دادگاه صالح برای مطالبه چک حقوقی، دادگاه محل صدور گواهی عدم پرداخت؛ دادگاه محل اقامت خوانده یا دادگاه محل صدور چک می باشد، در چک کیفری، چنانچه فرد، تقاضای صدور حکم مجازات چک بلامحل را داشته باشد، دادگاه صالح، دادگاه و دادسرای محل صدور گواهی عدم پرداخت وجه چک، خواهد بود.
برای مشاوره دادگاه صالح برای مطالبه چک حقوقی و چک کیفری
برای مشاوره دادگاه صالح برای مطالبه چک حقوقی و چک کیفری
صدور چک، باید زمانی صورت گیرد که صادر کننده، در حساب خود به اندازه وجه چک، پول دارد؛ در غیر این صورت، دارنده چک می تواند، آن را برگشت زده و اقدام به پیگیری قانونی کند. راه های مطالبه وجه چکی که گواهی عدم پرداخت آن صادر شده، متفاوت بوده و شامل مطالبه حقوقی وجه چک برگشتی، مطالبه کیفری وجه چک برگشتی، همچنین، مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت می باشد.
برای مطالبه وجه چک برگشتی در هریک از شیوه های حقوقی و کیفری، متقاضی باید، شکواییه و دادخواست خود را به طرفیت دادگاه صالح برای مطالبه چک حقوقی و چک کیفری، تنظیم و سپس، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، به مرجع صالح، ارسال نماید تا به درخواست وی، رسیدگی گردد و همین امر، ضرورت اطلاع از دادگاه صالح برای مطالبه چک حقوقی و چک کیفری را ایجاب می نماید.
از این رو، در مقاله حاضر، قصد داریم دادگاه صالح برای مطالبه وجه چک حقوقی و چک کیفری را مورد بررسی قرار داده و پس از صحبت از دادگاه صلاحیت دار برای صدور اجراییه چک، درباره محل رسیدگی به چک برگشتی، توضیح دهیم.
دادگاه صالح برای مطالبه وجه چک حقوقی، در رای وحدت رویه شماره 688، صادره در تاریخ 23 خرداد ماه 1385، مشخص شده است. قبل از ذکر دادگاه صالح برای مطالبه چک حقوقی، ابتدا متن این رای که در حکم قانون بوده و تمامی دادگاه ها، از تاریخ صدورش، ملزم به رعایت مفاد آن هستند را ارائه خواهیم کرد که مقرر می داد:
"... بی تردید دارنده چک، می تواند تخییرا، به دادگاه محل وقوع عقد یا قرارداد یعنی محل صدور چک، یا به دادگاه محل انجام تعهد، یعنی محل استقرار بانک محال علیه و یا با عنایت به قاعده عمومی صلاحیت نسبی موضوع ماده 11قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، برای اقامه دعوی، به دادگاه محل اقامت خوانده مراجعه کند.
با وصف مراتب رجوع دارنده چک به هر یک از دادگاه های یاد شده، توجها به ماده 26 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب، برای آن دادگاه، در رسیدگی به دعوا، ایجاد صلاحیت خواهد کرد. در نتیجه اکثریت اعضا هیئت عمومی وحدت رویه دیوان عالی کشور، رای شعبه 17 دیوان عالی کشور را که متضمن این معنی است، صحیح و قانونی تشخیص داده است و این رای، با استناد ماده 270 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری، برای شعب دیوان عالی کشور و دادگاه ها، لازم الاتباع است."
بر اساس رای وحدت رویه فوق الذکر، دادگاه صالح برای مطالبه چک حقوقی، می تواند، دادگاه محل اقامت خوانده؛ دادگاه محل صدور چک و یا دادگاه محل برگشت خوردن چک باشد. در ادامه، درباره دادگاه صالح برای مطالبه وجه چک کیفری، توضیح خواهیم داد.
در توضیح دادگاه صالح برای مطالبه وجه چک کیفری، لازم به ذکر است که؛ کسی که قصد دارد بابت صدور چک برگشتی، شکایت کیفری کند، ابتدا باید ظرف شش ماه از تاریخ صدور چک، آن را برگشت بزند و از بانک، گواهی عدم پرداخت دریافت نماید و سپس، حداکثر تا 6 ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت، نسبت به شکایت، اقدام نماید.
دادگاه صالح برای چک کیفری، در صورتی که فرد قصد داشته باشد، هم صدور حکم مجازات را بخواهد هم وجه چک و ضرور و زیان ناشی از تاخیر در پرداخت وجه را، دادگاه و دادسرای محل صدور گواهی عدم پرداخت چک، خواهد بود.
اما، در صورتی که فرد، صرفا بخواهد اقدام به مطالبه وجه چک کیفری نماید و صدور حکم مجازات، مد نظرش نباشد یا پیش از این، از دادگاه کیفری، حکم مجازات چک برگشتی کیفری را اخذ نموده، اما رسیدگی و صدور حکم بر پرداخت وجه چک را، از دادگاه کیفری نکرده باشد، دادگاه صالح برای چک کیفری، دادگاه محل اقامت خوانده؛ دادگاه محل صدور چک و یا دادگاه محل برگشت خوردن چک هستند.
صدور اجراییه چک حقوقی، هم از طریق اجراییات ثبت و هم از طریق دادگستری، ممکن و میسر است. برای صدور اجراییه چک در اجراییات ثبت، فرد باید، گواهی عدم پرداخت وجه چک را از بانک دریافت نموده و این گواهی، نباید به علت عدم مطابقت امضای صادر کننده در چک با امضای وی در بانک، صادر شده باشد و سپس باید، به اجراییات ثبت رفته و درخواست صدور اجراییه نماید.
برای صدور اجراییه چک حقوقی از طریق دادگاه، مستفاد از ماده 23 قانون جدید چک، متقاضی باید، به دادگاه صالح این امر مراجعه کند که در تعیین دادگاه صالح برای صدور اجراییه چک، باید رای وحدت رویه 688، صادره در 1385/03/23 را مد نظر قرار داد.
مستفاد از رای وحدت رویه، دادگاه صالح صدور اجراییه چک حقوقی، دادگاه محل اقامت خوانده یا دادگاه بانک محال علیه یا دادگاه محل صدور چک و یا دادگاه مورد توافق طرفین، برای دعاوی ناشی از چک صادره خواهد بود. شایان ذکر است که صدور اجراییه چک از سوی دادگاه، تنها در شرایط زیر ممکن می باشد:
اینکه وصول چک، منوط و مشروط بر تحقق شرطی نبوده؛ چک برای تضمین معامله یا تعهد، صادر نشده باشد و گواهی عدم پرداخت چک، به علت اعلام سرقت، کلاهبرداری و سایر موارد مندرج در ماده 14 قانون جدید صدور چک، صادر نشده باشد.
اینکه دادگاه محل رسیدگی به چک برگشتی کدام است؟ از جمله رایج ترین پرسش هایی است که پیرامون چک های برگشتی کیفری یا همان چک های بلامحل و چک های حقوقی برگشتی مطرح می گردد و لذا، در این بخش از مقاله، قصد داریم تا به بررسی آن پرداخته و به این پرسش، پاسخ دهیم.
در صورتی که فردی، با جرم چک بلامحل مواجه شده و بخواهد از این امر، شکایت کرده و از دادگاه، تقاضای صدور حکم مجازات در این خصوص را داشته باشد، باید این امر را به موجب ثبت شکواییه، از دادگاه صالح، بخواهد.
دادگاه صالح رسیدگی به چک برگشتی کیفری برای صدور حکم مجازات، همان دادگاه محل صادر کننده گواهی عدم پرداخت چک بوده و فرد می تواند، از این دادگاه، صدور حکم بر پرداخت وجه چک را نیز همزمان با صدور حکم مجازات، بخواهد. بدین ترتیب که هنگام ثبت شکواییه، دادخواست مطالبه وجه چک را نیز ثبت کرده و هم زمان با شکواییه جرم چک بلامحل، دادخواست آن را نیز به دادسرا و دادگاه صالح رسیدگی به جرم، ارسال کند.
دادگاه صالح در خصوص چک های برگشتی حقوقی، یا چک های کیفری برگشتی ای که فرد، قصد مطالبه وجه آن ها را دارد، همانطور که در تیتر یک مقاله گفتیم، بر اساس وحدت رویه 688، می تواند دادگاه محل اقامت خوانده، دادگاه محل صدور گواهی عدم پرداخت یا دادگاه محل صدور چک باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص دادگاه صالح برای مطالبه چک حقوقی و چک کیفری در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دادگاه صالح برای مطالبه چک حقوقی و چک کیفری پاسخ دهند.
برای مشاوره دادگاه صالح برای مطالبه چک حقوقی و چک کیفری
برای مشاوره دادگاه صالح برای مطالبه چک حقوقی و چک کیفری
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©