دینا / عقود و قراردادها / بیمه / تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه

تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه، می تواند در زمینه هایی چون، درآمد و شیوه اخذ مجوز باشد. با این توضیح که عموما کارگزاران، کارمزد بیشتر و به تبع، درآمد بیشتری دارند و مجوز آن ها، از درگاه ملی مجوزها قابل اخذ است، اما نمایندگان، درآمد کمتری داشته و برای مجوز، باید به سایت شرکت بیمه ای که قصد اخذ نمایندگی آن را دارند، مراجعه کنند.

 

از آنجا که امروزه، خدمات بیمه ای مختلف، نظیر خرید بیمه تکمیلی، بیمه عمر، بیمه اجباری شخص ثالث و...، متقاضیان بسیاری دارد، افراد بسیاری، تمایل دارند تا در حوزه امور بیمه ای، اقدام به فعالیت و ارائه خدمت نمایند و بدین ترتیب، شغل و درآمدی داشته باشند.

 

فعالیت در حوزه بیمه و ارائه خدمات بیمه ای، می تواند در قالب نمایندگی یا کارگزاری، انجام گیرد اما، از آنجا که نمایندگی و کارگزاری بیمه، دارای تفاوت هایی اساسی و مزایا و معایبی هستند، ضروری است، متقاضیان اخذ نمایندگی یا کارگزاری بیمه، از تفاوت این دو امر و مزایا و معایب آن، مطلع باشند.

 

لذا در مقاله حاضر، پس از بررسی ماهیت نمایندگی و کارگزاری بیمه، در خصوص فرق و تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه در شرایط اخذ مجوز، در میزان درآمد و در مزایا و معایب، توضیح داده شده و درباره اینکه نمایندگی بیمه بهتر است یا کارگزاری بیمه، صحبت گردیده است.

نمایندگی بیمه چیست

برای پاسخ به این پرسش که نمایندگی بیمه چیست و چه تفاوتی با کارگزاری بیمه در مزایا و معایب دارد، باید، آیین‌ نامه تنظیم امور نمایندگی بیمه را مورد بررسی قرار داد. ماده 1 و تبصره 1 آیین نامه مذکور، در پاسخ به پرسش ذکر شده در صدر این پاراگراف، مقرر داشته:

 

ماینده بیمه که در این آیین‌ نامه، اختصارا «نماینده» نامیده می‌ شود، شخص حقیقی یا حقوقی است که با رعایت قوانین و مقررات مربوط، از جمله قانون تاسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری، مفاد این آیین‌ نامه و سایر مصوبات شورای‌ عالی بیمه، مجاز به عرضه خدمات بیمه‌ ای، به نمایندگی از طرف یک شرکت بیمه طرف قرارداد می‌ باشد."

 

بنابراین، نمایندگی بیمه، محل فعالیت های بیمه ای اشخاص حقیقی و یا حقوقی ای است که پس از دریافت مجوز لازم از یک شرکت بیمه ای، اقدام به فروش بیمه نامه های شرکتی که نمایندگی آن را اخذ نموده، می کنند و در واقع، نمایندگان بیمه، بر خلاف کارگزاران بیمه، صرفا می توانند در زمینه فروش محصولات یک شرکت بیمه ای (همان شرکتی که نمایندگی آن را اخذ کرده اند)، فعالیت نمایند.

کارگزاری بیمه چیست

قبل از ذکر فرق و تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه، لازم است تا تعریف کارگزاری بیمه را از منظر آیین نامه کارگزاری بیمه، مورد بررسی قرار داد. بند 2 ماده 1 آیین نامه کارگزاری بیمه، در تعریف اینکه کارگزاری بیمه چیست و کارگزار بیمه به چه کسی اطلاق می گردد، مقرر داشته:

 

"کارگزار (دلال) رسمـی بیمه مستقیم: شخص حقیقی یا حقوقی است که با توجه به مفاد این آیین ­نامه، در ازای دریافت کارمزد، مجاز به انجام فعالیت ­های واسطه ­گری و مشاوره خدمات بیمه مستقیم مندرج در ماده ۲ این آیین ­نامه بوده و با رعایت قوانین و مقررات مربوط، از بیمه مرکزی، پروانه کارگزاری (دلالی) رسمی بیمه مستقیم دریافت نموده است و در این آیین­ نامه، کارگزار بیمه نامیده می­ شود."

 

بنابراین، کارگزاران بیمه، اقدام به انجام فعالیت های واسطه ای مربوط به بیمه، برای شرکت های بیمه ای مختلف می نماید و کارمزد خود را دریافت می کنند. مستفاد از ماده 2 آیین نامه کارگزاری بیمه، هر کارگزار بیمه، مجاز است تا فعالیت هایی که در ادامه ذکر می گردند را انجام دهد:

 

"ارائه مشاوره به افراد در خصوص نرخ و شرایط خدمات بیمه مورد تقاضای آن ها و نحوه دریافت خسارت احتمالی؛ تکمیل فرم پیشنهاد بیمه و امضای آن به نمایندگی از طرف متقاضی خدمات بیمه؛ اخذ پوشش بیمه مناسب و الحاقیه از موسسات بیمه، حسب مورد برای متقاضی خدمات بیمه یا بیمه‌ گذار؛

 

پیگیری پرونده‌ های خسارت بیمه‌ نامه‌ هایی که با کد همان کارگزار بیمه صادر شده ‌است (پیگیری هایی نظیر اعلام خسارت و اخذ رسید آن، تحویل مدارک و مستندات لازم برای تشکیل پرونده خسارت به موسسه بیمه و مذاکره با موسسه بیمه در خصوص خسارت، به نمایندگی از بیمه­ گذار)"

تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه در شرایط اخذ

پس از تعریف نمایندگی و کارگزاری بیمه در تیترهای پیشین مقاله، در این تیتر از مقاله دینا، تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه در شرایط اخذ مجوز آن ها، مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در توضیح تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه در شرایط اخذ مجوز باید گفت:

 

برای اخذ مجوز کارگزاری بیمه، متقاضی باید از شرط سنی مورد نیاز (داشتن حداقل 25 سال سن)، برخوردار باشد، در حالی که در آیین نامه تنظیم امور نمایندگی بیمه، برای اخذ مجوز نمایندگی، در خصوص شرط سنی، حداقل خاصی، اعلام نشده، لکن، حداکثر شرط سنی، 55 سال می باشد.

 

برای اخذ مجوز کارگزاری بیمه، متقاضی باید به درگاه ملی مجوزهای کشور سام که اکنون از طریق آدرس mojavez.ir در دسترس است، مراجعه کند، حال آنکه برای دریافت مجوز نمایندگی بیمه، متقاضی باید، به سایت شرکت بیمه ای که قصد اخذ نمایندگی آن را دارد، مراجعه کرده و با درج اطلاعات لازم و بارگذاری مدارک مورد نیاز، درخواست خود را ثبت کند.

 

شایان ذکر است، از جمله فرق ها و تفاوت های نمایندگی و کارگزاری بیمه در شرایط اخذ مجوز، تفاوت در مدارک مورد نیاز برای ارائه، دوره های آموزشی مورد نیاز برای فراگیری و گذراندن و مدارک تحصیلی و سوابق کاری لازم، می باشد.

 

فرق نمایندگی و کارگزاری بیمه در میزان درآمد

یکی از پرسش هایی که درباره فرق و تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه، مطرح می گردد، مبنی بر این است که فرق نمایندگی و کارگزاری بیمه در میزان درآمد چیست؟ در پاسخ به پرسش پیرامون فرق و تفاوت نمایندگی بیمه و کارگزاری بیمه در درآمد، باید گفت؛

 

به طور کلی، درآمد نمایندگی های بیمه و کارگزاری های بیمه ای، تابع فاکتورهای مختلفی نظیر مکان فعالیت، مهارت و تجربه فرد در زمینه بیمه، کارمزد دریافتی، سال ارائه خدمات بیمه ای، نوع خدمت و تعرفه خدمات بیمه ای ارائه شده در آن سال، می باشد و نهادهای ذی صلاح، هر ساله، در خصوص تعرفه خدمات مختلف بیمه ای، تعیین تکلیف می نمایند.

 

اما، از آنجا که اساسا، کارگزاری های بیمه، کارمزدهای بیشتری را در ازای ارائه خدمات بیمه ای دریافت می کنند، می توان نتیجه گرفت، به طور معمول، درآمد کارگزاری های بیمه ای از نمایندگان بیمه، بیشتر است. در ادامه، تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه در مزایا و معایب، بررسی خواهد شد.

 

تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه در مزایا و معایب

در توضیح تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه در مزایا و معایب، باید گفت، اساسا نمی توان مزایا و معایبی را به طور قطعی، برای کارگزاری یا نمایندگی بیمه، ذکر کرد و اینکه چه چیزی عیب یا حسن تلقی گردد، کاملا، وابسته به نظر و انتخاب افراد است.

 

از این رو، در ادامه، برخی از اصلی ترین فرق ها و تفاوت های نمایندگی و کارگزاری بیمه، ذکر می گردد تا خوانندگان محترم، بتوانند پس از مطالعه، تصمیم گیری کنند تفاوت و فرق نمایندگی و کارگزاری بیمه در مزایا و معایب چیست.

 

 کارگزاران بیمه، با شرکت های بیمه ای مختلف همکاری می کنند یا به عبارت بهتر، این امکان برای آن ها وجود دارد که توسط چند شرکت بیمه ای، به کار گرفته شوند اما نماینده بیمه، صرفا می تواند، برای یک بیمه گر (شرکت بیمه ای که نمایندگی آن را دارد)، کار کند و محصولات آن شرکت را به فروش برساند.

 

نمایندگان بیمه، موظف هستند، صرفا در راستای منافع شرکت بیمه ای که نمایندگی آن را دارند، فعالیت کنند و نمی توانند در راستای منافع بیمه گذار، وی را به شرکت بیمه ای دیگری ارجاع دهند اما کارگزاران، در راستای منافع بیمه گذار، فعالیت می نمایند و به همین علت، این امکان برای آن ها وجود دارد که پس از مقایسه نرخ ها و خدمات شرکت های بیمه ای مختلف، بیمه گذار را به بهترین شرکت بیمه ای، ارجاع دهند.

 

این امکان، برای کارگزاران بیمه، فراهم آمده تا در پروسه محاسبه خسارت و امور مربوط به آن، حضور داشته باشند، لکن، چنین امکانی برای نماینده بیمه، فراهم نیست. شایان ذکر است، نه کارگزار بیمه می تواند، همزمان به عنوان نماینده بیمه فعالیت کند و نه نماینده بیمه، از لحاظ قانونی و آیین نامه ای، می تواند همزمان، کارگزار بیمه نیز باشد.

 

با توجه به اینکه نماینده بیمه، صرفا با یک کارفرما (شرکتی که نمایندگی آن را اخذ نموده)، سروکار دارد، ثبات مالی بیشتری خواهد داشت و صرفا کافی است، اطلاعات مربوط به یک شرکت بیمه را فراگیری و ارائه دهد، اما رسیدن به ثبات مالی، برای کارگزار بیمه، به علت سروکار داشتن با شرکت های بیمه ای مختلف، سخت تر است و در عین حال، کارگزار بیمه، به علت ارائه خدمات بیمه ای مختلف، برای شرکت های متفاوت، باید اطلاعات بیشتری را فراگیری کرده و آموزش های بیشتری ببیند.

 

نمایندگی بیمه بهتر است یا کارگزاری بیمه

در پاسخ به این پرسش که نمایندگی بیمه بهتر است یا کارگزاری بیمه؟ باید گفت، همانطور که در توضیح تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه در مزایا و معایب ذکر شد، نمی توان به طور قطعی، تعیین تکلیف کرد که کارگزاری بیمه بهتر است یا نمایندگی بیمه؛

 

تصمیم گیری در این باره، بسته به شرایط، روحیات و... هر شخص حقیقی یا حقوقی ای خواهد داشت که تمایل دارد، نماینده یا کارگزار بیمه باشد. بدین ترتیب، توصیه می گردد، خوانندگان محترم، تیتر پیشین مقاله را به دقت، مطالعه کنند و در نهایت، بسته به روحیات و شرایط خود، انتخاب نمایند که می خواهند، نماینده بیمه باشند یا کارگزار بیمه.

 

به طور کلی، به نظر نویسنده مقاله، با توجه به تنوع فعالیت های کارگزاران بیمه و کارمزدهای بیشتری که دریافت می کنند، کارگزاری بیمه، برای کسانی که از ارائه خدمات متنوع و خدمت رسانی به افراد، لذت می برند و به دنبال کسب درآمد بیشتر هستند، گزینه مناسب تری می باشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه در کانال تلگرام حقوق عقود و قراردادها عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تفاوت نمایندگی و کارگزاری بیمه پاسخ دهند.