دینا / تجاری / مالیات / انتقال دارایی بدون مالیات

انتقال دارایی بدون مالیات

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

از جمله موارد مشمول انتقال دارایی بدون مالیات، مسکن مربوط به سرپرست خانوار است، منوط بر اینکه فرد، دارای بیشتر از 2 سال سابقه تملک در آن بوده و صرفا، از یک مسکن دیگر، برخوردار باشد. وراث و شخص غیرتجاری بالای 18 سال، جزو اشخاصی هستند که تحت شرایط ویژه ای، از معافیت مالیات بر عایدی سرمایه، بهره مند خواهند شد.

 

دارایی هایی نظیر ملک و انواع زمین، طلا، نقره، پلاتین و مسکوکات آن ها، جواهرات، خودروی دارای پلاک انتظامی شخصی و انواع ارز، ازجمله دارایی هایی هستند که مالکین، صرف خرید و سپس، فروش آن ها، سود می نمایند و بدین ترتیب، سرمایه خود را افزایش می دهند.

 

با توجه به اینکه عایدی سرمایه ناشی از فروش دارایی های مذکور، سبب جنجال و سوداگری در بازارهای ارز، مسکن، طلا و خودرو گردیده، دولت با هدف کنترل این امر، در پی اخذ مالیات بر عایدی سرمایه از برخی افراد است و تنها، اشخاص واجد شرایط، از امکان انتقال دارایی بدون مالیات و معافیت از مالیات بر عایدی سرمایه، بهره مند خواهند شد.

 

لذا در مقاله حاضر، موارد مشمول انتقال دارایی بدون مالیات، اشخاصی که از معافیت مالیات بر عایدی سرمایه بهره مند می گردند و قانون این معافیت، مورد بررسی و توضیح قرار گرفته است. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در این باره می توانند، ادامه متن مقاله را دنبال کنند.

در چه صورت انتقال دارایی مشمول مالیات نمی شود؟

برای پاسخ به این پرسش که در چه صورت انتقال دارایی مشمول مالیات نمی شود؟ ابتدا باید، درباره عایدی سرمایه، مالیات بر عایدی سرمایه و طرح اصلاح برخی احکام قوانین مالیاتی (مالیات بر عایدی سرمایه) که هنوز، به تایید شورای نگهبان نرسیده و قانون نشده است، توضیح داد.

 

مقصود از عایدی سرمایه، مازاد قیمت فروش نسبت به قیمت خرید است، به عنوان مثال، فردی ملکی را در سال 1400، 200 میلیون تومان می خرد و صرفا از طریق فروش آن به ارزش 1 میلیارد تومان در سال 1403، 800 میلیون تومان، سود می کند.

 

با توجه به اینکه عایدی سرمایه (کسب سود به واسطه فروش دارایی، بدون انجام عملی خاص)، سبب سوداگری و جنجال، در بازار مسکن، طلا و... می گردد، دولت، سال ها است، در پی اصلاح بخشی از قانون مالیات و تعیین مالیات برای عایدی سرمایه است.

 

در اردیبهشت سال جاری، طرح اصلاح برخی احکام قوانین مالیاتی (مالیات بر عایدی سرمایه)، در مجلس، به تصویب رسید اما، هنوز به تصویب نهایی شورای نگهبان، نرسیده و به صورت قانون لازم الاجرا، در نیامده است. در صورت تصویب این طرح و قانون شدن آن، عایدی سرمایه و سود ناشی از انتقال دارایی، مشمول مالیات خواهد شد، مگر یکی شرایط از زیر، وجود داشته باشد:

 

ملک، مسکونی و متعلق به شخص غیرتجاری بالای هجده سال باشد، دوره تملک مالک، بیش از دو سال بوده و شخص، مالک ملک مسکونی دیگری نباشد.

 

ملک، مسکونی و متعلق به سرپرست خانوار باشد و دوره تملک وی، بیش از دو سال بوده و سرپرست خانوار، صرفا یک ملک مسکونی دیگر داشته باشد. (در خصوص سرپرست خانوار، شرط دوره تملک بیش از دو سال، می‌ تواند در هر پنج سال، یک بار رعایت نشود.)

 

در صورتی که شخص غیرتجاری بالای هجده یا سرپرست خانوار، اقدام به خرید ملک مسکونی جدیدی نمایند و حداکثر ظرف یکسال از زمان خرید، نسبت به انتقال ملک مسکونی اولیه (ملکی که بیش از دو سال نسبت به آن، سابقه تملک دارند) اقدام کنند، انتقال ملک مسکونی اولیه، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی‌ شود.

 

بر اساس تبصره 4 طرح اصلاح برخی احکام قوانین مالیاتی، "در خصوص اشخاصی که مالک بخشی از یک یا چند ملک مسکونی هستند، مجموع سهم‌ (دانگ) مالکیت املاک مسکونی تا سقف یک ملک مسکونی کامل، به شرط وجود شروطی که" درباره شخص غیرتجاری بالای 18 سال و سرپرست خانوار ذکر شد، مشمول معافیت مالیات بر عایدی سرمایه می شوند.

 

خودروی سواری شخص غیرتجاری بالای هجده سال که دارای شماره انتظامی شخصی است، در صورتی، مشمول معافیت از مالیات بر عایدی سرمایه خواهد شد و انتقال آن، بدون پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه انجام می گیرد که دوره تملک آن، بیش از یک سال باشد و شخص غیرتجاری بالای 18 سال، مالک تمام یا بخشی از خودروی سواری دارای شماره انتظامی شخصی دیگری نباشد.

 

خودروی سواری سرپرست خانوار که دارای پلاک انتظامی شخصی است، در صورتی مشمول معافیت از مالیات بر عایدی سرمایه خواهد شد و انتقال آن، بدون مالیات انجام می گیرد که دوره تملک آن، بیش از یک سال باشد و سرپرست خانوار، جز این خودرو، صرفا نسبت به یک خودروی دیگر که دارای پلاک و شماره انتظامی شخصی است، مالکیت داشته باشد. (در خصوص سرپرست خانوار، شرط دوره تملک بیش از یک سال، می‌ تواند در هر پنج سال، یک بار رعایت نشود.)

 

در صورتی که شخص غیرتجاری بالای هجده یا سرپرست خانوار، اقدام به خرید خودروی جدیدی که دارای پلاک انتظامی شخصی است، نمایند و حداکثر شش ماه از زمان خرید، نسبت به انتقال خودروی اولیه (خوردویی که بیش از یک سال نسبت به آن، سابقه تملک دارند) اقدام کنند، انتقال خودروی اولیه، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه، نمی‌ شود.

 

انتقال ماترک به صورت ارث، در صورتی که دوره تملک، یک‌ سال یا کمتر از یک سال باشد، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی شود؛

 

انتقال، املاکی که در اجرای ماده ‌(34) اصلاحی قانون ثبت اسناد و املاک مصوب مرداد ماه 1320 و اصلاحات بعدی آن، به دولت تملیک می‌ شود و همچنین، انتقال املاکی که در قسمت اخیر ماده (۷۰) قانون مالیات مستقیم آمده است، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی شود؛

 

انتقال بلاعوض املاک، با انواع کاربری و حق واگذاری محل و انواع وسایل نقلیه‌ مشمول مقررات مربوط به شماره‌ گذاری، همچنین، انتقال کلیه اراضی با کاربری کشاورزی، با دوره تملک بالای سه سال، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی شود. (البته، اراضی داخل محدوده شهر و باغ‌ ویلاها، از این معافیت، مستثنی هستنند)؛

 

 انتقال املاک با هر نوع کاربری، خودروی دارای پلاک انتظامی شخصی، طلا، نقره، پلاتین و مسکوکات آن ها، جواهر آلات و انواع ارز، به صورت بلاعوض نظیر هدیه و وقف، منوط بر اینکه، بلاعوض بودن، در صورت حساب الکترونیکی مربوطه، درج گردد، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی شود؛

 

"انتقال ارز حاصل از روش‌ های مجاز ورود ارز به کشور (به تابید بانک مرکزی)، مشروط به رعایت قوانین و مقررات مربوطه"، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی شود؛

 

شایان ذکر است، برخی از موارد، پس از تصویب طرح اصلاح برخی قوانین مالیاتی و صرفا در بازه زمانی ای معین، از مالیات برعایدی سرمایه، معاف می شوند. این موارد، عبارتند از: انتقال املاک با انواع کاربری و حق واگذاری محل، همچنین، انواع وسایل نقلیه‌ مشمول مقررات مربوط به شماره‌ گذاری که قبل از تصویب و اجرای این طرح، تملک شده اند، تا سه سال پس از اجرای این طرح، از مالیات بر عایدی سرمایه، معاف هستند.

 

معاوضه انواع طلا، نقره، پلاتین و مسکوکات آن ها و جواهرآلات، با مصادیقی از همین نوع و با رعایت موازین شرعی، منوط بر اینکه اموال، متعلق به شخص غیرتجاری بالای 18 سال باشد و صورت حساب الکترونیکی نیز صادر گردد، از پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه، معاف است.

 

"عایدی سرمایه حاصل از انتقال اوراق بهادار یا کالای مورد معامله در بورس و بازار‌های خارج از بورس، مانند صندوق‌ های کالایی، صندوق‌ های املاک و مستغلات و گواهی سپرده سکه طلا، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نخواهد بود."

 

نکته قابل ذکر اینکه، طرح اصلاح برخی احکام قوانین مالیاتی (مالیات بر عایدی سرمایه)، تا زمان نگارش مقاله حاضر (اردیبهشت سال جاری)، در دست بررسی و اصلاح می باشد و هنوز، به تصویب نهایی شورای نگهبان، نرسیده است؛ در نتیجه، موارد فوق الذکر، دقیق و جامع نیست، قابلیت اجرا ندارد و ممکن است، مواردی به آن، اضافه یا از آن، حذف شود.

معافیت مالیات بر عایدی سرمایه شامل چه کسانی می شود؟

یکی از پرسش هایی که در حوزه انتقال دارایی بدون مالیات، مطرح می گردد، مبنی بر این است که معافیت مالیات بر عایدی سرمایه شامل چه کسانی می شود؟ برای پاسخ به پرسش مذکور، باید موارد مطروحه در تیتر پیشین را مد نظر قرار داد. بر اساس آنچه در تیتر پیشین، در خصوص مصادیق انتقال دارایی بدون مالیات ذکر شد، اشخاصی که در صورت وجود شرایط، مشمول معافیت مالیات بر عایدی سرمایه می گردند، عبارتند از:

 

فردی که مالی به صورت بلاعوض (هبه، وقف و...)، به وی داده شده

شخصی غیرتجاری بالای 18 سال

سرپرست خانوار

وراث

فعالین در بازار بورس و سرمایه داخلی و خارجی

 

شایان ذکر است، طرح اصلاح برخی احکام قوانین مالیاتی (مالیات بر عایدی سرمایه) که به آن، طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی نیز می گویند، تا زمان نگارش مقاله حاضر (نیمه اول اردیبهشت سال جاری)، توسط شورای نگهبان، تایید نشده و به همین علت، در حکم قانون و لازم الاجرا نیست. به محض هرگونه تغییر در وضعیت این طرح، متن مقاله، بروزرسانی می گردد.

قانون انتقال دارایی بدون مالیات

مقصود از قانون انتقال دارایی بدون مالیات، بخش هایی از قانون مالیات مستقیم است که به موجب طرح اصلاح برخی احکام قوانین مالیاتی (مالیات بر عایدی سرمایه) یا همان طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی، تغییر کرده یا موارد و مفادی به آن، اضافه شده است.

 

از آنجا که تا زمان نگارش مقاله حاضر (نیمه اول اردیبهشت سال جاری)، طرح مذکور، در شورای نگهبان، تایید نشده و به همین علت، به صورت قانون لازم الاجرا در نیامده، نمی توان متن دقیقی، از آن، ارائه داد. با این حال، در باکس دانلود زیر، مفاد اولیه این طرح و اصلاحات اخیر آن، قرار داده شده است تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز، از آن استفاده کنند.

 

قانون انتقال دارایی بدون مالیات
  • حجم: 479 KB
  • منبع: سایت قوانی و مقررات کشور

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط و قوانین انتقال دارایی بدون مالیات در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و قوانین انتقال دارایی بدون مالیات پاسخ دهند.