بر اساس قانون حمایت از کودکان بی سرپرست، از جمله مهم ترین شرایط واگذاری فرزند با زنان مطلقه، آن است که حداقل دارای سی سال باشند و علاوه بر صلاحیت اخلاقی، توانایی مالی جهت تامین مالی فرزند خوانده را داشته باشد. همچنین، زنان بیوه، صرفا می توانند دختر بچه ها را به سرپرستی قبول نمایند.
برای مشاوره شرایط واگذاری فرزند به زنان مطلقه و بیوه
برای مشاوره شرایط واگذاری فرزند به زنان مطلقه و بیوه
داشتن فرزند و چشیدن طعم مادری، برای بسیاری از زنان، ارزشمند و محترم است و از سوی دیگر، عضویت در کانون خانواده، برای فرزندان نیز، واجد اهمیت فراوانی تلقی می شود؛ به نحوی که آینده افراد را تحت الشعاع خود قرار می دهد؛ با این حال، امروزه، بنا به دلایل متعدد، ممکن است زنی، صاحب فرزند نشده و یا فرزند، خانواده ای نداشته باشد.
در چنین حالتی، امکان واگذاری فرزند به زنان، اعم از مجرد، مطلقه یا بیوه، مورد پیش بینی قرار گرفته است تا ایشان، بتوانند با دارا بودن شرایط لازم، برای به سرپرستی گرفتن فرزندان، اقدام نمایند و از آن رو که در سرپرستی فرزند، می بایست صلاح و مصلحت بچه به نحو دقیقی لحاظ شود، در قانون، شرایط واگذاری فرزند، به خصوص توسط زنان مطلقه و بیوه، به دقت بیان شده است که بی توجهی به آنها، منجر به رد درخواست فرزند خواندگی خواهد شد.
به همین مناسبت، در ادامه این مقاله، قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم که شرایط واگذاری فرزند به زنان مطلقه و مدارک لازم برای واگذاری و سرپرستی فرزند به زنان بیوه چیست و پس از توضیح قوانین فرزند خواندگی دختر و پسر به زن مطلقه، نحوه و مراحل واگذاری بچه از پرورشگاه به زنان مطلقه و نیز، سوالات کمیته فرزند خواندگی را شرح دهیم.
فرزند خواندگی، یکی از مهم ترین موضوعاتی است که در حقوق خانواده، مطرح می شود و به معنای پذیرش فرزندی است که رابطه طبیعی و بیولوژیک، با پدر و یا مادر جدید، نداشته و طبق قانون، در بهزیستی زندگی می کند. در هر حال، پذیرش فرزند به فرزند خواندگی، می بایست با دارا بودن شرایط لازم که در قانون ذکر شده، انجام شود تا مصلحت کودک نیز، محفوظ بماند.
خوشبختانه، با تصویب "قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بد سرپرست" در سال 1392، این امکان پیش بینی شده است که زنان مجرد نیز، بتوانند همچون سایر خانواده ها، اقدام به قبول فرزند خوانده نمایند و در این میان، تفاوتی میان دختران مجرد (بدون سابقه ازدواج) و یا خانم های مطلقه یا بیوه، نخواهد بود. اما سوالی که در این قسمت مطرح می شود، آن است که شرایط واگذاری فرزند به زنان مطلقه چیست؟
یکی از مهم ترین شرایط واگذاری فرزند به زنان مطلقه یا بیوه، آن است که این افراد، طبق ماده 5 این قانون، می بایست حداقل 30 سال سن داشته باشند. در واقع، برخلاف آقایان مجرد یا مطلقه، امکان سرپرستی بچه برای زن بیوه یا مطلقه، پیش بینی شده است.
همچنین، در ماده 6 قانون مزبور، شرایط عمومی متقاضیان جهت فرزند خواندگی، مقرر شده است که زنان مطلقه یا بیوه ای که درخواست سرپرستی بچه را دارند، می بایست واجد این شرایط باشند. از جمله مهم ترین این شرایط، می توان به موارد زیر، اشاره کرد:
مقید بودن به انجام واجبات و ترک محرمات؛
اعتقاد به یکی از ادیان رسمی کشور مذکور در قانون اساسی؛
نداشتن سابقه محکومیت کیفری موثر؛
داشتن تمکن مالی، شغل ثابت، بیمه پایه؛
داشتن صلاحیت اخلاقی و عدم حجر؛
داشتن سلامت جسمی و روانی برای نگهداری و سرپرستی بچه؛
عدم اعتیاد به مواد مخدر، روان گردان یا الکل؛
عدم ابتلای به بیماری های واگیردار یا صعب العلاج.
نکته مهم، آن است که بر اساس تبصره 3 ماده 5 قانون مزبور، اولویت در پذیرش سرپرستی بچه ها، به ترتیب، با زن و شوهر بدون فرزند، سپس، با زنان و دختران بدون شوهر فاقد فرزند (شامل زنان مطلقه و بیوه) و در نهایت، با زن و شوهر دارای فرزند است.
واگذاری سرپرستی فرزند به زنان مطلقه یا بیوه ای که در حال حاضر مجرد می باشند، نیازمند آن است که افراد متقاضی، مراحل قانونی را طی نموده و یکسری از مدارک را، فراهم کنند. لذا سوالی که در این خصوص مطرح می شود، آن است که مدارک لازم برای واگذاری و سرپرستی فرزند به زنان بیوه، کدامند؟
در پاسخ به این سوال، باید گفت که در حال حاضر، نحوه واگذاری بچه به زنان مطلقه یا بیوه، به صورت ثبت درخواست در سامانه ملی فرزند پذیری است که در این سامانه، باید مدارک زیر را بارگذاری کرد:
مدارک مربوط به شناسنامه و کارت ملی متقاضی سرپرستی؛
مدارک مربوط به تمکن مالی متقاضی، اعم از فیش حقوقی، سند ملکی، بیمه نامه و غیره؛
حکم سرپرستی آزمایشی صادره از مراجع قضایی؛
گواهی عدم سوء پیشینه کیفری شخص متقاضی فرزند خواندگی بچه؛
گواهی صادره مبنی بر سلامت جسم و روان صادره از پزشکی قانونی؛
گواهی سلامت مبنی بر عدم ابتلای به بیماری های واگیردار یا صعب العلاج؛
گواهی عدم اعتیاد صادره از مراجع پزشکی قانونی؛
لازم به ذکر است که تهیه نمودن مدارک لازم، اهمیت بسزایی در قبول یا رد درخواست فرزندخواندگی توسط خانم های مجرد اعم از بیوه یا مطلقه دارد؛ از همین رو، توصیه می شود برای تهیه این مدارک، دقت لازم به عمل آورده شود.
قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بد سرپرست، قانون مرجع برای تشخیص شرایط مربوط به فرزند خواندگی است که بر اساس آن، کلیه جزئیات مربوط به پذیرش فرزند خوانده توسط متقاضیان، ذکر شده است. اما سوالی که در این قسمت مطرح می شود، آن است که قوانین فرزند خواندگی دختر و پسر به زن مطلقه و بیوه چیست؟
در پاسخ به این سوال، باید گفت که در حالت کلی، قوانین فرزند خواندگی دختر و پسر به زن مطلقه، تفاوت زیادی با هم ندارند؛ جز در یک مورد خاص، که در ادامه، به آن اشاره خواهد شد. در باقی موارد، زنان مطلقه یا بیوه ای که درخواست فرزند خواندگی را دارند، می بایست طبق "قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بد سرپرست"، حایز شرایطی باشند که ذیلا، به آن اشاره می شود.
یکی از مهم ترین قوانین فرزند خواندگی دختر و پسر به زن مطلقه یا بیوه، آن است که بر اساس بند ج ماده 5 قانون مزبور، افراد متقاضی، باید حداقل سی سال سن داشته باشند. همچنین، این افراد، می بایست شرایط مذکور در ماده 6 را که در قسمت قبل ذکر گردید، دارا باشند.
همچنین، بر اساس ماده 14، یکی از مهم ترین قوانین سرپرستی پسر و دختر برای زنان مطلقه و بیوه، آن است که درخواست کننده، بخشی از اموال یا حقوق خود را به کودک تحت سرپرستی، تملیک نموده و یا در مواردی که سرپرستی ضرورت داشته باشد، تعهد کتبی مبنی بر انجام این امر در آینده را اخذ نماید.
علاوه بر اینها، یکی از مهم ترین قوانین فرزند خواندگی پسر به زن مطلقه، آن است که بر اساس بند ج ماده 5 قانون، دختران و زنان بدون شوهر، در صورتی که حداقل 30 سال سن داشته باشند، منحصرا حق سرپرستی اناث را خواند داشت که این امر، به دلیل پیامدهای مربوط به محرمیت فرزند خوانده است.
بر همین اساس، زنان مطلقه یا بیوه، نمی توانند پسری را به فرزندی قبول کنند؛ بلکه صرفا امکان پذیرش دختر بچه را دارند و این مطلب، مهم ترین تفاوت قوانین فرزند خواندگی دختر و پسر به زن مطلقه است. در باقی موارد، قوانین فرزند خواندگی پسر به زن مطلقه یا بیوه، مشابه قوانین فرزند خواندگی دختر به زن مطلقه یا بیوه است.
در هر صورت، قوانین فرزندخواندگی توسط زنان بیوه و مطلقه، طبق این قانون، به صورت کامل، ذکر شده است که می بایست دقیقا، رعایت شوند؛ در غیر این صورت، حسب مورد، ممکن است که حکم سرپرستی بچه توسط زنان بیوه یا مطلقه، فسخ گردد. در همین راستا، پیشنهاد می شود برای آشنایی بیشتر با قانون حمایت از کودکان بی سرپرست و بد سرپرست، به متن قانون مراجعه نمایید.
زنان مطلقه یا بیوه نیز، می توانند همچون زنان دارای شوهر و یا دختران مجرد، اقدام به قبول فرزند خوانده از سازمان بهزیستی نمایند. اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود، آن است که نحوه و مراحل واگذاری بچه از پرورشگاه به زنان مطلقه چیست و متقاضیان، به ترتیب، چه اقداماتی را باید انجام دهند تا حکم سرپرستی صادر شود؟
در پاسخ به این سوال، باید گفت که نخستین مرحله واگذاری بچه از پرورشگاه، آن است که زنان مطلقه یا بیوه متقاضی، به سامانه ملی فرزند پذیری به نشانی adoption.behzisti.net مراجعه نموده و از طریق گزینه مربوطه، اقدام به ثبت نام فرزند خواندگی نمایند.
سپس، با مطالعه ضوابط و مقررات، اقدام به پذیرش توافقات ابتدایی نموده تا به مرحله بعد، هدایت شوند.
بعد از انتخاب کشور محل زندگی، لازم است که گزینه "دختران یا زنان بدون فرزند" را انتخاب کرده و به مرحله بعد رفت.
در این مرحله، لازم است تا کلیه اطلاعات مورد نیاز را وارد کادرهای مربوطه نمود تا ثبت نام اولیه متقاضی، انجام شود.
در این مرحله، لازم است تا صلاحیت شخص، برای داشتن فرزند خوانده، مورد ملاحظه سازمان بهزیستی قرار گیرد که معمولا، با تشکیل پرونده ای برای متقاضی، در کمیته فرزند خواندگی، این امر انجام می شود. پس از پذیرش درخواست توسط کمیته فرزند خواندگی، متقاضی، به یکی از شیرخوارگاه های بهزیستی معرفی شده تا کودکی انتخاب نماید.
در این مرحله، پرونده، به دادگاه خانواده ارجاع شده تا حکم سرپرستی موقت بر فرزند صادر شود که در این صورت، برای مدت 6 ماه، به صورت آزمایشی، می توانید همراه با فرزند خوانده، زندگی کنید. البته، در این مدت، بازرسی هایی به منظور نظارت بر وضعیت فرزند خوانده، توسط سازمان بهزیستی، انجام می شود.
در هر حال، پس از پایان مرحله آزمایشی، دادگاه حسب مورد، می تواند حکم سرپرستی را به صورت قطعی، صادر نماید که در این صورت، زنان مطلقه یا بیوه، خواهند توانست برای فرزند خود، اقدام به اخذ شناسنامه کنند. البته، نظارت های بازرسان سازمان، تا زمانی که کودک به سن 18 سال برسد، همچنان ادامه خواهد یافت.
پس از ثبت نام در سامانه ملی فرزند پذیری، پرونده متقاضی فرزند خواندگی، در گروهی تحت عنوان "کمیته فرزند خواندگی" در سازمان بهزیستی، مورد بررسی قرار خواهد گرفت که در صورت تایید کمیته مزبور، می توان برای مدت 6 ماه، آن هم به صورت آزمایشی، اقدام به پذیرش فرزندخوانده نمود.
اما از آن جهت که نقش کمیته در رد یا قبول درخواست بچه به فرزندی، تاثیر گذار است، گاها این پرسش نیز مطرح می شود که سوالات کمیته فرزند خواندگی چیست؟ اساسا، سوالات کمیته فرزند خواندگی، از پیش تعیین شده و مشخص نیستند؛ به این معنا که از هر فردی، ممکن است سوالات متفاوتی پرسیده شود.
با این حال، مهم ترین سوالات کمیته فرزند خواندگی، حول محور خود شخص، اهداف وی از پذیرش بچه به فرزند خواندگی، میزان توانایی مالی متقاضی جهت پشتیبانی مادی از فرزند و توانایی برقراری ارتباطی سالم و سازنده با فرزند خوانده اشاره نمود. در همین ارتباط، مطالعه مقاله زیر نیز، توصیه می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط واگذاری فرزند به زنان مطلقه و بیوه در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط واگذاری فرزند به زنان مطلقه و بیوه پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط واگذاری فرزند به زنان مطلقه و بیوه
برای مشاوره شرایط واگذاری فرزند به زنان مطلقه و بیوه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©