حق حبس در مهریه ای کاربرد دارد که مهریه عندالمطالبه باشد. اگر مهریه عندالاستطاعه باشد و زوجین بر پرداخت آن در زمان استطاعت مالی مرد توافق کرده باشند، حق حبس به زن تعلق نمی گیرد. در این مقاله ابتدا حق حبس زن، حق حبس در مهریه عندالاستطاعه و در ادامه شرایط استفاده از حق حبس و مهریه عندالاستطاعه را بررسی و سپس آیا عندالاستطاعه زندان دارد را توضیح می دهیم.
برای مشاوره مهریه عندالاستطاعه و حق حبس
برای مشاوره مهریه عندالاستطاعه و حق حبس
همانطور که گفته شد زن می تواند تا زمانی که مهریه خود را به طور کامل دریافت نکرده باشد، از ایفای وظایف زناشویی در برابر شوهرش خودداری کند، یا به اصطلاح از او تمکین نکند. به چنین حقی، اصطلاحا در قانون مدنی حق حبس گفته می شود. بربر ماده 1085 قانون مدنی:" زمانی حق حبس به زن تعلق خواهد گرفت که مهریه اش حال باشد و زمان و مهلتی برای دریافت آن مشخص نشده باشد.
البته برای اعمال این حق حبس، شرایط خاص خود را می طلبد. که با استفاده از این شرایط زن می تواند حق حبس خود را اجرا کرده و با استفاده از آن مهریه خود را از مرد دریافت نماید که در خصوص این شرایط در این مقاله بیان شده است و به این سوال که آیا مهریه عندالاستطاعه زندان دارد پاسخ داده ایم.
بنابراین در خصوص موضوع حق حبس در مهریه عندالاستطاعه این سوال مطرح می شود که آیا در مهریه عندالاستطاعه هم می توان از حق حبس استفاده کرد؟ در پاسخ به این سوال، در این مقاله، ابتدا به بررسی حق حبس زن، حق حبس در مهریه عندالاستطاعه و سپس شرایط استفاده از حق حبس در مهریه عندالاستطاعه و در آخر آیا عندالاستطاعه زندان دارد می پردازیم.
بر اساس ماده 1085 قانون مدنی:"زن می تواند تا زمانی که مهریه به او تسلیم نشده است از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند، مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود." لذا بر اساس این ماده، تا زمانی که زن مهریه اش را از شوهر دریافت نکرده است، می تواند از تمکین اعم از تمکین خاص و تمکین عام در مقابل شوهرش خودداری کند و این عدم تمکین از سوی زن ، سبب نمی شود که وی حق نفقه اش را از دست بدهد.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که حق حبس زن چیست؟ یا آیا زن حق حبس دارد؟ در پاسخ به این سوال بهتر است که بگوییم بر طبق فقه و حقوق اسلامی حق امتناع زوجه نوعی حق حبس می باشد. که براساس آن زن می تواند از تمکین شوهر تا دریافت مهریه اش خودداری نماید. بدون اینکه این عدم تمکین زن را ناشزه کند، اما اگر زن یک بار تمکین نماید، این حق از او برداشته می شود.
بنابراین زمانی که زن مهریه خود را مطالبه می کند و اگر شوهر از دادن آن خودداری نماید برای اینکه شوهر را در دادن مهریه خود تحت فشار قرار دهد می تواند از حق حبس، یعنی عدم تمکین و سرپیچی از شوهر استفاده نماید تا به خواسته خود برسد. حال اگر هر زمان زن در این زمان به شوهر خود رجوع کند، این حق منحل می شود.
تا زمانی که زن مهریه خود را دریافت نکرده باشد می تواند برابر ماده 1085 قانون مدنی از وظایفی که در مقابل شوهر خود دارد مشروط بر اینکه مهریه اش حال باشد، امتناع نماید. و این امتناع باعث نمی شود که از حق دریافت نفقه محروم گردد. برای اینکه زن بتواند از حق حبس خود در عقد ازدواج استفاده کند، شرایطی باید وجود داشته باشد.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که شرایط استفاده از حق حبس چیست؟ آیا استفاده از حق حبس در ازدواج دارای شرایط خاصی می باشد؟ در پاسخ به این سوال بهتر که بگوییم، هنگامی زن می تواند از حق حبس خود درازدواج استفاده نماید که مشروط به دو شرط می باشد که دراینجا شرایط استفاده از حق حبس:
اولا، مهریه زن حال باشد. بنابراین، در صورتی که برای پرداختن مهریه مهلتی تعیین شده باشد، زن نمی تواند از حق حبس در ازدواج استفاده نماید.
دوما، زن قبلا وظایف زناشویی خود را ایفا نکرده باشد. بنابراین، اگر زن قبل از دریافت مهریه به اختیار خود به ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد اقدام نماید، دیگر نمی تواند از حق حبس استفاده کند. منظور این است که اگر زن قبلا از شوهر خود تمکین کرده باشد و با او رابطه زناشویی برقرار نموده باشد ( حتی یکبار )، دیگر امکان استفاده از حق حبس برای او وجود ندارد.
بنابراین هنگامی که زن می خواهد از حق حبس خود استفاده کند باید شرایط استفاده از حق حبس را داشته باشد که ابتدا مهریه زن حال بوده و ثانیا وظایف زناشویی خود را در مقابل شوهر انجام نداده باشد. که دراین صورت می تواند از حق حبس برای مطالبه مهریه خود استفاده نماید. این حق حبس نیز باعث نمی شود که زن از حق نفقه ای که به او تعلق دارد محروم شود.
مهریه عندالاستطاعه مهریه ای است که مرد در صورتی موظف به پرداخت آن می شود که استطاعت و توانایی در پرداخت مهریه را داشته باشد. یعنی اموال و دارایی های مرد کفاف پرداخت مهریه را بدهد. زمانی زن می تواند مهریه خود را طلب کند که مرد توان و استطاعت پرداخت مهریه را داشته باشد. اگر مرد در صورت استطاعت مالی در پرداخت اقساط مهریه خودداری کند، دادگاه او را جلب کرده و به زندان می رود.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که مهریه عندالاستطاعه و حق حبس چیست ؟ آیا مهریه عندالاستطاعه زندان دارد. در پاسخ به این سوال بهتر است که بگوییم،بر اساس رای وحدت رویه دیوان عالی کشور، حق حبس مهریه در مهریه عندالاستطاعه جاری نیست. در واقع، اگر مهریه زن عندالاستطاعه باشد، دیگر زن امکان استفاده از حق حبس را نخواهد داشت. زیرا مرد قادر به پرداخت مهریه نمی باشد. زن در صورتی می تواند از حق حبس استفاده کرده و از تمکین در برابر شوهر خودداری کند که مهریه او از نوع مهریه عندالمطالبه باشد. و اگر مرد از پرداخت مهریه ای به صورت اقساط که دادگاه تعیین کرده خوداری نماید برای او زندان خواهد داشت.
بنابراین زمانی زن می تواند از حق حبس استفاده کند که مهریه عندالاستطاعه باشد، استطاعت مالی مرد در نظر گرفته می شود و مهریه به صورت اقساط پرداخت می شود و چنانچه مرد با توجه به استطاعت مالی در پرداخت قسطی مهریه امتناع نماید، توسط دادگاه بازداشت و زندان برای او دارد. پس در این صورت مهریه عندالاستطاعه زندان دارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مهریه عندالاستطاعه و حق حبس به کانال تلگرام حقوق خانواده مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مهریه عندالاستطاعه و حق حبس پاسخ دهند.
برای مشاوره مهریه عندالاستطاعه و حق حبس
برای مشاوره مهریه عندالاستطاعه و حق حبس
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©