در پاسخ به این سوال که صیغه ساعتی چیست باید گفت نوعی از محرمیت کوتاه مدت است که در آن زن و مرد به مدت چند ساعت به یکدیگر محرم می شوند.انجام دادن این صیغه بر اساس حکم شرعی و قوانین ایران بلامانع بوده و اکثر فقها آن را صحیح می دانند. همچنین یکی از شرایط صحت صیغه ساعتی، تعیین مدت و مهریه می باشد.
برای مشاوره حکم شرعی صیغه ساعتی
برای مشاوره حکم شرعی صیغه ساعتی
امروزه به دلایل اقتصادی، روانی و جنسی بسیاری از افراد تن به ازدواج موقت می دهند. در واقع افرادی که توان تشکیل زندگی رسمی و دائمی را ندارند، خواندن صیغه، راه حلی موثر برای برطرف کردن نیاز جنسی آن ها محسوب می شود. همچنین این نوع از ازدواج مورد پذیرش شرع و قانون می باشد.
از طرف دیگر صیغه موقت می تواند که به صورت کوتاه مدت و یا ساعتی باشد. اما برای این که صیغه یک روزه یا ساعتی به درستی واقع شود لازم است که شرایطی در آن مورد رعایت قرار بگیرد. به همین خاطر پرداختن به جزئیات صیغه ساعتی نظیر حکم شرعی، متن عربی و مدارک لازم برای صدور این صیغه نامه امری ضروری می باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که صیغه ساعتی چیست و حکم شرعی آن چه می باشد به شرایط، مهریه و مدت صیغه ساعتی برای زوجین پرداخته می شود. سپس متن این صیغه را ارائه خواهیم نمود و در انتها؛ به این پرسش که آیا صیغه ساعتی عده دارد پاسخ داده و مدارک لازم برای صدور صیغه نامه ساعتی را بررسی خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
در مذهب شیعه به افراد این اجازه داده شده است که به صورت موقت و در مدت معینی بایکدیگر ازدواج کنند و از نظر فقها عملی مشروع محسوب می شود . لازم به ذکر است که در عقد موقت با منقضی شدت مدت عقد یا بخشیدن مدت از سوی مرد، جدایی محقق میشود و زوجیت آن ها خود به خود از بین می رود.
از طرف دیگر نوعی از محرمیت کوتاه مدت وجود دارد که به صیغه ساعتی معروف است. حال ممکن است که برای عده ای از اشخاص این سوال مطرح شود که منظور از صیغه ساعتی چیست؟ که در پاسخ به آن می توان گفت که صیغه ساعتی به معنای این است که زن و مرد برای برآورده کردن نیازهای خود یا برای آشنایی قبل از ازدواج یا به هر دلیل دیگری در ساعت های معینی به زوجیت یکدیگر در می آیند.
به عبارت دیگر در صیغه های ساعتی، زن و مرد به مدت چند ساعت به یکدیگر محرم می شوند تا از این طریق نیاز های جنسی خود را بدون داشتن مشکل شرعی برطرف کنند. البته باید توجه داشت که در صیغه ساعتی باید مدت و میزان مهریه مشخص شود در غیر این صورت آن صیغه اعتبار نداشته و باطل است.
همچنین در پاسخ به سوال برخی از افراد که کجا صیغه ساعتی کنیم باید گفت که اغلب این گونه از صیغه ها به صورت پنهانی توسط خود زن و مرد خوانده می شود ولی با این وجود می توان به دفترخانه ازدواج مراجعه نمود.
همانطور که در بخش قبلی گفته شد افرادی که امكان ازدواج دائم ندارند، برای رفع نیازهای جنسی خود می توانند که صیغه نکاح موقت را جاری نمایند. حال در این بخش از مقاله به جهت آشنایی کاربران به حکم شرعی صیغه ساعتی پرداخته می شود و در خصوص آن توضیحاتی ارائه می گردد.
در خصوص حکم شرعی صیغه ساعتی باید گفت که از نظر اکثر فقهای شیعه انجام صیغه ساعتی، بلامانع بوده و مورد قبول خواهد بود. البته باید توجه داشت که اهل سنت به طور کلی صیغه موقت را حرام دانسته ولی شیعیان امامی آن را بر اساس ۲۴ سوره نساء صحیح میدانند.
لازم به ذکر است که آیه مذکور در این خصوص بیان می کند:« وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ النِّسَاءِ إِلَّا مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ كِتَابَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَأُحِلَّ لَكُمْ مَا وَرَاءَ ذَلِكُمْ أَنْ تَبْتَغُوا بِأَمْوَالِكُمْ مُحْصِنِينَ غَيْرَ مُسَافِحِينَ فَمَا اسْتَمْتَعْتُمْ بِهِ مِنْهُنَّ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ فَرِيضَةً وَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا تَرَاضَيْتُمْ بِهِ مِنْ بَعْدِ الْفَرِيضَةِ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلِيمًا حَكِيمًا.
(ازدواج با) زنان شوهردار (نيز بر شما حرام شده است،) مگر آنان كه (به حكم خداوند، در جنگ با كفّار) مالك شدهايد. (اين احكام،) نوشته و قانون خدا بر شماست. و جز اين ها (كه گفته شد،) براى شما حلال است كه (زنان ديگر را) به وسيلهى اموال خود، به قصد پاكدامنى و نكاح، نه به قصد زنا، طلب كنيد. پس هرگاه از آن زنان، (به نكاح موقّت) كام گرفتيد، مهرشان را به عنوان يك واجب بپردازيد و پس از تعيين مهر، در (تغيير مدّت عقد يا مقدار مهر) آنچه با يكديگر توافق كنيد، بر شما گناهى نيست. همانا خداوند دانا و حكيم است»
از طرف دیگر دلیل مخالفت برخی از فقها با صیغه ساعتی این است که هدف از ازدواج، تشکیل خانواده است در حالیکه در صیغه ساعتی معمولا هدف صرفا لذت بردن و برطرف کردن نیازهای جنسی می باشد. اما با این وجود در قوانین ایران صیغه موقت ساعتی به رسمیت شناخته شده و برای انجام دادن آن مانعی وجود ندارد.
همچنین باید توجه داشت که حکم شرعی صیغه ساعتی با دخول و حکم شرعی صیغه ساعتی بدون دخول متفاوت است. در واقع اگر در زمان صیغه، دخولی صورت نگیرد و پس از آن زن بخواهد با فرد دیگری ازدواج موقت کند، در این مورد زن عده ندارد ولی اگر در زمان صیغه رابطه جنسی برقرار شود و آن زن بخواهد با فرد دیگری ازدواج موقت کند، باید عده نگه دارد.
برای این که صیغه ساعتی به درستی خوانده شود لازم است که شرایطی مورد رعایت قرار بگیرد. حال یکی از پرسش های مهمی که در این خصوص مطرح می شود این است که شرایط صیغه ساعتی برای زوجین چیست که در ادامه مقاله این شرایط مورد بررسی قرار می گیرد.
یکی از شرط های ضروری در صیغه محرمیت ساعتی عاقل، بالغ و رشید بودن هر دو طرف است. در واقع از آن جایی که تعیین مهریه رکن صحت صیغه ساعتی است، زن و مرد باید اهلیت داشته باشند یعنی عاقل، بالغ و رشید باشد. از طرف دیگر اجرای صیغه ساعتی با زنی که در عده وفات یا عده طلاق است ممنوع است و آن صیغه از نظر شرعی صحیح نمی باشد.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که مطابق با قانون جدید صیغه موقت و بر اساس ماده 1048 قانون مدنی، امکان اجرای صیغه ساعتی با خواهر زن وجود ندارد و این ازدواج باطل می باشد. از طرف دیگر برای صحیح دانستن صیغه ساعتی لازم است که دختر باکره با اذن پدر یا جد پدری خود این عمل را انجام دهد. البته دختر غیر باکره نیاز به اذن شخص یا مرجع خاصی ندارد. همچنین تعیین مهریه و مدت در این نوع از نکاح ضروری می باشد.
همانطور که در بخش های قبلی گفته شد یکی از شرایط صحت صیغه ساعتی، تعیین مهریه و مدت آن می باشد. حال در این بخش از مقاله به جهت آشنایی کاربران جزئیات مهریه و مدت در صیغه ساعتی مورد بررسی قرار می گیرد و در خصوص آن توضیحاتی ارائه می گردد.
عدم تعیین مدت و مهریه در صیغه ساعتی باعث بی اعتباری و بطلان آن می شود و ماده 1076 قانون مدنی در این خصوص مقرر می دارد:« مدت نکاح منقطع باید کاملاً معین شود.» بنابراین طرفین باید به صورت دقیق مشخص کنند که مدت صیغه چند ساعت است و میزان مهریه چقدر می باشد.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که اگر زوجین در اصل وقوع عقد نکاح موقت توافق داشته باشند ولی در میزان مدت اختلاف داشته باشند، آن کسی که ادعای مدت زیادتری را می کند باید اسناد و مدارک خود را برای اثبات ادعای خود ارائه بدهد. از طرف دیگر میزان مهریه بر اساس توافق طرفین مشخص می شود و عرف و قاعده خاصی در این مورد وجود ندارد.
در خصوص متن صیغه ساعتی باید توجه داشت که این صیغه توسط عاقد قابل خواندن می باشد و عاقد می تواند از هردو طرف وکالت بگیرد که در این صورت ابتدا به وکالت از خانم می گوید: «زَوَّجتُ مُوکِّلَتی (نام خانم) مُوَکَّلی (نام آقا) فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ عَلَی المَهر المَعلُوم» سپس به وکالت از آقا می گوید: «قَبِلتُ التَّزویجَ لِمُوَکِّلی (نام آقا).» و پس از آن مرد می گوید: «قَبِلتُ التَّزویجَ».
از طرف دیگر اگر عاقد صرفا از طرف زن وکالت داشته باشد در این صورت می گوید: «زَوَّجتُکَ نَفسِی فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ، عَلَی المَهرِالمَعلُوم » و آقا بلافاصله می گوید: «قَبِلتُ التَّزویجَ». همچنین اگر خانم از آقا وکالت بگیرد، صیغه به این صورت خوانده می شود که خانم ابتدا می گوید:« «زَوَّجتُک نَفسِی، فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ، عَلَی المَهر المَعلُوم» بعد از آن از طرف آقا می گوید: «قَبِلتُ التزویج لموکِّلی (علی)»
همچنین لازم به ذکر است که پس از تعیین مهریه و مدت این صیغه توسط خود زن و مرد و بدون عاقد هم قابل خواندن می باشد یعنی زن در ابتدا می گوید: «زَوَّجتُکَ نَفسِی فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ، عَلَی المَهرِالمَعلُوم » سپس آقا بلافاصله می گوید: «قَبِلتُ التَّزویجَ».
در بخش های قبلی پیرامون صیغه ساعتی، حکم شرعی، شرایط و متن آن توضیحاتی ارائه گردید. حال یکی دیگر از پرسش هایی که در این خصوص مطرح می شود این است که آیا صیغه ساعتی عده دارد، که در این بخش پاسخ به آن مورد بررسی قرار می گیرد.
در ابتدا باید گفت منظور از عده، مدت زمانی است که تا پایان آن، زن حق ازدواج با مرد دیگری را ندارد و این مدت در صیغه ساعتی هم وجود دارد. بنابراین در پاسخ به سوال فوق باید بیان داشت اگر در مدت صیغه، دخول صورت نگیرد نیازی به عده نیست ولی اگر دخول صورت بگیرد بر اساس ماده 1152 و 1153 قانون مدنی، صیغه ساعتی به علت فسخ نکاح، انقضای مدت و بذل مدت از بین برود، عده آن 2 طهر می باشد یعنی زن پس از این که 2 بار عادت ماهیانه شد و از آن پاک گردید می تواند با شخص دیگری ازدواج کند.
البته باید توجه داشت که اگر زن فاقد عادت ماهیانه باشد، مدت عده او صرفا 45 روز می باشد. نکته دیگر این است که اگر زن حامله باشد، مدت عده وی تا پایان زایمان می باشد و پس از وضع حمل می تواند با مرد دیگری ازدواج کند.
همچنین بر اساس ماده 1154 قانون مدنی در صورت فوت شوهر، در صیغه ساعتی مدت عده همانند نکاح دائم 4 ماه و 10 روز می باشد. در هر حالت اگر زن پس از پایان نکاح منقطع بخواهد مجددا با همان مرد ازدواج کند نیازی به نگهداشتن عده نیست.
برخی از افراد پس از خوانده صیغه ساعتی به جهت اثبات راحت رابطه زوجیت، به دنبال صدور صیغه نامه محضری هستند. از طرف دیگر برای صدور آن تهیه کردن مدارکی ضروری می باشد. حال در این بخش از مقاله فهرست مدارک لازم برای صدور صیغه نامه ساعتی بیان می شود که به شرح زیر است:
اصل مدارک هویتی زوج و زوجه نظیر شناسنامه و کارت ملی همراه با کپی آن باید به عاقد ارائه شود.
ارائه دو قطعه عکس ۳ در ۴ زن و مرد ضروری می باشد.
اگر دختره باکره است و پدر وی در قید حیات باشد، باید مدارک هویتی اجازه نامه پدر یا جد پدری ارائه شود.
لازم به ذکر است که در صورت فوت پدر دختر دوشیزه، داشتن گواهی فوت او ضروری است.
اگر زن مطلقه قصد خواندن صیغه ساعتی را داشته باشد، باید سند طلاق خود را به دفترخانه ارائه بدهد.
اگر همسر زنی فوت کرده باشد، می بایست گواهی فوت او را به همراه داشته باشد.
لازم به ذکر است که یکی از فایده های صدور صیغه نامه، اثبات زوجیت می باشد که از این طریق می توان از مطرح شدن بسیاری از اختلافات در آینده جلوگیری کرد. از طرف دیگر باید توجه داشت که دفترچه صیغه نامه زمانی معتبر است که دارای هولوگرام رسمی و مهر برجسته باشد و توسط دفترخانه صادر شده باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد برای مشاوره حکم شرعی صیغه ساعتی در کانال تلگرام خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون برای مشاوره حکم شرعی صیغه ساعتی پاسخ دهند.
برای مشاوره حکم شرعی صیغه ساعتی
برای مشاوره حکم شرعی صیغه ساعتی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©