دینا / کیفری / رابطه نامشروع / انواع زنا

انواع زنا

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

زنا به معنای رابطه جنسی( دخول آلت مرد در آلت زن به اندازه ختنه گاه ) میان زن و مردی است که علقه زوجیت میان آنها وجود ندارد. زنا، برحسب رابطه ای که میان زن و مرد وجود دارد، به انواع مختلفی تقسیم می شود. زنا با محارم نسبی، زنای محصنه یا محصن، زنای غیر محصنه و زنا به عنف از انواع زنا در قانون مجازات اسلامی می باشند.

 

زنا، یکی از جرائم منافی عفت است که در اسلام نیز عملی حرام به حساب می آید . تحقق جرم زنا ، در شرایط خاصی، ممکن است. مثل اینکه رابطه جنسی باید به صورت کامل رخ دهد ( یعنی دخول آلت مرد در آلت زن به اندازه ختنه گاه انجام گیرد). همچنین، بین زن و مرد، نباید رابطه زن و شوهری باشد و آنها باید به اینکه مرتکب عمل حرامی می شوند، آگاه باشند.

زنا، دارای شرایطی دیگری نیز هست که می توان به بلوغ اشاره کرد . زن و مردی که زنا کرده اند، تنها در صورتی به مجازات حدی محکوم می شوند که بالغ باشند . مجموع این موارد و شرایط، منجر به شکل گیری جرم زنا می شود . از سوی دیگر، جرم زنا، دارای انواع مختلفی است که چون شرایط و میزان مجازات، در هریک متفاوت است، لازم است که مورد بررسی حقوقی قرار گیرد.

با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله قصد داریم در ابتدا، انواع زنا در قانون مجازات اسلامی را توضیح دهیم. سپس، در ادامه، زنا با محارم نسبی، زنای محصنه یا محصن، زنای غیر محصنه و زنا به عنف را بررسی کنیم. اگر در خصوص این موضوع سوالاتی دارید، در این مقاله همراه ما باشید

انواع زنا در قانون مجازات اسلامی

به موجب ماده 221 قانون مجازات اسلامی: " زنا، عبارت است از جماع مرد و زنی که علقه زوجیت بین آنها نبوده و از موارد وطی به شبهه نیز نباشد." بنابراین، زنا به معنای رابطه جنسی، میان زن و مردی است که علقه زوجیت میان آنها وجود ندارد در معنای کامل تر می توان گفت زنا، دخول آلت مرد، در آلت زن به اندازه ختنه گاه است. زنا برحسب رابطه ای که میان زن و مرد وجود دارد، به انواع مختلفی تقسیم می شود که عباتند از:

زنا با محارم نسبی

زنای محصنه یا محصن

زنای غیر محصنه 

زنا به عنف

باید به این نکته اشاره شود که به موجب تبصره 2 ماده 221 این قانون، هرگاه طرفین یا یکی از آنها نابالغ باشد، زنا تحقق یافته اما فرد نابالغ، مجازات نمی شود و حسب مورد، به اقدامات تامینی و تربیتی مقرر در کتاب اول این قانون، محکوم می گردد.

زنا از جرائم حدی در قانون مجازات اسلامی بوده و میزان مجازات جرائم حدی، در شرع، مشخص شده است. بنابراین، قاضی این اختیار را ندارد که میزان آنها را کاهش یا افزایش دهد. بنابراین، اگر به عنوان مثال، مجازات زنا به عنف، اعدام زانی باشد، این مجازات، لزوما باید اجرا شود.

 

زنا با محارم نسبی

در بخش قبل، در خصوص انواع زنا در قانون مجازات اسلامی صحبت کردیم و گفتیم که زنا به موجب ارتباطی که زن و مرد با یکدگیر دارند، به انواعی تقسیم می شوند. در این بخش، قصد داریم در خصوص اولین مورد از انواع زنا که زنای با محارم نسبی می باشد، صحبت کنیم.

زنا با محارم، به زنا با هم خون یا زنا با محارم نسبی گفته می شود. محرم نسبی، یعنی کسی که هم خون و در نتیجه، شرعا محرم ما است. مثل برادر ، خواهر ، مادر ، پدربزرگ ، دایی ، عمه ، عمو و خاله . چون بین این افراد، هرگز نمی توان علقه زوجیت متصور شد ، یعنی بین آنها رابطه زن و شوهری برقرار کرد ، پس رابطه جنسی بین آنها زنا خواهد بود که در اینجا جرم زنا با محارم شکل گرفته است.

در خصوص ضمانت اجرای زنای با محارم نسبی، قانون گذار به دلیل قبیح بودن این موضوع، شدیدترین نوع مجازات را برای آن در نظر گرفته است. بر اساس بند الف ماده 224 قانون مجازات اسلامی، حد زنا، در زنا با محارم نسبی، اعدام می باشد.

 

زنای محصنه یا محصن

در بخش قبل، گفتیم که زنا به انواع مختلفی تقسیم می شود و اولین نوع آن که زنا با محارم نسبی بود را توضیح دادیم. حال در این بخش، قصد داریم در خصوص نوع دیگری از انواع زنا که در قانون مجازات اسلامی مشخص شده است، صحبت کنیم. زنای محصنه یا محصن، دومین نوع از زنا بوده که احکام آن، مطابق توضیحات زیر می باشد.

زنای محصنه به زنایی گفته می شود که فرد متاهل انجام می دهد . در این حالت، فرد، همسری دائمی دارد که می تواند هر زمان خواست با او رابطه داشته باشد و هیچ مشکلی، مثل بیماری و غیبت طولانی ، درباره این موضوع وجود ندارد؛ اما باز هم اقدام به زنا می کند . اگر بین زن و شوهر، مرد، زنا کند، زنای محصن است و اگر زن، زنا کند، زنای محصنه است.

به موجب ماده 225 قانون مجازات اسلامی، مجازات تعیین شده برای زنای محصنه یا محصن، عبارت است از :" حد زنا برای زانی محصن و زانیه محصنه، رجم است. درصورت عدم امکان اجرای رجم، با پیشنهاد دادگاه صادرکننده حکم قطعی و موافقت رییس قوه قضاییه، چنانچه جرم با بینه ثابت شده باشد، موجب اعدام زانی محصن و زانیه محصنه است و در غیر این صورت، موجب صد ضربه شلاق برای هر یک می باشد."

 

 

زنای غیر محصنه

در بخش قبل، در خصوص، زنای محصنه صحبت کردیم و گفتیم به زنایی محصنه گفته می شود که فرد متاهل، آن را انجام دهد. حال در این بخش، قصد داریم، زنای غیر محصنه را توضیح دهیم. زنای غیر محصنه به زنایی گفته می شود که محصنه نیست . زنای غیر محصنه، به دو دسته تقسیم می شود :

زنای غیر محصنه فرد متاهل : به این ترتیب که اگر فرد متاهلی، به دلیل غیبت طولانی همسرش یا بیماری او و مواردی از این قبیل، نتواند با او رابطه جنسی داشته باشد ، زنا غیر محصنه خواهد بود . 

زنای غیر محصنه فرد مجرد : در زنای غیر محصنه فرد مجرد ، فرد مجرد به اراده خودش، اقدام به برقراری رابطه زنا می کند . 

باید به این نکته اشاره شود که برعکس زنای محصنه که مجازات تعیین شده برای آن، رجم بود، در زنا غیر محصنه، مجازات تعیین شده برای آن، به موجب ماده 230 قانون مجازات اسلامی، عبارت است از: " حد زنا، در مواردی که مرتکب، غیرمحصن باشد، صد ضربه شلاق است."

 

 

زنای به عنف 

در بخش قبل، زنای غیر محصنه را توضیح دادیم و گفتیم که مجازات تعیین شده برای آن، صد ضربه شلاق است و به دو نوع زنای غیر محصنه فرد متاهل و فرد مجرد تقسیم می شود. حال در این بخش، قصد داریم، زنای به عنف را به عنوان اخرین نوع از انواع زنا توضیح دهیم و مجازات آن را بیان کنیم.

نوع دیگر از انواع زنا ، زنای به عنف، به معنای زنایی است که به صورت اجباری صورت گرفته است و یکی از دو طرف، راضی به انجام این عمل نباشد. مثل زمانی که مردی به زور به زنی تجاوز می کند و یا این که بعد از تهدید، زن را وادار به انجام رابطه جنسی کنند، حتی اگر زن، تسلیم شود، باز هم زنا به عنف رخ می دهد. 

قانون مجازات اسلامی، در بند ت ماده 223 قانون مجازات اسلامی، اعدام زانی را در زنای به عنف و اکراه در نظر گرفته است. همچنین، در ماده 231 مقرر کرده است که در موارد زنای به عنف و در حكم آن، اگر زن، باكره باشد، مرتكب، علاوه بر مجازات مقرر به پرداخت ارش‌ البكاره و مهرالمثل نيز محكوم می شود و اگر زن، باكره نباشد، فقط به مجازات و پرداخت مهرالمثل محكوم می گردد.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص انواع زنا، در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون انواع زنا​​​ پاسخ دهند .