نقص در سیستم ترمز و کاتالیست، از مهم ترین علل مردودی معاینه فنی هستند و مالک یا متصرف وسیله نقلیه، تنها 15 روز پس از رد شدن در آزمون، مهلت دارند تا عیب سبب مردودی را برطرف کرده و مجددا، به مرکز معاینه فنی، مراجعه کنند؛ در غیر این صورت، با جریمه رد شدن معاینه فنی و نداشتن برگه مخصوص آن، روبرو خواهند شد.
برای مشاوره علل و عواقب مردودی معاینه فنی
برای مشاوره علل و عواقب مردودی معاینه فنی
با توجه به اینکه سلامت وسایل نقلیه موتوری، بر مواردی چون، کاهش تصادفات یا کاهش آلودگی هوا، تاثیری ویژه دارد، قانون گذار، اخذ گواهی معاینه فنی را برای تمامی وسایل نقلیه موتوری 4 ساله (یعنی وسایل نقلیه ای که از تولید آن ها، 4 سال و بیشتر می گذرد)، الزامی دانسته و جرایم سنگینی را برای نداشتن این مدرک، در نظر گرفته است.
نقش سلامت ظاهری و فنی وسایل نقلیه موتوری بر جامعه، به قدری است که در قانون، امکان مردودی وسایل نقلیه معیوب در آزمون معاینه فنی، پیش بینی شده و از آنجا که تبعات حقوقی و قانونی منفی مردودی در معاینه فنی، بسیار سنگین هستند، ضروری است، مالکین و متصرفین وسایل نقلیه موتوری، از دلایل سبب مردودی در معاینه فنی و اقدامات قابل انجام پس از آن، مطلع باشند.
لذا در مقاله حاضر، مهم ترین دلایل مردودی معاینه فنی، راه های جلوگیری از این امر و اقدامات قابل انجام پس از مردودی، مورد بررسی قرار گرفته و درباره مواردی چون، مهلت مراجعه مجدد به مراکز معاینه فنی و هزینه این اقدام، همچنین، جریمه رد شدن و نداشتن برگه معاینه فنی، توضیح داده شده است.
قبل از توضیح مهم ترین دلایل مردودی معاینه فنی، باید گفت، در آزمون گواهی معاینه فنی خودرو و موتور، مواردی چون، وضعیت ظاهری؛ وضعیت آلایندگی؛ کمک فنرها؛ ترمزها؛ تعلیق خودرو؛ چراغ ها؛ وضعیت محورها و باز و بسته بودن دهانه چرخ ها، طی 7 مرحله، مورد بررسی قرار می گیرند و وجود مشکل و نقص در هر یک از موارد مذکور، می تواند سبب مردودی در آزمون معاینه فنی شود. مهم ترین دلایل مردودی معاینه فنی عبارتند از:
نقص در ترمز و کمک فنر و عملکرد سیستم مربوط به این موارد
نقص کاتالیست و سیستم مربوط به کنترل آلایندگی (صدای اگزوز، دود خروجی اگزوز)
نقص در وضعیت محورها و چرخ ها
نقص در وضعیت ظاهری وسیله نقلیه و مواردی چون، برف پاک کن؛ شیشه شور؛ شیشه ها؛ کمربند ایمنی؛ بوق؛ بدنه (دفرمگی بدنه، پوسیدگی بدنه، وجود تعلقات اضافی در بدنه)؛ لاستیک ها؛ چراغ های جلو؛ چراغ های نور بالا و نور پایین؛ چراغ راهنما؛ چراغ عقب (ترمز/دنده عقب/خطر/چراغ پلاک)؛ طلق چراغهای عقب.
راه های جلوگیری از مردودی معاینه فنی، پرسش اغلب افرادی است که قصد اخذ برگه معاینه فنی یا تمدید آن را دارند، لذا، در این تیتر از مقاله دینا، این امر، مورد بررسی قرار گرفته و در خصوص پیشگیری از رد شدن در آزمون معاینه فنی، توضیح داده شده است.
در اولین گام برای جلوگیری از مواجه شدن با مردودی معاینه فنی، مالک یا متصرف وسیله نقلیه باید، قبل از مراجعه به مراکز معاینه فنی خودور و موتور، حسب مورد، به تعمیرگاه، صافکاری و مراکزی که متخصص در رفع عیوب ظاهری و فنی خودرو و موتور هستند، مراجعه نمایند و وضعیت وسیله نقلیه خود را بررسی کند؛
در گام دوم، مالک یا متصرف وسیله نقلیه، باید نسبت به برطرف کردن عیوب ظاهری یا فنی مشاهده شده توسط متخصص، اعم از تعمیرکار، صافکار و...، اقدام کند تا در مراجعه به مراکز معاینه فنی، با مردودی معاینه فنی و رد شدن وسیله نقلیه در این آزمون، مواجه نگردد.
در تیترهای قبلی مقاله، موارد و علل مهمی که سبب مردودی در معاینه فنی می گردند و راه های جلوگیری از این امر، بررسی گردید، در این تیتر از مقاله دینا، این پرسش که بعد از رد شدن در معاینه فنی چه باید کرد؟ مورد بررسی و توضیح قرار خواهد گرفت.
بعد از رد شدن در معاینه فنی، مالک یا متصرف قانونی وسیله نقلیه، باید در سریع ترین زمان ممکن، نسبت به برطرف کردن نقص و عیبی که سبب رد شدن در معاینه فنی گردیده، اقدام کند و مجددا، به مرکز معاینه فنی، مراجعه نماید.
مسئولین در مرکز معاینه فنی، خودرو یا موتور را مورد بررسی مجدد قرار خواهند داد و در صورتی که سلامت ظاهری و فنی وسیله نقلیه، تایید گردد، گواهی معاینه فنی را صادر و تحویل مالک یا متصرف وسیله نقلیه خواهند نمود.
همانطور که در تیتر پیشین مقاله نیز مورد اشاره قرار گرفت، از مهم ترین اقداماتی که باید، پس از مردودی معاینه فنی، انجام گردد، برطرف کردن نقص سبب مردودی و مراجعه مجدد به مرکز معاینه فنی است. از آنجا که مراجعه مجدد به مراکز معاینه فنی، مهلت معینی دارد، در این تیتر از مقاله، مهلت مراجعه مجدد به مراکز معاینه فنی، بررسی خواهد شد.
در توضیح مهلت مراجعه مجدد به مراکز معاینه فنی باید گفت، مالک یا متصرف قانونی وسیله نقلیه موتوری، تنها 15 روز مهلت دارد تا نسبت به برطرف کردن نقص سبب مردودی، اقدام کرده و مجددا، به مرکز معاینه فنی مراجعه نماید؛ در غیر این صورت، با جریمه رد شدن در آزمون و نداشتن برگه معاینه فنی، روبرو خواهد شد.
در پاسخ به پرسش هایی نظیر اینکه، تاریخ اتمام مهلت معاینه فنی چیست و از چه تاریخی نداشتن معاینه فنی جریمه دارد؟ باید گفت، اعتبار برگه معاینه فنی، یک سال از تاریخ صدور آن است و بدیهی است، پس از گذشت یک سال از صدور برگه معاینه فنی، مالک یا متصرف باید، برای اخذ مجدد این برگه، اقدام کند، در غیر این صورت، جریمه خواهد شد.
در صورت تحقق مردودی معاینه فنی و مراجعه مجدد، فرد مراجعه کننده، باید اقدام به پرداخت هزینه برگه معاینه فنی مجدد نماید. لذا، در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، درباره میزان هزینه برگه معاینه فنی در مراجعه مجدد پس از مردودی، توضیح داده خواهد شد.
به طور کل، هزینه برگه معاینه فنی مجدد، بسته سال مراجعه به مراکز معاینه فنی، نوع وسیله نقلیه و تعداد آزمونهای لازم برای کنترل وسیله نقلیه، متفاوت و متغیر است و همین امر، سبب می گردد، نتوان هزینه و مبلغ ثابتی را به عنوان هزینه معاینه فنی مجدد در صورت مردودی، ذکر کرد.
در سال جاری (1403)، هزینه مراجعه مجدد و انجام دو آزمون "برای خودروهای سبک ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان، خودروهای نیمه سنگین و سنگین ۲۲ هزار تومان و موتورسیکلت ۳ هزار و ۹۰۰ تومان" است. بدیهی است، افزایش تعداد آزمون ها، مبلغ و هزینه را افزایش خواهد داد.
نداشتن برگه معاینه فنی خودرو و موتور یا رد شدن در آزمون معاینه فنی و عدم مراجعه مجدد جهت اخذ برگه معاینه فنی، فرد را با جریمه نداشتن و رد شدن برگه معاینه فنی، روبرو خواهد ساخت و مالک یا متصرف قانونی، ملزم است، جریمه را پرداخت نماید. مبلغ جریمه نداشتن معاینه فنی معتبر، به شرح زیر است:
در کلانشهرها / مراکز استانها / جادههای بین شهری/ مناطق آزاد: ۵۲۵،۰۰۰ هزار ریال
در سایر شهرها: ۳۱۵،۰۰۰ هزار ریال؛
در روستاها: ۲۱۰،۰۰۰ هزار ریال.
شایان ذکر است، علی رغم انتشار اخبار مختلف، مبنی بر 5 برابر شدن جرایم حوزه رانندگی، در سایت پلیس راهور 120 به آدرس rahvar120.ir، در فیلد مربوط به اجرائیات که جدول انواع تخلفات رانندگی و جریمه آن ها قرار دارد، نرخ و مبلغ جریمه نداشتن معاینه فنی، تا زمان نگارش مقاله حاضر، نسبت به سال های قبل، تغییری نداشته و مطابق مبالغ ذکر شده در سطور پیشین است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص علل و عواقب مردودی معاینه فنی در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون علل و عواقب مردودی معاینه فنی پاسخ دهند.
برای مشاوره علل و عواقب مردودی معاینه فنی
برای مشاوره علل و عواقب مردودی معاینه فنی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©