در خصوص این پرسش که سند کاداستری چیست باید گفت سندی است که کلیه اطلاعات مربوط به اراضی زراعی و غیر زراعی و املاک در آن مشخص شده و براساس حد نگاری و تحت نظام جامع تهیه میشود. همچنین یکی از مهمترین مندرجات این سند مربوط به نمونه کد جام می باشد که در گوشه سمت راست پایین سند قرار دارد. همچنین نحوه اخذ اسناد و استعلام کاملا الکترونیکی بوده و نیاز به مراجعه حضوری نخواهد بود.
برای مشاوره نحوه اخذ سند کاداستری
برای مشاوره نحوه اخذ سند کاداستری
مدیریت اراضی و املاک با توجه به ابعاد مختلف اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی که دارد همیشه به عنوان یک مسئله مهم مورد توجه دولت ها بوده است. از طرف دیگر قسمت اعظمی از دعاوی حقوقی پیرامون اراضی می باشد که این امر به دلیل ندانستن اطلاعات دقیق از زمین است.
به همین دلیل دولت ها با پیشرفت تکنولوژی به سمت تنظیم و تهیه نقشه های کاداستری حرکت نموده اند که از این طریق بتوانند اطلاعات جامع و دقیقی را از اراضی موجود در یک کشور به دست بیاورند. حال با توجه به این که سند کاداستر اهمیت بسیاری در حوزه مدیریت اراضی دارد به نظر می رسد که پرداختن به جزئیات آن نظیر نحوه دریافت و چگونگی استعلام این سند امری ضروری می باشد.
در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که سند کاداستری چیست و مخفف چه می باشد؛ به نحوه اخذ اسناد و استعلام آن بپردازیم. سپس در خصوص کد جام در سند کاداستر صحبت خواهیم کرد و در انتها؛ مفهوم سند کاداستری کشاورزی، نقشه کاداستر، مزایا و نمونه ای از این سند را بررسی خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
یکی از اصطلاحاتی که در حوزه املاک و اراضی بسیار به کار می رود، کاداستر است. کاداستر یک واژه بیگانه است که در لغت به معنای دفتر یادداشت می باشد و در زبان فارسی به معنای حد نگاری و نقشه برداری ثبتی است. به عبارت دیگر حد به معنای اندازه و مرز می باشد و نگار نیز به معنای نگاشتن و نگاریدن است. حال ممکن است که در ذهن برخی از افراد این پرسش مطرح شود که سند کاداستری چیست ؟
در حال حاضر معتبرترین نوع سند، سند کاداستری یا سند تک برگ می باشد. چرا که در پروسه تک برگی کردن، اولا پیشینه مالکیت ملک شفاف سازی می شود و ثانیا نقشه کاداستر ملک ( نقشه قطعه تفکیکی “حاوی طول اضلاع، مساحت و وضعیت مجاورین” بانضمام نقشه موقعیت کلی ملک، و نحوه استقرار قطعه تفکیکی در کل پلاک) در سیستم کاداستر ثبت می گردد. صدور این سند، حاصل اطلاعات دو بانک جامع املاک و کاداستر است که اطلاعات توصیفی حقوقی مالکانه افراد در بانک جامع املاک و نقشه یو تی ام UTM آن در بانک جامع کاداستر وجود دارد.
به عبارت دیگر سند کاداستر سند مالکیتی است که براساس حدنگاری و تحت نظام جامع تهیه میشود و ماده 2 قانون جامع حدنگار، حدنگاری را این گونه توصیف کرده است:« مجموعه فعالیتهای مرتبط با حدنگار (کاداستر) است که شامل تهیه نقشه با استفاده از عکسها و تصاویر زمینی، دریایی، هوایی، ماهواره ای، تبدیل رقومی عکسها و تصاویر، عملیات زمینی نقشه برداری، ویرایش و تکمیل نقشههای زمینی و تطبیق نقشه با وضعیت واقعی و موجود املاک و اضافه کردن کلیه اطلاعات ثبتی، حقوقی و توصیفی و کنترل نهائی و بهروزرسانی آن میباشد.»
نکته دیگر در خصوص سند کاداستر این است که این سند صرفا در مورد املاکی صادر می شود که جریان ثبتی آن ها خاتمه یافته باشد. همچنین یکی از ویژگی های اصلی سند کاداستر غیر قابل جعل بودن آن می باشد زیرا به دلیل وجود هولوگرام، جعل این اسناد تقریبا غیر ممکن است.
همانطور که در بخش قبلی نیز گفته شد کاداستر یک واژه بیگانه است که در زبان فارسی به معنای حد نگاری می باشد. حال ممکن است که این واژه برای برخی از افراد نامفهوم باشد و این پرسش ایجاد شود که کاداستر مخفف چیست که پاسخ آن به شرح زیر می باشد:
در پاسخ به سوال فوق می توان بیان داشت که در ابتدا ریشه لغت کاداستر، یک کلمه یونانی Katastichon بود که با گذشت زمان در زبان لاتین به Captasrum تبدیل شد. بنابراین کاداستر از متون بیگانه به زبان فارسی وارد شده است و معنای اصطلاحی آن به مجموعه فعالیت هایی گفته می شود که به منظور تعیین حدود و موقعیت زمین انجام می گیرد.
همچنین واژه کاداستر در قوانین ایران، برای اولین بار در بند (د) ماده 1 قانون سازمان نقشه برداری مصوب 1345، آورده شده است. بنابراین توجه به این نکته ضروری است که با استناد به اطلاعات کاداستر می توان دعاوی و اختلافات ملکی را کاهش داد زیرا در این سند مرزهای هر ملک مشخص شده است.
یکی از سوالات مهم و اساسی که برای صاحبان املاک مطرح می شود این است که چگونه می توان سند کاداستری را دریافت نمود؟ زیرا، در صورتی که افراد از مراحل آن آشنایی نداشته باشند؛ نمی توانند این سند را دریافت نمایند. به همین جهت، در این بخش، نحوه اخذ اسناد کاداستری ارائه گردیده که به شرح زیر می باشد:
شخص در ابتدا باید در مرورگر خود سامانه درخواست صدور سند مالکیت به نشانی sabtemelk.ssaa.ir را جستجو کرده و پس از ورود به آن می بایست بر روی گزینه "درخواست پذیرش جدید" کلیک نماید.
در مرحله بعدی متقاضی باید شرایط مورد نیاز برای گرفتن سند کاداستر را مطالعه بنماید و در صورت تایید بر روی گزینه "حایز شرایط درج شده می باشم" کلیک کند.
در مرحله بعدی متقاضی وارد صفحه ای جدیدی می شود که ضروری است اطلاعات مربوط به تقاضا نامه از قبیل مشخصات متقاضی، مشخصات ملک، موضوع مورد درخواست و مشخصات دفتر ثبت کننده را تکمیل کند.
سپس فرد باید از پایین صفحه کد امنیتی را وارده کرده و بر روی ثبت و ادامه کلیک نماید.
در مرحله بعدی متقاضی باید مدارک مورد نیاز برای صدور سند کاداستر را بارگذاری بنماید.
سپس متقاضی باید هزینه ثبت تقاضا صدور سند کاداستر را پرداخت کند. لازم به ذکر است که پرداخت این هزینه به دو روش پرداخت الکترونیکی و پرداخت از طریق فیش بانکی صورت می گیرد.
پس از انجام مراحل فوق فرم پذیرش درخواست صدور سند کاداستر به نمایش گذاشته می شود که لازم است آن را پرینت گرفته و پس از این که آن را امضا کرد به واحد ثبتی ارسال کند.
پس از ارسال فرم پذیرش درخواست صدور سند مالکیت، متقاضی می بایست شماره 24 رقمی مرسوله و تاریخ ارائه به اداره پست را در قسمت مربوطه وارد کرده و بر روی گزینه"ثبت نهایی و گرفتن شماره پرونده" کلیک کند.
در نهایت پس از بازدید کارشناسان مربوطه و تهیه صورتجلسه، دبیرخانه هیئت قانون تعیین تکلیف اراضی فاقد سند رسمی در خصوص آن ملک تصمیم گیری می کند و نتیجه آن در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار منتشر می شود. لازم به ذکر است که صدور سند کاداستر در مورد اراضی ملی، اراضی دولتی، اراضی فاقد سابقه ثبتی امکان پذیر نخواهد بود. نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که سامانه کاداستر معادن متفاوت بوده و برای ورود به سامانه کاداستر معادن باید به نشانی cadastre.mimt.gov.ir مراجعه شود.
افراد برای استعلام سند مالکیت کاداستری خود باید به سایت ثبت من به نشانی my.ssaa.ir مراجعه نمایند. این سایت توسط سازمان ثبت اسناد و املاک راه اندازی شده است و خدمات مختلفی را در اختیار افراد قرار می دهد. حال در این میان ممکن است که برخی از افراد با مراحل استعلام این سند آشنایی نداشته باشند. به همین خاطر در این بخش از مقاله مراحل و نحوه استعلام سند مالکیت کاداستری به همراه راهنمای تصویری ارائه می گردد.
برای استعلام سند مالکیت کاداستری شخص ابتدا باید در مرورگر خود سایت ثبت من به نشانی my.ssaa.ir را جستجو کرده و پس از ورود به سایت گزینه "املاک و کاداستر" را انتخاب نماید.
در مرحله بعد؛ شخص باید گزینه "تصدیق اصالت سند" را انتخاب کند.
در مرحله بعد شخص باید اطلاعات مورد نیاز را در قسمت مربوطه درج نموده و بر روی گزینه بررسی کلیک کند تا نتیجه استعلام، برای وی نمایش داده شود.
بنابراین همانطور که مشاهده می شود استعلام سند مالکیت از طریق شماره دفتر املاک، امکان پذیر است. لازم به ذکر است که علاوه بر وارد کردن شماره دفتر املاک، مشخص کردن استان، واحد ثبتی، کد ملی، شماره پلاک اصلی و فرعی برای این استعلام نیز ضروری می باشد.
یکی از مواردی که در سند کاداستر قید می شود، کد جام یا همان شناسه ملی جغرافیایی املاک و مستغلات می باشد. به عبارت دیگر این کد یک شناسه 23 رقمی بوده که بیانگر مختصات جغرافیایی اراضی، در روی کره زمین می باشد. حال ممکن است که برای برخی از اشخاص این پرسش مطرح شود که محل درج کد جام در سند تک برگ یا کاداستر کجاست که در این بخش پاسخ آن مورد بررسی قرار می گیرد.
بنابراین همانطور که در عکس فوق مشاهده می شود محل قرار گرفتن کد جام در گوشه سمت راست پایین سند می باشد. همچنین لازم به ذکر است که این شناسه اهمیت بسیار زیادی در خرید و فروش یک ملک دارد. در واقع خریداران می توانند با استعلام موقعیت جغرافیایی یک ملک و تطبیق آن با کد جام از اصالت سند ملک مطمئن شوند.
سند کاداستر به انواع سند مختلفی تقسیم می شود که یکی از مهمترین آن سند کاداستری کشاورزی می باشد. حال ممکن است که برخی از اشخاص نسبت به جزئیات این سند بی اطلاع باشند که به همین خاطر در این بخش از مقاله در خصوص سند کاداستری کشاورزی توضیحاتی ارائه می گردد.
سند کاداستری کشاورزی، سندی است که برای تحدید حدود اراضی کشاورزی طراحی شده است. به عبارت دیگر در این سند مرز و حدود اراضی کشاورزی مشخص می شود. همچنین سند کاداستری کشاورزی اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا باعث مدیریت بر زمین، آب، خاک و توسعه کشاورزی و جلوگیری از تداخل اراضی ملی و دولتی با اراضی و املاک اشخاص میشود.
علاوه بر این با دریافت این سند اختلافات بین کشاورزان در مورد حدود و میزان املاک و اراضی ملی کاهش می یابد. همچنین فرایند سند دار کردن اراضی کشاورزی بدین صورت است که متقاضی باید در ابتدا درخواست خود را به شرحی که در راهنمای ارائه شده در تیتر سوم مقاله بدان پرداخته شد، در سامانه ثبت ملک به نشانی sabtemelk.ssaa.ir به ثبت برساند و مدارک و مستندات مالکیتی خود را بارگذاری بنماید. در نهایت پس از استعلامات مربوطه، سند کاداستری کشاورزی صادر می گردد.
استفاده از نقشه های کاداستر یکی از ضروریات مدیریت اراضی هر کشور محسوب می شود. حال در این قسمت از مقاله در خصوص این پرسش که نقشه کاداستر چیست و از آن چه استفاده ای می شود توضیحات مفصلی ارائه می گردد که به شرح زیر می باشد:
در پاسخ به سوال فوق باید گفت که بر اساس ماده 1 قانون جامع حدنگار، نقشه کاداستر، نقشه ای است که براساس حد نگاری تهیه شود. به عبارت دیگر نقشه کاداستر یا UTM شامل موقعیت دقیق ملک ، ابعاد و مساحت دقیق ملک، سابقه ثبتی ملک از نظر جانمایی در زمانی که قطعه اصلی به قطعات فرعی تفکیک شده اند، وضع موجود ملک از نظر ابعاد، مساحت و عوارض اطراف مانند مجاورین، گذرها، تیر برق ها، تک درخت ها و غیره می باشد.
نکته دیگر در خصوص نقشه کاداستر این است که عموما این نقشه ها در مقیاس 500/1 و 1000/1 تهیه می شود. همچنین بر اساس ماده 156 قانون اصلاح قانون ثبت اسناد و املاک کشور، سازمان ثبت اسناد و املاک متولی تهیه نقشه کاداستر می باشد. در واقع سازمان ثبت مکلف به تهیه کردن نقشه املاک به صورت کاداستر می باشد.
کاداستر، یک سيستمی است که مربوط به مديريت الکترونيکي املاک و اراضی می شود و مزایای بسیاری را در اختیار افراد قرار می دهد. حال در این بخش از مقاله به جهت آشنایی کاربران به برخی از مزایای سند کاداستری اشاره می شود که به شرح زیر می باشد:
یکی از مزایای صدور سند مالکیت به صورت کاداستر، کاهش اشتباهات ثبتی است. در واقع به دلیل بالابودن ضريب امنيت اين سيستم، احتمال اشتباه در آن به شدت کاهش می یابد. از جمله مزایای دیگر این سند می توان به تضمین حق مالکیت، حذف فرايندهاي زائد اداري، ایجاد نظم در روابط حقوقی اشخاص، تحويل اسناد مالكيت به درب منازل مالكين و ذخيره سازي اطلاعات در بانك املاك اشاره نمود.
همچنین سند کاداستر می تواند باعث کاهش جرائم ملکی نظیر معاملات معارض و زمین خواری شود زیرا این سند ابهامات مربوط به حد و مرزها و مساحت و حقوق مرتبط با زمین را برطرف می کند. علاوه بر این از آن جایی که اطلاعات هر ملک در بانک جامع اطلاعات املاک ذخیره می شود از این طریق می توان از وقوع جرایم در حکم کلاهبرداری موضوع مواد 105 و 106 قانون ثبت جلوگیری نمود.
در بخش های قبلی به مفهوم سند کاداستر، چگونگی دریافت، نحوه استعلام و مزایای این سند پرداختیم. حال در این بخش از مقاله، قصد داریم که یک عکس از نمونه سند کاداستری را در اختیار خوانندگان محترم قرار دهیم تا با شکل ظاهری، مندرجات و محتویات آن، آشنا شوند.
همانطور که مشاهده می شود سند کاداستری صرفا در یک برگ صادر می شود و مندرجات آن شامل نوع ملک، کاربری، اطلاعات هویتی مال ، بها، نوع و میزان مالکیت، شماره سریال، نشانی ملک،کدپستی، کد جام، درج متراژ دقیق به همراه ثبت کروکی ملک و . . . می شود
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه اخذ سند کاداستری در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه اخذ سند کاداستری پاسخ دهند.
برای مشاوره نحوه اخذ سند کاداستری
برای مشاوره نحوه اخذ سند کاداستری
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©