برای ثبت موسسه حقوقی لازم است که شخص به سایت جامع ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه کند و درخواست خود را به ثبت برساند. همچنین مطابق با بخشنامه جدید و بر اساس رای شماره 2754 هیات عمومی دیوان عدالت اداری، تاسیس و ثبت موسسات حقوقی، بدون پروانه وکالت با لیسانس حقوق منوط به اخذ مجوز از قوه قضائیه می باشد.
برای مشاوره جزئیات بخشنامه جدید ثبت موسسه حقوقی
برای مشاوره جزئیات بخشنامه جدید ثبت موسسه حقوقی
امروزه بسیاری از افراد با مشکلات حقوقی سر و کار دارند که برای حل آن می توانند به موسسات حقوقی مراجعه نموده و از خدمات آن بهره مند شوند. در واقع در این گونه از موسسات چندین وکیل خبره وجود دارد که بهترین راهکار را در خصوص آن پرونده ارائه می دهند. .به همین خاطر بسیاری از افراد برای این که بتوانند خدمات حقوقی خود را به جامعه عرضه نمایند اقدام به تاسیس موسسه حقوقی می کنند.
اما باید توجه داشت که موسسات حقوقی نیز مانند سایر موسسات باید به در سامانه جامع ثبت شرکت ها به ثبت برسند چرا که در غیر این صورت، فعالیت آن موسسه غیر قانونی بوده و ممکن است برحسب شرایط آن موسسه منحل شود. به همین خاطر پرداخت به جزئیات ثبت موسسه حقوقی نظیر شرایط، فهرست مدارک و مراحل ثبت آن به نظر امری ضروری خواهد بود.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این موضوع که سامانه ثبت موسسه حقوقی چه می باشد؛ به بیان شرایط و مدارک لازم برای تاسیس و ثبت این موسسات با پروانه وکالت و بدون پروانه با لیسانس حقوق بپردازیم. سپس در خصوص مراحل و نحوه ثبت و تاسیس موسسه حقوقی صحبت خواهیم کرد و در انتها؛ بخشنامه جدید موسسه حقوقی و نمونه اساسنامه آن و رای دیوان عدالت اداری تاسیس موسسات حقوقی بدون پروانه وکالت دادگستری ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
در ابتدا باید گفت که موسسه حقوقی موسسه ای است که توسط عده ای از وکلای دادگستری و به منظور ارائه خدمات حقوقی تشکیل می شود . همچنین در این خصوص ماده 1 آیین نامه مربوط به تشکیل موسسه حقوقی و نحوه اداره آن مقرر می دارد:« موسسه حقوقی شخصیتی است حقوقی که منحصراً توسط سه یا چند وکیل دادگستری تحت هر نام و عنوان به منظور انجام وکالت و مشاوره و بطور کلی امور حقوقی ،طبق مقررات قانونی و این آئین نامه تشکیل ، ثبت و اداره می شود.» بنابراین برای تشکیل موسسه حقوقی لازم است که حداقل 3 وکیل دادگستری وجود داشته باشند.
از طرف دیگر برای قانونی بودن فعالیت موسسه حقوقی لازم است که این موسسه به ثبت برسد که در همین راستا اداره ثبت اسناد و املاک، سامانه مخصوصی را برای ثبت کردن موسسه طراحی کرده است. حال پرسش اساسی این است که سامانه ثبت موسسه حقوقی چیست ؟
در پاسخ به سوال فوق باید گفت که سامانه ثبت موسسه حقوقی، در واقع همان سایت جامع ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir می باشد. لازم به ذکر است که این سامانه توسط سازمان ثبت اسناد طراحی شده و در حال حاضر زیر نظر قوه قضائیه می باشد و افراد می توانند بدون مراجعه حضوری فرایند ثبت موسسه را انجام بدهند و در وقت و هزینه خود صرفه جویی بنمایند. از طرف دیگر ثبت موسسه حقوقی در سایت جامع ثبت شرکت ها رایگان بوده و نیازی به پرداخت هزینه نمی باشد. لازم به ذکر است که ثبت موسسه حقوقی بین المللی نیز در همین سامانه صورت می گیرد و افراد با ثبت کردن این موسسه می توانند که فعالیت خود را در سطح جهان گسترش بدهند.
کلیه موسسات برای این که بتوانند فعالیت خود را آغاز نمایند باید در ابتدا در سایت جامع ثبت شرکت ها به ثبت رسیده باشند و پر واضح است که این امر مستلزم رعایت کردن شرایطی می باشد. حال به جهت آشنایی علاقمندان، در این قسمت از مقاله به بیان، شرایط ثبت موسسه حقوقی با پروانه وکالت و بدون پروانه با لیسانس حقوق پرداخته شده است.
موسسات حقوقی یکی از شاخه های موسسات غیر تجاری است به همین خاطر موضوع فعالیت این گونه از موسسات غیرتجاری باشد.
در سامانه جامع ثبت شرکت ها می بایست فرم ثبت موسسه حقوقی تکمیل شود.
وجود دو نفر عضو بالای 18 سال برای تعیین به عنوان هیئت مدیره
تهیه کردن مدارک مورد نیاز
موسسه حقوقی باید اساسنامه داشته باشد. همچنین این اساسنامه باید به در دفتر کانون وکلای دادگستری در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد.
اخذ مجوز از ارگان مربوطه برای ثبت موسسه حقوقی ضروری می باشد.
داشتن حداقل یک میلیون ریال سرمایه نقدی
حداقل تعداد شرکا و اعضای موسسه بایستی از دو نفر تشکیل شود
اعضا موسسه باید دارای شرایطی باشند که از جمله این شرایط می توان به تمدید مستمر پروانه وکالت، نداشتن دفتر وکالت و عضویت در موسسات مشابه دیگر، نداشتن سابقه محکومیت کیفری و محکومیت انتظامی از درجه 4 به بالا و عدم عدم اشتهار به فساد و اعمال منافی با شغل و شئونات وکالت اشاره نمود.
ارائه پروانه وکالت
حداقل یک نفر از وکلای موسس باید دارای بیش از ده سال سابقه وکالت دادگستری باشند
باید توجه داشت که شرایط فوق در خصوص تشکیل موسسه با پروانه وکالت می باشد و علی القاعده امکان تاسیس موسسه حقوقی با مدرک لیسانس و بدون داشتن مجوز وجود ندارد زیرا این امر بر اساس ماده 55 قانون وکالت، نوعی تظاهر به وکالت بوده و قابل تعقیب می باشد. بنابراین تحت عنوان موسسه حقوقی کسانی می توانند اقدام به ثبت نمایند که وکیل دادگستری باشند و یا با اخذ مجوز از قوه قضائیه اقدام به فعالیت حقوقی نمایند. به عبارت دیگر اصولا فارغ التحصیلان حقوق اجازه تاسیس موسسه حقوقی را ندارد مگر این که مجوزهای لازم را از مرجع مربوطه دریافت کنند که در این صورت برای تاسیس موسسه و ارائه خدمات حقوقی مانعی وجود ندارد.
تهیه و ارائه مدارک یکی از شرایط اساسی برای ثبت موسسه حقوقی است و در صورتی که متقاضی از فهرست این مدارک بی اطلاع باشد امکان به ثبت رسیدن این موسسه وجود ندارد. به همین خاطر مدارک لازم برای ثبت موسسه حقوقی به شرح زیر می باشد:
ارائه 2 نسخه تقاضا نامه، اساسنامه، صورت جلسه مجمع عمومی موسسین و صورت جلسه هیات مدیره با امضای کلیه اعضا ضروری می باشد.
ارائه مجوز از مراجع ذی صلاح
کپی مدارک شناسایی ( کارت ملی و شناسنامه) برابر با اصل کلیه ی اعضاء هیأت مدیره و شرکا
ارائه گواهی عدم سوپیشینه
ارائه حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی حقوقی یکی از اعضای هیأت مدیره ی شرکت برای ثبت موسسه حقوقی ضروری می باشد.
کپی برابر اصل کارت معافیت خدمت یا کارت پایان خدمت سربازی
ارائه کردن اصل یا برابر اصل وکالت نامه در مواردی که وکیل به عنوان امضاء کننده ذیل دفاتر در سامانه جامع ثبت شرکت ها معرفی می گردد ضروری می باشد.
لازم به ذکر است که متقاضی باید تمام مدارک فوق را همراه یک پوشه به صورت سفارشی برای اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. البته باید توجه داشت که مهلت ارسال مدارک ظرف 3 روز پس از تکمیل فرایند ثبت نام در سایت جامع ثبت شرکت ها می باشد.
اولین گام برای ثبت موسسه حقوقی مراجعه به سایت جامع ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir و ثبت درخواست می باشد. حال در این بخش از مقاله به جهت آشنایی کاربران مراحل و نحوه ثبت موسسه حقوقی به همراه راهنمای تصویری آن ارائه گردیده است.
برای ثبت موسسه حقوقی در ابتدا لازم است که شخص در مرورگر خود سایت جامع ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir را جستجو کرده و پس از ورود به سایت مطابق تصویر زیر بر روی گزینه تاسیس شخصیت حقوقی کلیک نماید.
سپس شخص باید بر روی گزینه پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی کلیک نموده و از منوی نوع شخصیت حقوقی، گزینه موسسه غیر تجاری را انتخاب کند.
سپس متقاضی به صفحه اطلاعات عمومی موسسه حقوقی منتقل می شود که لازم است. در این صفحه اطلاعاتی از قبیل استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را و مشخصات امضا کننده دفتر قانونی را که در پایین صفحه قرار دارد وارد نماید.
سپس شخص باید نام های پیشنهادی خود را برای موسسه حقوقی در کادرهای مربوطه وارد کند.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت موسسه را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند.
پس از آن لازم است که نوع سرمایه و مبلغ آن را به صورت دقیق وارد نماید.
پس از آن در مرحله بعدی، شخص لازم است که اطلاعات مدیران و شرکا را در سامانه وارد نماید.
در مرحله بعد باید روزنامه کثیر الانتشاری که قرار است آگهی های موسسه حقوقی در آن منتشر شود تعیین کند.
سپس باید اطلاعات مربوط به اساسنامه موسسه حقوقی را وارد و تکمیل نماید.
پس از آن باید متن صورتجلسه مجمع عمومی را وارد و تایید نماید.
در مرحله بعدی براساس اطلاعات وارد شده، متن اظهارنامه موسسه حقوقی، به نمایش گذاشته می شود که در صورت تایید آن باید بر روی دکمه گام بعدی، کلیک کرده و به مرحله بعدی برود.
سپس مطابق تصویر زیر متقاضی یک رسید پذیرش تایید اینترنتی ثبت موسسه حقوقی را دریافت می کند.
در نهایت پس از انجام مراحل فوق کلیه اطلاعات به اداره ثبت شرکت ها ارسال می شود. سپس کارشناس مربوطه اقدام به بررسی اطلاعات متقاضی می کند و در صورت تایید آن، داوطلب باید مدارک مورد نیاز را به صورت پست سفارشی برای اداره ثبت شرکت ها ارسال کند. اگر مدارک هم مورد تایید قرا بگیرد در مرحله بعد لازم است که آگهی ثبت موسسه حقوقی در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شود و بدین ترتیب مراحل ثبت موسسه حقوقی به پایان می رسد.
در سال 1391 مدیر کل ثبت شرکت ها و مؤسسات غیرتجاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، بخشنامه ای را در مورد ضرورت نداشتن ارائه پروانه وکالت و اخذ اذن از قوه قضائیه برای ثبت موسسات حقوقی صادر نمود که در نهایت آن بخشنامه مورد اعتراض قرار گرفت و به دنبال آن بخشنامه جدیدی صادر گردید که متن بخش نامه جدید ثبت موسسه حقوقی به شرح زیر می باشد:
حجم: 120 KB | |
منبع: دینا |
مطابق با ماده 4 این بخشنامه برای ثبت موسسه حقوقی لازم است که از قوه قضاییه مجوزی در این خصوص صادر شود. همچنین لازم به ذکر است که مدت اعتبار این مجوز برای 3 سال می باشد و پس از انقضای این مهلت شخص باید برای تمدید کردن آن اقدام بنماید.
همانطور که در بخش های قبلی گفته شد یکی از مدارک مهم برای ثبت موسسه حقوقی، ارائه اساسنامه می باشد. حال ممکن است که عده ای از اشخاص از مفاد و مندرجات آن بی اطلاع باشند به همین خاطر در قسمت زیر نمونه اساسنامه موسسه حقوقی بدون پروانه وکالت آورده شده است.
حجم: 120 KB | |
منبع: دینا |
بنابراین همانطور که مشاهده می شود در اساسنامه موسسه حقوقی باید مواردی مانند نام موسسه و نوع و مدت آن، موضوع و تابعیت، میزان دارایی، مشخصات اعضا و ارکان، نحوه كناره گيري و خروج از مؤسسه و نحوه انحلال موسسه حقوقی قید و مشخص شود.
در ابتدا باید گفت که مطابق با بخشنامه شماره 191536/91- 02/10/1391 برای ثبت موسسه حقوقی ارائه پروانه وکالت مورد نیاز نبود و حتی اشخاص با داشتن لیسانس حقوق نیز می توانستند اقدام به ثبت موسسه حقوقی نمایند. پس از آن هیأت مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوز کسب و کار به موجب مصوبه 432/80- 15/02/1397 تصویب کرد که ثبت موسسه حقوقی منوط به دریافت مجوز کانون های وکلای دادگستری یا مراجع دیگر قضایی نخواهد بود.
در همین راستای کانون وکلای دادگستری برای ابطال مصوبه هیأت مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوز کسب و کار در دیوان عدالت اداری اقدام نمودند که این مرجع پس از رسیدگی به این دعوا اعلام داشت که برای ثبت موسسه حقوقی الزامی به ارائه پروانه وکالت نمی باشد که این رای دیوان عدالت اداری تاسیس موسسات حقوقی بدون پروانه وکالت دادگستری مورد اعتراض قرار گرفت. سپس هیات عمومی موضوع را رسیدگی کرد که متن کامل این رای در فایل زیر بارگذاری شده است.
حجم: 120 KB | |
منبع: دینا |
بنابراین همانطور که در فایل فوق مشاهده می شود دیوان عدالت اداری دعوای کانون وکلا را برای ابطال مصوبه هیات مقررات زدایی وارد دانست و کلیه مصوباتی که مقرر می داشت ثبت موسسه حقوقی نیازی به ارائه پروانه و اجازه از قوه قضائیه نمی باشد را باطل نمود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد جزئیات بخشنامه جدید ثبت موسسه حقوقی در کانال تلگرام موضوعات تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون جزئیات بخشنامه جدید ثبت موسسه حقوقی پاسخ دهند.
برای مشاوره جزئیات بخشنامه جدید ثبت موسسه حقوقی
برای مشاوره جزئیات بخشنامه جدید ثبت موسسه حقوقی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©