دینا / خانواده / طلاق / حق طلاق چیست

حق طلاق چیست

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در پاسخ به این سوال که حق طلاق چیست باید گفت حق طلاق، حقی است که مرد با استناد به آن می تواند همسر خود را بدون کسب رضایت وی طلاق بدهد البته در این مورد مرد می تواند که به همسر خود وکالت بدهد تا از او طلاق بگیرد. از طرف دیگر از جمله مزایا و معایب حق طلاق می توان به کوتاه تر شدن پروسه طلاق و جدایی زن بدون نیاز به رضایت مرد اشاره نمود.

 

به پایان دادن شرعی و قانونی رابطه زناشویی و جدا شدن زن و مرد از یکدیگر، طلاق می گویند. در واقع زوج هایی که مشکلات متعدد و غیر قابل حل دارند چاره ای جز طلاق ندارند. همچنین در نظام حقوقی ایران و بر اساس ماده 1133 قانون مدنی، حق طلاق صرفا با مرد می باشد. 

 

اما با این وجود مرد می تواند که به همسر خود وکالت بدهد تا از او طلاق بگیرد. برای این که بتوان از این حق طلاق استفاده نمود لازم است که در ابتدا زن با نحوه گرفتن این حق، مزایا و معایب آن آشنایی داشته باشد تا در پروسه طلاق دچار مشکل نشود.

 

از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که حق طلاق چیست و دو حالت بخشیدن حق طلاق به زن چه می باشد به موارد گرفتن وکالت در طلاق در قانون جدید اشاره می کنیم. سپس به این پرسش که حق طلاق بهتر است یا مهریه پاسخ داده و در انتها؛ مزایا و معایب این حق، اعتبار وکالت در طلاق پس از رجوع، لزوم داشتن وکیل دادگستری و رجوع به دادگاه با وجود داشتن وکالت در طلاق را بررسی خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

حق طلاق چیست

در قوانین ایران حق طلاق با مرد است و مرد می تواند هر زمان که اراده کند همسر خود را طلاق بدهد. در واقع در نظام حقوقی ایران، مرد برای طلاق دادن زن نیاز به ارائه دلیل خاصی ندارد و صرفا به استناد عدم سازش یا عدم تفاهم می تواند که تقاضای جدایی کند.

 

بنابراین در پاسخ به این سوال که حق طلاق چیست می توان گفت حق طلاق، حقی است که مرد با استناد به آن می تواند همسر خود را بدون کسب رضایت وی طلاق بدهد. ماده 1133 قانون مدنی در این خصوص مقرر می دارد:« مرد می‌تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.»

 

البته باید توجه داشت که مرد این اختیار را دارد که حق طلاق خود را به همسرش واگذار نماید. در واقع در این مورد آقا به خانم وکالت می دهد که بدون نیاز به اثبات امر یا حضور وی، خود را مطلقه سازد. البته در این خصوص باید توجه داشت که حق طلاق مرد همچنان پابرجاست و از بین نمی رود و در صورت لزوم مرد نیز می تواند تقاضای طلاق کند.

دو حالت بخشیدن حق طلاق به زن

همانطور که در بخش قبلی گفته شد بر اساس ماده 1133 قانون مدنی حق طلاق با مرد است اما مرد می تواند اجرای این حق را به همسرش وکالت بدهد. حال به جهت آشنایی کاربران در این قسمت از مقاله به دو حالت بخشیدن حق طلاق به زن پرداخته می شود که به شرح زیر است:

 

یکی از موارد بخشیدن حق طلاق به زن، شرط کردن آن ضمن سند نکاح می باشد. در واقع شوهر در ضمن سند نکاح به زن، وکالت می دهد که با مراجعه به دادگاه و اخذ مجوز از محکمه، بدون اطلاع و کسب رضایت از وی خود را مطلقه نماید. همچنین لازم به ذکر است که در این مورد زن و شوهر می توانند توافق کنند که دادن حق طلاق به زن می بایست در ازای بخشیدن مهریه می باشد.

 

حالت بعدی بخشیدن حق طلاق در دفاتر اسناد رسمی است. به عبارتی پس از این که زن و شوهر به زوجیت یکدیگر درآمدند می توانند به دفتر اسناد رسمی مراجعه نمایند و با دادن اصل عقد نامه، شناسنامه و کارت ملی می توانند سند وکالت در طلاق را به صورت رسمی در دفترخانه تنظیم کنند.

موارد گرفتن وکالت در طلاق در قانون جدید

علاوه بر مواردی که در قسمت گذشته در خصوص حق طلاق زن بدان اشاره شد در شرایطی دیگر زوجه نیز از این حق برخوردار خواهد بود. در واقع قانون گذار این حق را به زن داده است که اگر ادامه دادن زندگی مشترک برای او همراه با سختی غیرقابل تحملی باشد، می تواند دادخواست طلاق بر مبنای عسر و حرج را تقدیم دادگاه نماید. 

 

حال ممکن است که برای برخی از اشخاص این پرسش مطرح شود که موارد گرفتن وکالت در طلاق در قانون جدید چه می باشد که در این قسمت از مقاله به مصادیق عسر و حرج بر اساس ماده 1130 قانون مدنی پرداخته می شود. این موارد به شرح زیر می باشد:

 

شوهر حداقل به مدت 6 ماه متوالی و یا 9 ماه متناوب در مدت یک سال بدون این که عذر موجه داشته باشد، زندگی خانوادگی را ترک کرده باشد.

 

شوهر به یکی از انواع مواد مخدر یا مشروبات الکلی اعتیاد داشته باشد به گونه ای که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد شود و امکان الزام وی به ترک آن وجود نداشته باشد.

 

شوهر مرتکب جرم شده و به پنج سال حبس یا بیشتر محکوم شده باشد.

 

شوهر، همسر خود را کتک بزند یا هرگونه سو رفتاری که با توجه به عرف غیر قابل تحمل باشد.

 

شوهر به بیماری های صعب العلاج روانی یا هر عارضه صعب العلاج دیگری مبتلا باشد به گونه ای که زندگی مشترک را مختل سازد.

 

بنابراین باید توجه داشت در صورتی که دادگاه موارد فوق را تشخیص دهد، حکم به طلاق زوجه بر اساس عسر و حرج را صادر می کند. نکته دیگر این است که طلاق به دلیل عسر و حرج از نوع بائن بوده و شوهر به هیچ عنوان دیگر نمی تواند که از این طلاق رجوع بنماید. لازم به ذکر است که موارد ذکر شده در قسمت فوق به صورت تمثیلی بوده و ممکن است که موارد دیگری  را نیز شامل شود.

 

حق طلاق بهتر است یا مهریه

مهریه یکی از مهمترین حقوق مالی زن می باشد. اما با این وجود در برخی از پرونده ها مشاهده می شود که زوجه در قبال به دست آوردن حق طلاق، مهریه خود را به شوهرش می بخشد و از گرفتن آن صرف نظر می کند. حال ممکن است این پرسش در ذهن برخی از افراد مطرح شود که حق طلاق بهتر است یا مهریه؟

 

به عبارت دیگر حق طلاق برای زن خوب است یا بد ؟ که در این بخش پاسخ به آن مورد بررسی قرار می گیرد.
در پاسخ به سوال فوق باید گفت که این امر نسبی است و بستگی به این دارد که برای زوجه کدام یک مهم تر باشد. در واقع اگر زوجه به هیچ عنوان قصد ادامه دادن زندگی مشترک را ندارد، بهتر است که از گرفتن مهریه در ازای دریافت حق طلاق صرف نظر نماید.

 

البته باید توجه داشت که بدون بخشیدن مهریه نیز می توان حق طلاق را در صورت موافق بودن مرد دریافت نمود. از طرف دیگر اگر زوجه دغدغه و نگرانی مخارج خود پس از طلاق را دارد در این خصوص به نظر می رسد که دریافت مهریه ارجحیت داشته باشد.

 

مزایا و معایب دادن حق طلاق به زن

همانطور که در بخش های قبلی گفته شد در قوانین ایران مردان می توانند که بدون نیاز به اثبات دلیل خاصی، همسر خود را طلاق بدهند. اما باید توجه داشت که داشتن حق طلاق  بسیار حائز اهمیت بوده و ممکن است که مزایا و معایبی نیز به همراه داشته باشد. به همین خاطر در این قسمت از مقاله به مزایا و معایب دادن حق طلاق به زن پرداخته می شود.

 

مهم ترین مزیتی که داشتن حق طلاق برای زن دارد این است که زن می تواند بدون اثبات دلیل خاصی و بدون نیاز به حضور شوهر برای طلاق اقدام نماید. از طرف دیگر کوتاه تر شدن پروسه طلاق و صرفه جویی در وقت و هزینه یکی دیگر از مزایای داشتن حق طلاق به زن می باشد. به عبارتی در پاسخ به این سوال که  اگر حق طلاق  با زن باشد طلاق چقدر طول می کشد باید گفت که نمی توان زمان دقیقی برای این امر بیان نمود ولی زمان طلاق در این صورت به مراتب کوتاه تر خواهد بود.

 

البته باید توجه داشت که دادن حق طلاق، برای مردان معایبی نیز به همراه دارد از جمله این که زن هر زمان که اراده کند، بدون رضایت شوهر می تواند که طلاق بگیرد. به عبارت بهتر در این صورت شرایط طلاق آسان‌تر می شود و آمار طلاق در کشور بالاتر می رود.

 

اعتبار وکالت در طلاق پس از رجوع

بسیاری از زوجین پس از اعمال حق طلاق و به ثبت رساندن آن، بایکدیگر آشتی می کنند و به زندگی خود ادامه می دهند. حال پرسشی که در این خصوص مطرح می شود این است که آیا وکالت در طلاق کماکان اعتبار دارد؟ در همین راستا به جهت پاسخ به سوال مذکور در این قسمت از مقاله اعتبار وکالت در طلاق پس از رجوع مورد مطالعه قرار می گیرد.

 

در برخی از موارد خانم به دلیل عدم تفاهم و مشکلات اقتصادی و اجتماعی می تواند بر اساس وکالت در طلاقی که دارد با مراجعه به مراجع قضائی جهت مطلقه نمودن خویش اقدام نماید ولی در این مورد ممکن است که بعد از جدایی زن و مرد در زمان عده به یکدیگر رجوع نمایند.

 

در این خصوص باید توجه داشت که سابقا اگر بر اساس وکالت اعطایی به زوجه، طلاق محقق می شد، موضوع وکالت انجام شده و زوجه دیگر حق استفاده بیش از یکبار از وکالت نامه استنادی را نداشت . پس از آن بین شعب مختلف خانواده اختلاف ایجاد شد که آیا زن هنوز وکالت دارد یا این که آن وکالت منتفی شده است ؟ در نهایت هیأت عمومی دیوان عالی کشور در تاریخ سه شنبه 11/8/1395 اعلام نمود که استفاده مجدد زوجه از وکالت در طلاق پس از رجوع بلااشکال است.

 

لزوم داشتن وکیل دادگستری و رجوع به دادگاه با وجود داشتن وکالت در طلاق

در بخش های قبلی پیرامون حق طلاق، چگونگی اعطا و مزایا و معایب آن پرداخته شد. حال در این قسمت از مقاله لزوم داشتن وکیل دادگستری و رجوع به دادگاه با وجود داشتن وکالت در طلاق مورد بررسی قرار می گیرد و در خصوص آن توضیحاتی ارائه می گردد.

 

زن اگر وکالت در طلاق داشته باشد می بایست با یک وکیل دادگستری قرارداد ببندد. به عبارت بهتر اگر شوهر برای طلاق در دادگاه حاضر نشود و زن بخواهد از وکالت در طلاق استفاده کند، در این خصوص لازم است که برای استفاده از حق طلاق، زوجه همراه خودش یک وکیل دادگستری داشته باشد. 

 

بنابراین زن باید با حق وکالتی که دارد برای همسرش باید وکیل انتخاب کند و این وکیل دادگستری، نماینده زوج در دادگاه محسوب می شود و بدون آن امکان طی کردن تشریفات طلاق وجود ندارد. در نهایت اگر مراحل به درستی رعایت شده باشد، دادگاه حکم طلاق را صادر می کند که این طلاق از نوع طلاع توافق می باشد.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مزایا و معایب حق طلاق در کانال تلگرام خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مزایا و معایب حق طلاق پاسخ دهند.