پرداخت مالیات مغازه بدون جواز الزامی بوده و در هر صورت باید پرداخت شود. همچنین افراد برای اطلاع و استعلام از میزان بدهی مالیاتی خود می توانند به سایت tax.gov.ir مراجعه کنند و در خصوص نحوه محاسبه آن نیز باید توجه داشت که این مالیات بر اساس میزان سود صاحب مغازه در یک دوره مالی، تعیین می گردد.
برای مشاوره مالیات مغازه بدون جواز
برای مشاوره مالیات مغازه بدون جواز
مالیات مربوط به کسب و کار و مغازه یکی از انواع مالیات های مستقیم است که توسط صاحبان مغازه یا صاحب ملک باید به اداره امور مالیاتی پرداخت شود. هدف اصلی از دریافت این نوع از مالیات تامین هزینه های عمومی کشور و ارتقاء خدمات شهری می باشد.
از طرف دیگر برخی از افراد به اشتباه تصور می کنند که مغازه های بدون جواز، مشمول پرداخت مالیات نمی شوند. اما در این خصوص باید توجه داشت که نداشتن پروانه کسب، مانع از مشمولیت مالیات بر درآمد آن ها نیست. حال از آنجایی که بسیاری از اشخاص این تصور اشتباه را دارند، لازم است که به جزئیات مالیات مغازه بدون جواز پرداخته شود تا اطلاعات کاملی را در خصوص میزان و نحوه محاسبه این مالیات به دست بیاورند.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که مالیات مغازه بدون جواز چقدر است و آیا مغازه بدون مجوز پس از تعطیل شدن باید مالیات پرداخت کند؛ به نحوه محاسبه و نرخ این مالیات بپردازیم. سپس در خصوص چگونگی استعلام و نحوه پرداخت مالیات مغازه بدون جواز صحبت خواهیم کرد و در انتها؛ شرایط استفاده و نکات مهم استفاده از معافیت ماده 101 را مورد بررسی قرار می دهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید
در ایران کلیه کسب و کارها برای این که بتوانند به طور رسمی و قانونی فعالیت داشته باشند، الزام دارند که اقدامات مختلفی از جمله اخذ مجوز را انجام دهند. در واقع بدون داشتن این جواز، فعالیت آن کسب و کار غیر قانونی تلقی می شود. همچنین ماده 5 قانون نظام صنفی، جواز کسب و کار را این گونه تعریف کرده است:« مجوزی است که طبق مقررات این قانون به منظور شروع وادامه کسب و کار یا حرفه به فرد یا افراد صنفی برای محل مشخص یا وسیله کسب معینداده میشود.»
بنابراین شروع کردن فعالیت تجاری بدون داشتن مجوز غیرقانونی می باشد و ممکن است که متخلف با مجازات های سنگینی مواجه شود. از طرف دیگر برخی از افراد گمان می کنند که در صورت نداشتن جواز، مالیاتی هم به آن ها تعلق نمی گیرد در صورتی که این تصور کاملا اشتباه است و در هر صورت باید مالیات مربوط به مغازه و کسب و کار خود را با فرستادن اظهارنامه به اداره امور مالیات پرداخت نماید.
حال یکی از پرسش های رایجی که در این مورد مطرح می شود این است که مالیات مغازه بدون جواز چقدر است ؟ که در پاسخ به آن می توان گفت مالیات مغازه داران، 1 تا 200 میلیون تومان، 15درصد، . نسبت به مازاد 200 میلیون تومان، تا میزان 400 میلیون تومان درآمد،20درصد و مازاد بر 400 میلیون تومان درآمد، 25درصد می باشد. لازم به ذکر است مغازه دارانی که چندین دوره مالیات خود را به دلیل نداشتن پروانه کسب مالیات پرداخت نکرده اند موظف هستند که کل درآمدی را که در آن دوره ها به دست آورده اند به سازمان امور مالیاتی اعلام کرده و مالیات تمام آن سال ها را بپردازند.
همانطور که در بخش قبلی گفته شد نداشتن پروانه کسب و کار مانع از آن نمیشود که صاحب مغازه مشمول مالیات بر درآمد نشود. حال یکی از پرسش های رایجی که در این خصوص مطرح می شود این است که آیا مغازه بدون مجوز پس از تعطیل شدن باید مالیات پرداخت کند؟
در پاسخ به سوال فوق می توان گفت که اگر مغازه ای بدون داشتن مجوز شروع به فعالیت کند و پس از مدتی به دلایل مختلف، کسب و کار خود را تعطیل نماید، صاحب مغازه همچنان مکلف به پرداخت مالیات می باشد و با فروختن مغازه یا بستن آن نمی توان از پرداخت مالیات فرار نمود.
لذا صاحب مغازه الزام دارد که اظهارنامه مالیاتی خود را برای سازمان امور مالیاتی ارسال نماید. بنابراین در این خصوص باید توجه داشت که مودی می تواند از راهنمایی و مشورت یک وکیل متبحر و آشنا به این امور برای انجام وظایف مالیاتی خود بهره ببرد.
در قسمت های قبلی به این موضوع پرداخته شد که مغازه بدون جواز نیز مشمول پرداخت مالیات می شود و بعد از آن به این سوال پاسخ داده شد که میزان مالیات آن چقدر می باشد. اکنون در این قسمت از مقاله نحوه محاسبه مالیات مغازه بدون جواز مورد بررسی قرار می گیرد.
در ابتدا باید گفت که مالیات مغازه داران همان مالیات بر عملکرد است و نوعی مالیات مستقیم محسوب می شود. لازم به ذکر است که این مالیات بر اساس میزان سود صاحب مغازه در یک دوره مالی، تعیین می شود یعنی میزان درآمد مغازه داران در نرخ مالیاتی ضرب می شود.
به عبارت دیگر فرد ابتدا باید به درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی، مراجعه کرده و اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال نماید. پس از ارسال اظهارنامه، سازمان امور مالیاتی، میزان هزینه را از درآمدی که آن کسب وکار در یکسال مالی به دست آورده کسر کرده تا از این طریق سود خالص معلوم شود و در نهایت درصدی از آن به عنوان مالیات اخذ می شود. توجه به این نکته ضروری است که این نرخ مالیاتی بر حسب میزان درآمد مغازه داران متفاوت بوده و نمی توان نرخ ثابتی را در این خصوص بیان نمود.
همانطور که در بخش قبلی نیز گفته شد نرخ مالیات مغازه بدون جواز ثابت نبوده و بر اساس میزان درآمد اشخاص تعیین می شود. همچنین ماده 131 قانون مالیات های مستقیم در این خصوص بیان می کند:« نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای میباشد به شرح زیر است:
تا میزان دو میلیارد (2.000.000.000) ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ پانزده درصد (15%)
نسبت به مازاد دو میلیارد (2.000.000.000) ریال تا میزان چهار میلیارد (4.000.000.000) ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست درصد (20%)
نسبت به مازاد چهار میلیارد (4.000.000.000) ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست و پنج درصد (25%).»
در این خصوص ابتدا باید به این موضوع توجه داشت که بر اساس ماده 101 قانون مالیات های مستقیم کلیه واحدهای اقتصادی موظف هستند که درصد مشخصی از درآمد خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند و مازاد آن به شکل مقرر در ماده 131 مشمول مالیات خواهد بود.
برای استعلام مالیات مغازه بدون جواز، لازم است که فرد به سامانه میز خدمت عملیات الکترونیک مالیاتی مراجعه کند. حال در این میان ممکن است که عده ای از افراد با نحوه استعلام بدهی مالیاتی آشنایی نداشته باشند به همین دلیل، در این قسمت چگونگی و فرآیند استعلام مالیات مغازه بدون جواز به همراه راهنمای تصویری آن ارائه خواهد گردید.
در ابتدا شخص می بایست در مرورگر خود سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir را جستجو کرده و پس از وارد شدن به سایت می بایست از بخش "سایر خدمات مالیاتی گزینه "استعلام بدهی مالیاتی" را انتخاب کند.
در مرحله بعدی، شخص به صفحه جدیدی منتقل می شود که می بایست در این قسمت، فرد شناسه ملی شرکت، کلمه عبور حساب کاربری خود را وارد کند.
پس از آن یک رمز یک بار مصرف به شماره تلفن همراه شخص ارسال می شود که می بایست آن را در قسمت مربوطه وارد کند.
پس از ورود به حساب کاربری در سامانه سازمان امور مالیات، فرد باید از منوی سمت راست گزینه درخواست را انتخاب نماید.
درگام بعدی فرد باید از منوی نمایش داده گزینه استعلام بدهی مالیاتی را انتخاب نماید.
پس از آن انجام مراحل فوق صاحب مغازه می تواند میزان بدهی مالیاتی خود را مشاهده کرده و نسبت به پرداخت آن اقدام نماید. لازم به ذکر است که برای استعلام بدهی مالیاتی مغازه بدون جواز، وارد نمودن کد ملی فرد اجباری می باشد .
دولت پرداخت مالیات مغازه بدون جواز را اجباری دانسته و صاحبان مغازه باید برای پرداخت آن اقدام نمایند. حال ممکن است در ذهن برخی از افراد این سوال مطرح می شود که نحوه پرداخت مالیات مغازه بدون جواز به چه صورت می باشد که در این بخش مراحل آن به همراه راهنمای تصویری ارائه می گردد.
در ابتدا شخص می بایست در مرورگر خود سامانه میز خدمت عملیات الکترونیک مالیاتی به نشانی tax.gov.ir را جستجو کرده و پس از وارد شدن به سایت می بایست از بخش "سایر خدمات مالیاتی گزینه "پرداخت الکترونیک مالیات" را انتخاب کند.
پس از آن شخص باید نام کاربری، رمز عبور و عبارت داخل تصویر را وارد کرده و پس از آن گزینه ورود را انتخاب کند.
چنانچه اطلاعات وارد شده صحیح باشد، صفحه زیر برای فرد نشان داده می شود که باید بر روی دریافت شناسه قبض جدید کلیک کند.
با کلیک بر روی دریافت شناسه قبض جدید، شخص وارد صفحه زیر می شود. در این مرحله لازم است که پس از تایید اطلاعات نمایش داده شده، بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
پس از آن شخص می تواند مالیات خود را به صورت آنلاین پرداخت کرده و در صورت نیاز قبض آن را چاپ و لیست قبوض را مشاهده نماید.
لازم به ذکر است که روش های دیگری هم برای پرداخت مالیات مغازه بدون جواز وجود دارد که از جمله آن می توان به پرداخت قبض مالیات با شناسه 30 رقمی، پرداخت قبض مالیات با بارکد اشاره نمود. البته باید توجه داشت که در صورت درخواست مودی و تایید سازمان امور مالیاتی، مالیات را می توان به صورت قسطی پرداخت نمود.
در بخش های پیشین مقاله، توضیحات جامع و کاملی در خصوص مالیات مغازه بدون جواز، نحوه استعلام بدهی و پرداخت این مالیات ارائه گردید و بیان شد که مغازه های بدون پروانه کسب نیز ملزم به پرداخت مالیات می باشند اما باید توجه داشت که تحت شرایطی صاحبان مغازه می توانند از معافیت ماده 101 قانون مالیات های مستقیم استفاده نمایند. حال در این بخش از مقاله قصد داریم تا به توضیح شرایط استفاده و نکات مهم استفاده از معافیت ماده 101 بپردازیم.
جهت استفاده از معافیت مالیاتی ماده 101 لازم است که نخست توضیح داده شود که متن این ماده چه می باشد. به همین خاطر ماده101 قانون مالیات های مستقیم مقرر می دارد:« درآمد سالانه مشمول مالیات مودیان موضوع این فصل که اظهارنامه مالیاتی خود را طبق مقررات این فصل در موعد مقرر تسلیم کردهاند تا میزان معافیت موضوع ماده (۸۴) این قانون از پرداخت مالیات معاف و مازاد آن به نرخهای مذکور در ماده (۱۳۱) این قانون مشمول مالیات خواهد بود.شرط تسلیم اظهارنامه برای استفاده از معافیت فوق نسبت به عملکرد سال ۱۳۸۲ به بعد جاری است.»
در تفسیر ماده فوق باید بیان داشت که دولت به منظور حمایت از افراد کم درآمد، سیاست های خاصی را پیش بینی کرده است که از جمله مهم ترین آن معاف بودن افراد کم درآمد از پرداخت مالیات تا سقف تعیین شده می باشد. بر اساس بند ح تبصره 6 قانون بودجه سال 1403 میزان معافیت درآمد مشمول مالیات سالانه مالیات بر درآمد مشاغل، یک میلیارد (۱,۰۰۰,۰۰۰،۰۰۰) ریال می باشد.
البته باید توجه داشت که استفاده از معافیت ماده فوق الذکر، مستلزم رعایت کردن شرایطی می باشد. در واقع شرط بهره مندی از این معافیت تسلیم اظهارنامه مالیاتی در مهلت تعیین شده می باشد. علاوه بر این صاحب مغازه می بایست از صندوق فروشگاهی استفاده کرده و فاکتور مربوط به آن در سامانه مودیان ثبت نماید.
نکته قابل توجه در خصوص ماده 101 قانون مالیات های مستقیم این است که نرخ معافیت ثابت نبوده و هر سال با توجه به تورم و شرایط اقتصادی تغییر پیدا می کند. همچنین لازم به ذکر است که شخص صرفا می تواند سالی یک بار از این معافیت استفاده کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مالیات مغازه بدون جواز در کانال تلگرام موضوعات تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مالیات مغازه بدون جواز پاسخ دهند.
برای مشاوره مالیات مغازه بدون جواز
برای مشاوره مالیات مغازه بدون جواز
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©