای گروه 3 استانهای گروه 4 استانهای گروه 5
شهر تهران  آذربایجان شرقی، اصفهان، البرز، خراسان رضوی، فارس، قزوین، گیلان، هرمزگان، مازندران و استان تهران به جز شهر تهران استان های آذربایجان غربی، کرمان، گلستان، سمنان، زنجان، قم، همدان، مرکزی، یزد، بوشهر، خوزستان  استان های چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه، لرستان، خراسان شمالی و اردبیل استان های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، کردستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد.

 

در ادامه، در خصوص نحوه محاسبه مالیات مشاغل خودرویی، توضیح داده خواهد شد. علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص ثبت نام اظهارنامه مالیاتی خودرو می توانند، نسبت به مطالعه مقاله پیشنهادی در لینک زیر، اقدام کنند.

 

نحوه محاسبه مالیات مشاغل خودرویی

در تیتر های پیشین مقاله، گروه بندی استانی تعیین مالیات مشاغل خودرویی، بررسی و جدول آن، ارائه شد. در این تیتر از مقاله، نحوه محاسبه مالیات مشاغل خودرویی، مورد بررسی و توضیح، قرار خواهد گرفت. نحوه محاسبه مالیات مشاغل خودرویی، حسب مورد، به صورت مقطوع و یا بسته به درآمد فرد و پس از کسر تخفیفات مالیاتی، با نرخ 15، 20 و 25 درصد، محاسبه می گردد. 

 

با این توضیح که، براساس دستورالعمل ابلاغی سازمان مالیاتی، با عنوان تعیین مالیات مقطوع عملکرد سال ۱۴۰۲ صاحبان مشاغل خودرویی، "در اجرای تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم اصلاحی مصوب 1394/4/31، کلیه صاحبان مشاغل خودرویی که مجموع درآمد ارائه خدمات آن ها در سال 1402، کمتر یا معادل 180,000,000,000 ريال بوده است، می‌‌توانند از مالیات مقطوع مشاغل خودرویی استفاده نمایند." این دسته از افراد، تکلیفی برای تسلیم اظهارنامه مالیاتی و اسناد و مدارک موضوع آیین‌ نامه ماده 95 قانون مالیات های مستقیم، ندارند.

 

در محاسبه مالیات مشاغل خودرویی، به صورت درصدی و بسته به درآمد فرد، ابتدا درآمد مودی، بررسی می گردد و پس از کسر تخفیفات مالیاتی، مالیات عملکرد وی، با نرخ 15، 20 و 25 درصد، محاسبه می شود. در ادامه، مدارک لازم جهت تکمیل اظهارنامه مالیات خودرو، بررسی می گردند.

 

مدارک لازم جهت تکمیل اظهارنامه مالیات خودرو

متقاضی پرداخت مالیات بر درآمد مشاغل خودرویی، باید از مدارک لازم مربوط به این امر، برخوردار باشد. با توجه به اهمیت این موضوع، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، این مدارک، ذکر شده اند. مدارک لازم جهت تکمیل اظهارنامه مالیات خودرو، عبارتند از:

 

مدارک هویتی مودی، اعم از کارت ملی، شناسنامه یا برگه تاییدیه ثبت احوال (برای کسانی که از شناسنامه و کارت ملی، برخوردار نیستند.)

 

مدارک وسیله نقلیه که شامل مواردی چون، برگ سبز خودرو، سند کمپانی وسیله نقلیه، سند قطعی (بنچاق)، قرارداد معتبر اجاره به شرط تملیک، وکالت‌ نامه، برگ ترخیص گمرکی، نامه مزایده و یا حکم دادگاه می باشد. در ادامه، درباره اظهارنامه عملکرد مالیات مشاغل خودرویی، توضیح داده خواهد شد.

 

اظهارنامه عملکرد مالیات مشاغل خودرویی

پس از توضیح چیستی مالیات بر درآمد مشاغل خودرویی و نحوه ورود به سامانه آن، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، اظهارنامه عملکرد مالیات مشاغل خودرویی، مورد توضیح و بررسی، قرار خواهد گرفت. در توضیح اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل خودرویی، باید گفت:

 

 اظهارنامه عملکرد مالیات مشاغل خودرویی، سندی است که به موجب آن، مودی مالیاتی، اقدام به خوداظهاری مالیاتی نموده و درآمد حاصل از مشاغل خودرویی خود را به سازمان امور مالیاتی، اعلام می نماید تا سازمان، پس از بررسی مدارک و اظهارنامه، نسبت به تعیین مالیات متعلق، اقدام کند.

 

لازم به یادآوری است، ثبت اظهارنامه مالیات مشاغل خودرویی و "دریافت قبض مالیات مقطوع عملکرد مربوطه، از طریق دفاتر ارائه دهنده خدمات این حوزه (دفاتر پست و دفاتر پیشخوان خدمات دولت)، صورت می پذیرد و مودی می تواند با در دست داشتن مدارک کافی، به دفاتر ارائه دهنده خدمت، مراجعه نماید."

 

نحوه پرداخت مالیات مشاغل خودرویی

این پرسش که نحوه پرداخت مالیات مشاغل خودرویی چیست؟ اغلب از سوی افرادی مطرح می گردد که مطابق مراحل ذکر شده در تیترهای پیشین، اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل خودرویی خود را ثبت نموده اند و قصد دارند، نسبت به پرداخت مالیات متعلق، اقدام کنند. بر اساس آنچه در سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی tax.gov.ir آمده، روش و نحوه پرداخت مالیات مشاغل خودرویی، به شرح زیر است:

 

مراجعه به دفاتر پست

 

مراجعه به دفاتر پیشخوان خدمات دولت

 

در مراجعه به هریک از مراجع مذکور، فرد باید از مدارک هویتی، اطلاعات مربوط به وسیله نقلیه و کارت بانکی، برای پرداخت مالیات متعلقه، برخوردار باشد. در ادامه، در خصوص جریمه عدم پرداخت مالیات مشاغل خودرویی، توضیح داده خواهد شد.

 

جریمه عدم پرداخت مالیات مشاغل خودرویی

برای بررسی وضعیت و میزان جریمه عدم پرداخت مالیات مشاغل خودرویی، باید به قانون مالیات های مستقیم، مراجعه کرد و ماده 190 و 192 این قانون و تبصره های آن را مورد بررسی قرار داد. بر اساس مواد مذکور، وضعیت جریمه عدم پرداخت مالیات مشاغل خودرویی که نوعی مالیات عملکرد است، به شرح زیر می باشد:

 

مستفاد از قسمت آخر صدر ماده 190 قانون مالیات، پرداخت مالیات‌ عملکرد، پس از موعد قانونی برای پرداخت، موجب تعلق جریمه‌ ای معادل دو و نیم درصد (%2/5) مالیات، به ازای هر ماه خواهد بود.

 

همچنین، مستفاد از ماده 192 قانون مالیات های مستقیم، میزان جریمه عدم ارسال و ثبت نام اظهارنامه مالیاتی، 30 درصد مالیات متعلقه، برای اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل و 10 درصد، برای باقی مودیان می باشد.

 

متن ماده 192 مقرر داشته: "در کلیه مواردی که مودی یا نماینده او، که به ‌موجب مقررات این قانون، از بابت پرداخت مالیات، مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی است، نسبت به تسلیم آن در موعد مقرر اقدام نکند، مشمول جریمه غیرقابل بخشودگی، معادل سی‌ درصد (30%) مالیات متعلق برای اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع این قانون، و ده‌ درصد (10%) مالیات متعلق برای سایر مودیان می‌ باشد. حکم این ماده، در مورد درآمدهای کتمان‌ شده در اظهارنامه‌ های تسلیمی و یا هزینه‌ های غیرواقعی نیز، جاری است."

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص قواعد حاکم بر مالیات مشاغل خودرویی در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قواعد حاکم بر مالیات مشاغل خودرویی پاسخ دهند.