از جمله شرایط لازم برای اخذ پروانه وکالت، قبولی در آزمون ورودی اولیه، اتمام دوره کارآموزی و قبولی در آزمون اختبار است و آدرس سامانه ثبت درخواست صدور پروانه وکالت، mojavez.ir می باشد. متقاضیان واجد شرایط می توانند، در درگاه ملی مجوزها، نام نویسی کرده و نسبت به ثبت درخواست صدور پروانه وکالت، اقدام کنند.
برای مشاوره شرایط اخذ پروانه وکالت و قانون جدید آن
برای مشاوره شرایط اخذ پروانه وکالت و قانون جدید آن
از مهم ترین مدارک لازم برای انجام وکالت در محاکم دادگستری، پروانه وکالت است و هیچ وکیلی نمی تواند، بدون داشتن پروانه وکالت یا پروانه کارآموزی وکالت، قبول پرونده کرده و به نیابت از موکل خود، در دعاوی حقوقی و کیفری، حضور یابد.
از آنجا که بسته به شرایط، متقاضیان می توانند بدون آزمون و با آزمون، از کانون وکلای دادگستری و مرکز وکلای قوه قضاییه، پروانه وکالت دریافت کنند، ضروری است اشخاص خواستار این مدرک، با سامانه، مدارک و شرایط سنی اخذ پروانه وکالت، آشنا باشند.
لذا در مقاله حاضر، سامانه، شرایط، مدارک، نحوه دریافت و هزینه اخذ پروانه وکالت، مورد بررسی قرار گرفته و در خصوص قانون جدید کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری، ماده 8 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت و ماده 2 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت، توضیح داده شده است.
در معرفی سامانه اخذ پروانه وکالت باید گفت، در حال حاضر، درگاه ملی مجوزها که از طریق آدرس mojavez.ir در دسترس است، تنها سایت و سامانه رسمی، برای ثبت درخواست اخذ پروانه وکالت می باشد و تبصره 4 ماده ۱۳ قانون تامین مالی تولید و زیرساخت ها، در این باره، مقرر داشته:
"مراجع صدور مجوز کسب و کار از قبیل کانون های وکلای دادگستری، کانون های کارشناسان رسمی دادگستری، نهادهای زیر مجموعه قوه قضائیه، از جمله مرکز وکلا کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و…، موظفند تمامی مراحل صدور، تمدید، توسعه، اصلاح، تعلیق و ابطال هرگونه مجوز خود را صرفا از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور و به صورت الکترونیکی انجام دهند."
شایان ذکر است، علی رغم تصویب و ابلاغ قانون تامین مالی تولید و زیرساخت ها و الزام کانون وکلای مرکز و مرکز مشاوران قوه قضاییه به اتصال به درگاه ملی مجوزها، این مراجع، تا کنون، به درگاه، متصل نشده اند و بنابراین، ممکن است تا زمان اتصال این مراجع به درگاه، متقاضیان صدور پروانه وکالت، مجبور باشند، برای ثبت درخواست صدور پروانه، حسب مورد، اقدام به مراجعه حضوری به کانون وکلا یا مرکز وکلا قوه قضاییه کرده یا در سایت مرکز وکلا www.23055.ir یا کانون وکلای دادگستری icbar.ir، ثبت درخواست نمایند.
شرایط دریافت پروانه وکالت در قانون جدید، مساله ای است که در این تیتر از مقاله، بررسی خواهد شد. مقصود از قانون جدید، مواردی چون، قانون تامین مالی تولید و زیرساخت ها، قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت، آیین نامه اجرایی ماده ۱۸۷ قانون برنامه سوم توسعه و لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری می باشد. بر اساس این قوانین و آنچه در درگاه ملی مجوزها آمده، شرایط دریافت پروانه وکالت، به شرح زیر است:
قبولی در آزمون کتبی و مصاحبه شفاهی و تایید صلاحیت اخلاقی و رفتاری پذیرفته شدگان، توسط هیات تعیین صلاحیت، پس از انجام آزمون، مصاحبه، تحقیق و گزینش؛
گذراندن 18 ماه کارآموزی نزد وکیل سرپرست و طی دوره های آموزشی و سپس، قبولی در آزمون اختبار؛
داشتن تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران؛
برخورداری از شرایط سنی که حداقل ۲۴ و حداکثر 65 سال تمام شمسی در زمان صدور پروانه وکالت است؛
داشتن حداقل دانشنامه معتبر کارشناسی از دانشکده های معتبر داخلی یا خارجی یا معادل حوزوی آن در رشتههای حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی؛ (در حالت داشتن مدرک از دانشکده های خارجی، ارزشیابی رسمی، باید انجام گیرد)
انجام خدمت وظیفه عمومی یا معافیت دائم برای آقایان؛
نداشتن سوء پیشینه کیفری موثر؛
نداشتن محرومیت از حقوق اجتماعی و نداشتن محکومیت به انفصال دائم از خدمات قضائی یا خدمات دولتی یا وکالت دادگستری و یا سلب صلاحیت؛
نداشتن اعتیاد به مواد مخدر و سکرآور (برای این امر، تایید سازمان پزشکی قانونی لازم است)؛
عدم تجاهر به فسق و نداشتن سوء شهرت؛
برخورداری از وثاقت و تعهد به اصل نظام و قانون اساسی؛
عدم اشتغال (اعم از رسمی، قراردادی، پیمانی) در وزارتخانه ها، سازمان ها، ادارات و شرکت های دولتی، نهادهای انقلابی، شهرداری ها و موسسات مامور به خدمات عمومی؛
عدم اشتغال به سردفتری یا دفتریاری در زمان صدور مجوز و پس از آن (مشاغل آموزشی یا پژوهشی در دانشگاه ها)؛
شایان ذکر است، اعضای هیات علمی دانشکده های حقوق مورد تایید آموزش عالی، به شرط داشتن حداقل ۱۵ سال سابقه تدریس با مدرک دکتری در دروس حقوقی یا دروس تخصصی مرتبط و در صورت تایید صلاحیت اخلاقی و رفتاری، می توانند بدون شرکت در آزمون و صرفا با طی دوره کارآموزی، پروانه وکالت پایه یک دریافت کنند.
همچنین، "داوطلبانی که دارای حداقل دانشنامه لیسانس در یکی از رشتههای حقوق و فقه و مبانی حقوق اسلامی و پنج سال سابقه قضائی بوده و حائز شرایط دیگر مندرج در ماده ۵ آیین نامه اجرایی ماده 187 باشند، از شرکت در آزمون و کارآموزی معاف بوده و به آنان، پروانه پایه ۱ وکالت، اعطا می شود."
مدارک لازم برای دریافت مجوز وکالت، مبحثی است که در این تیتر از مقاله دینا، بررسی خواهد شد. افراد فاقد این مدارک، موفق به اخذ پروانه وکالت کانون وکلای مرکز و مرکز مشاوران قوه قضاییه، نخواهند شد. مدارک لازم برای اخذ مجوز وکالت عبارتند از:
تصویر آخرین مدرک تحصیلی؛
مدارک مربوط به سوابق شغلی قبل از درخواست (در صورت اشتغال قبلی)؛
اسکن تصویر متقاضی (برای پذیرفته شدگان آزمون کتبی)؛
گواهی عدم سوء پیشینه کیفری (برای پذیرفته شدگان آزمون کتبی)؛
گواهی وثاقت به امضای افراد مورد وثوق که فرد مورد نظر را برای کارشناسی، مناسب معرفی کند (برای پذیرفته شدگان آزمون کتبی) . در ادامه، نحوه اخذ پروانه وکالت از طریق درگاه ملی مجوزها، مورد توضیح و بررسی، قرار خواهد گرفت.
در تیترهای قبلی مقاله، شرایط سنی و مدارک لازم برای دریافت پروانه وکالت، بررسی گردید. در این تیتر از مقاله دینا، نحوه اخذ پروانه وکالت، از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور، بررسی خواهد شد. نحوه اخذ پروانه وکالت، برای افراد واجد شرایط، مطابق مراحل زیر است:
در ابتدا فرد باید، آدرس درگاه ملی مجوزها mojavez.ir را در مرورگر خود، جستجو نماید تا به صفحه ای مشابه تصویر زیر هدایت شود و برروی گزینه "ورود"، کلیک کند.
در این مرحله، فرد باید، گزینه مربوط به "اشخاص حقیقی ایرانی" را انتخاب کند.
در این مرحله، فرد به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، هدایت خواهد شد و باید، پس از درج شماره همراه و اعداد تصویر امنیتی در کادر مربوطه، گزینه "ادامه" را انتخاب کند.
در این گام، فرد باید، کد اعتبار سنجی ارسال شده به تلفن همراه خود را در کادر مربوطه، وارد کند.
در این مرحله، متقاضی، مجددا به صفحه اصلی درگاه ملی مجوزها، هدایت خواهد شد و باید در کادر جستجو، عبارت "وکالت" را نوشته و از بین گزینه های نمایش داده شده، برروی گزینه مربوط به "پروانه وکالت پایه یک دادگستری"، کلیک کند.
در گام بعدی، فرد باید، شرایط دریافت پروانه وکالت را مطالعه کرده و برروی گزینه "درخواست صدور مجوز"، کلیک کند.
شایان ذکر است، در حال حاضر، علی رغم تصویب و ابلاغ قانون تامین مالی تولید و زیرساخت ها و الزام کانون وکلای مرکز و مرکز مشاوران قوه قضاییه، به اتصال به درگاه ملی مجوزها، این مراجع، به درگاه ملی مجوزها، متصل نشده اند و بنابراین، ممکن است متقاضیان صدور پروانه وکالت، مجبور باشند، برای ثبت درخواست صدور پروانه وکالت، مطابق مراحلی که در گذشته، انجام می گرفت، اقدام کنند؛
یعنی، حسب مورد، اقدام به مراجعه حضوری به کانون وکلا یا مرکز وکلا قوه قضاییه کرده یا در سایت مرکز وکلا www.23055.ir یا کانون وکلای دادگستری icbar.ir، ثبت درخواست نمایند، بخشی از هزینه لازم را بپردازند و مدارک خود را بارگذاری کنند تا در صورت تایید مدارک و واجد شرایط شناخته شدن، پس از پرداخت باقی هزینه، پروانه وکالت، توسط نهاد ذی صلاح، برای آن ها، صادر گردد.
هزینه دریافت پروانه وکالت، پرسش افرادی است که قصد دارند، نسبت به ثبت درخواست صدور این سند از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور، اقدام کنند. لذا در این تیتر از مقاله، این هزینه، بررسی و در خصوص آن، توضیح داده شده است.
به طور کلی، افرادی که پس از قبولی در آزمون وکالت، گذراندن دوره کارآموزی و قبولی در آزمون اختبار، قصد ثبت درخواست صدور پروانه وکالت در درگاه ملی مجوزها را دارند، یا افرادی که واجد شرایط برای دریافت پروانه وکالت بدون آزمون هستند، در سال جاری (1403) باید، مبلغ 200 هزار تومان را به عنوان هزینه درخواست صدور پروانه وکالت از طریق درگاه ملی مجوزها، بپردازند.
این مبلغ، سوای از هزینه های فرعی است که بابت صدور مفاصا حساب صندوق حمایت وکلا و هزینه های جانبی مربوط به تهیه مدارک و ...، پرداخت می گردد. شایان ذکر است، امکان افزایش مبلغ مذکور در پاراگراف قبل، بسته به نرخ تورم در هر سال، وجود دارد.
قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری، قانون جدیدی است که در خصوص کیفیت اخذ پروانه وکالت، نحوه قبولی در آزمون وکالت و نحوه دریافت پروانه وکالت، تعیین تکلیف می نماید. به موجب این قانون جدید کیفیت اخذ پروانه "کانون های وکلای دادگستری و مرکز وکلای قوه قضاییه، باید در هر سال، اقدام به برگزاری آزمون وکالت نمایند و داوطلبینی که حداقل، 70 درصد از امتیاز یک درصد حایز بالاترین امتیاز را کسب نموده اند، در آزمون، قبول کنند.
ماده 2 قانون جدید کیفیت اخذ پروانه وکالت، صرف داشتن مدارک تحصیلی تعیین شده را برای صدور پروانه کارآموزی وکالت، کافی نمی داند و در خصوص شرایط صدور پروانه کارآموزی، تعیین تکلیف می کند. ماده 8 لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری نیز که در عرف، به اشتباه به ماده 8 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت معروف است، در خصوص شرایط اخذ پروانه وکالت بدون آزمون، تعیین تکلیف می نماید. امکان دانلود قانون جدید کیفیت اخذ پروانه وکالت، از طریق کلیک برروی دکمه دانلود باکس زیر، وجود دارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط اخذ پروانه وکالت و قانون جدید آن در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط اخذ پروانه وکالت و قانون جدید آن پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط اخذ پروانه وکالت و قانون جدید آن
برای مشاوره شرایط اخذ پروانه وکالت و قانون جدید آن
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©