دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی کیفری / شرایط صدور قرار ترک تعقیب

شرایط صدور قرار ترک تعقیب

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

قرار ترک تعقیب، یکی از انواع قرارهای نهایی صادره از سوی دادسرا می باشد که در آن، شاکی پرونده، تقاضای توقف تحقیقات و تعقیب متهم را دارد و تا یک سال، پس از صدور قرار و فقط برای یک مرتبه، حق درخواست تعقیب مجدد را خواهد داشت. قابل گذشت بودن جرم و تقاضای این قرار، قبل از صدور قرار مجرمیت یا کیفر خواست، از شرایط صدور قرار ترک تعقیب هستند.

 

از نظر قانون آیین دادرسی کیفری، بعد از اینکه تحقیقات مقدماتی در دادسرا انجام شد، بازپرس یا دادیار مسئول رسیدگی به پرونده، باید، با صدور یکی از انواع قرار نهایی، اقدام به بیان نتایج تحقیقات خود کند. انواع قرار نهایی صادر شده در دادسرا که شامل مواردی نظیر قرار منع تعقیب، قرار مجرمیت یا کیفر خواست می باشد، هر کدام، معنا، آثار و شرایط صدور مخصوص به خود را دارند.

یکی از انواع قرار نهایی دادسرا، قرار ترک تعقیب است که به درخواست شاکی پرونده، صادر خواهد شد و به موجب آن، روند رسیدگی به جرم و تعقیب متهم، متوقف می گردد. صدور قرار ترک تعقیب، شرایط منحصر بفردی داشته و صرفا، در خصوص جرایمی که شرایط صدور قرار ترک تعقیب را دارند، امکان پذیر خواهد بود.

از این رو، با توجه به اهمیت اطلاع از شرایط صدور قرار ترک تعقیب، در این مقاله، قصد داریم، توضیح دهیم که قرار ترک تعقیب چیست و سپس، با مراجعه به قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، شرایط صدور آن را بررسی کنیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع، با ما همراه باشید.

قرار ترک تعقیب چیست

برای اینکه بتوانیم بگوییم، شرایط صدور قرار ترک تعقیب چیست؟ ابتدا باید، قرار ترک تعقیب را که همانند قرار منع تعقیب، یکی از انواع قرارهای صادره از دادسرا بوده، تعریف کنیم، سپس، با مراجعه به قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال هزار و سیصد و نود و دو، توضیح دهیم، شرایط صدور قرار ترک تعقیب چیست.

یکی از انواع قرار های صادره از دادسرا، قرار ترک تعقیب نام دارد و همانطور که از اسم آن، پیدا است، سبب، ترک و متوقف شدن تحقیق درباره جرم و تعقیب متهم پروده می شود. علت توقف رسیدگی به جرم در قرار ترک تعقیب این است که شاکی، در جرایم قابل گذشت، از شکایت خود صرف نظر کرده است.

در واقع، شاکی، با تقاضای صدور قرار ترک تعقیب از دادسرا، می خواهد، از حق خود نسبت به مجرم بگذرد. اما، این گذشت، به معنای رضایت نیست و با رضایت، تفاوتی اساسی داشته و آن، این است که بر خلاف رضایت که امکان پیگیری مجدد، وجود نخواهد داشت، در ترک تعقیب، شاکی، تا یک سال از تاریخ صدور قرار ترک تعقیب، فقط برای یک بار، می تواند، تعقیب مجدد متهم را از دادگاه، تقاضا کند.

در واقع، در یک جمع بندی کلی، می توان گفت، این قرار، زمانی صادر می شود که بین شاکی و کسی که از او شکایت شده است، توافقاتی صورت می گیرد که به واسطه آن، شاکی راضی می شود از ادامه روند شکایت خود، صرف نظر کند.

البته، از آنجا که برای صدور این قرار، باید، شرایطی، تحت عنوان شرایط صدور قرار ترک تعقیب که در ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری، آمده، وجود داشته باشد، در ادامه، مقاله، قصد داریم شرایط صدور قرار ترک تعقیب را توضیح خواهیم داد.

 

شرایط و مراحل صدور قرار ترک تعقیب

همان طور که صدور قرار مجرمیت، قرار منع تعقیب و سایر قرار های صادره از سوی دادسرا، دارای شرایط مخصوص به خود است، صدور قرار ترک تعقیب نیز شرایط ویژه ای دارد. از این رو، در این بخش از مقاله، قصد داریم، درباره نحوه و شرایط صدور قرار ترک تعقیب، صحبت کنیم. با توجه به ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری، برای اینکه قرار ترک تعقیب صادر شود، وجود شرایط زیر لازم است:

برای صدور قرار ترک تعقیب، پرونده باید در مرحله تحقیقات مقدماتی باشد.

از دیگر شرایط صدور قرار ترک تعقیب، این است که برای پرونده، کیفرخواست یا قرار مجرمیت، صادر نشده باشد.

برای اینکه بتوان، قرار ترک تعقیب صادر کرد ، جرمی که رخ داده باید در دسته جرائم قابل گذشت باشد و در صورت غیر قابل گذشت بودن جرم، حتی با درخواست شاکی، امکان صدور این قرار، وجود نخواهد داشت.

شاکی باید، مراتب رضایت خود و گذشت از جرم را به اطلاع مقامات قضایی برساند و صدور قرار ترک تعقیب را درخواست کند.

این قرار، تنها می تواند یک بار صادر شود و امکان صدور مجدد آن نیست. 

 شاکی می تواند، ظرف یک سال از صدور این قرار، تنها برای یک بار، رسیدگی مجدد به دعوی را درخواست کند . 

وقتی قرار ترک تعقیب صادر شود، متهم اگر زندانی باشد آزاد می شود و اگر با قید وثیقه آزاد باشد، می تواند، وثیقه را نیز آزاد کند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص صدور انواع قرار نهایی دادسرا، مطالعه مقاله زیر پیشنهاد می شود.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط صدور قرار ترک تعقیب در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط صدور قرار ترک تعقیب​ پاسخ دهند.