دینا / تجاری / امور بانکی / کارمزد چیست

کارمزد چیست

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

کارمزد یک اصطلاح در ادبیات مالی است که به عنوان هزینه ارائه خدمات یا انتقال دانش و تجربه و یا حق الزحمه در نظر گرفته می شود. کارمزد انواع مختلفی دارد که در حوزه های گوناگون همچون بورس و بانک و طلا کاربرد دارند. همچنین وام های بانکی قرض الحسنه مشمول کارمزد می شوند.

 

همه افراد جامعه به نوعی در زندگی روزمره خود با حوزه های مالی در ارتباط هستند. به عنوان مثال تمامی افراد از خدمات بانکی استفاده می کنند. حوزه های مالی اصطلاحات مختص خود را دارند که یکی از آن ها کارمزد است. کارمزد کاربرد وسیعی در حوزه های مالی گوناگون دارد.

 

اطلاع از معنی دقیق اصطلاحات مالی همچون کارمزد به افراد کمک می کند تا دید دقیق تری از فعالیت های خود در حوزه های مالی گوناگون داشته باشند. همچنین کسب اطلاع از انواع کارمزد در زمینه های مختلف باعث می شود تا افراد از هزینه های جانبی فعالیت در حوزه های مالی آگاه شوند.

 

به همین جهت در مقاله پیش رو به بررسی مفهوم دقیق کارمزد پرداخته می شود و در ادامه به انواع کارمزد مانند کارمزد بورس و بانک و طلا اشاره می شود. در نهایت نیز نحوه محاسبه کارمزد بانکی مورد بررسی قرار می گیرد تا خوانندگان اطلاعات مورد نیاز خود را در این موضوع کسب نمایند.

کارمزد چیست؟

بسیار پیش می آید که افراد در ادبیات مالی با واژه کارمزد روبرو می شوند. سوالی که مطرح می شود این است که کارمزد چیست؟ در یک تعریف ساده می توان گفت کارمزد همان هزینه ارائه خدمات مختلف به افراد استکه به آن کارمزد خدمات بانکی گفته می شود. در حوزه های مالی متفاوت افراد صاحب نظر و خبره به سایر افراد مشاوره می دهند که در قبال آن حق مشاوره دریافت می کنند.

 

کارمزد در واقع هزینه دانش و تجربه صاحب نظران یک حوزه یا هزینه ارائه خدمات مختلف و تامین زیر ساخت های ارائه خدمات است. به عنوان مثال یک مشاور سرمایه گذاری در ازای دانش خود که به سرمایه گذاران انتقال می دهد کارمزد دریافت می کند یا بانک برای تامین هزینه های زیر ساختی خود از مشتریانش در قبال ارائه خدمات کارمزد دریافت می کند.

 

در ادبیات مالی گاهی به کارمزد ، بهره نیز گفته می شود. این کارمزد یا بهره انواع مختلفی در حوزه های مالی مختلف دارد که هر یک از این انواع نحوه محاسبه متفاوتی دارند. در ادامه ی مقاله به تفصیل در خصوص انواع کارمزد در حوزه های مختلف نکاتی ذکر خواهد شد.

انواع کارمزد

همان طور که در بخش قبلی مقاله ذکر شد ، کارمزد انواع مختلفی داشته و در حوزه های مالی گوناگون معنی متفاوتی دارد. به عنوان مثال بورس و کارگزاری ها در قبال ارائه خدمات خرید و فروش سهام کارمزد دریافت می کنند. بانک در قبال ارائه وام یا سایر خدمات بانکی کارمزد می گیرد و حتی در هنگام خرید طلا با کارمزد مواجه هستیم. هر یک از این انواع کارمزد در ادامه توضیح داده می شود.

 

کارمزد بورس و کارگزاری ها

 

کارگزاری های بورس که مجرای خرید و فروش سهام در بازار بورس هستند ، در ازای هر خرید یا هر فروش سهم کارمزد مشخصی را از سهام دار دریافت می کنند. کارمزد معاملات بورس نرخ مصوبی دارد و ثابت است. در طرف دیگر شرکت های مشاور سرمایه گذاری یا سبدگردان ها در قبال ارائه خدمات کارشناسی سهام و سبد سرمایه یا مدیریت آن هزینه ای تحت عنوان کارمزد از سرمایه گذار دریافت می کنند.

 

کارمزد بانکی

 

تمامی خدمات بانکی از استعلام موجودی گرفته تا واریز وجه و دریافت وام بانکی ، مشمول کارمزد می شوند. کارمزد هر یک از خدمات بانکی متفاوت است. کارمزدی که بانک از مشتریان خود دریافت می کند بیشتر صرف تامین و تقویت زیر ساخت های لازم جهت ارائه خدمات بهتر به مشتریان می شود.

 

کارمزد طلا

 

ممکن است افراد در زمان خرید طلا با واژه کارمزد مواجه شوند. این واژه در واقع معادل با اجرت طلا بوده و به معنی حق الزحمه ای است که سازنده طلا از خریدار دریافت می کند. طلا های دست دوم مشمول این کارمزد یا اجرت نمی شوند. در مواردی ممکن است هنگام فروش طلا نیز کارمزدی برای فروش دریافت شود.

 

سه مورد بررسی شده در بالا از جمله مهم ترین حوزه های مالی بودند که دریافت کارمزد در آن ها رایج است. ممکن است در مواردی شرکت های خدماتی مختلف نیز که ارتباطی با حوزه های مالی ندارند در قبال ارائه خدمات خود کارمزد دریافت می کنند همچنین نهاد هایی مانند صرافی ها نیز کارمزد مربوط به خود را دارند.

نحوه محاسبه کارمزد وام بانکی

یکی از مهم ترین حوزه های دریافت کارمزد ، کارمزد وام های بانکی است. باید در نظر داشت که سود وام و کارمزد وام متفاوت هستند. وام های عادی مشمول سود و وام های قرض الحسنه مشمول کارمزد می شوند. این کارمزد در واقع هزینه مواردی همچون تشکیل پرونده و سایر خدمات ارائه شده است.

 

نحوه محاسبه کارمزد وام بانکی بسیار ساده است. به موجب بخشنامه شورای عالی پول و اعتبار ، برای بازپرداخت وام های قرض الحسنه هر سال 11 ماه در نظر گرفته شده و 1 ماه به دریافت کارمزد اختصاص می یابد. یعنی اگر بازپرداخت یک وام 24 ماهه باشد کارمزد آن در دو قسط اول و سیزدهم دریافت می شود و اصل وام در اقساط 22 ماهه بازگردانده می شود. 

 

فرمول محاسبه قسط اول کارمزد وام های بانکی قرض الحسنه به این صورت است:

 

(100ضربدر12تقسیم بر تعداد ماه های سال) (ضربدر نرخ کارمزد وام قرض الحسنه) (ضربدر مبلغ وام قرض الحسنه)

 

فرمول بالا مربوط به محاسبه اولین قسط کارمزد یک وام بانکی است. برای محاسبه قسط کارمزد در سال های بعدی باید اعداد گفته شده را به جای ضرب در مبلغ وام قرض الحسنه در مانده وام که هنوز تسویه نشده است ضرب کرد. نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که کارمزد وام های قرض الحسنه بیشتر از 4 درصد نمی تواند در نظر گرفته شود.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد محاسبه کارمزد وام بانکی در کانال تلگرام موضوعات تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون محاسبه کارمزد وام بانکی پاسخ دهند.